VÄLKOMMEN TILL ANNA-KARINS SIDA!

 

HEM MASSAGENS
EFFEKTER
TRÄNING HISTORIK OM MIG
TRÄNINGSDAGBOK/
UTSTÄLLNINGSKRITIK
BILD-
GALLERI
TILL MINNE LÄNKAR GÄSTBOK KONTAKT

                                                             

Historik

 Romarna och grekerna masserade sina hundar för flera tusen år sedan. En grekisk filosof vid namn Flavius Arrianus förordade helkroppsmassage för hundar och bekräftade att massagen kunde stärka ben, göra pälsen mjukare och rensa ut orenheter från huden.  

I slutet på 1800-talet började mer och mer kunskap om massagen att föras över till veterinärvården bl a genom Per-Henrik Ling (den klassiska massagens fader). 

I början på 1900-talet experimenterade vetenskapsmän med olika husdjur, där ibland hundar, för att mäta de fysiologiska effekterna av massage och då främst i samband med rehabilitering av skador. 

Några utav dessa forskare är Drinker, Yoffrey, Kottke, Lapp, Blanchard, Castex, Despars, Maggiora, Mosso och Rostentahl. De har gjort forskningar bl a på lymfcirkulationens effekt, massage på skadade muskler, musklernas förmåga till näringsupptag och effekterna av massage vid hårt arbete. Det går att söka på dessa namn och man vill gå djupare in på historik och forskning om hundmassage. 

Stretching är inte lika mycket omnämnd i historiken men det finns statyer från Bangkok som är över 2000 år gamla, som visar människor i olika stretchingspositioner.  

Mönstret för muskeltöjning har den indiska yogan som förebild. 

På 1970-talet presenterades dagens stretching av en amerikan vid namn Bob Andersen.

 

Åter