VÄLKOMMEN TILL ANNA-KARINS SIDA!

 

HEM MASSAGENS EFFEKTER/
HISTORIK
TRÄNING TOLLARTRÄFFAR OM MIG
TRÄNINGSDAGBOK/
UTSTÄLLNINGSKRITIK
BILD-
GALLERI
TILL MINNE LÄNKAR GÄSTBOK KONTAKT

                                                             

TOLLARTRÄFFAR


Vår logga gjord av
Matilda Martinsson

Vi är ett gäng Tollarägare som träffas ganska regelbundet, målet är varannan månad och vi gör en blandad kompott av aktiviteter, ibland blir träffarna inställda av för få anmälningar, därför blir det ibland längre hopp. Men när vi träffas har vi mycket trevligt, aktiverar hundarna och oss samt äter medhavd matsäck eller grillar.

Vad gör vi? Ja, allt vad man kan tänkas göra med en Tollare. Har man önskemål om någon aktivitet och kanske vill vara med och ordna det så är det mycket välkommet. Vi tycker det är viktigt att alla känner sig delaktiga i "våra träffar".  

När vi har bestämt en träff skickar jag ut mail till alla, de som inte har mail ringer jag eller skickar brev. Ni kan även se vad som händer på vår Facebooksida, Tollare i Nordvästra Småland.

Gå ner på sidan och se vad vi har för oss!

Är du Tollarägare och bor i Jönköping med omnejd är du Varmt Välkommen att vara med oss, hör bara av dig så berättar vi mer.

Vi som håller i träffarna heter:

Anna-Karin Johansson
Tfn 036-31 67 68, 0706-39 67 68
E-post: info@djurhalsa.se

eller

Solgerd Hansson
Tfn 0393-400 19, 0706-33 09 89
E-post: solgerd.h@telia.com
Vill du titta in på Solgerds hemsida så är adressen: www.hundskallets.se

Vi är lättast att nå via mail då vi har mycket omkring oss båda två.

Här kan ni se bilder från våra träffar.


Tollarträff 8/11-14

Hej!

Vi vill nu i höstmörkret passa på att fixa till en träff för tollargänget igen. Vi har tänkt att köra kl 10.00 lördagen 8 november på Attilas Brukshundsklubb i Skillingaryd. Vi har tänkt lite spår och apportering
samt lydnad på programmet. Vi hoppas att så många som möjligt kan komma så vi blir ett glatt gäng som tränar tillsammans.

Ta med hund, fikakorg, fint väder och ett glatt humör så ses vi för årets sista träff.

Sista anmälningsdag är 6 november och som vanligt gör ni det till mig eller Solgerd!

Varmt välkomna!

Tollarträff 7/9-14

Vi träffades hos Solgerd i Beth och hade lite "skojövningar". Vi hade en övning där man skulle kasta dummies i en hink, missade man fick man hämta tillbaka dem eller be sin hund om hjälp (här skulle man kasta så många som möjligt i hinken under 3 minuter). Sedan hade vi en övning där vi hade en sökruta som hunden skulle hitta så många som tennisbollar som möjligt under 3 minuter. Sista övningen var att ha hunden i koppel eller lös vid sidan och gå med dig utan att äta på en korv som föraren hade mellan sina knän. Alla hundarna skötte sig bra och jag tror att många tyckte det var en rolig dag. Många fick också lite nya tankar med träningstips..... Vi fick också veta att man gillade upplägget med stationer så det är något att tänka på tills nästa gång!

Vi hade också med 2 valpar (helsyskon) och det är alltid roligt när det kommer nya i gänget! Välkomna!

Tollarträff 24/5-14

Tyvärr kunde jag inte närvara men mer info om och bilder från träffen finns på Solgerds sida, www.hundskallets.se

Tollarträff 30/3-14

Vi var ett litet gäng som slöt upp i Skillingaryd för att köra lite lydnad och agility. Vi hade lite otur att agilitybanan var upptagen först så vi körde bara hopphinder och tunnel men som avslutning kunde vi använda alla hinder.

Vi hade besök av några som var intresserade av tollare och de fick möjlighet att umgås med olika uppfödningar och prata med ägarna. Fick ett mail efter träffen där de säger att de letar tollare som nästa hund. Trevligt när det blir ett bra besök.

Lydnad var vi inte många som körde däremot tränade nästan alla lite passivitet. Vi som var på plats njöt av vårvärmen och passade på att sola lite i fikapausen.

Nästa träff är beräknad till maj så vi hoppas fler kan vara närvarande då.

Tollarträff 24/11-13

Vi hade en tollarträff i Stadsparken i Jönköping. Lite socialträning, möta olika djur och möta människor och andra hundar. Var och en fick sätta sina egna krav på hur promenaden skulle se ut och sedan jobba efter detta.

Vi tog en fika efteråt i parken. Det var ett litet gäng men vi hade trevligt. Vi tog också upp vad vi vill göra nästa år på träffarna. Det blev önskemål om bla en "föreläsning" i jaktapportering av Matilda och sen prova på freestyle.

Nu tar vi ledigt till nästa år och jag och Solgerd vill, även om det är tidigt, passa på att önska alla en god jul och ett gott nytt år!

Tollarträff 6/10-13

Vi var en liten skara som kom till en härlig höstdag på Attila Brukshundsklubb i Skillingaryd. På programmet var det allmänlydnad och detta tränades med bla kontakt, passera matskålar utan att hunden fick ta godiset i skålen, handtarget mm.

Några körde tävlingsmässig lydnad och hjälptes åt med dirigeringar och tips och ideér på hur man skulle träna vidare.

Vi hade även lite utställningsträning där vi gick igenom vad som ska göras innan utställning dvs örontrimning, tassar och bakben, sedan tränades det på att ställa upp hunden snyggt och att få den att röra sig snyggt vid sidan i fyrkant, trekant och linje fram och tillbaka.

Tack ni som kom och gjorde dagen mysig.


Tollarträff 1/6-13

Då har vårens sista träff varit och det var sök som stod på programmet. Till vår hjälp hade vi Birgitta Blomqvist från Jönköpings Brukshundsklubb som tog sig tid att komma och visa oss denna roliga aktivitet.

Vi började inne med lite lättare teori och sedan delade vi upp oss i två grupper. Först ut var det valparna(6 månader) och valparnas mamma. De fick två figgar på kortare distans som de skulle hitta genom luftvittring. Det var nog svårast för ägarna att se när de gjorde den korta markeringen. :-) Men de skötte sig bra och samtliga lyckades hitta båda figgarna. De andra körde lydnad under tiden.

Sedan tog vi en välbehövd fikapaus i den tryckande värmen.

Därefter körde vi de äldre hundarna och de fick lite längre distans alla utom en som fick väldigt kort. Men de skötte sig bra och löste uppgiften kanonbra. Efter att samtliga kört så visade Birgitta ett sök med sin hund och avslutade med att visa hur man från vindmarkering går vidare med bla lösrulle för att därefter göra ett påvis på figgen. Tack Birgitta, för att du tog dig tid för att visa oss detta!

Trevlig sommar så återkommer vi med träff i augusti/september.
 

Tollarträff 4/5-13

Apportering vad på schemat och vi började med att träna stadgeövningar. Därefter visade Peter med Gino lite linjetag, enkel och dubbelmarkering samt ett sök. Sedan var det dags att prova själva. Peter gick runt och hjälpte de nya med hur de skulle göra. Tack för det, Peter!

Efter att vi tränat dessa övningar tog vi en fika i den underbara solen, synd med blåsten, men man kan inte få allt. ;-) Sedan tog vi fram en Canadagås och kråkor som hundarna fick lukta och apportera, de som ville/kunde! Som avslutning i skogen så gjorde vi några släpspår med kanin.

Som avslutning på träffen så körde vi lite skott-träning och det gick bra. Tack för hjälpen med detta, Göran!

Nu ska vi se om vi lyckas att få någon hjälp i början på Juni med att prova sök. Återkommer när jag har kollat upp detta bättre.

Tollarträff 10/3-13

Nu har vi haft årets första träff. Det var superroligt då det var 17 stycken anmälda. Vi hade Rally-lydnad på programmet idag. Vår hjälpreda denna dag var Johanna Rappe som med sin Pincher Pajaz tränar och tävlar detta. Det var ett blandat gäng med tollare som kom denna superkalla söndag. Det var blåsigt, soligt och - 7 grader.

Vi hade en hel kull med valpar som var med för första gången och dessa gjorde naturligtvis inte momenten men övade på kontakt och följsamhet bland skyltarna. Jag tror att de flesta uppskattade detta och tyckte det var kul att få prova på och få lite information om denna hyfsat nya gren.

Tack alla, och framförallt Johanna, för att ni kom och gjorde denna dag så bra. Nu siktar vi in oss på nästa träff som blir någon gång slutet av april början maj. Då är det förhoppningsvis sök på programmet.

Tollarträff 17/11-12

Idag var vi ett litet men tappert gäng som träffades på Attila. Jag visade lite hur man jobbar med en Treibball och därefter fick de som ville prova. Treibball är bollvallning och är vanlig i Europa. Jag gick en introduktionskurs när jag var i Holland i augusti.

Vi körde även lite lydnad och agility. Några passade på att göra några skick på dummie i den inhägnade skogsdelen.

Under fikapausen så frågade jag och Solgerd vad som står på önskelistan till 2013 med våra träffar och det som kom var Rallylydnad och personsök. I övrigt konstaterade vi att vi måste försöka att strukturera upp våra träffar lite mer så att man har färdigt förslag att nu gör vi detta och detta så att man inte behöver tänka så mycket själv när man kommer på en träff. Vi försöker ta till oss detta, jag och Solgerd, och så hoppas vi på att det blir ett mer aktivt gäng tollare nästa år.

God Jul och Gott Nytt År!

Tollarträff 30/9-12

Då har vi haft vår träff med apportering och spår. Vi var inte många som samlades då vi fick många återbud pga sjukdom sent kvällen innan och på morgonen. Men vi få som kom passade på att njuta av höstsolen och träna hundarna. Vi var några som lade spår och när spåren låg till sig så tränade vi apportering.

Apporteringen skedde både på land och i vatten. Vi hade några unghundar med mattar som fick nyttig hjälp av Peter. Tack för den hjälpen, Peter. Den var guld värd.
Sedan så körde de mer rutinerade och visade hur det skulle gå till!

Vi passade på att träna passivitet när vi fikade och sedan körde vi ett pass till. Sist gick de som lagt spår ut med sina hundar och tog sig an dessa spår.

Vi hoppas på att det kommer att bli mer uppslutning till nästa träff som vi planerar att ha i november.


Tollarträff 17/6-12

Det var ett blandat gäng som träffades idag på Attila i Skillingaryd för att köra lite lydnad, agility och uppletande. Det var även med tre stycken nya deltagare som vi hälsar varmt välkomna, Rebecka, Hanna och Anna. Kul med nya tollarägare. :-)

Vi körde uppletande med några stycken och vi körde lite agility med en del. Vi passade även på att träna lydnad och passivitet. Vi hade vädret på vår sida nästan hela tiden. Det kom en liten skur och då passade vi på att gå in och fika. :-)

Nu gör vi ett sommaruppehåll men återkommer i augusti/september med en spårdag med möjlighet till apporteringsträning i vatten när spåret ligger till sig. Hoppas vi ses på Öland och Tollarspecialen 10-12 augusti.

Ha en skön sommar!


Tollarträff 30/4-12

Denna träff blev inställd pga för få deltagare.

Tollarträff 10/3-12

Nu har vi haft årets första tollarträff. Det var en liten skara som dök upp på Attila-Skillingaryds Brukshundsklubb för att träna lydnad och ringträning.

De som ville fick ställa upp hundarna och sedan körde vi ett springvarv, uppställning och genomgång av hundarna, dvs tandkontroll, ryggstrykning och hanarna fick kulorna kollade. Sedan så sprang vi igen och avslutade med en uppställning.

Om man ville köra lydnad försökte vi att dirigera varandra och titta på varandra. Så det blev lite blandad träning.

Vi hade en fikastund på altanen och sedan körde vi igen. Vi försökte också att lägga lite energi på passivitetsträning. De som ville band upp någon hund då och då i staketet när de andra jobbade. Eller lade ner hunden på en plats när de andra tränade. Nyttig träning för hundarna att kunna slappna av när de andra jobbar.

Vi hälsade också ett nytillskott, Helena och Leymah, välkomna i gänget.

Solen lyste och vi hade en trevlig träff vi som var med. Hoppas det kommer fler nästa gång.

Tollarträff 20/11-11

Vi träffades kl 10.00 på Stadsparken i Jönköping. Vi gick en sväng med våra hundar så de fick träffa/passera andra hundar, de fick titta på lama, får, häst och höns. Hönsen var nog mest intressant, tror jag.

Efter promenaden fikade vi med utsikt över Vättern och planerade lite för kommande träffar. Det var jättemysigt att sitta i solen och fika.

Därefter var det några som begav sig hemåt men vi övriga tränade lite lydnad, passivitet, stadgeövningar mm mm mm.

Nästa träff blir i början av året och då ska vi se om vi inte hittar ett ridhus att träna lite lydnad, ringträning och agility i. Mer info kommer så håll utkik på sidan.

Ha en riktigt trevlig Jul och ett Gott Nytt År så syns vi 2012!

Tollarträff 18/9-11

Vi hade apportering på programmet idag. Therese var snäll och visade oss hur vi skulle göra. Tack för detta, Therese!

Det var en liten men tapper skara som kom och tränade. Regnet hängde i luften och det var lite småkyligt. Vi var ganska många valpar, unghundar denna gång. Så det blev mycket nybörjarträning med att få hunden till att ha intresse av dummien. Sedan att hålla dummien osv.

Vi fick med oss något matnyttigt hem allihop, tror jag. Vi hade också möjlighet att sitta på Hanssons loge och fika. Nemo passade på att bjuda på fika då det var hans födelsedag.

Nästa träff är inte planerad ännu men blir säkert i slutet av oktober/början av november och då har vi bestämt att det ska bli miljö/socialiseringsträning på programmet men ändå med en möjlighet till träning av lydnad, stadgeövningar mm mm. Tills dess får ni ha en härlig höst och start av älgjakt.

Tollarträff 11/6-11

Vår sista träff innan sommaren innehöll grunderna i budföring/rapport och det var Catharina och Stefan som höll i denna träff. Vi fick först se när Moltas utförde momentet. Han var jätteduktig och vi fick en förståelse för hur det ska se ut. Sedan fick vi prova med våra egna hundar. Hundarna tyckte det var roligt och jag tror att ägarna, i alla fall jag, tyckte det var lika roligt. Om inte som tävlingsmoment men kanske som ett moment att göra i skogen på en skogspromenad.

Efter fikat så blev det en uppletanderuta och även här höll Catharina i information och visade hur det skulle utföras. Sedan fick vi prova med våra egna hundar. Det gick lite olika "bra" men alla lyckades hitta "sin" leksak till slut. Tack Chatarina och Stefan för en lärorik dag.

Nu önskar jag och Solgerd er en riktigt trevlig och skön SOMMAR så syns vi i slutet av augusti början av september igen.

Tollarträff 22/5-11

Söndagen 22 maj var vi ett litet gäng som samlades i Beth för att ha spårträning. Det var jämn fördelning då det var tre vuxna hundar och tre valpar/unghundar. Vi lade korvspår till en valp och en valp fick gå ett spår efter en klöv som var släpad. En unghund fick gå ett nybörjarspår med blod dvs ett kort rakt spår med blod droppat och klöv dragen.

De vuxna hundarna fick varsitt spår med klöv och blod. Vi lät de vuxnas spår ligga ung 2½ timme. Under tiden tog vi fika på gårdsplanen. Det var jättekul att en ny och en nygammal medlem hade hittat till oss med sina valpar. Alltid trevligt när gänget utökas. 

Vi hade en solig och varm dag och markerna var ganska torra vilket inte är det mest optimala för spårträning men vi hade det jättemysigt och hundarna fixade sina spår.

Nästa träff har vi lite småplaner på att anordna i juni. Mer info kommer inom kort.

Tollarträff 27/3-11

Vi var ett tappert litet gäng som samlades på Skillingaryd Attila brukshundsklubb för att träna i det 0-gradiga vädret. Det var sol men lite kallt och blåsigt.

Några av oss tränade lydnad och några andra tränade apportering och några bara passivitet och socialiseringsträning. De flesta av oss jobbade nog ganska ihärdigt en stund men sedan kom det fram kaffekorgar och då bestämde vi oss för att gå in och dricka lite kaffe. Vi passade också på att ta upp frågan vad medlemmarna vill att vi ska göra i år och vi fick in några förslag t ex. spår, apporteringsträning, sök, uppletande mm. Vi har fått några "nya" medlemmar som vill prova det mesta och är det någon som har något annat man vill göra så är det bara att höra av sig.

Vi hade på denna träffen lite "utbölingar" i form av Hamiltonstövare, Chihuahua och wippet. De tränade mest passivitet och socialisering.

Nästa träff är inte planerad ännu men den blir i slutet av april/början maj. Hoppas på att lite fler kan komma då.

Bilder från träffen är inlagda under bildgalleriet om ni vill se vad vi har gjort och foto denna gång är det jag, Anna-Karin, som har tagit.


Tollarträff 7/11-10

Dagen var kylig men solen lyste och vi träffades på Attila hundklubb för att ha en sista tollarträff för året. Vi var inget stort gäng men, och det är väl lite mitt fel, vi hade ju träffen under allahelgonahelgen.

Vi hade förra gången bestämt att vi bara skulle ha lite "allmän träning", vilket det också blev. Det var några som körde agility, några körde apportering, lydnad och någon hade lagt ett personspår. Vi var nog ganska aktiva idag då det var kyligt.

Efter någon timma blev det ett väldigt väsen på plan då en utav våra deltagare tog fram en bit slang och började blåsa i. Hon var nämligen kaffesugen. :-) Så vi plockade fram våra fikakorgar och satte oss på "grillplatsen" i den underbara höstsolen. Det var mysigt men vindarna var kyliga så man känner att vintern är på väg. Efter att fått i oss kaffe, smörgås och bullar så bar det åter igen ut på planen för träning.

Det som var trevligt denna gången var att vi hade nya deltagare med oss och att vi även hade människor som var intresserade av tollare som kom och tittade.

Nu tar vi en paus och återkommer under 2011 med nya träffar och aktiviteter. Så ha en riktigt skön vinter och vi önskar alla tollarägare en GOD JUL och ett GOTT NYTT TOLLARÅR!

Bilder från träffen är inlagda under bildgalleriet om ni vill se mer av oss och våra hundar. Foto denna gång är det Ulf Alsén som tagit.

Tollarträff 5/9-10

Vi var ett glatt gäng av tollarägare som träffades på Attila Hundklubb för att få en genomgång av den nya hundgrenen Rally-Lydnad. Detta är en gren som verkar bli stor och den kommer att bli officiell fr o m 1/7-11. Idag anordnas det kurser och tävlingar i denna gren.

Det är en gren som är en sorts blandning av agility, lydnad och freestyle. Man får (när man kommer till tävling) se en banskiss och får sedan gå en banvandring (precis som i agility) och sedan när det är ekipagets tur så får man gå in till startskylten invänta signal och starta. Sedan bedöms det hur ekipaget samarbetar mellan momenten och hur man arbetar ihop vid momenten. Man kan få avdrag om man drar för mycket i kopplet, säger Nej till hunden mm mm. Det var väldigt hårda och strikta regler som gällde. Det finns 4 stycken olika klasser.

Men vi har ju aldrig gjort detta så vi fick hjälp utav två stycken instruktörer från Attila hundklubb som har varit och sett hur detta går till, nämligen Britt Bertilsson och Aija Jägenstedt. De var snälla och visade oss detta. De började med lite kort teori inne i klubbstugan och sedan gick vi ut på planen där de redan hade satt ut en bana. Aija visade med sin Kelpie Olle hur det kunde se ut. Tack för hjälpen Britt och Aija!

Det jag personligen tänkte på var att allt kom så tätt. Man hade inte långt emellan skyltarna och hundarna blev mer lyhörda (verkade det som). Det var många roliga läten på planen och hundarna fick upp kontakten riktigt bra. Ett utav momenten var svårare än alla andra och det var att sätta hunden framför sig och sedan ta in den till fotposition genom att den gick runt benen. Så som många gjorde inkallningen förr.

Förarna kämpade på bra i den underbara höstsolen och efter någon timme så blev det även kaffe och kaka till förarna. En utav deltagarna var nämligen med utan Tollare och hade som tack för att hon fick vara med bakat en kladdkaka. Tack för kakan, Heidi! Hundarna fick välbehövlig vila och vatten.

För er som vill veta mer finns det en hemsida: www.rally-lydnad.se Där finns det domarprotokoll, tävlingsregler och olika banor.

Bilder från träffen är inlagda under bildgalleriet och vi återkommer med datum för nästa träff.

Åter