VÄLKOMMEN TILL ANNA-KARINS SIDA!

 

HEM MASSAGENS EFFEKTER/
HISTORIK
TRÄNING TOLLARTRÄFFAR OM MIG
TRÄNINGSDAGBOK/
UTSTÄLLNINGSKRITIK
BILD-
GALLERI
TILL MINNE LÄNKAR GÄSTBOK KONTAKT

                                                             

TRÄNINGSDAGBOK

Här kommer jag att skriva om mina hundars träning och tävling. Det kommer framförallt att uppdateras när vi varit på kurs. Vad vi gjort för övningar, hur vi har lagt upp övningarna samt en utvärdering av hur mina hundar löst uppgiften.

Måndag 31/12-12

Har gått en sväng på isiga skogsvägar med hundarna idag. Nu ska här dammsugas inför festen ikväll. Vi ska äta middag hos grannarna och ta efterrätten hos oss. Sedan ska vi gemensamt titta på alla stollar som skjuter raketer. Hundarna får under tiden ett gott ben att sysselsätta sig med och jag kommer vara inne när Uffe och grannarna är ute. Deras ena son är inne hos deras hund som är skotträdd, stackarn!

Hann med att träna lite med Dutch. När vi kom ut och jag hade satt honom i utgångsläge så satte man igång med fyrverkerier bakom grannens hus. Dutch blev lite störd men jag nonchalerade smällarna och krävde fotposition, läggande under gång och ställande under gång. Detta gick hyfsat bra men däremot inkallningen ville han inte vara med på. Men jag förstår honom. Han kände sig trygg hos mig och ville inte sitta kvar med smällarna i ryggen. Han fick lite mer belöning än vanligt men bara när han gjorde rätt. :-)

Men jag önskar er alla ett Gott slut och Ett Gott Nytt År!

Lördag 29/12-12

Har använt aktivitetsleksakerna idag. Det blev tyvärr lite gruff mellan Nemo och Dutch eftersom de har varsin men när den ena är klar brukar han kolla den andra, vilket inte tilläts idag. Får nog börja göra detta enskilt. :-)

Torsdag 27/12-12

Har halkat runt på en långrunda idag. Vi gick fuskfemman. Annars har vi bara slöat idag. Behövs ibland det också. :-)

Onsdag 26/12-12

Annandag jul och jag och Emma (schipperke) var på hundutställning i Moheda. Det var en inofficiell utställning och det var 7 tollare anmälda. Först gick förstås Emma med sin valp Affe som skötte sig ganska bra i ringen med tanke på att hon endast är 4 månader och några dagar. Först ut i tollarna var Susanne med Nemos barnbarn Kolan. De fick ett HP och blev sedan 2:a bästa valp. :-) Hon har blivit superfin!

Sedan var det dags för Malte (Nemos barnbarn) och han fick ett HP och blev 1:a unghundsklass hanar. Dutch fick ett HP och blev 1:a öppenklass hanar. I konkurrensen blev Dutch 1:a och Malte 2:a.

Därefter blev det dags för tikarna och Klara (Nemos barnbarn) fick HP och blev 1:a unghundsklass tikar. I konkurrensen blev hon 2:a.

Dutch fick gå in i BIR/BIM finalen och då blev han BIR. Därefter följde BIG finalen och då blev han 3:a. Supernöjd med min hund idag. Hade kanske gått bättre i BIG-finalen om inte domaren haft en pipanka men han låste sig på den och hade svårt för att visa sig sedan. :-) Men domaren gillade honom och sa att det var den snyggaste tollare hon sett på länge och att han hade ett supertemperament.

Tisdag 25/12-12

Idag har vi ätit middag hos Uffes mamma, Lena, och hundarna var med. Eva (Patriks fru) ville träffa dem. Allt gick bra förutom att Nemo var sjövild och vi hade en 9 månaders tjej med som vi inte ville att han skulle springa omkull så han fick vara i koppel hos mig. Dutch däremot skötte sig bra. Det var bara när Thea (9-månaders tjejen) tog sats när hon fick gåhjälp och gick i full fart mot honom som han skällde till och sprang iväg. Men jag tog in honom och hon fick komma nära och klappa och han fick lukta på henne. Sen delade de hennes lunch av makaronilåda dvs hon åt och Dutch slickade av henne efteråt. :-) Sedan bytte de leksaker med varandra.... De var supersöta.

Måndag 24/12-12

Julafton! Vi började med att öppna paket, hundarna fick också och det är Nemo superduktig på att öppna paket! Han gör massa små bitar av julklappspappret. Dutch har en bur stående öppen i hallen och där lade han sig med sina julklappar. :-)

Nemo och Dutch fick sedan följa med till Tomas och Mia i Habo för vidare julfirande. De fick varsitt ben när vi åt julbord och de låg nöjt och gnagde på dessa. Sedan fick de en liten jultallrik var med köttbullar, prinskorv, leverpastej och potatis. Jag och Malin gick en liten runda med hundarna efter Kalle Anka och innan kaffet.

I kväll har hundarna varit själva då vi har varit hos Uffes mamma och ätit julgröt.

Söndag 23/12-12

Idag fyller jag år. Vi har haft besök av Anna och Niklas och Elise. Vi åt god mat och efterrätt och sedan hade Uffe gjort julgodis och då fick de det också. Hundarna har skött sig bra då Elise bara är några månader. De har luktat nyfiket men annars hållit sig lugna.

Fredag 21/12-12

Leymah var en sväng på eftermiddagen och hämtade lite saker som hon hade kvar här. Hundarna busade runt i snön en stund och sen gick vi in och fikade och då busade de lite inne också. :-)

Måndag 17/12-12

Har varit och tränat på Attila idag. Nöjd med Dutch och Nemo. Nemo fick köra lite lätt lydnad och Dutch fick köra igenom vissa moment. Det han krånglade med idag var läggande under gång men jag tror det beror på att det var halt och kallt.

Söndag 16/12-12

Idag har jag blivit firad av mina nära och kära. Jag fyller ju år nästa vecka så de kom och fikade lite. Fick trevliga presenter och blommor av dem. Hundarna var rätt så trötta idag.

Lördag 15/12-12

Idag har det varit en lååååång dag. Kl 3.30 ringde klockan. Upp och göra sig i ordning, ge hundarna mat och ut på en kort promenad. Därefter hämtade jag schipperke-Emma och vi åkte till Stockholm. Framme i Stockholm hämtade Helena upp Leymah och vi bestämde tid för hemfärden.

Inne på utställningen skötte sig Dutch kanonbra men domaren gillade honom inte riktigt så vi fick vårt första Very Good. Kritiken kan ni läsa under utställningskritik och Dutch.

Nemos son, Olle, ställdes i juniorklassen och han fick ett Very good. Bra jobbat, Elin! Sedan i öppenklass konkurrerade jag och Dutch med Nemos syster, Jackis, son och han fick excellent och blev 1:a öppenklasshanar. Grattis, Annelie!

Nemos dotter Fanny, från Åland, ställdes i öppenklass och hon fick ett Very good. Bra jobbat, Pirjo! Nemos dotter, Fixie, (helsyster med Fanny) ställdes också i öppenklass och hon fick excellent och blev oplacerad precis utanför prispallen. Grattis Alice!

Nemos son, Leos, ägare Martin var och tog lite kort och fick träffa Leos helsystrar.

Sedan gick vi runt och shoppade lite innan det var dags att möta upp Helena och Leymah och styra vägen hemåt i fullt snökaos. Vi åkte från Stockholm vid 13.45 och var hemma (efter att lämnat av Helena och Emma) 20.15. Det är den längsta restiden från Stockholm som jag varit med om.

Fredag 14/12-12

Har fixat Dutch inför morgondagen. Sedan har vi gått i skogen en sväng och hundarna har fått miljöträning. Fick säga till Leymah och Dutch på skarpen då det var ett gäng med ungdomar som lärde sig åka skidor och de trillade, skrattade och skrek. Ju mer de trillade och lät desto mer skällde Dutch och Leymah. Men efter en stund gick det bättre och vi kunde fortsätta vår promenad.

Torsdag 13/12-12

Började med att titta på luciamorgon på TV. Jag och Leymah myste i soffan, Nemo i sin bädd och Dutch i fåtöljen. Vi hade tända ljus, eldade i kaminen och drack varm choklad. :-)

Sedan myste vi i soffan till kl 9.00 då jag gick upp och ut med hundarna. De höll på och äta upp en kinesisk nakenhund då denna gjorde utfall i flexikoppel och stoppade ca 1 meter från oss. Fick slänga kopplen runt ett träd för att orka hålla dem idag. :-( Men så är det när de som har småhundar inte har koll på sina flexin.

Sedan har vi bakat lussekatter idag och Leymah har legat vid mig i köket hela tiden.

Onsdag 12/12-12

Leymah ska vara några dagar hos oss. Så hon kom vid lunch och hundarna har busat rejält i snön. Sedan har vi gått en runda utan problem. Vi har tagit det väldigt lugnt idag. :-)

Måndag 10/12-12

Har tränat på Attila med Dutch idag. Vi åkte med Johanna. Dutch var totalt galen. Han hade svårt att koncentrera sig och göra vad jag bad honom om. Men efter ett tag började han fokusera och när han hade gjort det en stund så avslutade jag. Inte lika nöjd med min hund idag men det var två nya hundar på planen och då måste man kolla av, ingen ursäkt men så fungerar Dutch.

Söndag 9/12-12

Idag var det inte många som kom till ridhusträningen. Vi var två som körde lydnad och två som körde agility i vår grupp. Dutch skötte sig bra och jag var nöjd med honom. Får ju gå tillbaka lite i varje moment då vi är på en plats med enorm störning men att han löser uppgiften är väldigt positivt. :-)

Nemo fick köra agility och var supertaggad och fokuserad. Nöjd med honom. Han fixade snäva svängar när jag bad honom och han hoppade högt när jag bad honom. :-D

Lördag 8/12-12

Denna vecka har det snöat rejält och hundarna har inte fått så mycket träning. Det är jobbigt för dem ändå att gå i den djupa snön. :-) Idag har vi varit iväg till Göteborg och Jul på Liseberg. Nemo och Dutch var med i bilen. Vi hämtade upp Margrethe och Paul på vägen. Det var trevligt att träffa dem igen. Det var så länge sedan sist. :-)

Ha nu en riktigt trevlig 2:a advent. Själv ska jag på ridhusträning i morgon. :-)

Tisdag 4/12-12

Har varit på Attila idag också. Dutch var lite mer ofokuserad idag så jag fick ta tag i honom några gånger. Men efter ett tag skärpte han till sig och gick super idag med.! Båda hundarna fick sedan vara med på avslappningsövningarna på valpkursen. Britts barnbarn, Julia, fick ta Nemo och jag tog Dutch. Fick säga till honom några gånger men sen gick det bra.

Jackie har inatt fått 4 valpar, 1 tik och 3 hanar. Grattis Solgerd och Göran på Hundskallets kennel!

Måndag 3/12-12

Har tränat på Attila idag med Johanna och Olga, Anna och Astrid samt Sven-Åke och Atlas. Dutch skötte sig bra idag. Fick till en riktigt bra känsla i fritt följ. :-D Läggandet var lite jobbigt idag då det hade snöat men med lite hjälp gick det. Inkallningen gick kanonbra! Ställande under gång blir han bättre och bättre på. :-D Sedan gjorde vi en gemensam platsläggning och jag gick inte så långt. Men Dutch låg hela tiden vilket jag är supernöjd med då han hoppat upp varje gång nu de sista veckorna!!

Nemo var hemma och myste med husse. Båda hundarna har under dagen varit ute och busat i snön i några timmar. :-)

Fick på kvällen veta att Nemos dotter, Jackie, börjat valpa.

Söndag 2/12-12

Första advent! Tänk att snart har ett helt år gått igen. :-) Idag har vi bara gått två korta svängar då det varit superkallt, -13 grader. Visst inte superkallt men med tanke på att det i måndags var +6 grader så var det kallt. Brrrrrrrrrrrrrr!

Lördag 1/12-12

Har börjat vår ridhusträning för vintern idag. Dutch fick köra lydnad. Satte på stryplänken och han lyssnade mycket bättre. :-) Körde linförighet som i början gick sisådär då han var tvungen och kolla hela agilityträningen. :-D Sedan slappnade han av och började lyssna. Läggande gick sisådär men efter ett tag funkade det också. Inkallning mot agilitytunnlarna var svårt men han löste det till 90 % och det var jag nöjd med för dagen. Ställandet blir bättre och bättre men vi är inte fullt klara ännu. :-)

Nemo fick köra lite agility på låg höjd och han var supernöjd.

Ikväll har husse varit i Habo på glöggkväll med flygklubben. Så jag och hundarna har myst i soffan och tittat på "Så mycket bättre" och hästhoppning. :-D

Fredag 30/11-12

Har tränat med Johanna och Olga idag. Vi har kört först Olga i lydnad och sedan körde vi Dutch. Nemo fick komma ut och köra lite han också. Dutch busade och sprang till Johanna hela tiden men efter ett tag skärpte han till sig. :-) Nöjd idag!

Sedan gick vi in och fikade och tjötade skit! :-D

Torsdag 29/11-12

Idag har jag skottat snö och hundarna har busat i snön. :-) De for runt som stollar men sen började Dutch dra upp blommor så då hämtade jag gummigrisen och gummikatten så fick de leka med dem. :-)

Onsdag 28/11-12

Har varit och hjälpt min morbror att städa idag. Jag och Anna hade bestämt att vi skulle ta in de sista hindren i morgon men hon ringde och sade att det var redan klart. På kvällen kom Lena en sväng och fikade och visade bilder från Kina där hon varit i en vecka.

Tisdag 27/11-12

Körde hindren till ridhuset från Attila idag. Jag och Katja bar ganska rejält. Hundarna fick bara träna lite grann hemma utanför idag. Ganska nöjd med Dutch i dag men det är lite att slipa på fortfarande. :-)

Måndag 26/11-12

Har varit på Attila en sväng idag. Det blev en kort sväng. Men vi hann med en platsläggning, inkallning och läggande under gång. Han fick även hoppa däcket på låg höjd eftersom han var rädd för det. :-)

Söndag 25/11-12

Gick en längre sväng även idag med hundarna. Hade med dummie och leksak. Hundarna var lösa och Dutch fick göra några skick på dummie och Nemo fick leta upp leksaken. :-) Båda hundarna var rätt trötta i huvudet när vi kom in. :-)

Lördag 24/11-12

Uffe och jag gick en längre sväng med hundarna idag. De fick vara lösa ganska mycket men sen började de bli lite för intresserade av lukter i skogen och med tanke på att vi har en varg i trakterna så kopplade vi upp dem. :-)

I kväll har jag kört lite kort lydnad med Dutch. Först körde vi fritt följ som gick skapligt. Sedan gjorde vi ett läggande under gång med en seg transportsträcka men ett snabbt läggande. Nästa moment var inkallning och Dutch satt kvar!!!!! Så det blev en jackpot i belöningen. :-) Sedan gjorde jag ett ställande under gång där jag börjar med att lägga in en halvhalvhalt och Dutch stannade. Ännu en jackpot!!!!!! Sedan avslutade jag med en fjärr mellan sitt och ligg på nära avstånd. Även det gick super. Nöjd med träningen idag.

Fredag 23/11-12

Har tränat med dummie till Dutch idag. Nemo fick leta sin gula favoritboll. Gjorde en sökruta i skogen idag. Gick in för att gömma dummien till Dutch lite mer idag. Dutch var totalt galen då han fick vara still så mycket i går och tog ett par rejäla race innan jag fick säga till honom på skarpen. Han tyckte det var svårt att hitta dummien idag. Men när han väl lyckades så var han supernöjd och självklart var jag lika nöjd. :-D

Nemo fick leta bollen som jag gömde på liknande sätt men Nemo har varit med förr och slog på näsan direkt. Det tog inte lång tid att hitta den för honom.

När vi gick tillbaka hem fick Dutch vara lös och jag satte ner honom med jämna mellanrum och kastade in dummien och skickade honom efter. Han var superduktig på att stanna kvar och skötte hämtandet kanon. Lämnandet har blivit bättre men är en del kvar att jobba med.

Torsdag 22/11-12

Nu kommer det inte att handla om hundträning men väl om djur. :-D Idag var det nämligen dags för mig att åka till Kolmården och Delfinariet för att få ha närkontakt med delfinerna. :-) Uffe var med som sällskap och fotograf.

Vi började kl 10 med att ha en föreläsning om Delfiner. Fick bla veta att de härstammar från hovdjuren. :-O Uffe fick under denna tid ta en promenad i parken. Efter föreläsningen var det lunch.

När vi ätit lunch så fick vi som skulle träffa Delfinerna börja vårt "mandomsprov" och ta på oss våtdräkterna. :-) Det var inte det lättaste och saken blev ju inte bättre av att de bara hade våtdräkter till män (kvinnor stl 34 och 46). Så det var stort i grenen och tajt över bröstet. :-( Vi fick gå upp till "bebisbassängen" och fick en genomgång i hur vi skulle vara när vi träffade delfinerna av en av deras tränare, Tova. Uffe fick hålla sig på besökssidan hela tiden.

Sedan blev det en rundvandring i "leksaksförrådet", i mittenbassängen där de kan höja golvet och göra undersökningar på delfinerna, och i kök, kyl och frys.

Därefter gick vi ut i uppvisningsbassängen och fick dela upp oss i två grupper. Vår grupp började med att titta och lyssna på hur de gör när de tränar delfinerna från absolut början till ett trick. Var väldigt intressant att lyssna på. Nästa station var att vi fick sätta oss på kanten två och två med varsin tränare per två-par. Sedan fick vi känna på hur delfinerna är på mage, bakfena, se alla blodkärl där, flippar, ryggfena, var deras öron en gång suttit, samt att de föds med morrhår men tappar dem ganska snabbt efter födseln. Se märken efter dessa hårsäckar. Sedan fick vi känna hur det känns när de blåser ut luft genom blåshålet och därefter fick vi posera med delfinen.

Sista stationen var snorkla med delfinerna. Det gick ut på att vi lade oss på ett grunt vattenavstånd och tittade genom cyklop på delfinerna och andades med hjälp av snorkeln. När vi var klara fick vi gå och byta om och basta. Vad vi än gjorde föreläsning, åt, bytte om eller bastade så hade vi fönster mot delfinbassängen. :-) Det var en trött men nöjd Anna-Karin som satte sig i bilen för hemfärd. :-)

Tack Malin, för att du ställde upp och tog hundarna. Det var guld värt!

Onsdag 21/11-12

Katja och hennes hundar har varit här. Vi har gått en promenad i skogen och mina hundar hade fullt upp då jag tror att Geila är på väg in i löp. :-)

Tisdag 20/11-12

Började med en platsläggning på Attila idag. Det var Klara, Dutch, Atlas och Olga. Tur i oturen hade jag ställt mig på kopplet för Dutch for upp rejält en gång. (Tror det beror på störningen från agilityn men det är ingen ursäkt) Till sist fick jag stå framför honom och verkligen förtydliga vad jag ville.... :-( Linförigheten gick hyfsat. Sedan gjorde jag en inkallning. Sen hann jag inte mycket mer då det var dags för mig att hålla kurs. :-)

Nemo fick på slutet springa runt pinnar på planen (staketstolpar i plast som man trycker ner i marken). Detta är en övning som han gillar. :-)

Måndag 19/11-12

Har varit på Attila och tränat idag. Nemo fick köra lite lydnad (inget avancerat) men han var nöjd. :-) Dutch fick köra lite lydnad. Fotpositionen var bättre idag men inte topp 10. Läggande under gång gick bra. Inkallningen fick han göra i koppel och det gick bra efter mycket om och men... ställandet körde vi inte idag. Det som gick bäst var hopp över hinder (3 plankor). Det var fart och snygg ingång! Tur att man kan vara nöjd över något! :-)

Söndag 18/11-12

Jag och Johanna tränade lydnad idag. Dutch var helt tokig. Han kunde inte ligga kvar på platsen, sitta kvar på inkallning är inget att tänka på...... Ställandet satte han sig på, fotposition visste han inte vad det var.... mm mm mm. Inte nöjd med honom idag. :-(

Lördag 17/11-12

Har varit på Attila och haft tollarträff idag. Vi hade treibball på schemat och Dutch fick visa. Han var totalt knäpp och for över planen som bara den så jag fick ta till hårdhandskar för att han skulle lyssna. :-) Sedan gick det bättre. Nemo fick köra lite agility idag igen och han var supertaggad och skötte sig kanon. Fuskade lite på slalomet men det var bara att göra om så satt det igen. :-)

Dutch fick avsluta med lydnad. Då hade Johanna och Olga kommit ner och vi körde lite linförighet. Dutch var helt borta idag. Han hade fullt upp att ha koll på ALLT! Sedan gjorde jag läggande under gång. Det gick bra men på väg tillbaka satte han sig upp. :-( Inkallningen hann jag aldrig kalla in förrän han kom farande. :-(( Så det var en nyttig stadgeövning vi körde med sitt och sitt kvar. Belöning! Sedan ställande under gång så stannade han men kom glatt efter matte sedan..... :-( Hopp över hinder gick jättebra och det var nog det enda idag! :-D Så kul att det slutade med något positivt!

Torsdag 15/11-12

Har varit i skogen och gjort uppletande med dummie till Dutch och leksak till Nemo idag. Det gick bra och jag är nöjd med dem båda två. Dutch släpper ju dummien bakom men han kommer dit i alla fall. :-)

Onsdag 14/11-12

Började med att gå en sväng runt Hassafall med Linda och hundarna. Det är en promenad som är helt underbar att gå. Det är precis vid ett vattenfall och man följer fallet uppåt och sedan går man tillbaka genom skogen.

På kvällen hade jag kurs tillsammans med Helene. Jag började med att köra Dutch och tränade snabba ställanden och lägganden när jag backade och han följde mej med sin nos i min mage. :-) Han var jätteduktig och tog till sig så enormt. Supernöjd idag! '

Nemo fick vara massageförevisningshund. Det är att jag visar alla grepp på honom och sedan visar jag tre enkla stretch på honom också. :-) Han var supernöjd!

Måndag 12/11-12

Idag har jag och hundarna varit på klubben och tränat. Vi började med att Nemo fick köra agility och det tyckte han var superkul. :-D Han var jätteduktig. Matte var nöjd med honom idag.

Dutch fick köra lite lydnad och det gick bättre idag. Han lyssnade superbra och matte var klar ganska fort med honom. :-)

Sedan avslutade jag med att fika och prata strunt med Tommy och Britt. :-)

Söndag 11/11-12

Tränade på fotbollsplanen med Johanna och Olga. Gick inte så bra då Dutch var supertaggad. Han for iväg på platsläggningen som bara den men annars gick övrigt bra. Lite seg i fotförflyttningarna men men. Ställande under gång ville han inte. Antingen satte eller lade han sig hela tiden. :-( Bättre lycka nästa gång.

På eftermiddagen var vi hos Uffes mamma och åt och sedan åkte vi till morbror Inge och gav honom en farsdagspresent.:-)

Fredag 9/11-12

Lovisa och Dennis var här på förmiddagen. Vi gick då lilla rundan runt Danish Crown. Efteråt fikade jag och Lovisa. Tack för en trevlig promenad och hundstund, Lovisa.

På eftermiddagen har jag tränat lite lydnad med hundarna. Fick till ett kanonstå på Dutch i ställande under gång. Hoppas han börjar förstå nu. :-) Sedan körde jag lite inkallning, fotposition i A4-förflyttning och avslutade med ett läggande under gång. Nöjd med honom idag. :-)

Nemo fick köra lite fotförflyttning och han var superivrig så han trängde mig några gånger. :-) Sedan gjorde vi ett läggande under gång och det gick segt då det var fuktigt ute. Inkallning med ställande gick kanon. Ställande under gång likaså. Sedan körde jag en liten fjärr som gick bra och vi avslutade med dirigering runt buskarna i trädgården. Nemo var supertaggad och tog i som bara den idag. Kul!!!!!

Har fått ett mail från Dyonne att Dutch helsyster, Do, är dräktig och valpar beräknas i slutet av december. Grattis Marc och Dyonne! Pappa till dessa valpar är Therese Nyrikki så Grattis även du, Therese. :-)

Onsdag 7/11-12

Har gått en långrunda med Linda, Klara och Elsa idag. Vi gick runt Åsasjön och vi hade en trevlig promenad.

Fick också reda på att Jackie, Nemos dotter, troligtvis är dräktig och väntar valpar i början av december. Jätteroligt, Solgerd! Grattis!

Tisdag 6/11-12

Har börjat vår valpkurs idag. Det är jag och Britt som är instruktörer och Linda och Tina är hjälpinstruktörer. Det var en trevlig grupp och vi kommer nog att få det trevligt tillsammans.

Söndag 4/11-12

Började dagen med ett långt träningspass med Johanna och Olga. Vi höll på i ca 1½ timma. :-) Vi tränade Johanna på att säga ligg i rätt tonläge och på att få Dutch att stå utan handtecken. :-) Vi kom en liten bit på väg men inte hela vägen. :-)

Efter träningen dammsög jag huset och åkte och handlade. Uffe fixade maten och efterrätten. När jag kom hem dukade jag och sedan kom Lena och Walle och åt middag med oss. En riktigt mysig stund. :-) Dutch sover som en stock idag efter träningen.

Nu har Uffe åkt till Falköping för att flyga modellflyg och jag och hundarna har gått en sväng i skogen. Nu blir det snart soffmys framför TV:n i väntan på husse. :-)

Lördag 3/11-12

Har varit på föreläsning hela dagen på Attila Brukshundsklubb. Det var en föreläsning av Jan Gyllensten. Mycket intressant och lärorik föreläsning. Fick mycket nytt att tänka på. :-)

Fredag 2/11-12

Har varit och ställt ut i Växjö idag. Först hjälpte jag Susanne med Nemos barnbarn Kolan, och hon slutade som 2:a bästa valptik 6-9 månader (hon är 6½ månad). Hon fick ett HP och jag tror matte var väldigt nöjd. :-) Sedan ställde Camilla Holger, Nemos son (Leringens Holger). De fick excellent med CK och blev bästa junior. Sedan ställde jag Dutch och han fick excellent och CK och blev bästa öppenklasshane. I konkurrensen blev Holger oplacerad och Dutch 3:a med R-CACIB. Var så nöjd med honom. Grattis Camilla och Susanne till kanonfina resultat och kritiker på era första officiella utställning.

Fick även rycka in och ställa några utav Therese hundar. Grattis till alla fina resultat Therese.

Tack Linda för att du följde med och var sällskap.

Torsdag 1/11-12

Har varit med Inge och fixat gravarna inför alla helgona helgen. Sedan har jag ryckt lite till på Dutch öron. För i morgon bär det av till Växjö.

Tisdag 30/10-12

Kursavslutning på fortsättningskurs 2 med Dutch idag. Idag var det tävling på schemat och Dutch var supertaggad. Han ville inte sitta på tandvisningen och precis när vi skulle starta i linförigheten klampar Rolf upp på stålrampen bakom oss så att Dutch tappar fokus. :-( På läggandet vet jag inte var jag pysslade med men på väg in säger jag kvar, vilket jag inte gjort på flera månader...... Inkallningen klappade jag handen i sidan, varför vet jag inte. Ställande under gång så säger jag stå och kommer på mig själv och ändrar till Stanna. På väg tillbaka kommer Dutch och möter mig och det har han inte gjort sen de första gångerna vi tränade...... Apporten blev han sjövild när han såg så jag fick ta tag i halsbandet och det är ju inte bra...... Hopp över hinder tog jag ett steg bakåt när jag kallade in vet jag inte heller varför. Men vi slutade som en god tvåa. Bara Sven-Åke och Atlas som slog oss.

Måndag 29/10-12

Åkte till Attila idag. Tränade igenom ettans program med Dutch och det gick skapligt. Nemo fick köra lite lätt lydnad han också. Sedan gick jag en sväng på Attila innan jag åkte hem. Var hos läkaren och blev sjukskriven på nytt idag.

Söndag 28/10-12

Idag åkte vi till Mjölby och ställde ut. Vi var jag och Dutch, Katarina och Malte och Linda med Klara. Dutch fick excellent och en kanonkritik så jag var nöjd. Slutade som 2:a hane i öppenklass. Efter utställningen blev jag bjuden på fika hos Siw. Sedan åkte jag och lämnade av Towe och Martin och Leo i Väderstad. Sedan var det full fart hem.

Lördag 27/10-12

Har idag gjort Dutch klar för utställningen i Mjölby i morgon. Vi har ryckt öron, klippt tassar och bakben.

Torsdag 25/10-12

Har jobbat förmiddag idag och på kvällen kom Helena och Leymah och följde med oss ut i skogen på en långpromenad. Sedan fikade vi och hundarna lekte med varann.

Onsdag 24/10-12

Planerade kurs med Britt idag. Dutch och Nemo fick följa med och träna lite linförighet och läggande och ställande under gång samt inkallning. De skötte sig bra båda två. Nöjd med dem båda. Nemo fick även springa runt en pinne som stod nedtryckt i backen och det tyckte han var kanonkul. Dutch hämtade apportbocken varje gång jag avslutade en övning och när jag kom hem och frågade Uffe så förklarade han att de hade använt extern belöning dagen innan. Då förstod jag lättare. :-D

Tisdag 23/10-12

Uffe har varit på kurs med Dutch idag och han var ganska nöjd med honom. Det var på platsläggningen som han rusat till Olga men i övrigt hade det gått bra.

Måndag 22/10-12

Även idag har vi haft en lugn dag. Jag började jobba kl 19.30 efter ca 2 månaders sjukskrivning. Leymah blev hämtad utav Helena kl 19.45. Jag och Leymah hade en riktigt mysig stund framför TV:n innan jag åkte till jobbet. :-)

Söndag 21/10-12

Idag har vi mest tagit det lugnt med promenader och lek på schemat.

Lördag 20/10-12

Dutch och jag har gått lydnadskurs på Attila idag. Det var en heldag med mycket nytänk. Vi fick hjälp med olika grejer och jag ville ha hjälp med linförighet vilket slutade i att jag gick backande runt med händerna vid sidorna för att få kontakt med min hund. Varje gång han avvek bytte jag riktning. Efter ett tag gick det bättre. Sedan var det lunch och då fick Leymah vara med. :-)

Efter lunchen ville jag ha hjälp med ställande under gång men det slutade med att jag hade en hund som stal leksaken och ställde sig mitt på planen och vägrade att komma. :-( Fick lite tips och ideér här också. Innan jag åkte hem gick jag en sväng med alla hundarna.

På kvällen åkte jag, Uffe och Leymah till Uffes bror som fyllde år. När vi kom hem hade vi tre riktigt trötta hundar. :-)

Fredag 19/10-12

Idag har vi varit uppe tidigt efter en ganska sömnlös natt. Hundarna hittade inte riktigt rätt i flocken under natten. Fick också gå ut med Leymah vid tretiden då hon var lite orolig. Inte konstigt med all omställning hon fick på en gång. :-) Vi tog en längre promenad under dagen så att hundarna fick springa av sig i skogen och Leymah var trött.

På kvällen var det lugnare då de börjar komma till rätta. :-)

Torsdag 18/10-12

Dutch och jag har tränat lydnad idag. Nemo hann jag inte innan Leymah anlände för en litet helgbesök hos oss när hennes matte var tvungen att åka iväg en akutresa.

Herrarna Nemo och Dutch var sjövilda när Leymah kom men efter ett tag insåg Nemo att det inte var någon idé. Dutch däremot höll på hela eftermiddagen och även Leymah var uppe i varv hela eftermiddagen och hade svårt att komma till ro.

På kvällen åkte jag ner till Attila för att hålla kurs och då fick alla hundarna följa med.

Onsdag 17/10-12

Har gått en långrunda med hundarna idag. Det var skönt at rensa hjärnan lite. :-)

Tisdag 16/10-12

Har tränat med Johanna och Olga på Attila idag. Dutch var totalt förvirrad i hjärnan. :-) Han yrade runt och gjorde inte mycket rätt. :-) Sist gjorde vi en platsläggning och Dutch låg kanon för att sen bara flyga upp och rusa fram till Olga för att busa. :-( Matte var inte glad på honom.......

Nemo fick köra lite lätta övningar i lydnad. :-) Nöjd med honom i alla fall. :-D

Söndag 14/10-12

Har varit på Attila och tittat på lydnads-KM. Hejade på Chatarina och Malte och S-Å och Atlas. Tyvärr ösregnade det hela tiden så hundarna var lite loja och gjorde inte riktigt topp prestation idag. Men det är nyttig träning.

Jag körde med Dutch och Nemo efteråt. Dutch hade hyfsat fritt följ efter en stund och läggandet under gång var inga problem. Inkallningen gick bra förutom att han inte ville sätta sig just där. Det var väldigt blött om rumpan just där. Ställandet under gång har jag fortfarande ett DK på men det börjar minska.

Sedan avslutade jag med ett hopp över hinder och då har han börjat gå runt det...... Men sen när jag visar på rätt så hoppar han......

Nemo var däremot lite busigare idag. Ville inte lägga sig i blötan och sprang och tog stegarna några gånger...... Vet inte vad det var med honom idag......

Nu i eftermiddag har vi gått en lite längre runda med dem så att de fick vara lite lösa.

Lördag 13/10-12

Idag har jag bara gått en långrunda med hundarna. Vi gick gamla fuskfemman som varit jätteblöt men de har löst det med spångar nu. :-) Roligt att ha lite variation igen.

Fredag 12/10-12

Har tränat lydnad med Sven-Åke och Atlas, Annika och Milton och sedan kom Uffe ut och tog över Dutch. Annika hade även med sig Gimmie som fick träna lite på att sitta uppbunden.

Vi började med platsläggning och Dutch skötte sig bra. Han låg kvar även om han rörde sig och detta trots att Milton reste sig några gånger. Nöjd!

Sedan gjorde jag tandvisning på Atlas och Milton. Därefter ställde S-Å och Atlas, Annika och Milton upp sig för att köra linförighet under dirigering. Uffe fick ta Dutch på detta. Dutch skötte sig bra men husse hade inte full koll.

Nästa moment var läggande under gång och då körde vi på en rad där jag dirigerade och Uffe gick med Dutch. Dutch gjorde som han skulle men satte sig upp när husse kom tillbaka.....

Inkallningen stod vi på rad också men här körde vi en och en. Det gick bra även att jag stod bakom Uffe så löste Dutch uppgiften.

Ställande under gång gjorde vi som på läggandet att vi gick tillsammans. Uffe med Dutch och jag kommenderade. Dutch löste även denna uppgift.

Sedan band Uffe upp Dutch och jag hjälpte till med apporten. Därefter dök Uffe upp med sitt modellflygplan och helt plötsligt hade vi 2 hundar som blev väldigt upprörda. Atlas och Milton hade gärna ätit upp det. Nyttig miljöträning.

När Uffe gått iväg så körde vi lite lätta övningar bara för att vi inte ska sluta med att bråka med hundarna.

Därefter följde fika och det var mumsigt. Tack Annika och S-Å för en trevlig träning.

Torsdag 11/10-12

Tänk att för 2 år sedan föddes vår lille prins i Holland. Grattis Dutch på 2-årsdagen och Grattis även Djaro, Dowan, Dena, Tika och Do. :-)

Idag har vi röntgat Dutch så nu håller vi tummarna att det går bra.....

Onsdag 10/10-12

Idag har jag haft homeparty och hundarna har skött sig jättebra. Är så nöjd med mina små grisar. :-)

Tisdag 9/10-12

Har varit på kurs idag. Vi har tränat på hopp över hinder. Dutch löste denna uppgift bra men i övrigt så har vi kommit i en formsvacka. Han har börjat nosa runt och sticka iväg och allmänt strulig. Fick som tips att jobba upp samarbetet ännu mer då han är en sådan hund som man helst ska undvika att "bråka" med. Naturligtvis kan jag ta ett allvarligt snack med honom mellan fyra ögon men inte mer. Hoppas på att detta stadie ger med sig snart. :-(

Söndag 7/10-12

Har idag tränat med apportbocken. Fick Dutch att hålla den genom att hålla en favoritgodis högt över hans huvud. Han bär gärna apporten men förstår inte varför han måste sitta still och hålla den.

Lördag 6/10-12

Idag har jag och Uffe och hundarna varit på utflykt i Tivedens nationalpark. Vi tog en tur på ca 6 km. Men det är ganska stora höjdskillnader så det tar några timmar att gå runt. Dutch var superglad då han fick vara lös bitvis på rundan. Nemo fick slita desto mer när han hade sin klövjeväska och bar deras dricksvatten samt vårt vatten.

Vi grillade när vi kom tillbaka till parkeringen. Det finns inget mysigare än att tända en eld och grilla korv. Hundarna mumsade hundkex för glatta livet. :-)

Fredag 5/10-12

Dutch och jag har varit vid Konsum med Johanna och Olga. Vi tränade fotposition, läggande under gång, ställande under gång och inkallning. Samt en kort platsläggning. Dutch skötte sig bra men det kunde gått bättre. Asfalten är inte skön att sitta på när den är blöt och kall, tycker Dutch.

Nemo fick köra lite kort lydnadspass här hemma och han lyssnade bra. Han var ganska nöjd att få vara med även på bara det lilla passet.

Torsdag 4/10-12

Idag var hundarna med när jag var på Attila. Dutch fick träna lite på slutet. Men han var helt ofokuserad och bara stack för mig hela tiden. När jag sedan gick på vägen och rastade av Nemo och Dutch så kom det två rådjur utskuttandes från vår inhägnade "skogsdel". Inte att undra på att Dutch inte kunde koncentrera sig.

Tisdag 2/10-12

Dutch och jag har varit på kurs idag. På programmet stod apportering. Dutch började efter en stund fatta lite mer vad jag ville att han skulle göra men inte fullt ut så detta är nåt att träna på. :-) Han var lite ofokuserad idag. Fick ta tag i honom några gånger då han totalt nonchalerade mig. :-( Men på slutet gick det hyfsat. Men man kan bli gråhårig för mindre.

Nemo fick vara "visningshund" när jag visade massage och stretching för Katjas agilitykurs.

Söndag 30/9-12

Har varit på tollarträff på morgonen. Vi hade apportering och spår på programmet idag. Vi samlades i Beth och då stod det klart att vi tyvärr inte blev så många. Men vi fick desto mer tid. Dutch fick köra några enkelmarkeringar och Peter tycker att jag tränar rätt. Han ser inte droppandet som ett problem och han tror det snart kommer lösa sig per automatik. :-) Nemo fick göra uppletande på den gula pipbollen och han var överlycklig. Lyckades hitta den trots jobbig terräng.

Sedan hade jag lagt varsitt spår till dem. De var inte långa men Nemos spår var snårigt och högt gräs men han löste det. Blev lite fundersam på första rakan och det gjorde att han skärpte till sig. Nöjd med hans sätt att jobba idag. Idag var det gamla Nemo, metodiskt och lugnt.

Dutch spår var blött så in i vassen. Sjönk ett par gånger när jag lade spåret. Han löste det men hade lite problem där det var vatten till magen. Men han jobbade bra också. Fördelen med den blöta marken var att han blev mer fokuserad och jobbade mer i själva spårkärnan. :-D Nöjd med dem båda efter dagens arbete!
 

Lördag 29/9-12

Åkte ner till Attila då Annica Aller är här och har kurs. Hundarna fick träna lite och Dutch skötte sin lydnad bra. Nemo flummade däremot runt lite så jag fick ta tag i honom. Men jag är nöjd med slutresultatet på båda två.

På kvällen var vi en sväng hos Anna, Niklas, Elise, Challe och Chippen och åt god mat. Tack för god mat och trevligt sällskap. :-D

Fredag 28/9-12

På kvällen gick jag och Johanna med Dutch och Olga ner till Konsum och tränade lite lydnad. Nyttig träning och det tar på hundarna att vara där. På vägen hem gick vi över badet och då blev vi påhoppade av en Rottis-blandning. Som tur var det Dutch som var med matte. Nemo hade gått upp i försvar i och med att Olga löper. Släppte Dutch och sög tag i blandisens halslänk. Sen hängde jag som en extra tyngd tills dess att husse orkade visa sig. Blir lite förbannad då husse bara tog hunden och gick och inte frågade hur det gått med oss!!!! Men jag var nöjd med träningen på Dutch idag.

Torsdag 27/9-12

Har idag hjälpt till på en grundkurs. Vi har tränat möten, inkallning och hantering. Gick bra. Många trevliga hundar och förare som man fick lära känna.

Onsdag 26/9-12

Har tagit det lugnt med hundarna idag. Elin och Anders var här och fikade på kvällen. Hundarna skötte sig bra.

Tisdag 25/9-12

Dutch och jag har varit på kurs. Gick ganska bra. Han var väldigt intresserad av cocker-Olga och Elsa som löpte men annars gick det bra. Gjorde bra fotförflyttningar och bra läggande under gång. Inkallningen gick bra första gången men andra gången ville han inte sitta kvar. Fick gå tillbaka sätta honom, gick i från honom, belönade när han satt kvar, gick i från honom och avslutade med en bra inkallning.

Sedan började vi öva på ställande under gång. Gick hyfsat bra. Nöjd med träningen i dag.

Måndag 24/9-12

Jag och Johanna åkte till Attila och var med på deras måndagsträning. Dutch fick köra lite lydnad och han skötte sig bra. Sedan fick jag lite hjälp av Christel som kom fram och hälsade på mig gång på gång så att Dutch ska lära sig sitta kvar även om någon kommer och hälsar. Det tog både på mattes och Dutch psyke. :-) Men till slut satt han och fick en massa beröm.

Nemo fick köra lite låga agilityhinder i snälla vinklar och det gick bra men på slutet började han markera lite och då bröt vi. Det är inte meningen att han ska ha jätteont varje gång. Men han hade kul och matte var nöjd med honom. :-D

Söndag 23/9-12

Har idag haft agility-KM på Attila. Jag dömde då Nemo inte kan tävla längre. Vann gjorde Tina Janez och Arion, 2:a Tommy Axelsson och Nico och trea Anna Westgård med Challe. Grattis!

Lördag 22/9-12

Idag har det varit utställning på Attila. Emma med sin Schepperke Ares blev BIS-2:a, Grattis. Ida och Whippeten Lexi blev BIG-2:a, Grattis. Emma och Chihuahuan Lillan blev BIM, Grattis. Chatarina och Nemos barnbarn Malte blev BIM och mamma Elsa med Linda blev BIR. Elsa blev sedan oplacerad i gruppen. Klara fick klara sig utan titlar idag men skötte sig bra. Linda visade också sin pappas stövare och hon blev BIG-2:a, Grattis.

Nemo och Dutch fick en lite längre promenad idag och fick gå lösa. :-)

Fredag 21/9-12

Jag och Linda tränade lite utanför Konsum i Norrahammar idag. Regnet vräkte ner så hundarna ville inte sitta eller ligga ner. Efter mycket om och men så satte sig Dutch och sedan körde vi fotposition i stående. :-) Nöjd med min lille buse idag.

Tisdag 18/9-12

Idag fyller vår underbara Nemo 8 år och blir veteran. :-) Tänk var åren går fort, tycker det var förra året vi satt i snöstorm på trånga vägar i Södertälje och Lina för att hämta hem honom. :-)

Vi körde på ca 11 timmar hem. Vi lastade ut alla saker och jag gick med hundarna och sedan åt vi frukost och gick till sängs några timmar. (Uffe hade kört nästan hela vägen och är jättetrött). Vi åt en lunch på Jensens idag.

På kvällen åkte jag och Dutch på kurs. Idag skulle vi träna på läggande under gång. Dutch skötte sig bra men jag lägger in för stora DKn. När vi hade fikat så ösregnade det och vi tränade ingångar inne. Fick lite kritik för att jag lät så arg på rösten så det måste jag försöka att ändra på. ;-)

Måndag 17/9-12

På förmiddagen packade vi våra saker då vår tid i Holland började ta slut. Sedan åkte vi till Maastricht och gick runt och tittade och handlade lite bla två par nya crocs. Vi åt en lunch på en mysig restaurang och sedan åkte vi tillbaka till Limbricht. När vi kom tillbaka så packade Uffe bilen och jag och Dyonne åkte och köpte det sista vi ville ha med oss hem.

Vid 18.30 startade Marcs jaktträning med Do inte långt från Venlo (som vi skulle passera på vägen hem). Vi följde med och tittade en stund på hur de tränade och det var kul att se att Do har samma problem som Dutch att hon ibland droppar dummiesen på vägen in. Då vet jag att det inte är jag som gör något direkt fel. :-)

Vid kl 20.00 så tog vi farväl av Marc och Dyonne och påbörjade vår hemfärd. Ca 12 timmar i bil.

Söndag 16/9-12

Tidig morgon då Dyonne och jag åkte strax före kl 7.00 till Echt. Dyonne höll i rasklubbens utställning. Uffe och Marc fick komma lite senare med alla hundarna. De var så lyckliga över att åka Land Rover. Satt högt och såg ut.

Dutch ställdes sista gången i unghundsklass och det gjorde han med bravur även detta år (Junior förra året). Han blev bästa unghundshane. Nemo fick också ställas (trots att han var en nakenhund ;-)) och han fick Very Good. Nemos alla avkommor var med och 5 av 6 avkommor fick Excellent och 1 fick very good. Djaro (som fick VG är lite ljusare och lite mindre päls än de andra så det såg väldigt luftigt ut och domaren gillar mörkare hundar). Var jättenöjd med allas prestation. Sedan ställde vi alla avkommorna (i 2 grupper med tre i varje) först där avkommorna går själva och där blev Dowan, Dutch och Do 4:a och Djaro, Tikka och Dena blev 2:a. Sista gruppen var tillsammans med föräldradjuren och där blev Jip, Do, Dowan och Dutch 3:a och Nemo, Tikka, Dena och Djaro vann klassen. Snacka om att jag var stolt över min kung Nemo! Han visade sig jättebra trots att det var Ilse som höll i kopplet. :-DDDDDDD

När allt var slut så plockade vi ihop allt och begav oss tillbaka till Limbricht. På kvällen åt vi Frityr med olika tillbehör. Sedan blev det fototagning med priserna.

Lördag 15/9-12

Idag tog Uffe och Marc bilen till Belgien och en form av hembygdsby. När de var där så passade jag på att följa med Dyonne på hennes agilityträning och det var roligt att se hur de tränade där. Kunde ju inte hålla mig utan ifrågasatte lite. :-P

På eftermiddagen hade jag och Dutch kurs med Treibball. Detta är bollvallning. Man använder en boll som är 65 cm hög och hunden ska putta den ca 50 meter till dig. Du står i en fålla och ska skicka ut hunden att hämta rätt boll. (är flera stycken på tävling) Det var roligt och vi kunde nog hållit på längre men de andra hundarna blev trötta.

Kvällen blev lugn och Marc fixade en god kålpaj på spetskål. Fick också träffa Dyonnes föräldrar som kom och hämtade Lobke.

Fredag 14/9-12

På förmiddagen var jag, Uffe och Marc samt Nemo och Dutch i Thoorn (den vita staden) och tittade. Det var en mysig gammal stad. Kom ett ekipage med Friesenhästar framför när vi gick och tittade. Klapprade så härligt av hovarna. Sedan hade de en vingård där så vi tog ett kort för att bevisa för Uffes bror, Peter, att det faktiskt finns holländskt vin. Så det så!

På kvällen tog vi en promenad uppe i Vijlen. Detta var ett ställe vi besökte när vi hämtade Dutch. Det är fullt med järnek och lärkträd. Sedan åt vi på restaurangen. Vi fick in en rejäl köttgryta med friterade potatisar som serverades i stekpannor. Det var en jättegod måltid.

Torsdag 13/9-12

Har inte hänt så mycket idag. Tagit en långpromenad genom 3 byar och hundarna fick gå igenom en kohage. Vi var också och handlade i Sittard. En mysig stad att gå i. Det var marknad och Dyonne ville handla lite färska grönsaker. På kvällen gjorde Marc en gryta med lite annorlunda touch.

Onsdag 12/9-12

Start i tidiga morgonen och resan i dag gick till Limbricht i Holland och Marc och Dyonne. Efter några felkörningar så kom vi efter 15 timmar fram till Limbricht. :-) Trötta var både vi och hundarna. Men de har skött sig kanonbra på resan. Har fostrat en hundägare på färjan också. :-D Han kom och släppte ut sin korsning i flexikopplet men när hunden var inom våra hundars "zon" så for de upp bägge två och skällde ut hunden. Både gubben och hunden satt klistrade i ett räcke på andra sidan. :-)

Tisdag 11/9-12

Idag har jag och Dutch varit på kurs. Vi fick träna två och två och jag tränade med Sven-Åke och Atlas. Först ut var S-Å och jag fick mig några härliga skratt när Atlas nästan välte sin förare vid fotpositionen. :) Dutch var ganska okoncentrerad och matte blev totalt dyngsur då himmelen öppnade sig när vi skulle träna fotposition och förflyttning. :-) Men efter en stund lyssnade han och då gick det bra.

Måndag 10/9-12

Har haft måndagsöppningen på klubben dvs koka kaffe till alla och sätta fram fika. Tränade lite lydnad på slutet med Dutch och det gick bra. Nemo fick också köra lite lydnad. Nöjd med båda.

Söndag 9/9-12

Var på utställning i Sofiero idag. Dutch fick excellent och placerad 2:a i öppenklass hanar. Grattis till Petra och Eila som blev BIR-valp. Fick även träffa Freija med matte och det var jättekul. Tyvärr hann jag inte prata då jag lovat Therese att hjälpa henne att ställa Mooie Voois. Tack Emma för resesällskapet idag.

Lördag 8/9-12

Har ansat Dutch öron och tassar då vi ska på utställning i morgon.

Fredag 7/9-12

Jag och hundarna tog en långsväng i skogen.

Onsdag 5/9-12

Har tränat med Linda och Klara idag. Klara och Linda fick köra lite lydnad sedan plockade vi fram Treibballen och körde lite med Elsa och Dutch. Sedan visade jag lite lätta övningar som jag och Nemo tränat på som gå runt buskar och träd på kommando.

Tisdag 4/9-12

Idag har Dutch börjat sin kurs. Vi körde lite allmänna kontaktövningar och han skötte sig hyfsat. Matte mår inte riktigt bra och idag har jag blivit sjukskriven månaden ut.

Måndag 3/9-12

Nemo har en längre tid haft ont i sin rygg och idag så var vi hos Katarina i Skillingaryd så hon kan fixa ryggen på honom. Kan säga att jag hade en riktigt nöjd herre efteråt. :-)

Söndag 2/9-12

Har varit ute och gått en långrunda idag också. Uffe kommer hem i kväll så idag behöver jag inte ha någon hundvakt. Vi har kört lite uppletande av leksak och dummie. Båda skötte sig bra och jag var nöjd med dem bägge.

Lördag 1/9-12

Har gjort lite blandade saker med hundarna denna vecka. Men idag så gick jag en långrunda och tränade lite lydnad med båda då Uffe är på bröllop och åkte i morse och kommer hem i morgon. Jag ska jobba kväll därför blir det lite mycket aktiviteter idag. Tack Emma för hjälpen med hundarna idag.

Måndag 27/8-12

Idag skulle jag har åkt till Kolmården och umgåtts med Delfiner men denna resa blev inställd då delfinerna kalvade. :-( Istället har jag haft besök av Marc och Dyonne hela dagen. Vi har haft det trevligt och bara varit. Vi har gjort ett blodspår till Do och ett till Dutch. Båda löste uppgiften. Nöjd med Dutch som tog både ruta, bloduppehåll i vinkel, återgång och det var ganska varmt idag.

Söndag 26/8-12

Marc och Dyonne var här en sväng idag och åt kantarellpaj. I övrigt har vi inte gjort så mycket.

Lördag 25/8-12

Idag har jag, Uffe, Marc, Dyonne och hundarna varit på utflykt hela dagen. Vi började i Linköping där vi gjorde åt min 40-årspresent från mina hundvänner. Jag hade fått en smartbox som gällde sötsaker på café eller restaurang. Så vårt första stopp var Åbacka Café mitt i Linköping. En röd liten stuga med prunkande trädgård och där åt vi hemmagjorda våfflor och fick kaffe och the. Mycket uppskattat av oss alla fyra. :-)

Sedan styrde vi vägen till Bergs slussar där vi gick en sväng med hundarna så att de fick komma ut. Marc och Ulf gick hela vägen ner till Roxen men jag och Dyonne stannade uppe vid översta slussen. :-) Sedan tog vi oss en tur till Cloetta och köpte massa onyttigt godis. :-)

På vägen hem åkte vi över Skänninge, Vadstena, Ödeshög och tog en tur upp på Omberg. Vi var på Hjässan och kollade utsikten. Men här var det bara de holländska hundarna som fick följa med då vi misstänkte löp på en av dem.

Sedan tog vi turistvägen hela vägen från Omberg till Gränna och där körde vi motorvägen hem. På kvällen grillade vi och hundarna (utan misstänkta löptiken) fick leka i trädgården.

Onsdag 22/8-12

Nemo har fått sin rabiesspruta idag. De har fått gå en promenad och sedan har jag jobbat.

Tisdag 21/8-12

Marc och Dyonne kom till Habo camping så de har varit här i eftermiddag och fikat. Hundarna var trötta efteråt.

Måndag 20/8-12

Har idag tränat lite med frisbeen och de har fått göra godissök. Vi har också gått en långrunda och plockat kantareller.

Lördag 18/8-12

Denna vecka har vi legat lågt med träning då jag har haft trötta hundar och vi har bara gjort smågrejer på promenaden som godissök, fotposition, inkallningar mm mm. Idag har jag däremot varit på Attila då Annica Aller håller kurs där idag. Dutch fick träna lydnad och det gick bra men han var väldigt störd av agilityaktiviteterna. :-( Men han gick bra i fritt följ, läggande under gång var jag inte tillräckligt tydlig första gången och inkallningen gick bra. Ställandet gick också bra. Nöjd med honom idag.

Nemo fick köra lite lätt lydnad och var också nöjd. :-) Gjorde enkla övningar som han kan bara för att han skulle få lyckas. :)

Måndag 13/8-12

Har tagit oss från Öland till fastlandet och hem. Det har varit mycket att plocka ur husvagnen, tvätta mm. Det blir en tidig kväll då vi börjar jobba i morgon. :-)

Söndag 12/8-12

Idag har vi ställt ut Dutch, Fiffi, Leo och Nemos dotter, Leymah. Leymah gick valpklass 6-9 månader. Matte Helena ställde henne själv (första gången) och hon var jättenervös. Kritiken var jättefin och de blev 2:a bästa tikvalp och fick HP. Grattis Helena och även Petra som har denna uppfödning).

Sedan var det Martin och Leos tur. Leo är tyvärr kryptokid så han fick gå i ringen för diskvalificerande fel och han blev 4:e bästa hane utav 17. Martin var jättenervös men de såg otroligt samstämda ut i ringen. Leo brydde sig inte om att de andra for runt och härjade. Grattis Martin, Leo och även Simona som är uppfödare till Leo.

Fiffi hade för dagen lite otur då hon fick vänta länge och det var varmt. Hon fick kritik för att hon var lite slö så hon slutade med VG. Men hon skötte sig kanon och även Susanne gjorde bra ifrån sig. Grattis Susanne, Fiffi och även Simona som är uppfödare till Fiffi (samma kull som Leo).

Dutch skötte sig bra och mer om hans kritik kan ni läsa under utställningskritik. Han fick HP och blev 2:a unghund. Sedan hade vi lite otur med dubbla budskap i finalringen så vi missade finalen. :-( Men jag har en snygg hund som skötte sig kanon med en sur hane framför och en sur bakom som hela tiden gick och muckade med honom.

När jag var i utställningsringen var Uffe och Nemo och badade i Östersjön med Marc, Jip, Do och Fleur.

På kvällen var vi alla jättetrötta.

Lördag 11/8-12

Dutch och jag debuterade lydnad men det gick inte alls så jag bröt efter inkallningen. Hade ingen fokuserad hund och han var allmänt tom i huvudet så jag gav upp. Men jag hade två rejäla störningar som han fixade utan att rusa i väg. :-) Men nöjd var jag inte.

Vet inte vad som orsakade detta får sätta mej ner i lugn och ro och fundera.......

På eftermiddagen kom Jimmy och Ylva förbi med Nemos bror, Hiawatha, och vi fick även besök av Nemos son, Holger. Jättekul!. Holger och hans ägare var även med och tittade på tollingjaktprov på eftermiddagen i trollskogen.

Kvällen blev det party på då hade vi gemensam grillkväll. Det var jag, Uffe, Siw, Tove, Martin, Leo, Gustav, Susanne, Fiffi, Marc, Dyonne, Do, Jip, Fleur, Nemo och Dutch. Jättetrevligt!

Fredag 10/8-12

Idag drog tävlingarna igång. Jag var på parkeringen och ställde upp som utläggare halva dagen på WT. Det var roligt och se alla dessa hundar och förare och hur många som inte kan läsa sin hund.

På eftermiddagen skulle jag och Nemo tävla agility och tyvärr hamnade vi efter en löptik så Nemo var inte intresserad av agility. Vi har ju inte tränat med några enligt de nya reglerna. Tyvärr så stod det på PM:et att löptikar inte fick deltaga men de ändrade sig på tävlingsdagen. :-(

Martin fick idag lite tips av Marc om hur han tränar frisbee och det tyckte han var kul. :-)

På kvällen kände jag på lydnadsmomenten på Dutch och de satt bra. Passade även på att säga hej till Gustav och Susanne och Nemos dotter, Fiffi.

Torsdag 9/8-12

Martin, Siw, Tove och Leo anlände till Böda idag. Vi träffades och pratade en stund innan det var dags för oss att krypa till kojs. I övrigt har vi haft WT-möte och aktivitetsansvarigmöte. Vi har varit på Norra Udden och Uffe och Marc var uppe i Långe Erik. Sedan var vi och gick en sväng i trollskogen. Åt en gammaldags våffla (glass) men istället för en stor våffla fick jag två små så han döpte om den till tollarspecial. :-D

Onsdag 8/8-12

Färden gick idag till Böda Sands camping på norra Öland. Resan tog ca 4 ½ timma. Vi kom fram och satte upp vårt förtält för första gången, med denna husvagnen. Efter ca 1½ timma kom Marc och Dyonne, Dutch uppfödare. De hade platsen bredvid oss så vi intog lite god mat i form av kalops tillsammans. Sedan gick vi en sväng med hundarna och sedan hade vi kvällsmys i förtältet tillsammans. :-)

Tisdag 7/8-12

Idag har vi tagit det lugnt då vi åker till Öland och Tollarspecialen i morgon. :-) Vi har packat husvagn och jag har varit hos min morbror och fixat medicin, varit på kyrkogården och satt blommor hos morfar som skulle fyllt år i morgon, mm mm mm.

Måndag 6/8-12

Jag och Nemo och Dutch åkte ner till Attila för att köra igenom oss innan lördag. Det gick sisådär. Han hade inte fokus riktigt på matte idag. :-) Han strulade med det mesta. Men så är det med djur.

Söndag 5/8-12

Har varit och hälsat på i Södertälje. Det var inoff utställning där och off lydnad. Nemos dotter, Fixie, var med på lydnaden och fick ett 1:a pris i lydnadsklass 1. Nemos son, Olle, ställdes ut och han fick HP och blev BIM. Grattis till både Alice och Elin! Nemos son, Felix, bor i Södertälje så han kom förbi och sa hej tillsammans med sin ägare, Lovisa. Kul att träffa både hundar, ägare och föräldrar och pojkvänner. Marie kom förbi och tittade också så hon hjälpte mej med lite lydnad. Dutch skötte sig bra så jag hoppas det håller i sig. :-)

Tack Marie, för det goda fikat och pratstunden innan jag åkte tillbaka hem. :-)

Lördag 4/8-12

Har kört igenom Dutch på lydnaden. Han skötte sig jättebra. Nöjd med honom idag.

Fredag 3/8-12

Idag har hundarna fått vila då jag har varit med min kusin och ridit på hennes hästar. Trött och öm i baken och benen men det var roligt.

Torsdag 2/8-12

Körde ett lydnadspass med Dutch idag. Han var sisådär. Ville inte lägga sig första gången så jag måste bli mer bestämd. Tror man börjar leta efter smådetaljer nu när tävlingen närmar sig. :-) Har inga krav på oss men hoppas på att slippa nolla nåt moment. :-)

Onsdag 1/8-12

Körde ett lätt lydnadspass med Dutch ikväll då han fått jobba med hjärnan mycket ändå i och med att Uffe och jag är hemma och på olika platser i huset eller trädgården hela tiden. :-)

Tisdag 31/7-12

Dagen började med att jag och Katja åkte till JBK och tränade agility med Nemo och Geila. Nemo var supertaggad och matte hängde inte med på raksträckorna. :-D Fick till mina svängar men han var lite osäker på gungan idag så jag fick följa med hela tiden....... Annars tog han slalom super, kontaktfälten gick bra i början men han fuskade på slutet. Tror det är ryggen som inte orkar hålla emot på samma sätt efter ett tag. Han lyssnade på min handling de fel som blev var att jag inte hängde med och att jag visade fel. :-( Nöjd med honom! :-D

Dutch fick köra lite lydnad då "gubbgänget" var där uppe och tränade. Det tog på krafterna att försöka koncentrera sig på matte när det var massa hundar bakom och vid sidan och framför..... Men han lyssnade efter en stund och gjorde momenten jättebra ända tills sista hopp över hinder då när jag skulle koppla honom orkade han inte längre utan for iväg till en jack russell. :-) Men men han skötte sig bra med all denna störning. Sen kunde jag varit mer bestämd i slutet. :-)

Det blev ett OS-silver till Sverige i fälttävlan idag individuellt då Sarah Algotsson-Ostholt fick en snurplig rivning på sista hindret. Verkar vara en förbannelse för Sverige detta med riva sista. RGB gjorde ju det förra OS:et.

Måndag 30/7-12

Idag har jag och Emma (sheperke) lagt spår som vi gick ca 5 timmar senare. Det var ganska lätta spår men vi hade bärplockare som sprang fram och tillbaka i dem så det blev en svårighet i sig för hundarna. Nemo spårade lugnt och säkert nästan i spårkärnan hela tiden. Nöjd matte! Dutch for lite mer fram och tillbaka som han brukar men han var i spåret hela tiden också fast det låg i mitten av en radie på ca 3 - 5 meter. Nöjd med honom också.

Lördag 28/7-12

På morgonen bestämde jag och Uffe oss för att åka hem då SMHI gick ut med en klass I-varning i det området vi var. De varnade för åska, rejält med regn och till och med översvämningar. Inte roligt att ligga med hundar i husvagn och det vräker ner regn och de blir blöta när de är ute på promenad. :-(

Fredag 27/7-12

Resan idag har varit längsmed Dalslands kanal. Vi började vår resa med att stanna i Håverud och titta på denna akvedukt som är speciell för norra Europa. Det är en akvedukt, bilbro och järnvägsbro som möts i tre plan. Jättehäftigt! Här fikade vi med en kopp kaffe och en våffla.

Resan gick sedan vidare upp längs kanalen till Högsbyn och Tisselskog där det finns massa hällristningar. Vi gick och tittade på några av dem som var i väldigt bra skick. Resan därefter tog stopp i Baldersnäs (som ägs av Ingvar Oldsberg) och där gick vi runt och tittade en bra stund.

Sedan tog vi oss till 18:de slussen och vidare till Bengtsfors. Där handlade vi godis på godislagret och sedan åkte vi till en Outlet som sålde bla kläder och kajaker. Här träffade vi på Helené (ordförande på Attila) och det var jättetrevligt.

Efter en pratstund så åkte vi till Stenhyttans restaurang och åt Älgburgare. Det var en häftig restaurang byggd i ett plåtskjul och med en massa foton i taket. Rustika möbler och allmänt häftigt gjort. Helt klart värt ett besök för att inte tala om den underbara maten. :-)

Resans sista mål denna dag var Fendersfors och det gamla nerlagda bruket. Det var en häftig miljö att gå i. På kvällen spelade jag och Uffe minigolf och gissa vem som vann?

Kvällens sista aktivitet var invigningen av OS på TV. Det är så häftigt och se denna show. Även om jag inte tittar mycket på OS så tittar jag (i den mån jag kan) alltid på OS invigningen.

Torsdag 26/7-12

Hängde på husvagnen på förmiddagen och åkte upp till Mellerud i Dalsland. Vi kom på plats på "vår" tomt och åkte till Sunnanå hamn och tittade runt lite. Hundarna fick doppa tassarna i Vänern och Dutch höll på att slänga sig från bryggan flera gånger då det kom änder med ungar. :-)

Efter Sunnanå så åkte vi till Hjortens Udde och tittade på en vitmålad träfyr som byggdes 1852 då det var många som stötte på grund just här.

Onsdag 25/7-12

Har packat husvagnen idag. Hundarna har mest tagit det lugnt.

På kvällen kom Elin och Anders en sväng på rabarberpaj som Uffe bakat.

Tisdag 24/7-12

Jag, Nemo och Dutch har varit på Attila och tränat idag. Nemo fick köra lite agility och det gick jättebra. Nöjd med honom, han är följsam i svängarna och lyssnar på mig för första gången på länge. :-)

Dutch fick köra lite lydnad och det gick bra det också. Hade en stor utmaning i att jag hade Nemos leksaksbollar som piper. Men jag har två så hela tiden när Dutch sprang iväg med den ena så hade jag den andra kvar. Det gick bra på slutet då varven inte blev så stora. Han började förstå att om han lämnade den ena och gjorde momentet så fick han ha den andra. :-)

Måndag 23/7-12

Idag börjar jag och Uffe våran tre veckor långa semester. SKÖNT!!!!!!

Vi åkte upp till hundbadplatsen västersjön och lät hundarna simma av sig lite energi. Det tyckte de var kul och på eftermiddagen så blev det vanligt bad och på kvällen så hade vi pälsvård!

Lördag 21/7-12

Idag har jag och Dutch tränat lite med Treibballen. Dutch var sjövild. Han skäller och ha sig på bollarna så det blev att ta till med hårdhandskarna och kräva ligg och lugna ner sig innan vi började men sen gick det bättre. Han är en hejare på att trycka bollen men han går lätt upp i stress. Tror att de kommer få roligt i Holland åt honom eller så blir det tvärt om att de sliter sitt hår. Tror inte bara det är Dowan som kommer vara Pavarotti då utan då kommer det vara två av tre tenorer.... :-)

Torsdag 19/7-12

Har tränat lite lydnad med Dutch idag här hemma. Jättenöjd med honom då han fick en rejäl störning i form av grannens bordercollie som kom utfarande i 170. Han stannade men var intresserad så jag ställde mig bredvid honom och han stannade kvar. Nöjd matte! :-D Fotpositionen var okej idag men har varit bättre. Han gör momentet men idag pendlade han lite i position. Liggandet under gång gick inte bra första gången och det får jag skylla mig själv då jag inte var tillräckligt bestämd! Andra gången gick det mycket bättre. Inkallningen gick också jättebra. Ställandet under gång gick kanonbra tills matte vände sig och gjorde nåt hon aldrig brukar göra, säger "bra, Dutch" då kom han snällt trippande. Ohhhh, vad jag blir trött på mig själv! Apporten tar han när han är framför vid sidan så droppar han den ganska snabbt. Hoppas det räcker till en 5:a i alla fall.....

Nemo har bara fått vara med på vår kantarellplockar-runda på ca 40 minuter i blandad skogsterräng. Detta då han körde agility igår och är ganska stel. Har gett honom mjukgörande massage också.

Onsdag 18/7-12

Har haft besök av Martin och Leo samt Martins farmor, Siw. Vi har varit på Attila och tränat några timmar. Vi har kört agility med Leo (mest) och Nemo. Martin ville ha lite tips om fartträning så det hoppas jag att han fick. :-) Martin fick även köra Nemo lite då Nemo har fart och är väldigt känslig för handlingen. Jag körde också Nemo och han var lite slarvig idag. Han var lite ofokuserad. Tjuvade lite i slalom och hoppade kontaktfälten. Hmmmmm......

Dutch fick köra lydnad och det gjorde han jättebra då Leo satt bredvid och var en jättestörning för honom. Efter en stund fick Martin köra Leo i lydnad och Dutch fick vara passiv vilket gick lite mindre bra. Sedan avslutade vi med en platsläggning som överträffade både var jag och Martin trodde att hundarna klarade. Avslutade med att låta Dutch och Leo busa med varandra. Trötta och nöjda hundar, hussar och mattar. Hoppas i alla fall att Martin var lika nöjd som jag. :-)

Måndag 16/7-12

Morgonen bestod i att göra oss redo för hemfärd. Vi åkte så vi var hemma kl 12. Kl 14 började jag jobba. Stressigt men vi har haft en mysig helg. :-)

Söndag 15/7-12

Dagen bjöd inte på något trevligt väder. Det var soligt men det blåste kallt. Uffe och jag åkte lite längs med kuststräckan söderut och hamnade till slut i Slöinge där man tillverkar SIA-glass. Det blev några byttor glass att ta med hem. Tur vi har stor frys i husvagnen.

På eftermiddagen åkte vi in till Falkenberg och tittade runt lite.

Lördag 14/7-12

Har varit på Grimetons radiostation idag. Det var intressant och det tillhör ett av våra ca 850 världsarv. Efter Grimeton så åkte vi småvägar vidare till Åkalla bokskogar och Bockstensleden som är ca 4 km. Denna runda gick vi med hundarna. Man går förbi lite olika former av dåtida jordbruk, en ruin av ett hus och mossen där man hittade bockstensmannen. Efter promenaden tog vi oss ner till informationscentrat för Åkalla bokskogar och åt en räksmörgås på restaurangens terrass som sträckte sig ut i vattnet. Jättemysigt.

Sista stoppet innan vi åkte tillbaka till campingen var sumpafallen som är ett vattenflöde där man har haft olika kvarnar längs med ån. Det var jättefint men väldigt brant där.

Kvällen tillbringade vi i husvagnen och åt lax i olika former som vi köpt på laxbutiken.

Fredag 13/7-12

Idag efter jobbet så hängde vi på husvagnen och åkte till Falkenberg och Hansabadens camping. Vi kom fram till ett soligt Falkenberg. Vi grillade lite på kvällen och tog en promenad ner till havet med hundarna. Hur mysigt som helst.

Måndag 9/7-12

Idag har jag kört agility med Nemo och det gick bra. Han har börjat bli mer fokuserad på träningen. Kul! Körde bara lite lätt men ändå lite så han håller igång.

Dutch fick köra lydnad. Det var jag, Linda och Chatarina som tränade och Elsa löpte. Dutch skötte sig bra. Sedan avslutade vi med en platsläggning som också gick bra. Nöjd med honom idag.

Lördag 7/7-12

Har varit hos Uffes mamma och ätit mat idag efter jobbet. Hundarna var med och låg i trädgården och myste. Det var ganska kvavt så vi gick en runda förbi Vättern så hundarna fick simma lite. Det tyckte de var härligt. Sedan gick vi vidare och när vi kom tillbaka till Uffes mamma så började det regna.

Torsdag 5/7-12

Idag hade mamma fyllt år.

Tränade lydnad med Dutch och Lena och Jack. Supernöjd med Dutch idag. Han skötte sig kanon. Linförigheten gick ganska bra, läggande under gång gick bra men jag har problem med mina kraftiga DKn på detta moment. :-( Inkallningen gick jättebra och även ställandet under gång. Sedan gjorde vi en platsläggning med Jack och Dutch och det kom även motionärer springande bakom oss. Dutch skötte sig jättebra! :-D
 

Tisdag 3/7-12

Idag har båda hundarna fått ett öppenklass-spår. De skötte sig bra men Dutch var lite seg i starten som sen hängde med hela spåret. Han löste bloduppehåll i vinkel och återgång (fast den var kort) så matte var nöjd. Nemo spårade bra men var lite flummig emellanåt.

Teresia var här och hälsade på en sväng. Hon var i Jönköping några dagar. :-)

Måndag 2/7-12

Har varit på Attila och tränat hundarna. Vickan hjälpte mig lite med lydnad på Dutch. Gick bättre på slutet. Sedan tränade vi agility med Nemo. Han gick jättebra och tyckte det var jättekul. :-D

Söndag 1/7-12

Upp på morgonen och gå en sväng med hundarna. Sedan kom Emma med sina Whippet och vi åkte till Borås hundutställning. Det regnade rejält där och allt var blött. Jag var nog den enda på hela området som ställde i T-shirt. :-D

Dutch skötte sig bra och ni kan läsa om hans resultat och hans kritik under utställningskritik. :-)

Lördag 30/6-12

Denna vecka har varit rörig då jag jobbat konstigt samt har varit på begravning. Hundarna har därför varit lite åsidosatta. Idag köpte vi nya frisbees och husse kastade lite frisbee med dem i trädgården. Sedan har matte ansat Dutch öron och tassar då vi i morgon åker till Borås.

Måndag 25/6-12

Har varit nere på Attila och tränat i spöregn idag. Vi körde lite lydnad med Dutch. Fick bra störning utav två andra hundar. Sedan gjorde vi en platsläggning med Dutch i mitten. Han löste det men matte gick inte så långt. Nöjd med honom. Sedan hade vi agilitymöte.

Efter mötet skulle jag träna lite med båda två men jag vet inte vad jag tänkte med, skickar i väg Nemos favoritboll som Dutch tog. Sedan hade vi att göra för att få tillbaka den, jag och Nemo. Klantiga matte!

Söndag 24/6-12

Idag har Dutch fått köra lite lydnad. Han har skött sig bra och jag har gjort en platsläggning och gått runt vår lilla gräsyta utanför staketet. Dutch reste sig när jag var vid grannens hus men jag sade till honom och lägga sig och då gjorde han det. Nöjd med att han lyssnade på avstånd samt att han låg kvar så länge. :-)

Nemo fick köra lite agility för första gången på länge. Han tyckte det var jättekul och var jätteföljsam. Nöjd med honom idag.

Fredag 22/6-12

Midsommarafton och jag jobbar som vanligt. :-( Dutch är bättre i magen idag. Min morbror kommer och äter lunch hos oss innan jag ska jobba. :-)

Uffe har varit en sväng hos sin mamma på eftermiddagen så hundarna var själva. Sedan har grannarna varit här och grillat. Så hundarna var riktigt trötta när jag kom hem. :-)

Torsdag 21/6-12

Förstår idag varför inte Dutch var sig lik i spåret i går. Han har bajsat löst och spytt två gånger så magen har nog inte varit okej. :-(

Onsdag 20/6-12

Vi har inte tränat på två dagar då Dutch idag har gått sitt anlagsprov. Vi mötte domaren, Göte Roman, vid hans hus och sedan åkte vi ut till hans jaktmarker. Väl där gick han igenom Dutch papper och kontrollerade chipet.

Sedan var det dags för vårt spår som legat ca 4 timmar. Det var varmt och solen har varit framme hela dagen. Dutch fick ett spårstart som han tog an och sedan spårade han iväg. Allt gick bra tills vi kom till en färgad sten (den var målad orange) då började Dutch fundera vad den gjorde där och hade väldigt svårt att släppa den. Han spårade iväg men inte på spåret. Jag tog tillbaka honom och han spårade iväg igen. Han var inte som han brukade idag. Han var väldigt loj och fundersam. Han fick spåra över en bäck (har vi aldrig gjort förr) och över och längs med en traktorväg (har vi heller aldrig gjort) sedan efter mycket om och men så kom vi till spårslutet. Jag var övertygad om att vi inte var godkända men det var vi och vi hade spårat länge men ändå inom maxtiden.

Kritiken löd: Hunden tar an spåret lite tveksamt. Spårar sedan i mycket lämpligt tempo. Vill ha lite mer geist, annars en mycket trevlig spårhund.

Spåret lades 15.20 och vi gick det ca 19.20.  Temperaturen vid läggandet var ca 21 grader och lätt vind. När vi gick spåret var det ca 17 grader och lätt vind. Spåret gick i barrskog, tätningar, Myr-/mossmark och kuperat.

Nu har jag en trött hund som somnade nästan direkt. :-)

Söndag 17/6-12

Var på utställning i Gränna med Dutch. Hans kritik kan ni läsa under utställningskritik. Han fick excellent och med tanke på vad hon sade så är jag nöjd med den bedömningen. Nemos barnbarn Klara och Malte var med. De fick bägge very good. Domaren var väldigt speciell (visst det är de alla) men denna var jag osäker på om hon kunde rasstandarden helt och hållet. För hon klankade ner på sådant som är godkänt!

På eftermiddagen så var det tollarträff på Attila. Mer om denna kan ni läsa under tollarträffar. Dutch fick träna lite lydnad och det gick bra efter en stund. Han var väldigt ofokuserad och matte fick säga till honom rejält. Fick till ett bra linförighet, läggande under gång och en inkallning. Ställande gick också bra efter en stund. Gjorde en platsläggning med fyra tollare. Gick också bra men jag hade Dutch i koppel för säkerhets skull. Detta måste vi träna mycket på.

Lördag 16/6-12

Kursavslutning på nybörjarkursen i viltspår på Attila. Dutch har gått den men Nemo har fått ett spår varje gång så också denna gång då vi endast var två ordinarie hundar. Emmas hane, Ares, var hos uppfödaren för parning så hon hade med sig sin mammas hund, Titti. Hon lade ett eget spår till henne. Jag och Ulf (båda med tollare) lade spår åt varandra och en instruktör lade ett spår till Nemo.

Dutch fick börja och han gick jättebra förutom att han genade en vinkel men den låg i en sluttning och vinden kom från det hållet så jag tror att vinden dragit med sig spåret. Vi höll också på att trampa på en orm, men det missade både jag och Dutch då vi var inne i spåret. Men vår instruktör pekade ut den till Ulf som tog kort på den. En ung huggorm. Bläää! Han kom till sitt spårslut så jag var nöjd med honom. Han tappade lite fart på slutet men det var konstig värme idag så jag förstår honom.

Ulf gick spåret som jag hade lagt och han löste det bra.

Emma fick gå med Nemo så slapp alla vänta då regnet hängde i luften och det var fullt med knott i luften. Han hade löst det bra förutom vid två ringningar men instruktören trodde han löst det om jag gått med honom. Men Nemo löste spåret och det med en annan förare. Vill se om det gör att han blir mer fokuserad nästa gång han och jag spårar. :-) Tack Emma för hjälpen!

Fredag 15/6-12

Idag har vi haft besök av Anders och Elin på kvällen. Vi grillade och tjatade skit. På kvällen gick vi en sväng med hundarna. Det var skönt ute så Uffe och Anders tog en längre sväng med Dutch och Johnson och jag och Elin tog en kortare sväng med Nemo och Fia. Detta var jobbigt för Nemo som letade efter Dutch hela vägen. Dutch hade varit jobbig och drog hela vägen. Men det var två trötta hundar på kvällen. :-)

Torsdag 14/6-12

Har jobbat morgon hela veckan så vi har tagit långpromenader och vi har gjort godissök i trädgården. Idag lade jag ett spår till båda. Dutch fick ett spår som låg i 5 timmar (har inte haft det liggande så länge nån gång). Han tog an spåret och tog vinkel och bloduppehåll. Nästa vinkel så börjar det röra sig i gräset ca 5 meter från oss och det visar sig att det inte är en hare som vi tror först, utan en grävling. Dutch kollar upp och fortsätter spårar. Grävlingen springer parallellt med vårt spår en bit men Dutch bryr sig inte. Vi får upp tempot lite och det blir nästan springtur det sista men jag är nöjd med honom idag. Rejält nöjd!

Nemo tog sitt spår och matte hade lagt många vinklar med bloduppehåll och nära stigar mm han löste dem jättebra och matte är nöjd med sin hund.


Måndag 11/6-12

Har varit på Attila idag. Dutch blir väldigt störd av de andra men vi gjorde en platsläggning (med koppel) och vi fick till lite fotförflyttningar och inkallning i koppellängd och ställande och läggande under gång. Nöjd med honom i dag men han kan bättre. :-)

Nemo fick köra lite "rally-lydnad" med att hitta mattes fot med att gå runt henne i stället för att komma in bredvid mej. Sedan gjorde vi ställande från läggande och vi gjorde en serpentin och en förflyttning där jag backar och hunden ska följa med mig framför mig. Han tycker det är kul så vi gör lite skojiga övningar på appellplan. :-)


Torsdag 7/6-12

Uffe var ledig och jag var ledig. Mulet och en perfekt dag för utflykt. Vi åkte till Karlsborg och Karlsborgs fästning. Var med på en guidning och det var väldigt trevligt gjort. Turen tog 2 timmar och hundarna stod under massa träd ifall det skulle bli sol. Men de klarade sig kanonbra. Efter turen åkte vi ner till bryggan och åt. Sedan styrde vi bilen mot Falköping och Falbygdens ost. :-) Därefter tog vi en tur upp till Ålleberg och tittade på segelflyg (modeller). Jag och hundarna gick en runda och Dutch var väldigt facinerad av två lamm som stod och åt bredvid vägen. Att de sedan började bräka när vi kom i närheten gjorde ju inte saken lättare. :-D Han gick som en dressyrhäst i passage förbi fårhagen, sötnosen. :-)

Tisdag 5/6-12

Idag har jag lagt spår till Klara och Dutch. Sedan lade jag två klövar i slutet på Dutch spår så fick Nemo gå samma spår efter Dutch. Det visade sig vara nyttigt. För han var lite mer fokuserad på spåret när Dutch hade gått före. Dutch löste sitt spår bra som vanligt. Hade ett bloduppehåll i vinkel som han kände och genade igenom och sedan hade jag bloduppehåll på raksträcka och det märktes inte ens var det var. :-) Nöjd med båda idag också.

Jag har också glömt nämna att Nemos tikar i kull 6 har gjort bra ifrån sig på utställningsbanan. Grattis till er alla!

Måndag 4/6-12

När jag slutade jobbet idag så åkte jag ner på måndagsträningen med Dutch och Nemo. Visade sig vara en nyttig idé. Dutch kunde inte koncentrera sig nånting! Han visste inte vad fot var och han visste inte vad sitt var mm mm. Det slutade med att jag försökte få upp kontakten med honom genom att gå och vända mycket. Efter en stund kunde jag få med honom på en kort rak sträcka i fotposition och göra ett läggande under gång. Då gick jag och satte honom i bilen.

När alla hade åkt tog jag ut både honom och Nemo och körde lite lydnad med Nemo. Dutch ville vara med och tryckte in sig emellan mig och pappa Nemo så jag körde lydnad med två hundar samtidigt. Det var nyttigt med lite konkurrens tror jag. :-)

Söndag 3/6-12

Har haft avslutning på agilitykursen inriktning tävling idag. Nemo och Dutch har varit med på Attila och väntat i bilen. När vi tog lunch fick Nemo komma ut och hälsa på Croki som var med Åsa (som har varit med och hjälpt mig idag). Nemo blev jätteglad och se dem. :-D Sedan körde jag lite uppletande med bägge hundarna innan vi åkte hem. Nöjd med dem båda idag.

På kvällen kom Anna och Niklas och åt lite grillat. De hade med sina cavalierer så vi gick en runda innan de åkte hem. Hundarna var rejält trötta i kväll. :-D

Lördag 2/6-12

Denna veckan har jag tagit det ganska lugnt men idag så har vi varit på viltspår kurs igen. Dutch fick ett spår med bloduppehåll i vinkel och bloduppehåll på raksträcka. Han löste spåret kanonbra och matte var jättenöjd. Nemo fick ett spår som gick mellan massa hallonsnår och han fick ett bloduppehåll och ett bloduppehåll i vinkel med återgång och han löste det jättebra. På slutet hade den personen som lagt spåret kastat upp klöven på en sten och då hade han lite problem (vinden låg på fel) och hitta den men efter en stund så hittade han den helt själv. Nöjd med honom också. :-)

På eftermiddagen åkte vi och hämtade hem husvagnen från Ann och Göran och då var det dels Jocke att hålla koll på men sen finns det katter, hästar och en hundvalp att hålla koll på. :-)

Måndag 28/5-12

Idag har jag, Teresia och Solgerd varit hos Gun på Bella Novas Kennel och tittat på Nemos barnbarn, Colan. Hon var jättefin. Tack Gun för att jag fick följa med och titta på henne. :-)

Lördag 26/5-12

När potatisen kokade så passade jag på att köra igenom Dutch i lydnaden. Han var lite okoncentrerad i början men efter ett tag så började han fokusera. Han behöver DK på ställande och läggande under gång. Men annars är han väldigt följsam. Funderar på att anmäla honom i lydnad till Tollarspecialen. Ska testa lite till innan jag bestämmer mej. :-)

Fredag 25/5-12

Idag har min morbror varit här och vi har städat ur hans bil. Hundarna skötte sig bra. Det har varit olidligt hett idag. På kvällen tog jag och Uffe med oss hundarna och åkte till Västersjön och simmade dem. Det tyckte de var roligt. Vi debuterade de "Holländska" vattenleksakerna och det gick jättebra. Leksakerna var hela när vi åkte hem. :-D

Torsdag 24/5-12

Idag har Teresia och Nova varit här. Vi har klippt av Nova pälsen då hon har en enorm underull och mår dåligt på sommaren. Hundarna var rejält trötta efteråt. :-)

Onsdag 23/5-12

Idag hade jag kursavslutning på min fortsättningskurs i agility. Det gick jättebra och jag hoppas att alla var nöjda. :-) Dutch fick köra lite lydnad på slutet och det gick bra. Han fick sin favoritleksak och jag tränade på att han skulle ligga kvar och jag kom och belönade honom med godis (inte ta leksaken) bara för att han har sånt ha-begär. :-) Han skötte det bra och som avslutning fick han bära leksaken till bilen. Snacka om stolt kille! Nemo fick köra lite lättare variant av lydnad då det inte är roligt (tycker han).

Tisdag 22/5-12

Idag är det 2 år sedan Nemo fick sin andra kull (Leringens F-Kull). Grattis säger jag till Fiffi, Filur, Frans Jäger, Flickan Jenna, Filosofen Ferdinand, Freja, Frodo, Fixie och Fanny!

Måndag 21/5-12

Tränade lite lydnad med Dutch och Nemo fick köra godissök i trädgården. Båda skötte sig bra och matte fick en lagom aktivering innan jobbet. :-)

Söndag 20/5-12

Dutch och jag har varit på Elmia och ställt ut. Det var Huskvarna hundklubb som fyllde 45 år och firade det med en stor hundhelg på Elmia! Vi blev BIR och i gruppen blev vi placerade BIG-3:a. Nöjd med honom då han stod bra och rörde sig bra. Hans kritik kan ni läsa under utställningskritik. Grattis till Minella som blev 2:a i hanhundskonkurrensen.

Lördag 19/5-12

Har varit på viltspår idag. Vi lade en ruta i starten (som Dutch fick jobba jättelänge med innan han hittade spårstarten) och bloduppehåll i vinkel (vilket var första gången för Dutch och han hade otur att hans vinkel låg på en höjd när man kom ur skogen så det blåste och vinden snurrade så även här fick han jobba länge). Dutch hittade sitt spårslut själv utan att matte jobbade för mycket med honom. Han var rejält trött men nöjd på slutet. :-)

Nemo fick också ett spår som Ulf (Nortons husse) hade lagt. De första 100 meterna var han nonchalant men efter vinkeln med bloduppehåll så spårade han klockrent. Nöjd med honom. :-)

Fredag 18/5-12

Körde lite lydnad med Dutch och Nemo fick bara njuta av livet. :-)

Torsdag 17/5-12

Hundarna har fått det lite lugnt men idag körde jag godissök i trädgården och sedan körde jag med aktivitetsleksakerna. Nöjda hundar. :-)

tisdag 15/5-12

Idag har jag och Uffe varit på kursavslutning med Dutch. Han och husse fick visa två moment i lydnad, ställande under gång och linförighet. Det gick bra. De fick också sitt diplom med allmänlydnadspasset och allt var bra men det vi behöver träna på är stanna-kommando vid störning och passivitet vid störning och det vet vi om. :-) Det är en herre med mycket motor och han har väldigt mycket vilja till att ha saker och att jobba. Sedan är han väldigt uppmärksam på allting så han ser och hör allt. :-)

Nemo fick köra lite lydnad på vårt roliga sätt. Bara ha kul och minska kraven. Det gick bra. Matte kräver inte 100 % tävlingsfot utan att man följer med är det viktigaste och inte sackar efter. :-) Båda hundarna var duktiga idag. :-)

Söndag 13/5-12

Dutch och jag har tränat lite lydnad. Hade lagt apportbocken vid sidan för att träna också men Dutch tog den som en externbelöning och varje gång han fått en godis sprang han och plockade upp apporten. Han bar den inte hela vägen till mig men en bit. Han var bättre med idag och fotpositionen gick bättre. Läggande under gång fick han lite hjälp men det var snabbt. Inkallning gick bra och ställande gick hyfsat. Sedan grep han apporten vid min sida men höll inte länge men han tog den ute utan att springa iväg.

Sedan gick jag in i trädgården och tog med mig två leksaker. Hade Dutch att sitta kvar och kastade leksakerna. Sedan fick han hämta dem i bland och i bland hämtade jag dem. Han skötte sig bra.

Efteråt fick de bägge två en aktivitetsleksak och lösa så det var två trötta hundar idag. :-)

Fredag 11/5-12

Idag har jag lagt spår till Nemo, Dutch och Dennis. Sedan kom Lovisa efter ca 3½ timma och då gick vi först Dennis spår. Han löste det bra. Sedan gick vi Dutch spår och han hade lite problem. Det regnade när jag lade spåren och sedan gick vinden hit och dit så han snurrade rätt rejält men tog sig i genom spåret. Nöjd med honom.

Nemo fick ett spår som var ganska "enkelt" ingen ruta i starten och inget bloduppehåll i vinkel. Han hade lite problem vid återgången och var lite halvnonchalant i spåret annars löste han uppgiften. Ganska nöjd med honom också.

Tisdag 8/5-12

Husse och Dutch har varit på kurs. Det hade gått bra men han hade haft lite svårt på inkallning då det låg en papperstuss i gräset. Han var tvungen att kolla av. Sen gick det kanonbra. Husse var nöjd med honom.

Måndag 7/5-12

Husse och Dutch tränade lite i trädgården. Det hade gått bra.

Söndag 6/5-12

Idag har jag varit på Attila hela dagen och haft kurs i agility. Efter kursen fick Nemo köra lite agility. Han fick ett A och slalom och två tunnlar, däck och säck, och fem hopphinder. Han var jätteduktig och lyhörd idag. Jättenöjd med honom.

Dutch fick köra lite lydnad. Han har börjat bli lite avvaktande i fotposition och han har ett lite segt läggande i läggande under gång. Ställandet funkade hyfsat. Han börjar förstå ordet fast han tar något steg med mig när jag säger stanna innan han stannar. Gick tillbaka lite och visade grovt hur jag vill ha det. Han fick till ett bra ställande. Sedan avslutade jag med en platsläggning mot stora appellplanen där de hade valpkurs. Det var nyttigt för Dutch att ligga med ryggen mot dem och koncentrera sig på mig. Men ska vi tävla i augusti så måste kraven börja stegras. Han fixade det och jag var jättenöjd med honom.

På kvällen badade jag av dem och i morgon blir det nytt fästingmedel. Nemo haltade lite när vi skulle lägga oss men förhoppningsvis så var det bara nåt tillfälligt.

Lördag 5/5-12

Har varit på viltspårkurs med Dutch idag. Lovisa lade ett spår till Nemo då vi var ojämt antal idag. Dutch fick ett spår som Emma hade lagt. Det vi tränade idag var sidopåsläpp. Det blåste rejält och vinden snurrade som bara den. Han löste att ta an spåret i medvind. Sedan hade han lite problem i starten då det var mycket ris. Men han löste det. Ringade lite i vinklarna och hade lite småproblem här och var annars löste han spåret bra. Med tanke på vind mm så var matte väldigt nöjd. Emma stackarn fick ett spår helt i ris till Ares men de löste det jättebra.

Nemo hade lite problem att ta an spåret men sen for han iväg och idag fick vi nästan springa efter honom. Lovisa hade tappat klöven i spåret så den hittade vi och sedan kom vi fram till en höjd där Nemo ville spåra vidare. Lovisa var 100 på att spårslutet var där så Britt slängde fram en klöv men Nemo ville vidare. Tänkte att hon fått blod på skorna eftersom det blåste så jag kopplade upp Nemo och vi gick resten ut med koppel efter ca 100 meter så kom det en ny snitsel så Nemo hade rätt det fortsatte spåret. När ska man lära sig att lyssna på sin hund...... Så Nemo var väldigt orolig för detta rådjur som tappat två klövar på vägen. :-) Mycket nöjd med hans spår idag men jag var lite osäker på om han spårade färskt eller spåret då det gick fort som bara den. Han brukar vara så noga och långsam......

Torsdag 3/5-12

Hundarna har idag fått köra lite godissök i trädgården. Vi hade också lyckan att gå på årets första huggorm och Dutch var väldigt intresserad. Ville jaga ifatt den när den ringlade iväg. Han har också lyckats  svälja en humla (som han troligtvis dödat innan då inget hände) och sedan har han blivit biten i nosen av tvestjärtar. Lyckad dag för Dutch. :-)

Tisdag 1/5-12

Upp i ottan och i väg till Motala. Med mig hade jag Teresia som idag fick äran att ta kort. Cole är nämligen hemma hos hennes föräldrar. När vi kom fram till Motala så var redan Elin och Olle, Leo och Martin samt Siw (Martins farmor) där. Började med att sätta upp tält, hade fått låna mitt gamla tält av Anna, då jag ville ha två men konstaterade snabbt att mitt egna tält låg kvar i Norrahammar på garageinfarten. :-) Tur man hade Annas tält med sig. När vi fått upp tältet kom Inger och Ronja och jag började genast att rycka hennes öron och tassar och bakben. (Matte såg lite bekymrad ut men när vi var klara sprang hon och tog kort på Ronja hos en hundfotograf så lite nöjd var hon nog). ;-) Sedan tog jag mej en titt på Olle och han fick lite finputs. Elin hade gjort ett bra försök själv.

Efter ett tag så började banvandringen på agility och jag och Martin gick den. Sedan körde Martin och Leo först av largehundarna och då visade Leo att äpplet inte faller långt från päronträdet och gjorde som pappa brukar göra, sprang lite egna vägar och kissade lite här och där. Martin var riktigt sur när han kom ut och det med rätta. Sedan var det Nemos tur och han har inte varit på en agilitybana på jättelänge. Han tog hinder 1 och 2. trean tog han på fel håll och sedan när jag skulle ha honom till 4:an så tog han tunnel nr 3 en gång till. Sedan busade han runt och började kissa lite här och var. Då gick jag och hämtade honom körde om tunnel och hopp och slalom sedan kom ett staket men där tog Nemo nr 1 i staketet och sedan for han i väg till tunneln som låg några meter längre bort. Det var de sista hindren så jag följde med och vi fick ett bra upplopp. Sedan hade de tydligen kört denna bana en gång till men det fattade inte Martin och jag så vi missade den omgången.

I ringen visade Elin upp Olle själv och det gjorde hon jättebra. Fick en kanonkritik men blev tvåa med HP då Dutch var lite mer muskulös och Olle fortfarande är lite valpig i kroppen. Sedan visade jag Ronja och hon skötte sig också jättebra och hon blev 1:a med HP. Då fick jag ett problem då Dutch och Ronja ska ställas i BIR och BIM. Det slutade med att Inger själv sprang med Ronja och då blev Dutch BIR och Ronja BIM. Bra resultat för Nemos avkommor med andra ord. :-D I BIG finalen blev jag och Dutch oplacerade men fick höra utav domaren att han var jättesnygg men pga att det inte är en utställningsras kan hon inte placera honom i BIG-finalen. :-((((

Nemo fick också debutera Rallylydnad. Jag trodde det var en prova på och anmälde mig glatt men när jag kom ner till planen var det en tävling. :-0 Jag har aldrig provat rallylydnad eller gått kurs eller något så hamnar jag i en tävling. Det var bara att bita i hop och gå banan (kände mig dum då jag fick fråga flera vad vissa skyltar betydde spiral, backa mm mm mm. Slalom är det bara hunden som går det? ) men jag och Nemo fick 64 poäng av 100 och det tycker jag var bra med tanke på situationen. :-)

Moment Kritik
1. Hund sitter framför tar in bakom benen till fotposition N3 Tag i H3 Väg3 K1
2. Slalom K5
3. Sitt kvar och förare går runt hunden K1 N1
4. Sitt stå  
5. Ett steg höger K1
6. rakt fram helomvändning tillbaka helomvändning  
7. Vänster 90 grader  
8. Spiral åt vänster  
9. hunden sitter framför ett steg bak, 2 steg bak, 3 steg bak och hunden ska följa föraren  
10. sväng höger 90 grader Vägran3
11. spiral åter höger N1
12. 270 graders sväng N1
13. Sitt ligg kvar och föraren går runt hunden  
14. läggande under gång Vägran3 tar i h
15. sitt vid sida  
Helhetsbild Har sträckt koppel hela 10
Summa poängavdrag 36
Resultat 64

Nöjd med alla hundarna. Det var varmt och jobbigt hela dagen så de skötte sig kanonbra! Tack alla för ni kom och gjorde denna dag så trevlig.

Måndag 30/4-12

Idag skulle vi haft en tollarträff men den blev inställd. Så jag lade två spår till Nemo och Dutch. Dutch spår var lite längre än det brukar ca 250 meter och vi hade bloduppehåll och vinklar samt blandad terräng. Vinden var lite lurig då den snurrade hit och dit. Nemo fick ett längre spår också i en för oss ny terräng. Det var väl ca 400 meter med ruta i starten, bloduppehåll i vinkel, bloduppehåll på raksträcka, återgång och väldigt varierad terräng.

Efter att jag lagt spåren åkte vi till min svärmor och åt middag. Därför fick de ligga 4 timmar (Dutch) och 5 timmar (Nemo).

Dutch hade lite problem med sitt spår men han löste det men det var en väldigt trött tollare som hittade sin klöv. :-)

Nemo var mer nonchalant och genade där han kunde och han visste vad han hade spåret men flurrade ut lite här och var. Inte lika nöjd med honom som med Dutch men det var två trötta pojkar på kvällen.

Fredag 27/4-12

Nemos första kull, Hundskallet´s J-kull, fyller 5 år idag. Grattis till er alla!

Torsdag 26/4-12

Tränade lite spår med Dutch och Nemo. Bägge två fick ganska korta och enkla spår. Nöjd med dem bägge.

Onsdag 25/4-12

Tränade lydnad med Nemo och Dutch på klubben efter min avslutade agilitykurs. :-) Bägge två skötte sig bra. Nöjd med bägge två.

Tisdag 24/4-12

Idag har Uffe och Dutch varit på kurs och därför gick jag och hundarna fuskfemman. Det var lite kvavt i luften så vi blev ganska trötta och varma.

Kursen hade gått bra med Dutch idag. Husse var nöjd när han kom hem. :-)

Måndag 23/4-12

Jag tränade lite fotposition med Dutch under förmiddagen. På kvällen tränade även Uffe lite med honom. Men han behöver det så det är ingen fara. Gick bra för oss bägge med träningen.

Söndag 22/4-12

Har haft tävlingskurs agility idag. Nemo och Dutch fick följa med. Nemo fick köra banan som vi avslutade med innan vi plockade in hindren. Han var supertaggad och tog lite egna vägar innan han behagade följa med matte. Han hade i alla fall kul. :-)

Dutch skötte sig bra och gjorde ett kanonbra linfölj. Läggande under gång var inte så roligt då pungen blev blöt så han ville ligga i lekställning. Efter MYCKET tjat fick jag i alla fall ner även baken. :-) Sedan gjorde vi en inkallning också bra och sedan körde vi ställande under gång. Gick sisådär. Som avslutning körde vi hopp över hinder och det går också bra.

Nöjd med bägge hundarnas insatser idag.

Lördag 21/4-12

Har varit på viltspårkurs med Dutch idag. Lade ett spår till Nemo också. :-) Dutch fick ett spår i blandskog med kuperad terräng. Nemo fick ett spår med en spårruta i starten sedan så blev det ett bloduppehåll, en vinkel med bloduppehåll och ett spår över en liten bäck. Spåren fick ligga ca 2½ timmar.

Dutch skötte sig bra med tanke på att det var två som gick efter oss i spåret. Vi fick lite problem på ett ställe och det var för att där varit älgar. Dutch cirklade lite och upptäckte att de som gick med hade snitslar i handen. Dem ville han bära så jag fick bli lite irriterad på honom innan han fortsatte spåret. Spåret var inte långt ca 250 meter men han löste det bra och jag var nöjd.

Nemos spår var heller inte så långt kanske 300 meter. Han gick rätt in i spåret och löste det utan problem. Hoppade över en sväng jag gjort men annars löste han det kanonbra. Nöjd med honom idag.

Onsdag 18/4-12

Körde lite lydnad ute på gräsmattan. Gick sisådär. Matte inte fullt fokuserad. :-)

Tisdag 17/4-12

Dutch hade kurs idag och Uffe gick med honom. Han var sisådär. Uffe var lite missnöjd med honom. Vi började med ett korvspår och det löste han bra. Sedan efter fikat så var det lydnad som gällde. Det var väl lite hipp som happ då Dutch var helt ofokuserad idag.

Började med att visa massage för vår grupp och nybörjare agility och det var Nemo som var "offer" idag igen. :-) Skötte sig riktigt bra.

Nu är det också bestämt att Dutch och Nemo ska till Motala 1 maj. Dutch ska ställas ut och Nemo ska få köra agility (om han mår bra den dagen). Dit kommer också Nemo JR, kull 5, Olle, kull 5, Leo, kull 2, ev kommer Ronja, kull 4 och Leymah, kull 6. Kul att det blir så många Nemo-avkommor. :-)

Måndag 16/4-12

Var på Attila för jag skulle ha kurs idag. Nemo fick vara massagevisningshund. Skötte sig bra. Dutch fick köra lite lydnad på slutet och det gick också över förväntan. Nöjd med båda hundarna idag.

Lördag 14/4-12

Idag har Eila, Nemos dotter kull 6, debuterat i utställningsringen och det löste hon kanonbra med att bli BIR-valp. Grattis Petra som denna dag även fick en champion i form av Troya och Jasper (Troyas bror) blev BIR.

Nemos dotter, Elsa,  och hennes valpar Klara och Malte var också med. De fick VG hela bunten. Stort Grattis till er alla då jag fick höra att hallen i Sätila var väldigt trång.

Fredag 13/4-12

Cole har blivit pappa i natt till en söt tik (hon finns hos Gun på Bella Novas kennel). Så nu är Nemo både morfar och farfar. :-)

Har under dagen lagt ett spår till Nemo och Dutch. Det låg ca 1 - 1½ timma. Annika var med så vi lade spåret, tränade lydnad som gick bra. Bra fotposition. Klarade dock inte av störningar på platsläggningen men det är något som måste tränas. Ställande gick också bra. Nöjd med lydnadsbiten på Dutch.

Sedan gick vi Dutch spår som han löste bra. Vi hade gått över en liten stig som bara används ibland. Sedan hade jag gjort en vinkel mot ett träd. Blandad terräng. Blåsten ändrade riktning hela tiden så det var inte lätt att lägga.

Nemo fick en ruta i startpositionen och vi hade ett bloduppehåll och ett bloduppehåll vinkel. Han löste allt kanonbra förutom att han spårade och missade en pinne som stack ut från ett träd. Han fick ett sår precis i ögonkanten så det gick bra med ögat. :-) Nöjd med mina hundar idag.

Onsdag 11/4-12

Har varit på Attila och hållit kurs i agility idag. Dutch och Nemo fick följa med och åka bil då de legat mycket själva hemma idag. Dutch blir 1 ½ år idag. Grattis till Hollandskullen!

Tisdag 10/4-12

Idag har Uffe och Dutch varit på kurs. Jag var lite nervös innan jag fick reda på hur det gått men det hade gått kanonbra. Uffe var mycket nöjd med Dutch i kväll. Det som de haft problem med och som vi aldrig tränat var att sitta kvar när någon kastade en boll framför honom. Det blev för mycket för Dutch. Så nu vet jag vad vi måste träna på. :-)

Måndag 9/4-12

Tränade lite fotposition på Dutch vid spegeln på övervåningen. Gick ganska bra. Men det är trångt så Dutch blev lite fundersam.

Söndag 8/4-12

Har varit på jourcentralen med knät på morgonen. En stukning och inre blödning blev resultatet.

På eftermiddagen har jag, Emma och Katja lagt spår. Sedan gick vi dem efter ca 2 timmar. När spåret låg till sig så var vi hemma hos oss och åt grillad ytterfilé och grönsaker i ugn.

Dutch tog sitt spår och löste en vinkel (90 grader) och en böj innan han hittade sin klöv. Slog lite fram och tillbaka men höll sig ändå ganska bra i spåret. Nemo fick en start med ruta (som är det nya) och han löste sitt spår också. Han fick ett bloduppehåll i vinkel men annars inga svårigheter eftersom det var ett tag sedan vi spårade. Nöjd med båda hundarna och halta matte. :-D

Lördag 7/4-12

Påskafton och ingen rolig dag för mig. Jag hoppade in och jobbade extra. Vi fick upp ett gäng raggare som skruvade ner vår Cadillacs nummerplåtar och jag gick ut och ifrågasatte dem. Det resulterade i att jag fick en raggarbil i knät dvs de backade på mig med flit. :-(

På kvällen hade vi Elin och Anders här en sväng och vi åt påskbuffé. Hundarna var rätt trötta efteråt. :-)

Torsdag 5/4-12

Uffe och Dutch har tränat fotposition i trädgården och även ställande under gång. Det gick ganska bra men vi hade precis gått en promenad så Dutch var lite flurrig!:-)

Tisdag 3/4-12

Har varit på Attila idag också. Idag har Dutch gått kurs. Vi började med en platsläggning och han skötte sig bra. Även när två hundar var uppe låg han men sedan glömde jag att ge ett kvarkommando och då reste han sig igen. Bara att lägga ner honom igen och berömma när han gör rätt. :-) Sedan skulle vi köra hundmöten men jag var udda så jag fick träna fotposition och få honom att koncentrera sig på mig och inte de andra hundarna. Uffe fick klicka när han var i rätt position och då skulle han belönas bakåt och gärna med bus så att det blev ett förväntan i momentet.

Sedan ställde vi upp oss som i två linjer så att det blev en korridor och där gick vi först igenom och stannade på mitten gick vidare igenom resten vände och gick hela vägen tillbaka igen. Sedan fick de som ville göra det med lösa hundar. Dutch klarade det tills han såg Milton då fick matte lugga lite i ljumsken för att han skulle lyssna. Sista vi gjorde innan fikat var att göra en inkallning igenom korridoren. Dutch satt hela vägen men precis när jag kallade in tjuvade han lite. Men jag var nöjd med honom ändå.

Efter fikat fick vi köra ställandet. Jag måste få honom att låsa mer i position inte att stå beredd att hoppa iväg efter leksak så det blev mer lugnande belöning. Uffe och jag körde också lite budföring emellan varandra och det gick kanonbra. Sedan skulle vi titta på varandras fotposition men då var Dutch hjärna nån annanstans så han hoppade efter små flygfän och skulle ha leksaken som husse hade i fickan (husse stod ju med handen i fickan också ;-)) Till sist fick jag till det något sånär men nu vet jag vad vi ska träna på. :-)

Måndag 2/4-12

Har varit på Attila och tränat och hållit kurs. Började med att köra Nemo i ett litet lydnadspass och sedan fick vi vara störning i sittande i grupp. :-) Dutch fick köra lite fotposition, fotförflyttning, tandvisning (med Britts hjälp) och ställande under gång. Har börjat få knas på att han ska stå. Kul!

Kursen gick kanon. De är superduktiga! Vi körde mycket kontaktfältsträning och handlingskombinationer.

Söndag 1/4-12

Idag har vi tagit en riktig slappardag med endast en långpromenad på schemat. Husse har inte varit hemma och matte ska jobba så det blev sovmorgon och en promenad. Därefter så blev det hem och mysa för att sedan gå femkilometaren innan matte for till jobbet. Husse kom hem lite senare och tog då en kvällspromenad med dem. :-)

Lördag 31/3-12

Upp i ottan (kul när man ska jobba kväll) och sedan i väg till Attila för start på nybörjarkursen i viltspår. Ja, jag har spårat innan men det är nya regler i år och Dutch har inte spårat så mycket så då tänkte jag att vi kan ta en grundkurs. :-) Efter info och att Britt visat hur vi gör så åkte vi ut i skogarna. Dutch fick ett spår som var ganska rakt och ca 50 - 75 meter långt. Liggtiden blev ca 1 ½ timma. Han satt kvar när jag påvisade spåret, när jag kallade in honom så kom han fram och tog spåret på en gång. Han gick lite sicksack fram och tillbaka men höll sig ändå ganska bra i spåret. Han blev nog överrumplad när han hittade klöven ganska tidigt i spåret. Sonny gick efter och hans kommentar var lugn, harmonisk i spåret och jobbar i lagom tempo. Faktiskt nöjd med min lille holländare idag. :-D

Fredag 30/3-12

Dutch och jag har tränat in ställande under gång idag. Han var lite virrig men efter en del tillrättavisningar så funkade det något så när. Han har varit lite loj några dagar, vet inte om det är fästingmedlet eller värmen som gjort det. Fotposition visste han inte vad det var i dag. Fick visa rätt rejält för att han skulle komma rätt. Men men det är bara att träna på. :-(

Onsdag 28/3-12

Idag hade vår första hund, Sunny, fyllt 16 år. Han fick vara med oss i 13 år och vi hade en tid som var väldigt lärorik. Att en cavalier kan ha så mycket humör och temperament det tror man inte när man ser dem.

Emma och hennes dotter har varit här en sväng på förmiddagen och vi har gått en sväng med hundarna. Nemo fick rejält med motion då Ida sprang ganska mycket med honom. Stackarn, så mycket har han nog aldrig sprungit. :-) Sedan kastade hon lite pinnar till Dutch så han fick vara lös ett tag då han höll på att rycka armen ur led ett par gånger på mig. :-)

Har plockat fästingar på bägge hundarna nu och nu ska vi snart ta ett bad och lägga på frontline, sedan ska jag åka ner till Attila och påbörja min agilitykurs fortsättning. :-)

Igår påbörjade två av Nemos sista avkommor sin valpkurs. Tack Petra för bilderna.

Söndag 25/3-12

Har börjat med agilitytävlingskurs på Attila. Hundarna var med och vi skulle träna men jag fick åka hem direkt och hundarna fick sin träning hemma. Dutch fick lite fotpositionsträning, ställande under gång, inkallning och sitt kvar samt ligg kvar. Han skötte sig jättebra. Var supernöjd med honom idag.

Nemo fick köra lite fotförflyttningar, läggande under gång, inkallning med ställande och ställande under gång. Han hade lite problem med läggandet men jag tror det kan vara hans rygg som spökar eftersom han har fått en sträckning och vi väntar på att kiropraktorn ska komma tillbaka. Annars var jag jättenöjd med honom.
Lördag 24/3-12

Idag har jag och hundarna tränat lite uppletande. Det gick bra men de var väldigt taggade. Har också varit med min morbror och planterat blommor på gravarna, planterat en kruka på hans trappa och hjälpt honom med sina mediciner. Efteråt handlade jag lite hundmat, hundgodis och blommor till vår trädgård. Hundarna fick vara med när jag planterade i krukorna ute i trädgården.

Torsdag 22/3-12

Har tränat lite ståövningar i trädgården med Dutch. Han skötte sig bra.

Tisdag 20/3-12

Idag har jag varit på kurs med Dutch. Det första vi gjorde var att ta ut hundarna en och en ur bilarna. Jag började och Dutch satt kvar tills han fick ett varsegod. Vi brukar alltid få bråka på hundklubben då han är så ivrig att komma igång. Så jag blev lite förvånad. :-)

Inne på planen så skulle vi visa vår sitt vid sidan träning. Dutch skötte sig bra. Vi hade en rejäl störning i Katja som tränade med Challe och Geila på agilityplanen. Så han drog lite emellan träningarna och ville till Challe.

Sedan fick vi köra inkallning och vi var sist. Dutch höll på att krypa ur skinnet när alla andra fick springa men inte han. Jag gjorde ett sitt kvar gick en bit gick tillbaka och belönade sedan gick jag en bit bort och kallade in. Först satt han kvar men kom sedan och då lekte vi med kaninen.

Sedan fick vi träna lite fotförflyttningar dvs sätta hunden i position och gå några steg och belöna. Dutch skötte sig bra. Tandvisning vill han inte vara med på i sittande position utan han är helt omöjlig då. Så jag körde ståposition och det gick bättre.

Avslutade med att börja träna ställande under gång och Dutch skötte sig jättebra och fattade jättesnabbt. Jag har börjat öva in ordet stanna! Stå betyder ju att jag står framför honom och det kan vi ha till fjärren. Men när vi rör oss säger jag stanna vid övergångsställe, vid skogskanten innan vi går ut på vägen mm så jag tror att det blir lättare för honom.

Nöjd med min hund idag.

Nemo fick innan kursen köra lite agility och det gick bra förutom att han tyckte att han skulle pissa in alla hinder som stått ute under vintern. Tror det är fler som pinkat in dem i vinter. :-)

Måndag 19/3-12

Har tagit en lugn dag i dag då hundarna var jättetrötta. Idag hade Tricke fyllt år.

Söndag 18/3-12

Uffe och jag gick en lite längre runda på våra gamla stigar som har blivit lite omgjorda pga industribebyggelse. Hundarna fick vara lösa och det tyckte de var skönt. (vet att det är lag på koppel eller rättare sagt att ha dem som de är när de är kopplade. Våra hundar får inte vika av stigen mer än några meter för att uträtta sina behov så jag tycker det är okej att de var lösa). På tillbakavägen såg vi två ekorrar som försökte hitta sin roll mot den andra. Det var lite spännande att följa deras färd i trädkronorna. :-)

Uffe och hundarna åkte sedan på kalas hos Uffes kusin som fyllde 18. Jag åkte och jobbade. När jag kom hem sov alla jättegott.

Lördag 17/3-12

Idag blev det lite godissök och sedan var Emma här och hjälpte mig med klorna. Tack för hjälpen, Emma. Det blev inte mycket mer då det är min jobbdag idag.

Fredag 16/3-12

Har tränat med Annika och Milton idag. Vi började med att gå långrundan. Så att hundarna fick nosa av varandra och Nemo skulle inte vara med och träna. De blev också rejält rastade. :-)

När vi kom tillbaka gick vi över till fotbollsplanen och tränade lite kontaktövningar, fotposition, ligg kvar och inkallning. Dutch första inkallning gick inte alls bra. Han sprang fram till Annika som hade dummie och klicker och jag fick hämta honom. (Milton blev inte så glad när han kom farande till Miltons matte). Sedan gjorde jag om inkallningen och då gick det kanonbra! :-D

Sedan tittade jag lite på Annika när hon körde dummie och inkallning. Milton är lite seg på tillbakavägen. Jag gav tips att springa iväg själv eller kasta en boll på inkallningen så att hon får upp farten.

När vi var klara tog vi en fika i vårt uterum. Jättemysigt!

Onsdag 14/3-12

Idag tog jag med hundarna till skogen och gjorde ett uppletande. Dutch fick leta dummie och Nemo fick leta gula pipbollen. Båda hundarna skötte sig bra förutom Nemo som blev lite exalterad när han skulle vänta och började skalla. Men efter en skarp tillrättavisning så slutade han. :-) Dutch vill ju inte komma hela vägen tillbaka med dummien men det blir närmare och närmare. :-) Nöjd med dem i dag. :-)

Tisdag 13/3-12

Idag ska Uffe och Dutch på kurs så jag har gått lite längre runda med hundarna idag.

Uffe var inte alls glad när han kom hem och tyckte Dutch varit odräglig. Han hade inte lyssnat något alls på Uffe. Så Uffe har bestämt sig ingen mer kurs med Dutch förrän han kan uppföra sig. :-(

Söndag 11/3-12

Idag var det ridhusträningens sista gång. Vi körde agility och Nemo fick vara med. Men han var väldigt låg och verkar vara öm i bakpartiet igen. :-( Väntar på att Chatarina ska komma tillbaka så vi kan få ryggen fixad.

Dutch körde jag lite lydnad på asfaltsplan innan alla andra kom och han gick bra. Sedan satt han och skällde på alla travhästar på banan så han har haft fullt upp. :-)

Lördag 10/3-12

Har varit på Tollarträff på Attila idag. Det som stod på programmet var lydnad och ringträning. Uffe var med och tränade ganska mycket med Dutch då de ska gå kurs på tisdag. Jag körde lite med Nemo och det gick bra. Men han tycker inte det är kul så han fick bara vara med en liten stund.

Körde även lite med Dutch på slutet. Fotpositionen gick bra. Fotförflyttande gick bra, läggande under gång blir bättre och bättre men är långt i från bra. Har ett snabbt läggande men ett väldigt grovt DK. Sedan skulle jag göra en inkallning och Dutch drog i väg åt andra hållet. Jag blev fly förbannad så jag gick och hämtade honom i nackskinnet och satte ner honom igen. Gjorde om och denna gången kom han. Då fick han massa god skinkost och mys och det gillade han. Tråkigt bara att man hela tiden måste gräla på honom. :-(

Torsdag 8/3-12

Har tränat lite lydnad i trädgården med Dutch. Det gick sisådär. Han har börjat testa rejält igen. Blir så trött!!!!!!!!!!!!!

Tisdag 6/3-12

Har varit dåligt med uppdatering men problemet är att jag har legat in influensa så de stackars hundarna har fått dåligt med hjärngympa. Det har blivit godissök i trädgården och aktivitetsleksaker inomhus. :-(

Men idag fick jag en glad överraskning på posten. Jag har varit med i en tävling på Royal Canin och jag har vunnit ett presentkort på 100 kronor. Inte mycket men ändå en vinst. Tänk vad glad man kan bli för så lite. :-)

Torsdag 1/3-12

Har fått bilder från Nemos son i kull 5, Leringens Hacke (Olle). Han har kommit till ett nytt hem hos Elin Albertsson med familj och de bor i Mariefred. Tack för bilderna, Elin!

Idag har Nemos son i kull 4, Felix v. Heronkel, varit på upptäcktsfärd själv. Han var borta ca 5 timmar. Lovisa hade skrivit på Facebook och jag kontaktade Birgitta, Nemos uppfödare, och hon och Benke åkte och hjälpte till att leta efter Felix. Han hade jagat en älg när han sprang i väg. Men tur i oturen så verkar det slutat lyckligt.

Att Felix rymde blev lite oroväckande här hemma när jag kom ut och Uffe klippte träd. Han hade hundarna med sig men när jag kom ut var bara Dutch i trädgården. Jag frågade Uffe var Nemo var. Vi började leta för han älskar att jaga grannarnas katter (men då brukar han härja rätt bra innan han hoppar staketet). Vi letade men hittade inte honom sen kom jag på att Uffe varit i vårt förråd så jag gick och kollade. Då stod det en ledsen Nemo på andra sidan dörren. Förbaskade hund, han kan väl skälla när vi inte hittar honom!

Sen har jag äntligen fått ut inbjudningar till tollarträffen.

Har även fått ett foto på min mobil på Nemos dotter, Leymah, i kull 6. Tack för det, Helena.

Onsdag 29/2-12

Ja, det är faktiskt skottår i år. :-) Idag har Emma varit här och klippt klorna på hundarna. De har också fått köra ett godissök i trädgården. Jag har varit allmänt hängig idag men det är ett instruktörsmöte i kväll på Attila som jag ska gå på.

Tisdag 28/2-12

Har känt mig lite dålig så det har inte blivit så mycket mer än en promenad idag.

Måndag 27/2-12

Idag har vi haft vilodag då båda hundarna var jättetrötta.

Söndag 26/2-12

Har varit i ridhuset i dag. Vi har haft agilityträning med Attilagänget. Började lite med lydnad på Dutch. Han har börjat få svårt att koncentrera sig på mig när det är andra hundar som kör tunnlar eller hopphinder nära honom. Stor utmaning. Men jag fick igenom några fina fotförflyttningar och jag fick igenom en bra inkallning. Sedan körde jag lite ligg kvar och det gick bra men sedan ville han resa sig när vi gjorde sitt kvar. Fick köra ett sitt kvar och bara ställa mig precis framför honom.

Nemo fick köra agility för första gången på länge. Han var supertaggad men ändå väldigt lyhörd. Är lite orolig för bakpartiet på honom då han gärna blir lite stel i ett av benen. Så jag körde låga hinder och inte mycket. Men jag ville se hur mycket han klarade.

Nöjd med mina hundar och i kväll är det årsmöte på Attila.

Fredag 24/2-12

Idag har vi gjort lite klickövningar med nosdutt och apportbock. Försöker få Dutch att hålla apporten lite längre men det går sisådär. Sedan har vi försökt att låsa nosen lite längre i handen också men då vill han slicka. Så det är lite att klura på. :-)

Torsdag 23/2-12

Idag fyller min kompis Emma år. Vi har även fått en ny tronarvinge i Sverige. En liten prinsessa.

Jag och hundarna har gjort uppletande i skogen idag. De fick två skick var och skötte sig jättebra. Väldigt nöjd med deras arbete i rutan idag.

Onsdag 22/2-12

Idag fyller Uffe år. Vi firade honom vid lunch med ett presentkort men innan dess hade vi ätit frukost ihop mm mm. Detta då han är hemma och är sjuk. Jag tränade lite nosdutt med hundarna och lite hålla fast apportbock inne. Gick ganska bra sen är det detta att man ska sluta när man är på topp vilket ibland är lite svårt.

Tisdag 21/2-12

Har varit hos min morbror och fixat medicinen åt honom. Sedan åkte jag hem så kom en jobbarkompis, Lollo, vi tog en fika och åt middag med Uffe sen följde jag och hundarna med henne till stallet, vi åkte till Scandinavian foto, blomsterlandet och slutligen så åkte vi hem och gick en sväng i skogen.

På kvällen kom min morbror och Uffes mamma och sambo och vi åt våfflor. Anledningen var att vi firade Uffe.

Måndag 20/2-12

Idag har vi tränat lydnad. Dutch var lite ringrostig men skötte sig bra. Hade lite svårt att hitta fotposition och att sitta kvar men läggandet gick kanon och även inkallningen när han väl satt kvar.:-) Nemo fick köra lite lydnad också, bara såna övningar han tycker är kul som fot på A4-format, läggande under gång, inkallning med ställande, ställande under gång men att matte inte går tillbaka. Vi gjorde även lite fjärr och han skötte sig kanonbra. Nöjd med hundarna idag.

Söndag 19/2-12

Har gått en lite längre sväng med hundarna och sedan fick de lite klickerträning inne. Nemo fick gå runt soffbordet och Dutch fick träna på att hitta handen och att låsa fast nosen till jag klickade. Gick sisådär men nån gång måste man avancera lite i träningen. Så man inte blir fast i samma mönster hela tiden. :-)

Torsdag 16/2-12

Har gått fuskfemman idag också. Samt har jag dutt-tränat Dutch. Teresia var och hälsade på en sväng. Så hundarna fick lite hjärngympa när Nova var inne hos dem.

Tisdag 14/2-12

Har gått fuskfemman med hundarna idag.

Söndag 12/2-12

Har varit i Mjölby och ställt ut Dutch. Träffade också Nemos son, Nemo JR, och hans matte Sandra, samt Nemos dotter, Ronja, och hennes husse och matte samt Nemos son, Leo, med husse Martin och farmor. Jättetrevligt att ni tog er tid att komma och titta. :-)

Dutch fick excellent och CK. kritiken kan ni läsa under utställningskritik.

Även Nemos döttrar, Jackie och Elsa, ställdes med Very Good. Grattis till det resultatet, Linda och Solgerd. Nemos barnbarn, Klara och Malte, ställdes i valpklass och Klara blev 3:a och Malte fick HP och blev BIM. Grattis Linda (och Solgerd) och Chatarina.

Lördag 11/2-12

Idag har det varit distriktskonferens på Attila. Jag har varit där hela dagen. I kväll har jag ryckt öronen på Dutch. Samt packat väska och bil.

Fredag 10/2-12

Upptäckte igår att Dutch vaccinationer var på väg att gå ut. Så idag har jag och han varit på smådjurskliniken och tagit rabies, valp och parvo samt kennelhosta. (Jag fick inte någon vaccination) ;-)

Torsdag 9/2-12

Har inte gjort så mycket idag då jag mått lite dåligt.

Onsdag 8/2-12

Hundarna och jag har gått fuskfemman idag också. Sedan har vi fortsatt träningen med nosduttande och apportbock.

Tisdag 7/2-12

Dutch och jag har tränat nosdutt på hand samt fasthållande av apportbock. Vi har ännu inte kopplat i hop förflyttandet och så men vi har kommit en liten bit på väg. :-)

Måndag 6/2-12

Idag har jag varit uppe tidigt och gått en sväng med hundarna, sedan har jag varit och handlat. Fixade middag till Ulf och nu har jag och hundarna gått "fusk-femman" så vi är rätt möra just nu.

Sedan kommer Emma och tar klorna och Teresia kommer och tränar med Cole. Bara så att jag får lite hjälp med att titta på Dutch. Blir en häktisk dag! :-)

Söndag 5/2-12

Har haft trevligt besök av Petra (Tollca´s kennel) och hennes mamma Anki (Mimmidalens kennel). Petra har haft valpleverans på hanen hos mig. Så idag har samtliga valpar flyttat till sina nya hem.

Hanen: Tollca´s Future Star kommer kallas Niko och han hamnar i Edsbyn hos Sara,
Tik 1: Tollca´s Sparkling Star kommer kallas Shelby och hon hamnar i Löberöd hos Hannah,
Tik 2: Tollca´s Amazing Star kommer kallas Eila och hon är kvar i kenneln men bor hos en fodervärd, Lars, i Klippan,
Tik 3: Tollca´s Magic Star kommer kallas Leymah och hon hamnar i Jönköping hos Helena (så henne kommer jag nog att få mycket kontakt med) :-),
Tik 4: Tollca´s Bright Star kommer kallas Freia och hon hamnar i Billesholm hos Ann-Katrin.

Där var fördelningen och var de kommer att hamna.

Nemo fick hälsa på Niko idag innan han åkte till sitt nya hem. Petras mamma hade också med sin cavalier-valp, Molly, och jag blev helt såld. Saknar dessa små krabater emellanåt.

Sara med familj var jättetrevliga och jag hoppas att samtliga nya valpägare får en trevlig och lärorik tid med sina nya familjemedlemmar. Uffe blev extra glad när Saras pappa (tror jag det var) flög modellflyg. :-) De försvann ner till källaren ganska snabbt. :-D

Lördag 4/2-12

Nosdutts-övningen fortsatte även idag. När jag säger nosdutt menar jag att han ska trycka nosen mot min hand och därefter hålla längre med nosen fryst mot handen. Hoppas ni förstår. Gör detta i avlämningssyfte vid apport.

I dag har tikarna i Nemos kull hos Tollca´s kennel flyttat till sina nya hem.

Fredag 3/2-12

Har även i dag klickat in nosduttar på hand i flera omgångar. Funkar bättre och bättre.

Torsdag 2/2-12

Idag har jag lagt det största ansvaret på Ulf när det gäller hundarna. Jag och min kollega har varit i Linköping på konferens med Statoil. :-)

Onsdag 1/2-12

Har tränat lite nosdutt på hand med Dutch. Han tycker det är jättesvårt så man får ta det lite successivt. Men i slutet förstod han vad jag ville. :-)

Söndag 29/1-12

Idag gick Marc, Dyonne, Uffe och jag gemensamt till Forsakar och tog lite kort mm. När vi kom tillbaka så drack vi en kopp kaffe och Therese hade även kommit då hon skulle titta lite på mig och Dutch och jag skulle massera hennes gammeltik som trillat lite olyckligt.

Vi fikade, sedan så tog vi in Heidi, gammeltanten, och kände igenom henne och berättade vad jag hittat.

Efter det så gick vi in till Marc och Dyonne och pratade lite. Sedan gick jag och Uffe tillbaka och han gick i väg för att ta kort. Jag packade bilen och stoppade hundarna i bilburarna och sedan städade jag av stugan igen.

Därefter så tog Therese ut Mooievois och visade lite hur hon tränat in grunderna för avlämnande och sedan fick även jag prova. Jag var lite dålig med tajming och med belöningen. Så vi gjorde om lite och då funkade det. Sedan tog vi ut Dutch och han tyckte det var lättare att använda Therese som dutt-tavla än mig då jag har lite krav och talat om vad han ska göra hela tiden så vi använde Therese. Sedan visade jag hur jag gjort på promenad med dummien och Therese visade mig ett annat sätt. Sedan tog hon över Dutch och visade hur hon får honom att koncentrera sig på henne istället för allt annat. När de gick där och tränade kom det en Glada och störtdök mot dem. Häftigt och se dessa stora fåglar så nära.

Tack Therese för alla underbara tipsen. Nu ska här tränas för fullt.

Sedan åkte jag och Uffe hem och när vi kom hem så packade vi upp och lade oss framför TV:n och eldade i brasan. Mysigt!

Lördag 28/1-12

Var hundvakt hela dagen idag nästan. Först gick vi en långsväng med Do, Nemo och Dutch till Forsakar och sedan åkte vi in till Kristianstad och handlade mat. Vi hade bestämt oss för att göra Taco till middag. Vi köpte även med oss semlor så att Marc och Dyonne skulle få prova något av våra svenska specialgrejer. :-)

När vi kom tillbaka städade jag sovrummen och toaletten. Vi hade bestämt oss för att åka hem. Men när det tog tid och vi fick vänta så länge på Marc och Dyonne så bestämde vi oss för att stanna en natt till. :-) Så på kvällen åt vi Taco och Therese kom och var med hon också. Vi hade en riktigt trevlig kväll.

Fredag 27/1-12

Idag har jag varit ledig och Uffe tog en semesterdag. Så vi åkte ner till Degeberga där Marc och Dyonne (Dutch uppfödare och våra vänner) är för att para Jip. Det var trevligt att komma ner till vår stuga och den var mysig. Vi blev hundvakter när Marc och Dyonne åkte iväg. De hade nämligen med sig Do, Dutch syster, också. Vi gick en kortsväng och sedan åkte vi ner till Kivik och handlade. Blev lite besvikna då vi trodde att Buhres Fisk var öppet året om men det visade sig att det bara var öppet på sommaren. :-( (De är så stora och har en jätterestaurang så vi trodde att det var åretruntbutik).

Vi åkte vidare till ICA och handlade lite mat och frukost och sedan åkte vi tillbaka till stugan. Då hade Marc och Dyonne redan kommit så vi tog en kopp kaffe och sedan fixade vi mat. Vi satt en stund på kvällen och pratade och sedan gick vi in och lade oss att sova. Tyvärr var sängarna inte så sköna så vi sov inte så mycket. Sen hade Nemo väldigt huvudbry hela natten pga att jag och Uffe sov i varsitt rum då ingen av oss ville ligga längst upp i våningssängen. :-)

Tisdag 24/1-12

Gick en långrunda med hundarna och sedan körde vi lite lätta lydnadspass med både Nemo och Dutch. Gick ganska bra.

Måndag 23/1-12

Idag har jag haft besök av Teresia och hon och jag har tränat Dutch och Cole på fotbollsplanen. De skötte sig jättebra och jag tror att Teresia var lika nöjd som jag. Nyttigt med lite störning även i annan miljö än ridhuset. :-)

Efter träningen fikade vi på semlor som Teresia haft med sig. Tack, Teresia!

Söndag 22/1-12

Har idag varit i ridhuset och tränat. Dutch fick träna lite fotposition och passivitet. Det sista behövdes verkligen. Clara, Lindas unghund, fick köra tunnel några gånger och Dutch skrek så jag trodde hela ridhuset skulle bli lomhörda..... :-( Efter en stund lugnade han ner sig och då gick vi ut i bilen.

Nemo fick köra lydnad i dag också. Då han var lite stel i ena bakbenet..... Han fick köra ett ställande, lite fotförflyttningar och massa inkallningar. Tror att han var nöjd men saknade agilityn lite. Körde lite lydnad med honom efter vi plockat bort hindren.

Matte har inte varit på strålande humör idag och jag vet inte vad det beror på. Men jag blev sur när jag svängde av i Vaggeryd och glad när jag körde på E4:an.... Hmmm, märkliga känslor.

Lördag 21/1-12

Har haft besök av Emma som har hjälpt mig med klorna på hundarna. Tack, Emma!

Torsdag 19/1-12

Jag och Katja har varit på Tollca´s kennel och besökt valparna. De är störtsköna! Fick jättegott fika även denna gång av Petra. Hembakta cupcakes, chokladkaka och köpta brysselkransar. SÅ DET SÅ!!!!!! (intern kommentar till Petra!). :-) Vi hade blandat väder ner och hem.

På vägen hem stannade vi vid Candy airlines och köpte godis.

På kvällen gick jag och Uffe en längre sväng med hundarna. Vi gick bort till motorcrossbanan och hem igen.

Tisdag 17/1-12

Har gjort godissök i trädgården idag. Hundarna tyckte det var roligt.

Söndag 15/1-12

Idag har vi varit på ridhusträning jag och hundarna. Dutch fick börja med att köra lite lätta övningar i koppel mitt i smeten mellan fyra kombinationer agilityhinder. Han skötte sig ganska bra. Blev lite jobbigt i hjärnan på honom när det kom en hund dundrande i tunnlarna bakom oss. Men nyttig miljöträning. Jag är väldigt facinerad av vad den här herren kan koncentrera sig och hålla ihop i vissa situationer. Hade det varit Nemo i den åldern hade jag bara fått stå och vänta ut kontakten med en hund som gått runt mig för att hålla koll. Mycket nöjd med Dutch i dag.

Nemo fick köra sist av alla och han fick köra lite olika hopp-tunnel-följder för att få upp mer följsamhet. Gick sisådär. Men jag tycker han kämpade på och försökte förstå en förvirrad matte så gott det bara gick. Nöjd även med honom.

I eftermiddag har vi varit och köpt en ny lampa till rummet med datorn och sedan varit och hälsat på min morbror och hjälpt honom med medicinerna.

Nu i kväll blir det nog jägarna 2 för vår del. :-)

Lördag 14/1-12

Idag har vi gått en längre sväng med hundarna och de fick vara lösa. Sedan gjorde vi två upplet på dummie till Dutch och Nemo fick ett upplet av sin gummibollshund. Bägge hundarna var nöjda efteråt. På eftermiddagen städade jag och bytte gardiner och dukar på undervåningen.

På kvällen kom Anders och Elin en sväng och vi åt tacopaj med marängsviss till efterrätt och jag och Elin tittade på Mannen som talar med hundar och Gladiatorerna medan karlarna snöade in på modellflyg på datorn.

Fredag 13/1-12

Hundarna har i dag fått göra ett uppletande och det skötte de kanonbra. Nemo löste bägge sina bollar och Dutch bägge sina dummiesar. Sen ignorerade Dutch en dummie pga för mycket andra lukter men matte smet fram och tog den för honom så nästa skick gick kanonbra.

Onsdag 11/1-12

Nu har kull 6 fått sina namn och hanen kommer att heta Tollca´s Future Star. Tikarnas namn är Tollca´s Amazing Star, Tollca´s Bright Star, Tollca´s Magic Star och Tollca´s Sparkling Star. Alltså en Star-kull. :-)

Är det någon som är intresserad eller vet någon som är intresserad av en 6 månaders tollarhane så ta gärna kontakt med mig. Det är en av Nemos avkommor som ska byta hem.

Måndag 9/1-12

Nemo och Dutch fick på promenaden idag göra två uppletanden var. Nemo fick leta efter sin gula boll och Dutch efter sina nya minidummiesar. :-) Där jag gjorde uppletandet så är det som en liten gryta så jag gick runt uppe vid kanten och kastade ner sakerna på olika platser i grytan. Nemo fick börja till Dutch stora förtret. Han fick jobba rejält men efter en del dirigeringar från mig så hittade han bollen. Andra uppletandet gjorde han bättre och snabbare.

Dutch hade väldiga problem med sin första dummie och det slutade med att jag fick följa med en bra bit och visa på på dummien. Men han löste uppgiften själv och det tog en hel del energi. :-) Andra skicket gick mycket bättre. Nöjd med dem båda idag.

Söndag 8/1-12

Har varit på ridhusträning med Nemo och Dutch. Dutch fick börja med att köra kontaktövningar, fotövningar, ligg och ligg kvar samt inkallning i koppel. Han skötte sig jättebra. Lite flurrig men när jag sa till honom skärpte han sig och jag fick fokuset över till mig. :-) Nöjd med honom i dag. :-) :-)

Nemo fick köra lite agility och det första han gjorde var att springa och tala om för en aussiehane vem som bestämde. Sedan lyssnade han kanonbra på min handling och mina kommandon. Länge sedan vi hade ett sådant flyt. Nöjd med honom.

Onsdag 4/1-12

När jag vaknade idag så var det blåsigt och det hade stormat hela natten. Jag gick en sväng med hundarna efter alla morgonrutiner och sedan lämnade jag dem hemma. Sedan startade resan mot Klippan i Skåne. Först stannade jag på jobbet och tankade (glömde det i går kväll) sedan åkte jag vidare och plockade upp Katja, en kompis, som skulle följa med som resesällskap.

När vi kom ner till Klippan och hittat till Petra så var det bara att börja bergsbestigningen upp till 3:de våningen. När vi kom upp så hälsade vi på Petra, Pepzi och Troya. Sedan började de små liven gny och vi kunde gå in till dem. Tog lite kort då jag gärna blir låst med att kela med valparna. De var duktiga på att klättra upp i Petras madrass som ligger på golvet. Pepzi gav dem lite mat men har inte så mycket mjölk så de har även börjat få lite foder.

När vi satt och myste kom Petras mamma, Anki, och sedan vankades det hemmagjord smörgåstårta som Petra gjort! Jättegott!!!!!!

Sedan blev det en mysstund till med valparna och sedan var vi tvungna att åka hem då Katja skulle jobba ikväll.

I kväll har Uffes pappa, Lennart, och hans fru, Elisabeth, varit här. Vi fick en julklapp och jag fick en födelsedagspresent då vi inte hunnit träffas sedan jul!

Tisdag 3/1-12

P g a mitt knä har träningen varit lugn härhemma. Förhoppningsvis har jag lite mer att skriva om i morgon då jag har tänkt, om det inte blir storm, åka och hälsa på Nemos sista kull. :-)

Söndag 1/1-12

Vill önska alla mina vänner en riktigt god fortsättning på 2012 och jag hoppas att alla drömmar får slå in.

Blev inget spår idag då det regnar småspik och blåser så det knakar i träden. :-( Får se om jag hittar nån lust att göra något annat!

Åter