VÄLKOMMEN TILL A-K´S DJURHÄLSA!

 

HEM MASSAGENS
EFFEKTER
TRÄNING HISTORIK OM MIG
TRÄNINGSDAGBOK/
UTSTÄLLNINGSKRITIK
BILD-
GALLERI
TILL MINNE LÄNKAR GÄSTBOK KONTAKT

                                                             

TRÄNINGSDAGBOK

Här kommer jag att skriva om mina hundars träning och tävling. Det kommer framförallt att uppdateras när vi varit på kurs. Vad vi gjort för övningar, hur vi har lagt upp övningarna samt en utvärdering av hur mina hundar löst uppgiften.

 

Tisdag 30/12-08

Nemos döttrar, Jackie och Elsa, har varit här med matte Solgerd och matte Linda. Vi har tränat lydnad. (Enbart med Tricke). Det gick bra förutom att han fuskade lite i fritt följ. Läggandet gick jättebra och ställandet blir bättre och bättre men han är fortfarande osäker. Som avslutning körde vi platsläggning. Det gick jättebra. Tricke låg i mitten. Han började slicka lite på sina tassar men annars låg han kvar. Matte var nöjd med dagens träning.

Fredag 26/12-08

Vi gick en långrunda idag. Tyvärr var det mer än vad Sunny klarar av nuförtiden. Han kissade inne 2 gånger den dagen. Vi har upptäckt att det händer i samband med att han blir uppstressad eller trött.

Torsdag 25/12-08

Matte har tränat lite lydnad med oss på framsidan. Men det var väldigt halt så det blev inte så mycket fritt följ. Tricke skötte sig sisådär. Han busade mest runt och tyckte livet var roligt. Matte fick dock igenom det hon hade förutsatt sig.

Nemo var duktig. Han gjorde allt jättebra. Ända tills husse, husses pappa och husses pappas fru kom med bilen. För då måste ju Lennart (husses pappa heter så) gasa lite med bilen men det klarade inte Nemo av riktigt utan var tvungen och springa fram till bilen och husse. Matte avbröt här då Nemo blev lite för glad över besöket.

Onsdag 24/12-08

Tomten kom på morgonen med en massa roliga paket. Bla godis, en mjukis-åsna och en mjukis-bläckfisk (som är enorm). Det är jätteroligt att öppna paketen. Vi tar gärna och hjälper husse och matte också. Även Sunny brukar få hjälp då han inte tycker att det är lika roligt.

Måndag 22/12-08

Det stora juldoppet har varit i dag. :-) Först var Nemo och Tricke och simmade på hundsimmet. De var jätteduktiga och simmade ca 45 minuter varav den sista kvarten utan flytväst. Matte var lite nervös då Tricke sjönk varje gång han skulle ta sin fågel. Men efter ett tag förstod han att han var tvungen att simma även när han tog fågeln. Nu är det trötta och möra hundar som ligger och sover här.

Sunny har också blivit julbadad. Det märks att han börjar bli gammal. Han kan inte lyfta benet längre när han kissar så det kommer på frambenen så han luktar inte så gott.


Söndag 21/12-08

Annelie och Martin och lilla Hanna var här i dag. De fick lite eftermiddagsfika och vi kollade på lite bilder mm. Sen fick vi julklappar som ska bli spännande att öppna. Hundarna har varit trötta i dag också.

Lördag 20/12-08

Tränade lite lydnad med hundarna. Nemo gick sisådär. Det där med fot är väl inte vårt bästa moment men i övrigt har det gått kanon. Tricke gick bra förutom läggandet under gång då han inte vill lägga sig när det är blött...Vet i sjuttsingen hur jag ska få honom att göra det.....Men det är väl som allt annat, träning, träning, träning och åter träning.

På eftermiddagen kom Paul och Margrethe från Rävlanda. Samt min morbror, svärmor, hennes sambo, min kusin med familj så det blev full rulle här hemma ett tag. Nu är det trötta hundar som ligger och sover.

Fredag 19/12-08

Idag såg jag på SKKs hemsida att Nemos valp, Cole, blivit röntgad A på höfter och UA på armbågar. Nu har alla 8 valparna fått samma fina resultat. Skönt!

Måndag 15/12-08

Har idag varit hos Lotta med hundarna. Nemo och Tricke fick sin sista grundvaccination mot rabies så nu är det bara att vänta till 15 april och se vad blodprovet ger för utslag. Sunny fick antibiotika då det fanns blod i urinen. Detta kan bero på olika saker men antingen är det urinvägsinfektion eller njurproblem. Vi valde att behandla honom över jul och se vad urinprovet i början av januari säger. Då har vi inte tagit bort honom utan att ge honom en ärlig chans.

Tyvärr fick Solgerd och Göran plocka bort sin Abbe, som är lika gammal som Sunny, på lucia. Vi tänker på er, Solgerd.
 

Söndag 14/12-08

Dagen har varit hektisk. Vi har varit och firat mina kusinbarn, Ellen och Rasmus, som fyller år 22 december. De blir 5 år. Ni kan tänka er ljudnivån. :-)

Efteråt tog jag med mig hundarna och åkte till stall Röde Påles ridhus. Där tränade jag först agility med Nemo som var supertaggad. Det gick bra efter en stund. När Nemo var klar fick Sunny köra några hopp och lite slalom och tunnel. Han orkar inte så mycket nu förtiden så det gick fort.

Klockan 19 kom lydnadsgruppen och vi körde lydnad. Hade en supertriggad Tricke som pep hela tiden och verkligen överjobbade för att vara matte till lags. Åsa hjälpte mig lite så det blev bra på slutet. Men vilken energi han har...... Fick gå tillbaka med läggandet då han fuskade hela tiden. Blev lite mycket med alla hundar runt omkring som skällde och busade och skickades på rutan. Vi är 16 ekipage i ridhuset som är 20x40 m. Så det är ganska trångt.


Lördag 13/12-08

Idag har vi på promenaden tagit lite kort på hundarna. De kommer snart finnas att syna i galleriet.

Fredag 12/12-08

I morse inträffade det en liten olycka inomhus precis när husse skulle gå till jobbet. Någon av hundarna kissade inne. Därför tog jag på mig ordentligt när jag kom hem och gick ut och gå en långrunda med hundarna. Det hade snöat hela dagen och vi hade ganska mycket snö. (Inte som Teresia i Östersund men mycket för oss).

När vi satt framför TV:n ikväll så ställde sig Sunny upp och det bara rann kiss ur honom. Så nu vet vi vem det var i morse också. Han säger alltså inte till längre. Ska åka till Lotta med Nemo och Tricke för rabiesvaccination på måndag så då ska jag se om hon kan titta på Sunny. I värsta fall blir det en jul utan honom. Det är ett tufft beslut men jag vill inte att Sunny, som gett mig så mycket, ska behöva trilla ihop för att jag ska ta detta beslut. Jag har alltid sagt det att mina hundar ska få somna in innan de märker av att de är dåliga och att de fortfarande har svansen i topp när det sker. Ska försöka nå Lotta i helgen på telefon för att se om vi kan undersöka Sunny på måndag också.

Torsdag 11/12-08

Har varit på Attila och tränat med Linda och Elsa. Började med lite lydnadsträning på Tricke. Det gick jättebra. Vi gjorde linförighet, läggande under gång, inkallning och ställande under gång. Sedan tog husse över och tränade lite på sitt sätt. Under tiden hjälpte jag Linda lite med Elsa och det gick också bra.

Efter en stund tog jag ut Nemo och körde lydnad med honom. Han har ju lite svårare att hålla ihop under fria följet. Läggande under gång gör han klockrent fast han kommer efter i starten på transportsträckan. Inkallningarna är helt suveräna. Ställande under gång gör han också bra men vill sätta sig lite snett när jag kommer tillbaka. På slutet körde vi lite skick mellan husse och matte. Det tycker han är superroligt. Trötta hundar och ägare kom hem efter träningen.
Söndag 7/12-08

Idag har jag och Linda varit i Stockholm och ställt ut våra hundar på Stora Stockholmsutställningen i Älvsjö. Jag ställde Tricke och Linda ställde Elsa (Jaffa). Tricke skötte sig jättebra och vi fick en 1:a i kvalitet och blev 1:a i konkurrensen. Tyvärr fick vi inget CK. Mer finns att läsa under Trickes kritik.

Linda och Elsa skötte sig jättebra men domaren tyckte att hon borde utvecklas lite mer så hon fick bara en 2:a i kvalitet. Trickes syster Fixa ställdes också. Hon fick en 1:a i kvalitet och blev 3:a i konkurrensen. Grattis Birgitta och Linda.

Det var kul att komma och träffa både Marie och Birgitta. Tyvärr blir det ju så att man vill se så mycket som möjligt utav mässan och så också. Tack för hjälpen med hundarna, Marie. Det var skönt att de fick ligga i sina burar medan vi gick runt och kollade på grejer. Det blev inte så mycket handlat men lite godis fick vi med oss hem.

Passade även på att köra lite lydnad med Tricke mellan ringarna. Han skötte sig jättebra och vi fick mycket övning med störning. Vi gjorde fritt följ, ställande under gång, inkallning och läggande under gång. Matte var jättenöjd.

Torsdag 4/12-08

Nu har jag inte hunnit skriva om våra träningar denna vecka pga allt julstök mm. Vi har i alla fall tränat lydnad och agility och det har gått jättebra. I dag var vi på hundsimmet och det tycker både Tricke och Nemo är jättekul. Tricke är helt galen i poolen nu för tiden. Han simmar jättebra mitt i jetströmmen och får jättemycket beröm av Bodil på hundsimmet. Nemo simmar som han alltid gjort men vi upplever att han blivit latare men jag tror att det beror på att Tricke har fått sådan oerhörd styrka i kroppen. Förr simmade ju Nemo lätt i från honom men nu simmar de lika snabbt. De simmade ca 50 minuter och fick 2 omgångar i jetströmmen. Nemo simmar sista 15 minuterna utan flytväst då han får jobba upp ryggen ännu mer.


Tisdag 25/11-08

Sunny har varit hos veterinären. Han har kräkts slem och det visade sig att han har vätska i lungorna. Hjärtat slår också snabbt. Han får nu furix på morgonen för vätskeansamlingen och prednisolon på kvällen då han är irriterad i svalget. Samt hjärtmedicin. Ska väl kolla honom med jämna mellanrum så att inte hjärtat blir sämre. Men i nu är han fortfarande pigg och glad som en valp så då tycker jag att man kan ge honom lite medicin så länge.

Nemo och Tricke har fått sin första rabiesvaccination i dag. Ska ta en ny inom en månad.

Håller också alla tummar och klor för att det ska gå bra för Annelie och Edina. Hoppas att Edina får ett positivt svar på sina prover. Jag tror inte att Annelie är redo och släppa Edina ännu.


Måndag 24/11-08

Har bara kört lite kontaktövningar, inkallning och linförighet. Det gick jättebra. Hundarna var trötta efter lördagen.


Lördag 22/11-08

Tävlingsdag för mig och Nemo. Vi hade anmält oss till Forserums BKs inofficiella tävling. När vi kom dit skulle jag stryka över mitt namn med en överstrykningspenna vilket är det samma som att jag är på plats. Då hittar jag mitt namn på ett ställe och Nemos namn på ett annat. Det var bara att leta upp ansvarig funktionär så att det blev rätt.

Så var det då dags för första start. Upptäcker strax innan att vi ska vara i ett ridhus där framhoppningen är på samma plan samt att man sitter med hundarna i samma ända av planen som framhoppningen är. FASA då Nemo brukar sticka till framhoppningen och de andra hundarna i dessa lägen. Men sagt och gjort, jag och Nemo går in på planen. Jag sätter Nemo vid första hindret och placerar mig där jag vill vara. Till min stora glädje sitter Nemo fortfarande där jag lämnade honom. Vi lyckas med hinder 1 och 2 sedan drar Nemo i väg. Lyckas få stopp på honom och han kommer tillbaka och tar tunneln från fel håll. Vi blir diskade men får köra klart och Nemo håller sig hos matte hela tiden.

Andra loppet och Nemo tjuvstartar så matte får köra vänsterslalom i stället för högerslalom. Går bra vi tar hinder 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 men vid 9:an springer han förbi och tar tunneln som är 10 istället. Vi fortsätter loppet ändå trots att vi är diskade och det går jättebra hela vägen i mål.

Tredje loppet och Nemo sitter kvar i starten. Vi tar högerslalom och vi har ett kanonsamarbete ända till hinder nr 14 då matte helt plötsligt står mitt i Nemos väg. Nemo springer förbi och matte får ta tillbaka honom. Sedan kör vi felfritt i mål. Yippieeee!!! Vi har lyckats komma runt en bana!!!!!!!!

Efteråt var det prisutdelning. Lilian med Ellie och Anna med Dixi och Åsa med Crocki och Malin med Aisha och Alexandra med Cajsa var också med. I första klassen fick Alexandra, Malin, Lilian och Åsa pris. I andra klassen fick Lilian, Anna och Åsa pris. I tredje klassen fick Anna, Lilian, Malin och jag pris. Nemo hade fått sitt första pris i agility. Det blev en 6:e plats med våra 5 fel. Han fick ett stort retriever-tugg.

När vi kom till bilarna så tog jag ut Tricke och körde lite lydnad. I Forserum hade de ca 3 cm nysnö i dag så Tricke var helt galen. Det gick kanonbra. Vi gjorde fritt följ och han var jätteföljsam sedan gjorde vi läggande under gång och det gick också bra efter en liten snabb påminnelse om vad det var. Sedan gjorde vi inkallning och han kom som skjuten ur en kanon. Ställande under gång gick bra med ett rejält DK men han lade sig inte i alla fall. Avslutade med hopp över hinder och det gick bra. Matte fick hjälpa till med ingången men annars var det bra.

När vi åkte från Forserum tog vi vägen över Ann och Göran och tog en fika. Sunny fick busa lite med Jocke efteråt så nu har jag tre trötta hundar som ligger och snarkar lite varstans i huset. Själv är jag frusen och har tänt en brasa och ska hoppa in i duschen för att bli lite varm.

Torsdag 20/11-08

Har haft nybörjarkurs på JBK i dag. Nemo och Tricke fick följa med och träna. Nemo fick köra agility. Han var totalt knäpp då Heidi var med och tränade. Inka ska nog börja löpa snart så han var totalt ofokuserad på det han skulle göra. Efter mycket om och men fick jag i alla fall med honom och vi fick till några bra handlingsövningar samt slalom.

Åsa hjälpte mig lite med lydnaden på Tricke. Det gick bra förutom att han har svårt med ställande under gång. Men det var som Åsa sa han har så mycket att ge och han är så påig. Han har superkontakt under momenten men sätter sig gärna lite bakom. Just nu tycker jag ändå att det är bättre än att han sitter för långt fram. Jag var nöjd med mina hundar i dag ändå.

Fredag 14/11-08

Tricke och Nemo har fått simma på hundsimmet i dag. Nemo var lite lojare än vanligt och Tricke var helt uppskruvad. Han pep och stressade runt i bassängen ett bra tag. De fick simma två gånger i jet-strömmen och Nemo fick köra en extra gång utan flytväst. De var jätteduktiga och simmade på väldigt bra.

Hundsimmet har en praktikant också och det är Matilda som har Otto och Tipsa. Kul att hon får göra något som hon vill jobba med. Jag menar att hon vill jobba med hundar och då är det ju kul att få vara på ett ställe med hundar hela dagarna. :-)


Torsdag 13/11-08

Idag träffade jag Annelie och lilla Hanna på A6 så tog vi en fika ihop. Jättekul med tanke på att vi inte träffas så ofta nu för tiden. :-( Vi får väl hoppas på att det blir lite mer nu när julklappar ska handlas och så. Både jag och Annelie älskar julen. Den kommer i och för sig att bli konstig i år då min kära älskade moster (extramamma) fattas. Men det blir att göra julen så bra som möjligt för oss som är kvar.

På kvällen åkte jag till hundklubben och skulle ha nybörjarkurs i agility (JBK). Nemo och Tricke var med och jag hade tänkt köra lydnad med Tricke och agility med Nemo men när vi kom fram så blev det lite ändrade planer. Jag och Åsa gick ner på planen med hundarna och byggde en handlingsbana med lite olika variationer. Nemo gick bra första gången men flöt ut lite i svängarna. Andra gången gick han klockrent. Sedan körde Åsa och Croki och det gick bra för dem också. Bara några få handlingsmissar som gick att rätta till.

Efter att Croki kört var det dags för mig och Nemo igen. Jag körde denna gång även lite balanshinder och kontaktfälten satt klockrent. Ett kanonlopp tycker jag med tanke på vad jag har haft.

Tricke fick idag även prova att köra lite agility. Han fick gå några gånger över balansen. Varför man ska gå hela vägen var lite svårt att förstå när man kunde hoppa av på mitten och rätt på matte. Det var mycket roligare! Han fick även prova på A-hindret. Sedan var jag tvungen att prova en "mörk" tunnel och det gick också bra och sist så tog vi däcket. Matte visade en gång och sedan räckte det med att peka lite för att han skulle förstå att det var i ringen man skulle hoppa.

Onsdag 12/11-08

Linda och Elsa har varit här och vi har tränat lydnad. Jag körde lite med Tricke och det gick jättebra. Visade Linda lite hur jag har jobbat in svängar mm i linförigheten. Hoppas att Linda fick lite hjälp.

Nemo visade sig från sin damp-sida och kunde inte gå fot och inte läggande under gång. På inkallningen kom han i slow motion och på ställande under gång så gick han några steg. Tur att Linda sett honom tidigare......

Onsdag 5/11-08

Körde lite agility med Nemo till hans stora glädje. Vi körde mycket slalom med att träna bakombyten och det var svårt men svårast var nog att fullfölja slalom när matte sprang förbi. Matte måste lägga in några extra slalom för att Nemo ska fortsätta. Men jag var mycket nöjd med Nemo idag. Han var laddad men ändå lyhörd. Hoppas det håller i sig till tävlingen i Forserum 22 november.

Tricke fick köra lite lydnad och avsluta med hopp över hinder. Fritt följ tycker han är okej men han var lite okoncentrerad då det gick förbi massa skolbarn som slutat skolan. Matte fick säga till på skarpen några gånger och sedan gick det bra. Läggande under gång satt kanon idag. Inkallning går kanonbra. Ställande under gång fuskade han första gången men då fick han bara ett bra men ingen belöning så nästa gång fick han till det bättre. Avslutade med hopp över hinder. Tricke fuskar på sista delen dvs. fotpositionen. Han sätter sig snett hela tiden. Även här uteblev belöningen och han rättade snabbt in sig till bättre position men helt hundra är det inte. Men då har vi lite att träna på i vinter. Vår ridhusträning börjar ju i slutet av november så vi får se vad vi får för utdelning av den. Jag har 2 tävlingar som jag hoppas att jag kan anmäla mig till i början av nästa år och det är i Jönköping och Forserum. Bägge ligger i slutet av januari och i början av februari.
Söndag 2/11-08

Tyvärr har jag inte den tid jag borde ha just nu för att träna mina hundar. Det är så när det är mycket på jobbet mm mm. Idag har i alla fall jag och Tricke varit i Växjö på utställning. Kritiken finns under utställningskritik.

Det gick bra med tanke på att Tricke i dag inte ville vara fin utan vara clown. Han kliade sig bakom örat, åkte på rumpan, lade sig ner, satte sig ner mm mm. Det blir så när man inte hinner träna och när man väl tränar så tränar man lydnad. Men jag tror att det var underlaget som gjorde det. Det var flera hundar som höll på och tramsa sig.

Jackie och Elsa ställdes också (Nemos valpar). Jackie fick en 2:a på kvalitet och Elsa fick för första gången bättre kritik än sin syster. Elsa och Linda fick en 1:a på kvalitet och blev 3:a i konkurrensen. Grattis Linda! Linda fick lite blodad tand och de ska följa med mig och Tricke till Stockholm 7 december.


Onsdag 29/10-08

Körde lydnad med Tricke och Nemo på vår lilla plan utanför huset. Nemo gick kanonbra. Alla moment satt klockrent. Tricke var det lite värre med då han inte alls var med när vi gick fot. Snubblade över honom 2 gånger! I övrigt gick det kanonbra.

Nu är det kallt ute och det märks att vintern är på väg. Vi ligger runt 0 grader här och det var halt i morse. Har fått massage utav Heidi idag. Det var behövligt. Skönt kan jag inte säga att det var då jag mest låg och skrek aj hela tiden. :-) Men nu efteråt är det skönt.

Tisdag 28/10-08

Har varit i väg på ett möte som ev kan leda till något i framtiden. Mer info kommer lite senare.

Fredag 24/10-08

Idag har Jönköpings Brukshundsklubb haft KM i lydnad. Stärkt av mina framgångar på Attila så har jag anmält mig och Tricke. Det har ösregnat hela dagen och det är kolsvart ute när det är dags att köra i gång. Jag har en tollare som går på tårna så antingen kommer det bli kanon eller så blir det pannkaka.

Med facit i hand så blev det pannkaka! Tricke var en riktig clown på plan i dag. Här följer vårt protokoll.

Nr

Moment Anteckningar Betyg Koeff Poäng
1 Platsliggande lämnar 0 3 0
2 Tandvisning/tillgänglighet   10 1 10
3 Linförighet kort koppel, dk, pendlar i position, dk koppel 6,5 4 26
4 Läggande släpar i transport, dk, påverkar hunden 0 2 0
5 Inkallande   10 3 30
6 Ställande dk, hunden tar flera steg 7 3 21
7 Apportering -Avstår 0 1 0
8 Hopp över hinder dk, sakta sitt 8,5 2 17
9 Helhetsintryck   7,5 1 7,5
  Totalt poäng       111,5

KM:et var upplagt så att man gjorde platsläggningen allihop och sedan körde vi tandvisning, linförighet, läggande och inkallning för Dennis Lindberg och sedan körde vi ställande, apportering och hopp över hinder för Bengt Gustavsson. Helhetsintrycket satte bägge domarna var för sig och sedan blev det ett snittbetyg.

Som ni kanske förstår så var det inte topp-placering Vinnaren hade 195,5 poäng så det säger en hel del. Fast jag är nöjd ändå med tanke på hur han var och att vi inte tränat på en vecka.

Torsdag 23/10-08

Efter några dagars influensa från mattes sida så var det skönt att jobba hundarna i dag igen. Vi var nere på Jönköpings hundsim och Nemo och Tricke fick simma ca 45 minuter med 3 korta pauser och 2 jetströmspass. Nemo fick köra sista kvarten utan flytväst och det tog mycket på honom så vi har haft 2 trötta hundar här i kväll.

På kvällen åkte jag och Uffe till Djurmagasinet och lyssnade på en intressant föreläsning om foderlära mm. Det var Robur som anordnade det och vi fick med oss 2 vinster hem i form av en reflexväst och 7 kilo foder. Det var bra för jag tänker byta foder på Sunny som hela sitt liv har ätit Doggy Light eftersom han haft problem med sin mage och veterinären misstänker viss form av glutenintolerans. Har bytt till first choice men är inte riktigt nöjd med Sunnys mage så nu gör vi ett nytt byte så får vi se vad som händer. Detta foder är ganska likt Doggy Light i uppbyggnaden så det blir spännande och se om han klarar av detta. Anledningen är att Doggys bitar är för stora och Sunny vägrar äta blöt hundmat eller för söndersmulad mat.


Söndag 19/10-08

Idag har vi varit på Attila hundklubb och tränat. Först körde vi agility med Nemo och det gick bra. Tränade med Lotta och Anna. Nemo var väldigt lyhörd för matte efter att fått busa av sig lite. Körde mycket handlingsövningar eftersom vi alla behöver detta.

Tricke körde lydnad och det gick också bra. Blev en del misstag men det berodde på att matte inte tänkte ordentligt. På det hela taget väldigt nöjd med mina hundar.

Lördag 18/10-08

Jobbat mycket denna vecka så det har inte blivit mycket träning. Tränade i dag (trots feber och förkyld). Nemo körde lite slalom och Tricke körde lite lydnad. Nemo var jätteduktig. Tränar på att få upp säkerheten på högerslalom och att få till det med byten efter, före och under slalom. Det gick kanon.

Tricke körde lydnad. Fritt följ gick jättebra. Läggande under gång gick inte alls då det var blött efter att det regnat. Inkallningen gick bra och ställandet gick så där. Jag var inte fullt lika nöjd med Tricke som med Nemo.

Söndag 12/10-08

Lydnads-KM på Attila Hundklubb. Jag och Asterix blev anmälda till KM utan att vi visste om det. Vi var klockan 9 på Attila och hade lottning. Först fick jag nr 11 men då Yvonne skulle tävla med både Jappe och Isak så bytte hon och jag nummer. Vårt nya nummer blev 7. Under platsläggandet så var det en hund som reste sig så vi fick göra ett omläggande. Det var första gången jag var med om det och det var hunden jämte Tricke som reste sig och rusade iväg. Tricke låg tack och lov kvar. Andra gången låg han också. Vi fick en 10:a.

Sedan var det tandvisning och vi fick åter igen en 10:a. Efter en stund var det vår tur att beträda planen och först ut var linförighet. Tricke var inte lika följsam som han brukar. Han nosade lite och bytte position men vi fick ändå 8,5. Nästa moment ut var läggande under gång. Tricke hängde inte alls med i svängarna och det slutade med att matte fick ge honom ett kraftigt DK och vi blev 0:de på detta moment.

Inkallning stod härnäst på listan och Tricke gjorde en klockren inkallning och vi fick en 10:a. Sedan kom nästa svåra moment för oss och det är ställande under gång. Matte fick ge ett DK och Tricke fick ett långt ställande. 6,5 blev betyget på detta moment. Apporteringen avstod vi och sedan var det hopp över hinder. Tricke slarvar lite med ingången så vi fick 9,5 och ett helhetsintryck på 10. Totalt kom vi upp i 151 poäng. Så kan vi höja läggandet och ställandet så har vi snart vårt 1:a pris. Vårt resultat gav oss i alla fall en 5:e placering av 16 starter.

Nemos valpar Jappe, Elsa och Jackie debuterade och det var med blandat resultat. Bäst lyckades Elsa som blev 6:a med 140 poäng. Tycker att Solgerd och Yvonne kämpade på tappert de också. Lycka till i fortsättningen.

Lördag 11/10-08

Tollarträff på Attila med sök i programmet. På morgonen åkte vi tidigare ner till Attila då jag har en agility nybörjare där. Efter kursen hängde jag med i sökövningarna och hann se både Jackie och Elsa. Elsa var kanonduktig. Jackie var lite osäker. Nemo fick köra 2 stycken sök och han ville väl inte gå raka vägen fram till figgen men annars så gick det bra. Han var lite osäker på vad det vad för en konstig människa som låg där i skogen.

Efter söket körde de som ville lydnad och där i bland var det Trickes tur. Han var jätteduktig och lydde jättebra. Ville bara busa lite med Elsa som tyckte att hon kunde ta en extra tur på egen hand över planen. :-) Undrar vad de tendenserna kommer ifrån. Hmmmmmm! Tricke fixade både läggande och ställande under gång. Han fuskar lite med att sätta sig när matte kommer tillbaka men det får vi ta nästa övningsomgång. Matte var nöjd med båda sina hundar.

Torsdag 9/10-08

Idag har vi varit på Jönköpings hundsim och tränat. Både Nemo och Tricke simmar samtidigt. Uffe var med och tog lite kort i bassängen på Tricke och Nemo. Jag kommer lägga ut dem på sidan inom kort. De simmade ca 45 minuter varav ca 15 minuter i Jetström. Nemo har lite svårt att lämna ifrån sig "fåglarna" men Tricke simmar och hämtar och lämnar så fint. Nemo ligger alltid längst fram i Jeten och simmar men även Tricke börjar bli stark och ta sig framåt under jetträningen.

Trötta och blöta hundar är belöningen. Yes!!!!!!!!!!!

Tisdag 7/10-08

Tränade lite lydnad hemma på kvällen. Det gick bra. Nemo fuskar lite med fotgåendet annars funkar det bra. Tricke börjar fatta vad stå och ligg är för ord och blandar inte ihop dem. Matte var nöjd med båda sina hundar.

Söndag 5/10-08

Efter jobbet åkte jag till Attila hundklubb för att hålla kurs. Det gick jättebra och Nemo fick köra lite agility med en utav deltagarna som hade en sjuk hund hemma. I början tyckte han att det var konstigt men på slutet gick det riktigt bra. Vi visade också massage och stretching med Nemo.

Lördag 4/10-08

Efter jobbet åkte jag och hundarna till hundklubben för att hjälpa till att bygga banor och sätta upp tält mm inför morgondagens tävling. När jag kom till klubben mötte jag dock hela bunten på väg hem. Det var bara Åsa som var kvar så hon hjälpte mej att sätta upp mitt tält. Sedan hjälpte hon mig med datorn som krånglade. Efteråt kopierade jag upp startlistor och satte upp anmälningslistor. Klockan tickade i väg så det blev ingen träning för hundarna i dag.

Fredag 3/10-08

Idag har husse åkt till Ohs Bruk för att ta upp lite av sitt gamla intresse med museijärnväg. Matte kommer att vara själv i tre dagar med enbart hundar och jobb. Jag har fixat med anmälningar till tävlingen och åkte upp för att göra det sista med anmälningarna. Tog med mej hundarna och tränade lite lydnad efteråt. Tricke gick jättebra och Nemo fuskar i fotgåendet annars var allt klockrent hos honom också.

Torsdag 2/10-08

Åkte upp till Nynäshamn och tränade för Annica Aller i dag. Nemo gick jättebra. Vi fick träna på att starter med olika balanshinder när alla tre stod utställda bredvid varandra. Nemo har ju haft en tendens att i första klassen eller första träningsrundan dra till alla kontaktfältshinder och marker dem dvs ställa sig med tassarna på dem. Det gick jättebra och matte fick reda på att det är jag som måste vara tydligare, naturligtvis vad annars. Efter ett tag bytte vi kombination och körde en lite knixigare hoppklassbana. Det gick också över förväntan. Förutom att matte måste hålla i Nemo en hundradels sekund till så att han hinner utföra hindret också. Jag har en tendens att planera, handla och förbereda honom rätt för att sen i sista sekund rusa vidare mot nästa hinder.

Tricke fick en omgång i lydnad. Samma sak här matte måste förbereda honom bättre för vänstersvängar. Är inte tillräckligt tydlig i mina vänstersvängar och därför blir det en form av trängning i dessa svängar. Ställandet är det matte som har varit otydlig. Jag belönar honom inte förrän jag står vänd mot honom och då blir han osäker på om han gjort rätt. Kan gott kosta på mig ett bra eller duktig när jag ser att han gjort rätt. Sedan ska vi träna på ordförståelse dvs jag ska träna ställande, sittande och liggande under gång blandat. Med det menar jag att jag ska köra sitt en gång, ligg en gång och stå en gång så att Tricke lär sig vilket ord som betyder vad. I övrigt var jag ganska nöjd med min lilla duracell-kanin.

Efter träningen stannade jag till i en blomsterhandel och köpte 2 blommor och sedan åkte jag mot Södertälje. Jag hämtade upp Marie på hennes jobb och sedan åkte vi hem till henne. Vi tog en promenad i skogsdungarna runt hennes hus så att Morris, Roover, Nemo, Tricke och Sunny fick rasta sig. Sedan tog vi en fika hos henne och satt och pratade hundträning en stund. Innan jag åkte fick jag en påse med jättegoda vindruvor från hennes vinranka. Tack för allt gott fika och vindruvor, Marie!

Sedan drog jag vidare till Vattubrinken och Birgitta och Bengt. Det blev ett himla stojande med alla hundar. Här fick jag middag i form av ugnspannkaka. Vi satt och pratade hund en stund och sedan åkte jag hem med tre trötta hundar. Tack för maten, Birgitta!

Tisdag 30/9-08

Åkte ner till Attila Hundklubb för att hjälpa några utav mina "gamla" kursare. De skulle tävla på JBK till helgen så de ville ha lite hjälp. Tänkte jag skulle passa på att köra lydnad med Nemo och Tricke. När vi var färdiga med agilityn tog jag ut Tricke. Mitt under fotgåendet öppnade sig himlen och regnet vräkte ner. Körde ändå igenom Tricke på alla moment utan platsliggning. Men Nemo fick snällt följa med tillbaka i bilen utan att träna.

Söndag 28/9-08

Morgonen började med att jag åkte till Attila för att hålla nybörjarkurs. När jag kom hem fick jag pasta blandat med broccoli, vitlök, pinjenötter, bacon och mosarella-ost. Sedan bar det i väg igen. Fast denna gången upp till JBK där vi skulle ha agility-KM.

Nemo startade sist bland largehundarna och i agilityklassen diskade vi oss. Men han var följsam och lyhörd på matte trots att det var många nya hundar på plan. I hoppklassen fick vi 5 fel för en vägran. Jag skulle göra en "nedväxling" och ropade hans namn men låg lite för långt bak så han lade in en snurr. Annars gick han jättebra. Matte var jättenöjd. Det blev en 3:dje plats i vårt agility-KM och vi fick en matskål med godis, grisöra och tuggben i. På årsmötet får jag hämta en KM-buckla för vår placering. Det var första gången vi gick runt en bana med så lite fel. Yippieeeeeeeeeee!!!!!!!!!!!!!!!!

Tricke fick köra lite lydnad efteråt. Det gick bra men han var supertaggad och han bjöd på nya beteenden hela tiden. Linförighet, inkallning och läggande under gång gick jättebra. Ställande under gång gick inte alls då han bara ville lägga eller sätta sig. Gjorde ett "nybörjarställande" och så fick han belöning för det. Jag fick ju igenom det jag ville fast jag fick sänka nivån lite. Avslutade med hopp över hinder och det gör han jättebra men han vill tjuvstarta. Fast idag var det väl inte riktigt hans fel. Först fick han sitta själv i bilen 2 gånger när Nemo körde agility och sedan hade vi köttbullar som belöning. Tricke skulle kunna gå genom eld för sina köttbullar. Då är det något extra när de kommer fram. Då går han på tårna. Man kan jämföra honom med ett engelskt fullblod som är på väg till startboxen i en kapplöpningstävling.

Matte var väldigt nöjd med båda sina hundar idag.

Lördag 27/9-08

Klockan sex ringde väckarklockan i dag. Det var bara att kliva ur sängen och upp och äta lite frukost. Sedan var det att väcka Nemo och ut till bilen med honom. Klockan sju var jag på Torsvik för att gå ett öppenklass-spår i viltspår. Vi började bra och kom till ett kalhygge där Nemo vek av från spåret och domaren fick visa oss tillbaka. Sedan klarade han återgången och vi kom till vinkel fyra ca 100 meter från spårslut. Istället för att gå över en liten bäck som var meningen gick Nemo tillbaka och började spåra åt ett helt annat håll. Vi klev över färsk spillning och rätt som det var så såg vi 6 älgar som stod lite längre bort. Min hund hade spårat riktigt vilt och ingen äcklig rådjursklöv!

Jag fick hjälp igen för att komma tillbaka till spåret i och med att Nemo hade spårat hela vägen. Sedan gick det klockrent till slutet. Tyvärr så blev det ett 3:dje pris och inget 1:a pris. Championatet får vänta ett tag till men så är det när man har med djur att göra.

Sedan åkte vi hem och åt frukost. Efter frukosten satte sig matte i bilen till Attila hundklubb och höll agilitykurs. Detta som "betalning" för den kurs jag gick med Tricke nyligen. När jag åkte hem ringde jag och sa till Uffe att jag var på väg.

När jag kom hem tog vi hundarna, fika, kamera och ryggsäck och åkte till Dumme mosse. Vi gick runt på mossen och tog en fika vid rastplatsen. Sedan fortsatte vi vår promenad. Uffe tog massa kort med kameran som jag kommer lägga ut så småningom.

Efter Dumme mosse promenaden blev det badet för våra hundar. De såg förskräckliga ut så jag passade på att schamponera dem också.

Fredag 26/9-08

Hundarna har haft en rolig kväll då matte tog fram aktiveringssakerna. Sunny fick "sin" boll som han har fått lite konstig belöning på. Varenda gång han puttar till den med nosen så skäller han. De första gångerna fick han bara ut godis de gånger han skällde då han var rädd att nudda bollen så nu tror han att man måste skälla för att få godis.

Nemo fick ett avlångt spel med flyttbara brickor som täcker hål där godis finns. Den löser han ganska snabbt men han måste stå på "fel" håll så spelet blir avlångt de första gångerna innan han kommer på att det inte går att flytta brickorna. Därefter flyttar han på sig till "rätt" utgångsläge.

Tricke fick spinnyn som är ett runt spel där man flyttar översta plattan så att man kommer åt godisen. Det är ett hål, som är lika stort som de skålar som är till godiset, i plattan. Tricke tycker att det är roligt men måste klura några gånger innan han han kommer på att man kan snurra på den.

Annars har denna vecka varit lugn då matte jobbat kväll och kommit sent i säng och sent ur säng.

Torsdag 25/9-08

Nemos son, Ozzy, har blivit friröntgad på sina höfter och armbågar. Grattis säger vi till familjen Bååth.

Lördag 20/9-08

Klockan ringde 7.00 och det var dags att gå upp och göra sig i ordning. Det bar av till Huskvarna Hundklubb och deras inofficiella utställning. Jag fick ställa amerikansk cockerspaniel, Flat coated reteriever och mina egna Tollare. Det började med att amrisarna gick valpklass och Emma, min kompis, har uppfödning av denna ras och kunde inte ställa bägge valparna samtidigt. Det gick bra. De blev BIR och BIS. Efter ett tag var det dags för flattarna. Emma ställde en före detta fodertik och jag ställde hennes tik. Det slutade med att Emmas före detta fodertik blev BIR. Emma ställde sedan Nemo och jag ställde Tricke och det slutade med att Tricke blev BIR.

Vi fick vänta tills det var dags för gruppfinalerna och där åkte både Anton, Tekla och Tricke ut. Tricke åkte ut som sista hund innan placeringarna fördelades. Så man kan väl säga att vi blev 6:a. Domaren valde länge på mig och Tricke eller på en Springer Spaniel. Det blev till slut Springern. Tyvärr!

Fredag 19/9-08

Nu har vi tränat intensivt i 4 dagar så hundarna fick en vilodag i dag. Vi (jag och min sambo Uffe) åkte ut till ett par kompisar, Elin och Anders, och fikade. Vi hade med oss lotter till Anders som fyllde år förra veckan. Vi fick kaffe och Princesstårta. Mums.

Nemos döttrar, Elsa och Jackie, har gått anlagsklass i viltspår i dag och blivit godkända. Grattis!

På kvällen blev det trimmande av hund. Vi ska på utställning i morgon.

Torsdag 18/9-08

När jag hade slutat jobbet åkte jag hem och gick en sväng med hundarna. Sedan satte jag mig i bilen och åkte upp till Häggeberg där jag, Heidi med Inka och Annelie med Edina hade bestämt att vi skulle träna. Egentligen var det Åsa som drog i gång det men hon fick förhinder. Vi byggde en klurig bana på agilityplan med hopp, tunnel (som låg under balans) hopp, däck, A-hinder, hopp, gunga en box och slalom, säck, 2 hopp och balans, hopp. Den var klurig Nemo löste det jättebra ända fram till boxen där matte blev för noggrann och sänkte Nemos självförtroende. Efter mycket tragglande så kom vi vidare. Andra loppet var mycket bättre.

Sedan brakade det ner till appellplan och träna lydnad med Tricke, Inka och Edina. Inka och Tricke tränar 1:ans moment men Edina håller på med 3:ans moment. Inka och Tricke fick börja med en platsläggning, Edina satt. Det gick kanonbra. Sedan var det tandvisning med Inka och Tricke (av en domare med ryggsäck, det har vi aldrig mött tidigare. :-) ) De skötte sig kanon.

Sedan tragglade Annelie fotgående med mig och Tricke. Det gick jättebra. Sedan var det läggande och det gick också bra. Inkallningen har blivit en 10 på träning och ställande under gång gick så där. Han satte sig när jag vände mig om. Sedan gjorde jag om det men då kom belöningen på en gång. Vi struntade i apportering och hopp över hinder.

Efteråt dirigerade vi Heidi och Inka samt Annelie och Edina.

När träningen var slut gick vi in och tog en kopp choklad och sedan åkte vi hem. Nöjda mattar med trötta hundar.

Onsdag 17/9-08

På eftermiddagen åkte jag och Nemo till Vaggeryd och gick ett spår som Britt och Sonny på Attila hade varit snälla och lagt till mig. Det gick jättebra förutom att matte inte trodde på sin hund riktigt när han drog ner för en backe. Det var ett klurigt spår i varierad terräng. Matte var jättenöjd med Nemos insatser.

På förmiddagen hade jag lagt ett spår till min kompis Marie och hennes labbetik Spegla. Det gick också jättebra.

Tisdag 16/9-08

Har kört agility med båda i dag. Vi började med Tricke. Uffe hjälpte mig så att han skulle förstå att man kunde gå igenom tunneln. Sedan tränade vi "slalom". Han var jätteduktig och sedan fick han göra en platsläggning under tiden jag gjorde om till Nemo.

Nemo behöver träna på att få upp motivationen i slalom så i dag har jag kört slalom och tunnel i båda ändarna av slalom. Det blir väldigt mycket mer driv i honom då han älskar tunnlar. Det gick kanonbra. Han går långsammare när matte är till vänster om honom i slalom men han är bättre på de slalomingångarna. Jättenöjd matte idag också.

Måndag 15/9-08

Idag har vi varit på JBK och tränat lydnad. Det gick jättebra. Vi började träna ca 21.30 efter att klubbmötet var klart. Jag började med Nemo. Han gick jättebra men var tvungen att springa fram till Inka och Heidi en gång. Sedan gick han jättebra både med fot, inkallning, ställande och läggande under gång samt hopp över hinder.

Tricke fick börja med en platsläggning. Han var supertaggad så jag gjorde misstaget att berömma honom och då for han upp. Jag gick och lade honom igen och då låg han hela tiden. Tandvisningen gick bra förutom att han ställde sig. Linförigheten gick kanon. Han gick vid min sida hela tiden och hade en superkontakt. Vi har haft lite problem med läggandet under gång men i dag bara small det till i backen så låg han. Inkallningen gick också bra förutom att han försökte tjuvstarta. Ställandet under gång fick jag göra ett DK på men annars stod han hela tiden tills jag kom tillbaka. Hopp över hinder gick så där då han fuskade och tjuvstartade en gång. Jag var jättenöjd med båda hundarna. Speciellt Nemo som har varit lite låg på lydnaden innan.

Fredag 12/9-08

Fick reda på att Jack också har blivit friröntgad på både höfter och Armbågar. Då är 5 av 8 valpar klar. De som är kvar är Jappe, Cole och Ozzy. Detta är nervpåfrestande kan jag säga.

Torsdag 11/9-08

Fick ett SMS i morse om att både Jackie och Elsa (Nemos tikvalpar) är friröntgade på både höfter och armbågar. Då är hälften av kullen klara. Jag vet att Jack också får sitt svar vilken dag som helst. Så nu är det nervöst med de andra fyra. Dvs Jack, Jappe, Cole och Ozzy.

Måndag 8/9-08

Har gått viltspår med hundarna i dag. Spåren lade jag ut i går. Det hällregnade hela natten så spåren var ganska svåra. Tricke fick gå ett 18 timmars spår och så gamla spår har han bara gått någon gång. Han hade lite svårt i början och hittade inte riktigt spårstarten och första 50 meterna var svåra. Efter ett tag gick det bra. Sedan hade han lite problem i spårslutet. Tror han kände lukten av klöven men att vinden drog i väg med den. Han gick ca 100 meter åt fel håll och tillbaka på spåret lite längre bort och tillbaka sedan försvann han ut på samma ställe igen. Då tog jag tillbaka honom till stället han gick av på och då hittade han klöven men var rejält trött vid det laget. Matte ganska nöjd med honom då det var mycket svårigheter. Han kom i alla fall till spårslutet.

Nemos spår låg ca 22 timmar. Han var mycket disträ i början och visste vad han hade spåret men struntade i att spåra ordentligt. Till slut gick han ut och rullade i en bajshög från något vilt. Då blev matte irriterad och läste lusen av honom och sedan spårade han klockrent till slutet. Tänk att man ska behöva bli irriterad på sin hund för att han ska spåra!


Lördag 6/9-08

Har tränat lydnad med hundarna. Tricke gick klockrent på varje moment så det var jättekul. Han lade sig på kommandot och stannade på kommandot. Utan att matte behövde ge eller göra DK. Vi gjorde ett sitta kvar på slutet då han är så taggad vid inkallning så att det är gränsfall till tjuvstart. Men allt funkade kanon.

Nemo fick också köra igenom momenten men han flyter ut lite mer i fotgåendet, tyvärr. Annars är han väldigt focuserad på matte och när jag säger ligg är han halvvägs nere innan ordet är klart. Ställandet gör han också klockrent och full fart på inkallningarna. Har tragglat lite apport med honom och han tar apportbocken men förstår inte varför man ska hålla den. Så han släpper den direkt. Jättenöjd med båda hundarna och dagens träning.

Måndag 1/9-08

Dagens första tur gick till Kockenhus. Sedan plockade jag och Uffe ihop förtältet. Det var lite jobbigt då det blåste och Sunny höll på att härja runt i husvagnen. Stackars Nemo och Tricke var helt vettskrämda när Sunny välte tältbordet, stolar, kompostnät mm.

Hundarna var nog rätt nöjda med att åka bil idag och få komma hem till vardagen igen. Jag börjar sent i dag och Uffe är helledig så det har varit skönt på vår lilla minisemester.

Söndag 31/8-08

Tyckte jag att vi hade en jobbig klättring igår så ångrar jag mig. Dagens första mål var ner till Nimis och Arx. Det är "konstverk" gjorda utav konstnären Lars Wijks. Det är stora träskulturer (Nimis) och stenskulpturer (Arx). Nimis kan man klättra runt i och undersöka alla möjliga vrår. Arx ska föreställa en bok.

För att komma hit måste man gå ca 1 km rakt ner längs med bergskanten. Det är enorm lutning. Hundarna tycker det är jobbigt, precis som matte. När vi kom till Nimis tog jag Sunny under armen och klättrade genom skulpturen men Uffe och Nemo och Tricke tog utevägen ner för klipporna. Sunny var jättearg på matte för att hon bar honom.

När vi kom ner så fick han gå själv och vad han halkade mellan stenarna men är man envis så är man. Jag och hundarna satte oss på en sten och Uffe hoppade runt och tog kort. Kommer lägga in bilder i albumen sen.

Sedan återstod det värsta att ta sig upp igen. Det var enormt jobbigt. Speciellt om man har en sprattlande cavalier på armen också. Men det är en upplevelse utan dess like att gå ner dit. Så det är mödan värt men det får inte ske för ofta......

På eftermiddagen sov jag och hundarna en stund och sedan bar det av till Krapperup Slottspark. Det är jättefint att gå där och titta. Man blir så lugn och nöjd efteråt.

På kvällen gick vi mot Mölle igen och även idag var det en helt underbar solnedgång.

Lördag 30/8-08

Dagen började med att Nemo var nödig kl 4 på morgonen så då var det bara att hoppa i mysbyxor och jacka och ut med honom på hundrasten. När vi vaknade andra gången var kl ca 8 och det började röra sig på campingen. Sunny tog sin vana trogen en upptäcktsfärd på egen hand. Vi kom dock på honom ganska fort.

Idag var det promenad på Kullaberg som stod på schemat. Vi tog bilen till Kullens högsta parkering och gick upp till fyren och tog bilder. Vi stannade lite nedanför fyren och försökte få bra bilder på Nemo och Tricke till Rasboken som tollarklubben ska ge ut. Men har man söta hundar så är det ett problem när man är på ett turistmål som detta då man blir avbruten för att folk vill hälsa på hundarna.

Vi gick även en sväng uppe vid fyren och tittade ut över havet och på alla som höll på med dykning, bergsklättring mm. Hundarna fick klättra över en sådan där stege som är för att djur ska hålla sig i hagarna. Sunny lyfte jag dock över till hans frustration.

Efteråt stannade jag och Uffe i skogen vid Josefinelust och gick själva ner och tog kort där. Det är ganska jobbigt för hundarna att ta sig ner där och de var rätt trötta och varma sedan vi gått uppe vid fyren.

Väl tillbaka på campingen utnyttjade matte tillfället att träna med massa störning och publik. Jag körde genom ettans moment med Tricke och det gick hyfsat bra men man ser vad matte förändras när det finns störningar runt om. Nemo och jag körde också lite moment ur ettan och det gick också bra. Matte var nöjd.

På kvällen blev det bara en rastningsrunda mot Mölle med en jättefin solnedgång i blickfånget.

Fredag 29/8-08

Nu börjar vår lilla minisemester. Jag och Uffe slutade tidigt i dag så vi har packat husvagnen och hamnat nere i vårt älskade Mölle. Det är helt underbart härnere. Är man inte intresserad av att ligga på stranden men vill ut och vandra är Mölle ett bra alternativ. Man har hela Kullaberg att gå på.

Nog talat om Mölle. Det första vi gjorde när vi kommit ner var att ta med hundarna på en rastningsrunda till Kockenhus. Det är en lagom rastningsrunda. Efter att vi satt upp förtält och handlat mat tog vi en sista kvällspromenad ner mot Mölle. Det var helt underbart väder.

Onsdag 27/8-08

Nemo skadade sig lite på sista träningen så han får ta det lugnt. Tricke har kört lydnad med matte. Det gick jättebra. Vi hade och var störning åt en valpkurs och det vräkte ner regn. Det var lite svårt att lägga sig i blötan först men det gick bra efter ett tag. Asterix tyckte att en del valpar var otäcka då de flög fram för att leka när de passerade. Matte var nöjd med hans insats.

Var också nere hos Angelica och Delphi och hälsade på. Det regnade hela tiden när jag var där. Delphi mår hur bra som helst och är så nöjd med sitt liv. Hon blir regelbundet riden och det är någon som pysslar med henne flera timmar per dag. Hon kan inte få det bättre.

Söndag 24/8-08

Slalom har varit vår största övning i dag. Tricke kör två portar enligt Anita Axelssons modell fortfarande. Tycker det är lite konstigt när matte kommer på "fel" sida om honom och då måste matte vara snabb så att det inte blir fel i övningen. Han har blivit jätteduktig och börjar förstå att det är de där "två pinnarna" han ska igenom.

Nemo var totalt galen och studsade och for så matte hade fullt sjå att få stopp på honom så att vi kunde börja koncentrera oss på övningen. Det gick bra efter en stund och jag måste faktiskt skryta med honom att han löser alla problem man ger honom perfekt. Slalom har han blivit kanonduktig på. Matte var jättenöjd idag. Trots att matte är trött efter att har börjat jobba första veckan efter semestern och jobbade kväll igår så gick det bra.

Torsdag 21/8-08

 Har varit på Attila hundklubb idag och tränat lydnad. Det gick bra. Började med Tricke som satte alla momenten klockrent. Nemo var lite busigare så matte fick göra om ställandet några gånger och sedan fick jag ge lite påminnelser om att vi tränade med jämna mellanrum. Det gick jättebra och det var en stolt matte som åkte hem med 2 stycken trötta hundar.

Onsdag 20/8-08

Sunny har varit hos veterinären idag och opererat bort en vårta. Vi har fått hem en gammal hund som haltar både bak och fram just nu men det kommer att gå över. Han överbelastar frambenet för att han har ont i bakbenet men när såret läkt så kommer han vara fri från hälta igen. Tricke har fått en liten inflammation i en hårsäck i underkäken. Blev lite orolig när jag hittade en knöl där. Men det var ingen fara. På kvällen lyckades Sunny slicka på såret när han hade ätit (matte var inte tillräckligt snabb med tratten) så att det började blöda men vi lyckades stoppa det och stygnen sitter kvar så det var nog bara lite som rann från såret.

Fredag 15/8-08

Lydnadsträning med både Nemo och Tricke. Det gick jättebra. Nemo blir bättre och bättre. Tricke har lite svårt med läggandet under gång. Måste få till det lite mer.

Torsdag 14/8-08

Dagen har varit aktiv även om vi inte har tränat något på planerna i dag. Vi har varit hos Uffes släktingar Ann och Göran samt deras York Jocke. Vi gick en långsväng hos dem och plockade kantareller. Vi började med att ta en kopp kaffe och glass, bullar och After Eight. När vi väl bestämde oss för vår promenad så började det mulna lite och det kom regn på slutet av vår promenad. Vi hittade lite kantareller som jag hoppas att Ann och Göran fick njuta av till en kvällsmacka.

Onsdag 13/8-08

Har kört agility med Nemo och det gick jättebra. Vi har tränat en del lydnadsmoment också och han fuskar lite men gör momenten. Det han fuskar med är ingångar, vänta tills jag säger varsågod mm. Lite ouppfostrat, ja jag vet. Men just nu har vi bara kul med lydnaden igen då vi har haft en period då Nemo tyckte det var tråkigt och jobbigt. Han blev väldigt låg och deppig förr men nu är det mer alert.

Tricke har fått prova på att köra "slalom" idag. Det vi har gjort är att öva portar så som Anita Axelsson förespråkar. Det är så jag lärt Nemo och det funkar kanon så jag kör vidare på denna metod. Det tar en stund att träna in ett helt slalom med denna metod så det är därför vi börjar nu. Vi har även kört lydnad och han fuskar på läggandet. Han smyger efter mig en liten bit i nästan krypställning. Jag har gått tillbaka och belönar snabba lägganden med en boll eller godis ihop med klickern. Har inte gått i från honom. Då jag vill ha ett fast beteende innan jag går ifrån honom. Det är lite tråkigt att få gå tillbaka men vad gör man inte för att få sina 10:or i framtiden.

Måndag 11/8-08

Idag har vi varit "barnvakter" åt en 3½ månaders tollarvalp. Det var jobbigt. Nemo och Tricke turades om att köra slut på honom i trädgården. De var även kampleksaker åt honom då han hängde i deras öron och behäng. Det var 2 stycken trötta pojkar som var kvar hemma när valpen hade åkt hem.

Lördag 9/8-08

Klockan ringde 5.00. Det var jobbigt att komma upp efter att varit på nattspår igår. Tur man packade bilen igår. 6.00 träffade jag Emma på Statoil Österängen och sedan åkte vi tillsammans, men i varsin bil, upp till Askersund och SKKs internationella utställning.

Tricke och Nemo ställs ju i samma klass just nu och det är lite jobbigt. Så Emma ställde Nemo i öppenklassen. Det gick bra och han visade sig från en bra sida. Domare var Ing-Marie Hagelin. Hans kritik löd:
"Välformat huvud med bra könsprägel, allert uttryck, normala vinklar, passande benstomme, bra tassar, korrekt bröstkorg, ganska öppen i armbågarna, normala vinklar bak, bra kors och päls, rär sig bra bak, parallellt men aningen stelt i fronten, tillräckligt bra drive bak och tillräckligt steg fram." Han fick en 1:a i kvalitet och blev 2:a i konkurrensen.

Tricke ställdes av mig och vi fick följande kritik:
"Välformat huvud, kunde vara lite mer kraft över det, lite rak i fronten, normala vinklar bak, hög has, passande benstomme, välformade tassar, bra överlinje, päls utan anmärkning, parallella rörelser bak och samma fram. mycket bra steg från sidan." Han fick en 1:a på kvalitet och blev 1:a i konkurrensen men tyvärr tyckte hon inte att han räckte till ett CK.

Efter hanarna är det ju tikarnas tur. Först ut var Nemos döttrar, Jackie och Elsa (Jaffa) samt Birgittas unghundstik, Ronja. Ronja fick tyvärr bara en 2:a på kvalitet men både Jackie och Elsa fick en 1:a på kvalitet och placerade sig med Jackie som 1:a och CK, Elsa fick en 2:a i konkurrensen. Grattis Solgerd till CK:et önskar vi!

Sedan var det jaktklass och där ställdes Nemos syster, Jackie, ut. Hon fick en 1:a på kvalitet och blev 1:a i konkurrensen. I öppenklassen fick jag rycka in för då ställdes Trickes syster, Fixa, av Birgitta, Molly (Nemos syster) ställdes av mig och Skorpan (Nemos syster och Trickes mamma) ställdes av Anneli. Vi fick alla 1:or på kvalitet och sedan blev det följade: Fixa 2:a i konkurrens med CK, Molly 3:a i konkurrens och Skorpan på reservplats i konkurrens. Efter öppenklassen var det veteranklass och där ställde Birgitta Luva (Nemos mamma) och fick en 1:a i kvalitet och 1:a med HP.

I bästa tik blev Jackie (Nemos syster) placerad 1:a och Birgitta med Fixa blev 3:a och Solgerd med Jackie (Nemos dotter) blev fyra. Nemos syster Jackie blev därmed fullcertad och SU(U)CH idag. GRATTIS Anneli och Lars-Göran! Hon blev sedan BIM.

Sedan blev det uppfödarklass och då fick Linda (Elsas matte) rycka in och ställa Nemo. Övriga var: Skorpan (Birgitta) och Jackie (Anneli) samt Tricke (jag). Vi fick en 1:a med HP. Efter det var det avelsklass och då var det Luva och Skorpan (Birgitta) Jackie och Molly (Anneli) och Nemo som jag själv ställde. Det blev en 1:a med HP här också. Men sedan tog regnet i och vi kände inte för att stanna till finalen så då hoppade vi det.

Fredag  8/8-08

OS-invigning i Peking i Kina. Men här hemma i Sverige och Norrahammar så har jag och Tricke varit på kursavslutning i viltspår på Attila hundklubb utanför Skillingaryd. Vi lade spår i skogarna kring Hok. Vi började med att samlas på Attila kl 19.00 och sedan åkte vi ut och lade ut våra spår som skulle vara lätta och okomplicerade då vi vill se hur hundarna reagerar på mörker och på att förarna har pannlampor.

Efter att vi lagt ut spåren åkte vi ner till sjön och grillade korv och pratade. Det var även diplomutdelning till alla godkända hundar och förare. När klockan var ca 22.00 så åkte vi ut och gick våra spår. Jag gick först och John gick efter och kollade mig och Tricke. Vi hade inte gått långt på Trickes spår förrän det flög upp en stor tjäder mitt framför oss. Tricke kollade till och fortsatte "jaga" sitt rådjur men matte flög nog ca 3 m rakt upp i luften. Vi hade ett litet tapp vid första vinkeln men sedan löste han resten utan problem. Han var heller inte berörd utav att matte hade en pannlampa på sig som lyste.

Sedan gick jag efter John och hans bruna flat-tik. Det gick väldigt bra förutom att hennes matte och den som gick efter henne kom och pratade på vägen. Då var hon tvungen att skälla men sedan tog hon upp spåret och fortsatte ända tills hon kom till spårslutet.

Efteråt samlades vi vid sjön igen och när jag kom dit så var inte alla där ännu. Klockan var då 24.00 och jag frågade om det var okej att åka hem då jag skulle upp tidigt för att åka och ställa ut i Askersund. Det var helt okej så jag och Tricke åkte hem och var hemma ca 00.30. Sängen var väldigt skön att krypa ner i, kan jag säga.

Onsdag 6/8-08

Nemo och jag har tränat lydnad i dag. Det gick bra fast han fuskade på ingångar vid tex inkallning. I övrigt är han bara bättre och bättre ju mer vi låter det vila. Han kan man säga, vilar sig i form. :-)

Tricke fick köra igenom lydnadsklass 1 momenten men han var väldigt busig så det gick dåligt. Han var inte alls med på noterna i dag. Men vi har haft en hektisk helg så vi får väl skylla på det.....

Måndag 4/8-08

Idag var det hemresedag men innan vi åkte hem så tog vi en långpromenad ut på klipporna. Rundan var 4,5 km men den kändes längre då den gick i kuperad terräng och då det var väldigt kvavt i luften. Det har ju åskat i två dagar på Gålö. Det var en jättefin runda med väldigt fin utsikt över skärgården. Vi såg två rådjur inne i skogen men det var lite för mörkt för att ta kort.

Söndag 3/8-08

Helgen avslutades med utställning. Nemo ställdes av Linda Knutsson (Elsas matte). Det gick jättebra och Nemo hade jättebra kontakt med Linda. Tack för den hjälpen, Linda! Jag ska försöka ge tillbaka lite utav det resultatet i Askersund. :-) Nemo fick en 1:a med HP (inoff. utställning). Nemos kritik löd: "Mycket god typ, Bra proportioner, Stark, Bra huvud och uttryck, Korrekt ansatta öron, Stark hals, framskjutet skulderparti, Stark kort rygg, kunde ha mer volym i bröstkorgen, starkt bakställ med tillräckliga vinklar, kunde ha mer benstomme, Ny kort päls, vida frontrörelser, bra påskjut bak, Trevligt visad!"

Tricke ställdes av mig och han fick också en 1:a med HP. Både Nemo och Tricke åkte dock ut i konkurrensen. Trickes kritik löd: "Mycket god typ, Bra storlek och proportioner, kompakt kropp, välformat huvud, korrekt ansatta öron, tilltalande uttryck, något brant ansatt hals, framskjutet skulderparti, raka fina framben, stark rygg, välformad bröstkorg, något lång länd, goda vinklar bak, tunn benstomme, bra päls, rör sig ledigt och balanserat, trevligt visad!"

Domare var Kjell Svensson. Det var ca 35 öppenklasshanar så konkurrensen var hög.

Nemos dotter, Jackie, ställdes också ut men fick tyvärr bara en 2:a.

Sedan ställdes Nemo av Birgitta (min uppfödare) i uppfödargruppen och Tricke ställdes av mig. Övriga hundar i gruppen var Vattubrinkens Ronja och Vattubrinkens Molly af Spirello. Vi åkte ut i konkurrensen.

Efteråt var det avelsgrupp med Bella Novas Lockande Rödluvas (luvas) valpar. Här ställdes Nemo av mig och övriga hundar var Luva, Vattubrinkens Calamaity Jane, Vattubrinkens Rödmyra och Vattubrinkens Molly af Spirello. Det gick bra och vi blev reservplacerade bland avelsgrupperna.

Både Tricke och Nemo var anmälda till årets viltspårtollare men åkte ut i konkurrensen.

Om man ska göra en utvärdering av helgen så var matte jättenöjd med båda sina hundar.

Sunny har också "jobbat" denna helgen. Dels har han rymt från husvagnen hela tiden och dels har han charmat folk på utställningen och agilityn.

Lördag 2/8-08

Tricke hade sin dag i går så i dag var det Nemos tur. Det var agilityns dag. Domare var Kenth Svartberg och han hade gjort jätteroliga banor som var knixiga men lätta ändå. Vi fick köra vidare om vi diskade oss och diskade vi oss en gång till så blev det en disk till osv. Detta för att få fram årets agilitytollare. Första loppet var Nemo jättetaggad och tog gungan innan han hann med att ta några andra hinder. Han följde mig bra men matte slarvade med tunnlarna och skickade honom i fel öppningar bägge gångerna.

I hoppklassen skötte han sig bra men var tvungen att rusa ut vid slalom och kolla läget men kom tillbaka och följde mig jättebra. Alla som satt runt banan vet i alla fall att han heter Nemo nu och bara Vilde Bill Hickock i stamtavlan. :-)

På kvällen kom det fram en tjej när jag diskade och talade om för mig att hon tyckte jag hade en snabb hund och som inom kort säkert kommer att klättra på agilitytävlingarna. Hon sa att hon var glad att hon tävlade i medium och slapp mig som konkurrent i framtiden. Det blev jag jätteglad för. Då är det inte något som bara mina kompisar och Annica säger utan det finns fler som tror på oss. SKÖNT!

På kvällen satt vi och grillade med Nemos systers, Jackie, familj och med vattubrinkens Livs husse och matte, Jana (Birgittas dotter), Bengt och Birgitta. Det var trevligt.

Fredag 1/8-08

 I dag var den stora dagen som jag och Tricke har tränat för i ca 6 månader. Det var dax för debut i lydnadsklass 1. Detta med bara en massa tollare. Hur dum får matte vara! Tollare är ju jätteroliga lekkompisar. Vi startade i 1B då vi var många tollare i lydnadsklass 1 och det var några som skulle göra working test och jaktprov så fick de vara i först omgången. Domare var Yngve Collin.

Nr

Moment Anteckningar Betyg Koeff Poäng
1 Platsliggande   10 3 30
2 Tandvisning/tillgänglighet   10 1 10
3 Linförighet Sen start, nosar, släpar 5 4 20
4 Läggande Sen start, lägger sig ej 0 2 0
5 Inkallande Slarvigt avslut 9 3 27
6 Ställande Släpar, lägger sig 5 3 15
7 Apportering -Avstår 0 1 0
8 Hopp över hinder Snett sättande 9 2 18
9 Helhetsintryck Segt 6 1 6
  Totalt poäng       126

Matte var jättenöjd med debuten. Det var lite oroligt och nervöst för matte innan då hon hade dåliga erfarenheter sedan innan. Jag hade som mål att få 5 på alla moment så jag är nöjd med dagen. Linförigheten brukar han följa med bättre så det var väl lite av en besvikelse men det var vår första tävling så jag visste inte hur jag skulle reagera och hur Tricke skulle reagera på mig. Man blir ju annorlunda på tävling. Att vi fick ett tredje pris och en sjunde plats totalt var jättekul. Det var varmt och efteråt gick vi och badade hundarna.

Torsdag 31/7-08

Stort sett hela dagen har ägnats åt att åka bil. Vi har tagit oss till Gålö havscamping, Stockholm, för att vara med på tollarspecialen. Det blev en resa på ca 5 timmar i bilen. Med enorm värme. Tur att man har AC i bilen för både hundar och människor.

När vi kommit fram och fått upp förtältet till husvagnen och det hade regnat en del skurar så kom Nemos syster, Jackie, med familj. Jag och Jackies matte, Annelie, gick ner till parkeringen bredvid lydnadsplanerna och körde lydnad i mörkret. Vi passade på att ta en platsläggning med Jackie och Tricke. Det gick bra trots att det var mycket störning runt omkring.

Tisdag 29/7-08

Träningen har fått stå tillbaka lite i dag. Vi har friserat oss till tävlingen i helgen i stället. Alla hundarna har fått frontline och vi har ryckt öronen, klippt tassar och ordnat med behänget på baktassarna. Nu behöver man inte skämmas för dem i helgen.


Måndag 28/7-08

Vi har tränat lydnad i dag med Asterix. Det gick ganska bra. Jobbade igenom alla moment med klicker i dag igen så att han blir lite "uppfräschad". Han blir mer motiverad när vi tränar med klicker. Det gick bra med allt förutom att han vill sätta sig för tidigt vid ställandet under gång.

Husse och Nemo har tränat agility. Jag hade byggt upp en rundbana med 4-pinnars slalom och 2 korta tunnlar och 3 hopphinder. Bara för att träna fart och motivation. Det gick bra. Husse har problemet att han handlar ganska högt medan matte knappt har någon handling så det blir lite svårare för Nemo att förstå husse när han mest tränar med matte. Men matte tyckte i alla fall att det gick bra. Uffe har ju heller aldrig haft en hund som kan både höger och vänster slalom så som Nemo kan och då blir han lite för fokuserad på hindret än på Nemo i vissa situationer.

Söndag 27/7-08

Idag har vi haft en "slappar"-dag med massage och stretching och bad med shampoo. Hundarna luktar gott och har haft tid för återhämtning.

Lördag 26/708

Vi har tränat på Jönköpings Brukshundsklubb i dag. Tricke har tränat lydnad och platsläggning med Edina, min bästa kompis Annelie Vidsunds cocker. Det gick jättebra. Han var lite trött och slö men det kanske inte är konstigt när det är över 30 grader på lydnadsplanen.

Nemo fick träna agility idag. Kontaktfälten gick bra men matte fick friska upp hans minne lite först. Han tog däck och tunnel utan problem. Däremot måste man lukta in alla portar i slalom innan man kan ta det rätt. Han var lite upprörd när Edina fick köra agility först och inte han.

Efteråt åkte vi hem och fikade hos Annelie och Martin och som avslutning så åkte vi och badade i Vättern vid Domsand.

Fredag 25/7-08

Morgonen började med att vi tog en lång promenad och letade samt hittade kantareller. Det var varmt när vi kom tillbaka hem. Det var bara Asterix och Nemo som var med på denna promenad då Sunny nog inte hade orkat hela denna runda. När vi kom hem började matte den stora fästingjakten och den varade nog i ca 30 minuter. Det var helt otroligt var fästingar det kröp på både hundarna och oss.

Vid lunchtid packade vi bilen med badkläder och hundar och åkte till Västersjön och badade. Västersjön är det bad som är officiellt hundbad här i Jönköping. Det var jättemånga hundar där och tyvärr finns det hundägare som inte skulle ha hund. Nemo fick simma först, med sele och lina för att inte störa de andra hundarna, och när han har hämtat in dummien så står det en lurvig unghund och ska ha den. Jag frågar då lite försiktigt att vems är hunden. Ingen reaktion, då frågar jag lite otrevligare vems är hunden? och då säger personen som står ca 5 meter från mig att det är ju min hund. Då kunde jag inte hålla mig utan sa till honom att hämta sin hund nu! Jag vill ju inte ha bråk pga att Nemo försvarar leksaken.

Tricke simmade också med lina och sele och hämtade glatt sin dummie flera gånger. Det är så roligt!!!!!! Han vill dock börja gny lite när han ska hämta in så man får säga till honom att vara tyst.

Sunny fick också vara med och simma. Vi bar ut honom en bit i vattnet och sedan fick han simma in. Detta gjorde vi ca 3 gånger men bara så han blir svalkad. Han är så söt, när vi kommer upp ur vattnet så bär jag alltid honom för att han inte ska bli för sandig, och då fortsätter han att simma i luften.

På kvällen kom Marie och Matilda upp och vi tränade med hundarna. Vi gjorde en platsläggning och Tricke låg kvar på den trots att vi hade olika störmoment. Vi provade också linförighet. Usch va´ jobbigt att hålla reda på ett koppel när man brukar köra fritt följ. Det gick bra och han följde mig bra ända tills Marie körde lite vänstersvängar och matte tappade fokus på vilket håll hon skulle åt. Ställande under gång gick bra förutom att han flyttade sig något steg när jag gick tillbaka. Inkallningen gick jättebra. Läggandet under gång gick sämre. Kan bero på att han var trött och varm.

Efteråt åkte vi och grillade hos Marie och Matilda och Niklas. Det var jättetrevligt med jättegod mat och efterrätt. Det gör vi gärna om fler gånger.

Torsdag 24/7-08

Asterix och jag har tränat lydnad på agilityplanen i dag. Han var jättefokuserad på att lägga sig som vi tränade i går. Han lade sig i alla moment. :-) Vi började med ett fritt följ och så fort vi stannade så lade sig Tricke. Vi gjorde ställande under gång som blev ett läggande under gång. På inkallningen så lade han sig när jag gjorde inkallningen. Jag fick helt enkelt börja om med små grunder och godishjälp. Sedan släppte det och allt satt jättebra!

Nemo fick köra samma kombination i dag som i går. Det gick jättebra även på ingångarna på slalom. Han börjar få upp fart i slalom nu så det börjar bli en fröjd att se. Han är väldigt lyhörd för sitt namn och om jag gör en liten miss i handlingen köper han den direkt. Han följer minsta lilla vink. Vilket kan vara jobbigt i bland.

Sunny har blivit valp på nytt. :-) Han har blivit klippt kort idag. Så han ser ut som en valp. Han har också plockat fram en del unghundsbeteenden som att jaga flugor. Om man sitter på soffkanten är det bara att ta ett jättehopp rätt ut. Kanske man får flugan då! Han har också blivit mer busig. Vilket är kul att se. Däremot har han också hostat lite lätt idag igen. Jag är lite orolig för hjärtat. Undrar hur länge han får vara kvar hos oss????

Onsdag 23/7-08

Nemo har kört lite agility i dag och det gick över förväntan med tanke på att det var ett tag sedan sist. Han missade slalomingångarna men det berodde på matte. Han börjar få upp lite fart i slalom nu och är väldigt laddad när han ser agilityhindren.

Tricke och jag har tragglat lydnad idag igen. Det gick skapligt. Vi hade ett par missar vid fria följet men det kan bero på att det är varmt i dag. Min utetermometer visar på 32 grader och klockan är 19! Puh, det blir att sätta på AC:n så att det blir svalt i sovrummet.

I övrigt gick han bra. Måste dock få till alla momenten utan att det blir belöning i mellan. Det är väl mitt stora projekt till nästa vecka.

Måndag 21/7-08

Idag börjar min semester. Det kommer också att märkas på träningen. :-) I dag har vi kört lydnad. Tricke gick jättebra. Får hjälpa honom med ett litet dk vid läggande under gång i övrigt går det bra. Vi körde även en platsliggning med bägge hundarna och det gick också bra. Nemo fick köra lite lydnad också och han är lite "dampig" på fria följet i övrigt gick det bra.

Nemo har också gjort något med sin högra sporre, vad vet jag inte. Men han är lite öm i sporren och vill inte gärna gå på den tassen. Vi får se vad som händer.....

Onsdag 16/7-08

Detta hör väl egentligen inte till träningsboken men i dag har vi varit hos veterinären och vaccinerat alla tre. Trickes öga har läkt ihop fint och han mår bra. Sunny har en vårta på ena bakbenet och ska få den bortopererad i mitten på augusti. Hans öron som jag varit orolig för är jättefina. Däremot upptäckte vår veterinär blåsljud på hjärtat vilket han aldrig haft innan. Just nu får han en form av hjärtmedicin som ev ska bromsa upp blåsljuden lite grann. Hon tyckte dock inte att vi måste ta bort honom pga detta då han i övrigt är pigg och orkar hänga med oss på promenader mm. Därför har matte haft en "deppar-dag" idag. Det är ju aldrig kul när det börjar krångla med hjärtat.

Lördag 12/7-08

Idag har vi varit och firat min morbror som fyller 75 år så att hundarna har varit mycket själva. Därför blev det en rejäl träningsrunda nu i kväll. Tricke fick köra igenom de flesta momenten i lydnadsklass 1 och det gick bra. Han lade sig snabbt och ställde sig snabbt. Det var fria följet som tog några minuter att få igång. Men sedan lyssnade han bra. Gjorde en platsliggning för oss själva och slängde en boll och godis runt omkring honom och han låg kvar. Matte var nöjd.

Nemo fick köra en rejält avancerad kombination med hopp och slalom. Det gick jättebra förutom att han fuskade på högerslalom. Fick traggla det några gånger och sedan gick det för fullt igen.

Torsdag 10/7-08

Har tränat Nemo i agility. Han var ganska lyhörd men kunde gå bättre. Det har varit ganska spänd stämning hemma några dagar då Tricke varit sur för att han har haft ont i ett öga och varit trött sedan han var hos matte Birgitta. Det är en helt annan fart hos Birgitta än hos oss. Detta sätter sig även på Nemo som var lite okoncentrerad.

Tricke har kört lite lydnad med matte idag. Det gick hyfsat. Han hade lite problem att hänga med i svängarna vid fria följet och han ville inte lägga sig annars gick det bra.

Lördag 5/7-08

Idag ställde matte själv Asterix. Det gick lite bättre och vi fick ett rosa band på kvalitet dvs excellent. Det är detsamma som 1:a med CK. Vi åkte dock ut i konkurrensen då den var väldigt tuff. Domare var Douglas Johnson från USA. Hans kritik löd:
"Well balanced dog an the small side prop. are good. Im mature but a lovely package. Will get better with age. Eyes small, head attractive. Ear sharpe good." Quality grading: Excellent.

Nemos syster Jackie var med och vann jaktklass, tikar båda dagarna. Trickes syster Fixa fick rosa band båda dagarna.

Fredag 4/7-08

Tricke ställdes ut på Almare-Stäket i Stockholm. Det var en CIRCUIT-utställning och det var många hundar anmälda. Denna dagen visade Johanna, som är lillmatte till Vattubrinkens Emil, Asterix. Tack för hjälpen Johanna! Det gick bra och han fick ett rött band dvs en 1:a på kvalitet. Det var dock många hundar som fick excellent så Tricke fick aldrig gå i konkurrensen denna dag. Domare var Paula Heikkinen-Lehkonen från Finland. Hennes kritik löd:
"Något feminin som helhet. Kunde ha kraftigare benstomme. Huvudet borde vara större och mer maskulint. Något stora öron. Aningen kort hals. Bra rygglinje. Bra skuldror, välvinklad bak. Tillräckligt djup bröstkorg. Vacker päls och bra färg. Rör sig bra." Quality grading: very good.

Tisdag 1/7-08

I dag har Tricke åkt till Birgitta och ska vara hos henne till på lördag. Han ska ställas på CIRCUIT-utställningarna på Almare-Stäket i Stockholm fredag och lördag.
Lycka till, Birgitta!

Måndag 30/6-08

Har kört lite lydnad med Tricke. Mest fotposition vilket gick jättebra. Har också kört inkallning och ställande under gång. Han skötte sig bra.

Nemo och jag körde lite agility och det gick bra. Fuskar lite på högerslalom och om matte skyndar på honom i slalom så missar han gärna en port. Det blir med andra ord mer slalom.

Söndag 29/6-08

Borås har haft sin årliga utställning i dag. Det var som vanligt regnigt och soligt om vart annat. Nemo visades utav Emma Hansson i dag. Det gick bra. Han fick en 1:a på kvalitet och blev 2:a i konkurrensen i öppenklassen.

Tricke ställde jag själv. Hade väl hoppats på ett CK eller Cert men den som väntar på något gott väntar aldrig för länge. Han fick en 1:a på kvalitet och blev 1:a i konkurrensen i öppenklassen. Domaren var väldigt snål med CK och Cert i dag. Jag tror det var en enda hund som fick CK på denna utställning.

Nemos valpar var med som ni kan läsa på första sidan. Bäst gick det för Jappe som blev 1:a i konkurrensen (juniorklass, hanar) och fick ett HP. Jackie fick en 2:a placering i konkurrensen, och Elsa gjorde en rejäl förbättring sedan Gränna då hon blev 3:a i konkurrensen. Det var kul att alla valparna fick 1:or idag. Ozzy blev som sagt 4:a i konkurrensen. Kul att se att Linda inte ger upp för att hon fick en tvåa och det var roligt att Marie kom och ställde Ozzy. Övriga valpägare har ju ställt tidigare.

Lördag 28/6-08

Idag har vi gjort viltspår. Nemo har gått ett spår som legat 20 timmar ca. Det regnade kraftigt ca 1 timme efter vi lagt det igår. Det gick jättebra. Lite nonchalant på slutet. Kan bero på att det var ganska torr terräng.

Tricke gick ett spår som legat ca 5 timmar. Han var lite nonchalant efter ca 100 m och fortsatte så vara. Han hade lite problem med återgången. Såg slag efter vilt så det kan ha varit det som störde. Men bara matte påminner honom om vad han ska göra så går det bra.

Onsdag 25/6-08

Nemo och Tricke fick köra lite lydnad i dag. Tricke går bara bättre och bättre. Nemo har vilat sig i form, så att säga. Just nu tycker han det är roligt med lydnad igen. Han har dock lite problem med tempoändringar i fria följet.

Måndag 23/6-08

Sunny har fått köra lite agility idag. Han tycker det är jätteroligt och busar och skäller hela tiden. Han får ju inte göra så mycket nu när han är pensionär så de få gånger vi "tränar" blir han jätteladdad och glad.

Nemo körde lite agility med matte i dag. Vi har satt ut 2 stycken 4 pinnars slalom för att han ska få upp lite fart. Han tycker det är jättekul och är följsam (lite för mycket i bland.).

Tricke har tränat lydnad med matte. Det gick bra. Han är lite osäker vid igångsättandet efter en vänstersväng och likadant när vi svänger höger blir han osäker. Men det är bara att öva på. Ställandet börjar komma mer och mer. Nu ska vi bara stå kvar när matte återvänder också. Det är lite svårt tycker han. Inkallningen gick kanon i dag. Läggandet under gång måste vi öva mer på. Ordet ligg förstår han inte fullt ut märkte jag i dag, då det blev lite störning runt om. Vi gjorde en platsliggning för oss själva men med massa störningar och den gick kanonbra. Vi avslutade på agilityplan med att träna inkallning över hinder. Han har blivit jätteduktig på detta. Husse tog en bild på detta som jag lagt ut på Trickes bildsida.


Fredag 20/6-08

Idag har jag och Tricke tränat lydnad. Det gick bra. Läggandet under gång kommer mer och mer. Ställandet börjar komma tillbaka i rätt utförande igen. Tänk att ett litet ord och betoningar på stavelsen kan göra så mycket! Fria följet gick väl lite sämre än det brukar. Kan ju bero på att grannarna grillade, hmmmm. I övrigt är jag nöjd med Asterix.

Husse och Nemo tränade agility och det gick också bra. Husse börjar få till en kommunikation med Nemo nu. Får hoppas att det håller i sig.

Trevlig midsommar! Själv ska jag gå och jobba.


Söndag 15/6-08

Jag och Tricke har varit på SSRKs utställning i Gränna. Det gick bra. Vi fick en 1:a på kvalitet och det blev en 1:a i konkurrensen samt ett CK. Vi avslutade med att bli Bästa hane 3:a i konkurrensen.

Nemos bebisar Jack, Jackie och Elsa var också med. Jack och Jackie fick 1:or på kvalitet och blev 1:or i konkurrensen (juniorklass). Bägge fick också HP. Tyvärr så blev Elsas resultat en 2:a men alla växer ju fortfarande så det kommer säkert att gå bra i framtiden.

I övrigt har träningen legat nere en vecka då jag jobbat kväll hela veckan. Nu kommer det en ny vecka och det är dags för träning igen.


Lördag 7/6-08

På morgonen åkte jag och alla hundarna på aktivitetsträff med tollargänget. Vi tränade lite blandat i dag. Jag tränade lydnad med Tricke och gjorde vår första platsläggning i grupp och det gick jättebra. Nu utgick jag ju inte i full längd men jag gick ca 5 meter i från honom och han låg kvar. Det var lite si och så med ställandet under gång men efter några gånger började det komma mer och mer. Läggandet under gång är så nära nu som man bara kan komma innan momentet är klart. Han tjuvade lite på hopp över hinder men till slut satt det också.

Nemo fick vattensvans i torsdags kväll och var inte i toppform. Vi körde lite agility med träning av kontaktfält på A-hindret. Det gick bra och matte åkte hem med 2 stycken nöjda hundar. Sunny var inte lika glad då han bara fått vara med när vi fikade.


Torsdag 5/6-08

Vi har varit på Jönköpings hundsim och tränat i dag. Nemo var helt galen. Har aldrig sett honom sådan som han var idag. Han hoppade efter leksaken även i jetströmmen och han hoppade runt i hela bassängen. Tricke har blivit jätteduktig och ligger i jeten hela tiden när vi tränar det. Han simmar och hämtar leksaken och lämnar snyggt över till mig eller Bodil (som det var i dag). Båda hundarna orkar mycket mer än för ett halvår sedan. Nu simtränade vi effektivt i ca 1 timme.

Onsdag 4/6-08

Idag har vi varit i Nynäshamn och tränat för Annica. Nemo och jag tränade agility och det gick jättebra. Det var varmt så vi fick ta paus ofta så att Nemo och jag kunde dricka och Nemo kunde även gå i bäcken och bada. Vi körde kombinationer som hängde i hop tills det blev en bana. Bakombyte var svårt. Det jag måste tänka på är att jag får upp Nemo så att vi kan hålla en linje utan att jag springer emot honom som om det vore en korsning, han åt ett håll och jag åt ett annat håll. Vi tränade också mycket kontaktfält. Jag måste tänka på att vänta in Nemo och inte rusa på för att inta position vid kontaktfältet. Om jag rusar verkar det som att Nemo kommer ur balans. Annica tycker dock att han har blivit mycket mera lyhörd än första gången hon såg honom. Vi tränade också på slalom och Nemo gjorde ett par klockrena slalom.

Tricke och jag tränade lydnad. Det jag måste tänka på i fria följet är att smyga in raksträckorna och inte ruta in mig i samma mönster. Vad gör det om vi tar 3 varv på stället innan vi går. Tricke blir mer lyhörd när jag gjorde så. I ställandet måste jag bli mer snabb och rapp i kommandot. Just nu har jag sta-nn-a vilket gör att Tricke hinner ta 2 till 3 smygande steg innan han behöver stanna. Kör jag ett Stanna på samma steg måste han stanna direkt.  På inkallningen måste jag bekräfta för Tricke att han gör rätt när han sitter kvar och heja på honom vid inkallningen. Läggandet har blivit bättre men jag har fortfarande ett ganska ordentligt DK. Annica tyckte inte att vi skulle göra så stor sak av att han inte tar träapporten bara han förstår att den ska i munnen så kommer det ganska fort i och med att han apporterar dummiesar. Hon tycker absolut att jag ska tävla vår första etta på tollarspecialen. Jag har några dagar till att tänka så jag funderar för fullt på hur jag ska göra.

Måndag 2/6-08

Har i dag tränat med båda hundarna. Nemo fick köra lite agility. Vi håller på att traggla slalom och ingångar från olika håll. Det går ganska bra. Visst missar han fortfarande men han missar nästan aldrig ingångarna.

Tricke körde jag lite lydnad med. Det gick bra. Övade med klicker i dag så att man får in det exakta ögonblicket när han ska ha beröm vid läggande under gång. Fick göra ett krafigt DK på första ställandet under gång sedan gick det bra. Han var lite otålig i dag och flyttade sig ur position i fria följet. Men efter några tillrättavisningar så förstod han att det inte var lönt. Jag är ändå nöjd med hundarna då det just nu är ca 25-30 grader varmt i skuggan på dagarna! Tränade kl 10 på kvällen och då var det "bara" 20 grader varmt ute.

Nu ska vi åka till Annica på onsdag och få oss en genomkörare och hoppas att hon tycker vi kan anmäla oss till vår första 1:a i lydnad första helgen i augusti. Håll tummarna åt mig!

Måndag 26/5-08

I dag har jag kört lite lätta agilityövningar med Nemo. Vi var hemma och tränade på slalom och svåra ingångar. Det gick jättebra. Han börjar få upp tempot i slalomet också. Husse tittade lite och tyckte att Nemo har utvecklats enormt sedan han såg honom sist. Tack för den hjälpen, Annica!

Tricke fick träna lydnad i dag igen. Vi började med ett kort fritt följ och det gick jättebra. Sedan följde läggande under gång och då hade matte för bråttom så jag fick backa tillbaka lite i övningen. Inkallningen gick bra men han ville först inte sitta kvar. Så då blev det att träna sitta kvar några gånger både före och efter inkallningen. Efter inkallningen kom ställandet och det gick jättebra. Sedan tränade vi platsläggande och det gick bra efter att matte hade blivit bestämd och talat om hur hon ville ha det. Det är ju mattes stora problem att hon i bland kan låta tveksam.
Tricke skötte sig kanonbra idag då vi hade störning i form av en border collie som yrade runt på gräset bredvid oss. Grannen kom åkande med sin bil precis förbi oss. Grannen öste av grus från en släpkärra och sedan har vi en hårt trafikerad väg och gångväg förbi vårt hus.

Dagens övningar var jag jättenöjd med.


Söndag 25/5-08

I dag har jag och hundarna varit på Attila hundklubb och tränat. Nemo fick träna agility med svåra svängar och svår ingång på slalom. Det gick jättebra. Han var lyhörd och följsam. Vet inte om det beror på att matte kan koppla av mer då det är inhägnat eller om det är så att jag inte känner att jag har någon "press" på mig att det ska gå bra.

Tricke och jag tränade lydnad. Vi körde fritt följ och det gick kanonbra. Det enda som han tycker är jobbigt är när man ska göra en 180 graders sväng. Då hänger han inte riktigt med. Nästa moment var ställande under gång och det går hyfsat. Han tar 2 till 3 steg innan han stannar men han börjar förstå ordet nu. Efter ställandet blev det inkallning som var klockren. Gör han så på en tävling så har vi en 10 för jag tyckte det var värt en 12:a!:-)
Efter inkallningen kommer läggande under gång och han har börjat förstå vad matte menar men det blir ett kraftigt DK i alla fall men det ska vi jobba bort. Sedan körde vi hopp över hinder. Det gick inte heller så bra då han inte ville hoppa först. Jag fick verkligen visa att det var över hindret jag ville att han skulle komma. Sedan när polletten trillade ner så gick det jättebra.

Summan av kardemumman blev att jag var supernöjd med dagens övningar.

Lördag 17/5-08

Idag har jag och Nemo varit på agilitytävling på Jönköpings Brukshundsklubb. Det var 2 stycken klasser. Första klassen var en hoppklass. I starten blev Nemo och jag  påhoppade av en annan hund så Nemo rusade ut från plan. Vi lyckades dock hålla borta dem från varandra så att det inte blev slagsmål och jag fick med mig Nemo till banan igen.

Han var inte koncentrerad så vi körde bara slutrakan och det gick jättebra med tanke på vad som hade hänt.

Andra loppet var en agilityklass och det första Nemo gjorde var att hoppa första hindret och springa fram till A:et och sätta tassarna på detta. Det blev en disk men jag tog tillbaka honom och körde klart banan. Det gick jättebra och han följde mig hela vägen runt.

Efter tävlingen åkte vi bort till ett ställe i skogen som vi brukar lägga viltspår. Jag hade lagt ett spår dagen innan och det fick Nemo och Tricke gå efter 24 timmar.

Trickes spår var ganska lätt med ganska rakt spår men över olika terräng. Han hade problem med det så nu vet jag att han måste öva på lite halvlång liggtid tex 8 timmar så att vi får upp motivationen.

Nemos spår var ganska svårt då det var två stycken spår lagda under dagen som gick rätt igenom Nemos spår. Han löste det med lite stöd från matte. Jag var nöjd med mina hundar i dag.

Söndag 4/5-08

Idag har jag och Tricke varit på viltspårkurs. Nemo fick vara hemma då han är trött efter gårdagens bedrifter.

Idag tränade vi på långa spår. Vi lade spår till oss själva. Mitt spår var ca 1 km långt med vinklar, bloduppehåll, bloduppehåll i vinkel, korsande av vägar. Tricke var nonchalant när vi gick spåret och var ute och kissade och bajsade en massa. Han hade full koll på spåret. När jag sa till honom. Gick han raka vägen in i spåret och fortsatte. Han går lite högt med huvudet. Vilket betyder att han går mest på vind. Problemet är bara att han går med huvudet högt även på längre liggtid också. Matte var ändå nöjd med sin hund då vi hade det soligt och varmt i dag också.

Nu tar viltspårkursen sommaruppehåll så matte och Tricke får träna själva.

Lördag 3/5-08

Idag har jag och Nemo varit i Ulricehamn och tävlat officiellt i agility klass 1.  Vi fick 4 stycken lopp i benen. När vi kom till Ulricehamn så upptäckte jag att Nemo inte var slutmätt. Det var slarvigt utav mej att inte hålla reda på det men vi har ju inte tävlat på några år så jag trodde att jag hade gjort en mätning efter han var 24 månader.

Mätningen blev med mätsticka. Vilket Nemo är livrädd för men efter mycket lock och pock med köttbullar och torkad blodpudding så blev han till slut mätt. När väl mätstickan kom på plats gick det jättebra och jag var superglad för att han accepterade den.

Nåväl det var ju inte mätningen vi skulle tjata om. Första starten var i klass 1 agility. Det betyder att alla hindertyper är med. Det var en hyfsat lätt bana med några få svårigheter. När Nemo och jag startade gick det jättebra med första hindret och in i andra hindret som var en tunnel. När han kom ut skulle han svänga höger och ta ett hopphinder som stod 90 grader från tunneln. Det gick också jättebra. Sedan skulle vi svänga ca 100 grader och ta ett slalom men då rusade Nemo iväg och tog balansbommen i farten. Han kom tillbaka när jag ropade på honom och vi körde A-hindret och ett hopphinder och sedan gick vi ut från banan då vi var diskade.

Andra loppet var en hoppklass dvs balanshindren (bom, gunga, A-hinder) och bordet är inte med. Här var det en raksträcka och sedan skulle man svänga ca 70 grader vänster och ta en tunnel som hinder nummer 4. Nemo tjuvstartade och tog hopp, däck och hopphinder korrekt när vi skulle svänga var inte matte med och Nemo rusade fram och tog hinder nummer 8 som låg rakt fram och som också var en tunnel. Jag körde dock färdigt banan och Nemo gick jättebra.

Tredje loppet var också en hoppklass med samma start och denna gång gick det bättre. Nemo var med mig och vi kom till hinder nummer 9 som var slalom. Där gick Nemo ut och luktade på nummerskylten men han kom tillbaka och tog ett klockrent slalom. Sedan gick det felfritt fram till hinder nummer 15 som också var hinder nummer 5 här skulle vi prova oss på nedväxling som gick jättebra. Jag har dock en lyhörd hund så när matte glömde att säga Nemo utan sa här så sprang han fram till mig så vi fick en vägran. Sedan gick det bra i mål. Vi fick 22,29 fel då vi hade tidsfel och hinderfel. Vi kom på 31:a plats.

Fjärde loppet var en agilityklass. Här började vi med hopp, långhopp och balansbom. Nemo tog alla tre och även kontaktfälten. När vi skulle till hinder nummer 4 trängde jag honom och han fick syn på funktionären som skötte hindren. Han rusade fram och luktade på henne och sedan tog han en runda på egen hand och sedan upp på A:et så vi blev diskade. Jag tog dock tillbaka honom och körde slutrakan så vi har ett positivt slut på dagen med oss.

Matte var jättenöjd med Nemo som har haft en tendens att rusa ut från banan och fram till andra hundar när vi kör agility. Så att han rusar på andra hinder istället för till andra hundar tar jag som en stor vinst. Dagen var också årets första riktiga varma dag så både hund och förare var varma och trötta på sista loppet.

Tricke var också med i Ulricehamn och fick köra lite lydnad på framhoppningen med matte. Han var duktig och lyssnade bra.


Söndag 27/4-08

Idag har jag varit på viltspårkurs med Tricke och Nemo. Det är egentligen Tricke som går kursen men det är okej att lägga spår till Nemo också.

Vi började med att lägga ut spår åt varandra. Det skulle innehålla en spårbörjan i form av en figurerad skottplats så hunden fick göra ett sök i en ruta. Det går till så att man gör en ruta på ca 20 x 20 m och sedan kastar man in klöven och börjar bloda någonstans i rutan. Sedan skulle det också innehålla en återgång och en övergång över väg.

Nemo fick ett spår som var ca 22 timmar gammalt. Det började med ett upptramp. Sedan gick han bra i spåret och ganska snabbt kom det en återgång. Här hade spårläggaren kastat in klöven under en stor rotvälta. Nemo som är ganska spårnoga spårade in under rotvältan och ut på andra sidan. Där fick han ett annat spår i näsan och började bakspåra det. Efter ca 100 m ropade min figurerade skytt tillbaka mig och talade om att han gick på fel spår. Nemo och jag gick tillbaka till återgången och då tog han återgången rätt men han var inte så spårnoga som han brukar vara. Sedan kom det en vinkel åt vänster men Nemo ringade höger och fick troligtvis spårslutet i näsan då det blåste ganska rejält. Matte fick då gå in och styra upp honom. Efter vänstervinkeln bar det iväg uppåt och Nemo spårade som han brukar. När vi kom upp på toppen så började han ringa, vilket jag fick reda på efteråt var för att det var en cirkel där. Sedan gick han ner för backen och kom efter mycket om och men till spårslutet. Där låg en älgklöv, vilket Nemo aldrig gått på. Jag väntade på att han skulle markera som jag vill dvs med att ta i klöven men han gick bara runt den och tyckte den var konstig.  När vi sedan gjorde en utvärdering fick jag reda på att det hade gått en hund dagen innan i spåret och att en annan person hade rastat sin löptik precis bredvid spåret. Det kan ju vara några utav anledningarna till att det gick sämre än det brukar.

Trickes spår var lagt på en äng så det började med en ruta där Tricke slarvade med att markera skottplatsen. Sedan gick det ca 75 m och så kom det en återgång. Detta var lite tidigt då han ännu inte hade kommit igång att spåra ordentligt. Sedan bar det av rakt ner i bland en massa ris. Det var en vinkel till vänster efter ett tag men vi missade den men lyckades ringa oss tillbaka. Sedan gick det lite kors och tvärs. Så kom vi fram till vägen. Där hade spårläggaren gått bredvid vägen en bit och sedan gått över. Tricke ville inte bli blöt om tassarna så han försökte testa om spåret gick in i skogen igen men kom snart på att han var tvungen att ta sig över diket och upp på vägen. När vi kommit över en ganska bred asfaltsväg så vek spåret åt vänster men Tricke gick rakt fram. Kom dock på sig och hittade spåret och spårade hela vägen till spårslutet.

En kort sammanfattning av dagen. Jag är nöjd med Tricke men Nemo kan bättre. Men alla kan inte vara på topp jämt. Vi får ta nya tag nästa vecka.

 

Åter