VÄLKOMMEN TILL ANNA-KARINS SIDA!

 

HEM MASSAGENS
EFFEKTER
TRÄNING HISTORIK OM MIG
TRÄNINGSDAGBOK/
UTSTÄLLNINGSKRITIK
BILD-
GALLERI
TILL MINNE LÄNKAR GÄSTBOK KONTAKT

                                                             

TRÄNINGSDAGBOK


Torsdag 31/12-09

GOTT NYTT ÅR!!!!! Hoppas på att ni kommer få ett bra 2010.

Måndag 28/12-09

Idag är det exakt 5 år sedan vi trixade oss fram i genom snö och ut till Vattubrinken för att hämta hem Nemo. Vi har varit med Tricke hos veterinären igen då han fortfarande inte är bra i magen. De tog fler blodprov och nu ska vi samla bajs fram till onsdag och lämna in för att skickas på analys. Vi får se vad de kommer fram till. Nemos klo börjar bli bra igen men det är fortfarande tratt som gäller. Ska också prova Viacutan för att se om vi kan stärka hans klor.

Söndag 27/12-09

Idag har Uffe och jag haft besök av Margrethe och Paul från Göteborg. Vi fick två fina blockljus med underlägg och en kartong romerska bågar. Vi fikade och åt grillad entrecote med potatisgratäng och chokladmousse med grädde. Tricke har varit dålig i dag och spytt och bajsat i ett. Tur vi ska till veterinären i morgon. Ska även passa på att fråga hur det kommer sig att id-fodret till magen innehåller mest spannmål. Jag har fått lära mig att spannmål inte är så bra för hund och så har vi ett veterinärfoder som innehåller mest spannmål......????????????

Lördag 26/12-09

Idag har Nemo blivit av med bandaget och det ser bra ut. :-)) På eftermiddagen var jag och Uffe och drack kaffe med hans kusiner på pappas sida. Efter kaffet följde Peter (Uffes bror) och Anette (Peters sambo) med hem och myste med hundarna.

Fredag 25/12-09

Uffe var och åt middag hos sin mamma idag också. Jag jobbade även i dag till 15.00 så jag tog det lugnt hemma istället. Jag och hundarna sov i soffan resp fåtöljen när husse kom hem. Det var jättemysigt att ligga i soffan och slötitta på tv och elden som sprakade i bakgrunden. Sedan blev det tv-tittande hela kvällen. Mysigt.

Torsdag 24/12-09

Idag har det varit julafton! Jag jobbade till 15.00. Sedan åkte jag hem slog in de sista julklapparna och for till Uffes mamma Lena för att äta middag. Efteråt åkte vi till Lennart (Uffes pappa) och vi var hemma vid 21.00. Hundarna var själva hemma idag och fick sina julklappar på kvällen. Tricke fick ett vildsvin i plysch som grymtade när han bet på det. Nemo fick just det en Nemo. Hittade en Nemo i plysch så det blev det. De lekte och hade jätteskoj hur länge som helst. Fast Nemo är nog mer galen i att öppna paket tror jag. Han rycker i allas paket. :-)

Själv fick jag utav Uffe en tröja och Veronica Backes bok om agility. Vi ska försöka få ner henne att hålla kurs under nästa år. Då blir det kurs både för Annica och Veronica.

Onsdag 23/12-09

Min och Anns födelsedag. Nemo har varit och plockat bort sin fläkta klo. Han har varit jättetrött hela dagen. Han är så söt med grönt bandage på tassen och tratt. När vi går ut så är det en sko som gäller.

Tricke har varit full fart på hela dagen. Han fick ligga själv i sin bur när Uffe och Nemo var i väg så jag tror att hela grannskapet vet om att han varit själv. Han ylade så det stod härliga till.

På kvällen kom Anders och Elin och Uffe hade gjort så god mat i form av baconlindad kyckling med rotfrukter i ugn. Samt en ananassås. Sedan blev det hemmagjord chokladmousse med apelsinklyftor. Mums! Jag fick två kokböcker och ett ljus av Elin. Tack så mycket!

Tisdag 22/12-09

Har ringt till smådjurskliniken idag och bokat tid för Nemo i morgon då han har fläkt en klo. :-(  Har pratat med Sandra om Tricke och vi ska träffas på måndag och kolla honom. Han är fortfarande inte bra i magen. :-( Ska skaffa mig en vandrande pinne, tror jag. Inte så stor skade och sjukdomsrisk. ;-) Skämt åsido så är det skönt att de blir skadade och sjuka nu och inte mitt under tävlingssäsong. Om de nu måste bli sjuka och skadade.....

Hade besök på kvällen då jag fyller år i morgon. Det var min morbror Inge, morbror B-G, Kusin Ingvor och Uffes pappa Lennart, Uffes plastsyster Kristin, Kristins sambo Henrik och deras son Tage. Hundarna var jättetålmodiga med Tage och han fick klänga på dem och rycka dem i pälsen mm.

Måndag 21/12-09

Idag har jag och Uffe varit i Skara och ögonlyst Nemo. Det var inga fel på ögonen och han kan nu ha sitt lilla möte med Britha. Vi hade -17 grader när vi åkte kl 9.00 hemifrån och sedan höll sig tempen runt det hela dagen. När vi hade ögonlyst Nemo åkte vi till Hornborgasjöns utlopp för att se om vi såg några örnar. Tyvärr var de inte så pigga på att visa sig. :-( Det kom fram två stycken herrar och presenterade sig innan vi åkte hem och de berättade att de hade fått in uppgifter om att det var varg synlig här men de trodde att det rörde sig om en stor hund. Spåren var inte riktigt som de skulle vara för varg.

Sedan åkte vi till Trandansen och här såg vi inte heller någon örn. Men när vi åkte ut från parkeringen så hittade Uffe en fin vy att ta kort på och när han skulle ta kort skrämde han i väg två stora rovfåglar men det var nog bara några vråkar. Sedan åkte vi till Falbygdens ost och handlade inför julen och sedan styrde vi färden hemåt.

Söndag 20/12-09

Ridhusträning i dag. Vi har under två stycken morgnar när jag vaknat 5.00 haft -20 grader och när jag kommit till jobbet 6.00 har det varit -22 grader. Det var därför ganska kallt i dag på ridhusträningen. Vi var inte så många vilket kan bero på att det snart är jul och att många har fullt upp att göra. Jag tog med mig Uffe så att han fick träna lite idag med. Det gick jättebra och han körde Nemo och jag Tricke. Sedan bytte vi hundar och det gick också bra. Vi ska dock inte träna samtidigt för då springer de till varandra och ska ha den andres leksak (har två likadana bollar som båda är lika tokiga i).

Avslutade med lite lydnad på Tricke. Det gick bra med tanke på att vi inte tränat på nästan två veckor. :-

Fredag 18/12-09

Här har inte skrivits så mycket på sista tiden. Vi har haft lite "vila" då Tricke varit dålig i magen. Han är bättre men ännu ej helt bra. Vi har bokat tid för ögonlysning på Nemo och går det bra så ska ha få ha en träff med en tik från Värmland i julveckan.

Jag var på stora Stockholm och tittade men Tricke fick vara hemma hos husse då han inte var bra i magen. Det var konstigt att vara på utställning utan hund......

I onsdags hade vi julfika för agilitysektorn här hemma och det var paj med syltad ingefära och kolapaj på menyn. MUMS!!!!!

Lördag 12/12-09

Tricke har för första gången på två veckor bajsat "pluttar". Så håll tummarna att det går bra. Ev ska Nemo få ha ett kärleksmöte också men vi får se vad som händer.

Fredag 11/12-09

Har i dag varit på smådjurskliniken akut med Tricke, bara för att konstatera att det inte är något fel på honom. Eller rättare sagt, alla värden är bra på honom. Så de misstänker att han fått i sig något som inte var bra för tarmfloran. Nu blir det sträng diet på id-foder i fyra veckor och så blir det pasta och tabletter i 4 dagar. Blir han inte bättre inom en vecka får jag återkomma.

Torsdag 10/12-09

Tricke är fortfarande inte bra i magen. :-(( Ringde djursjukhuset men de tyckte jag skulle avvakta över helgen då han är pigg i övrigt.

Måndag 7/12-09

I dag har hundarna vilat och jag har varit och klippt mig samt tagit en fika på A6 köpcenter med min vän Annelie. Det var länge sedan vi träffades då hon har olika arbetstider gentemot mig. Fick reda på att hennes dotter Hanna, ska bli storasyster nästa år. Hoppas att det går bra.

Efter fikat åkte jag till djursjukhuset då Tricke har varit lös i magen i en vecka. De gav mig rådet att prova pro-kolin. En pasta som ska binda samman avföringen. Hoppas på att den hjälper.

Söndag 6/12-09

Andra advent är redan här. Idag har jag varit i ridhuset och tränat med Nemo och Tricke. Jag testade Nemo idag och började med Tricke. Tricke gick kanonbra. Han är följsam och hoppar det man ber honom om. Åsa hade byggt upp en kombination med hopphinder och tunnel där man kunde träna byten. Både framför och bakombyten. Det gick jättebra även om jag inte gjorde några bakombyten. Men han har inte kommit så långt ännu utan jag passade på att göra framförbyten när han var i tunneln.

Som avslutning fick Nemo köra en rundbana. Han var fullkomligt galen när jag tog ut honom och raceade runt i hela ridhuset innan han kunde samla sig och följa mina direktiv. Nu vet jag att han ännu inte är redo för en tävling där Tricke är med och hamnar före honom i startlistan. Det var det jag ville ha reda på!

Efter träningen följde Anders och Elin med hem och fikade. Uffe hade bakat ananaspaj och den gick hem. Vi åt och mumsade i oss massor utav pajen. Det är alltid gott att fika när man varit ute och tränat. :-)

Lördag 5/12-09

Denna vecka har inte blivit mycket träning då det har regnat och snöat om vart annat. Jag har legat lågt med träningen denna veckan. Men idag så har jag och Nemo tävlat i Forserum. Det var en inofficiell agilitytävling som de kallar glögghoppet. Första klassen var en idealisk klass för mig och Nemo och vi gick runt hela banan och med noll fel. Referenstiden var 30 sekunder och vi gick i mål på 20,25 sekunder. Vi blev tvåa!!!!!! Så nu har vi fått, som Åsa brukar säga, vår första rosafjutt (dvs rosett). Vi fick också hundkex som såg ut som ben.

Andra klassen var lite klurigare och jag och Nemo startade först. I starten så flaxade några duvor runt uppe i taket över ett av hindren så jag tog det säkra före det osäkra och var övertydlig. Så vi fixade de första fyra hindren. Hinder fyra var en tunnel som var rak men vi skulle svänga lite svagt höger till hinder fem. Jag tog i ordentligt och ropade Nemo så det hördes i hela omnejden. Nemo kommer ut ur tunneln svänger 90 grader höger och tar däcket som jag inte ens räknade med att han skulle se!!!! Vad gör man då, det är ju bara se glad ut och köra klart banan som gick felfritt resten. Då svär man tyst för sig själv kan jag lova!

Tredje och sista klassen var också en rolig bana och jag och Nemo gjorde ett kanonlopp förutom att han tog första tunneln på fel håll. Han skulle gått in i vänstra tunnelöppningen men valde den högra i stället. Annars var loppet helt felfritt även här. Jag sammanfattar dagen som att jag och Nemo har kommit en bra bit på väg åt rätt håll då han börjar lyssna på mig även när han så att säga exploderar i starten.

Tricke var med (hade tänkt lämna honom hemma hos husse men Tricke ville något annat) och satt mest i bilen. Men han fick vara med efter sista klassen och han fick följa med fram och hämta Nemos pris. Tricke har varit dålig i magen några dagar så jag vill inte träna för mycket med honom......:-(

På eftermiddagen åkte jag och Uffe till Liseberg. Det är jul på Liseberg just nu. Det är så otroligt fint med alla lampor och konstgjord snö och tomtar och renar osv. Vi fick stå i kö och var inne på Liseberg ung kl 17.30. Vi tog oss då upp i Tornet och väntade på Paul och Victoria (Margrethe hade fullt upp med annat) och Teresia (Nemos son, Coles, matte) och hennes mamma. När vi var där uppe var det någon som fastnade i rulltrappan upp så vi stod i tornet och åt glass och väntade och Paul, Victoria, Teresia och hennes mamma var nedanför. Vi fick efter en stund komma ut via en nödutgång och gå runt till kassorna igen. Så sedan möttes vi upp och gick till Cafe Taube och pratade och fikade. Jag tog en äppelpaj med kaffe.

Efter fikat som tog ca en timme så skildes vi åt. Teresia och hennes mamma skulle bara ta en snabbsväng och ta lite lotter också men jag och Uffe, Paul och Victoria gick vidare och tittade i lugn och ro. Vi bestämde oss för att åka hem vid halv nio.

Det blev en fullspäckad dag och sängen kändes skön när vi kom hem.

Söndag 29/11-09

1:a advent och jag jobbar. Efter jobbet åkte jag hem och bytte om, hoppade in i bilen med hundarna och åkte till Röde Påle ridhus där Jönköpings BK hade agility-KM. Inte den bästa uppladdningen för Nemo som fick springa runt en rastningssväng och in på banan. Upplevde ändå att han skötte sig bra. Diskade sig på fel tunnelöppning men annars följde han mig. Så in med Tricke och, till min förvåning, så gick vi runt. Han hade inte bästa tiden men vi har aldrig kört ett helt slalom, långhopp eller säck. Tunnel har han kört men ej som makaroner. Men den minst anar svarar snällt på mattes kommandon och tog sig runt banan i maklig takt. :-)

Andra klassen var totalt flurrig. Nemo lyssnade bra även här och Tricke tog sig lite egna friheter på plan. Resultatet blev att Tricke slog morbror och blev 4:a och Nemo blev 5:a! Matte var nöjd med insatserna.

Efter KM:et tränade vi lite lydnad. Tricke gick kanonbra och även Nemo var följsam. Tricke fick börja med fritt följ därefter körde vi ett läggande under gång. Sedan följde inkallning med ställande och sista gången körde vi en rak inkallning. Sedan gjorde vi hopp över hinder och Tricke satte sig bakom och fick hoppa tillbaka. Kanon! :-)

Nemo fick köra igenom 1:ans moment men under "nybörjarstuk" med lite extra hjälp på fot-biten då han gärna går ut från mig. Har lyckats trampa honom på hans känsliga tassar någon gång. Annars gick han kanon. Måste säga stå till honom på ställandet annars så lägger han sig. Jag var nöjd med mina hundar idag.

Torsdag 26/11-09

Simträning var det på schemat idag. Nemo och Tricke simmade ca 50 minuter med 3 pauser. Tricke verkar lite slö i bassängen men han är pigg i ögonen så jag misstänker att han tycker att det händer för lite. :-) Vi blev också fotograferade till en lokaltidning med matte som miss wet t-shirt. :-)) Hundarna mådde bra förutom att Nemos klor var spruckna IGEN!!!!!!!!

Söndag 22/11-09

Denna vecka har varit lugn och vi har inte tränat speciellt mycket. Däremot har vi arbetat med aktivitetsleksakerna. Men idag har vi börjat ridhusträningen i Stall Röde Påles ridhus. Nemo och Tricke har bägge fått träna. Jag började med Nemo och han gick jättebra idag. Åsa hade byggt en rundbana och vi startade med gunga, däck, hopp, tunnel, säck, tunnel och sedan kom en snurr med hopphinder. Sedan bytte vi kombination och här var det en kombination med slalom i mitten och även här gick Nemo kanon. Anders fick prova att köra Nemo och jag tror både hund och Anders tyckte det var kul. Tyvärr hann jag inte köra Tricke i agilityn. Men han fick köra lydnad istället.

Vi började med linförighet men han var så taggad att han slarvade så jag gick snabbt över till fritt följ och då gick det mycket bättre. :-) Sedan gjorde vi läggande under gång och det gick också bra. Inkallning med ställande tjuvade han vid inkallningen så det var bara att gå tillbaka och sätta honom och sedan började vi om men när vi väl fick till det så gick det bra. Körde även rutan några gånger och också detta verkade funka hyfsat. Hopp över hinder sätter han sig snett så jag måste prata med Annica om detta.


Lördag 14/11-09

Pga min förkylning så fick vi stanna hemma idag. Men vi säger grattis till Jeanette och Mitzy som fick till det i Varberg och fick med sig pinnar hem. Husse tränade lite med Nemo och Tricke. Dt gick bra med Nemo. Förutom att det kom en schäfer och gick förbi. Nemo vaktar sitt revir och for efter schäfern. Dess husse och matte bara skrattade och tyckte de var så söta när de ville leka och jag och Uffe skrek för fullt att de skulle köra bort Nemo.

Tricke är lika tokig som vanligt. Han studsar och far överallt och ingenstans. Tror nog att husse tyckte det var lite roligt vad han än säger.

Torsdag 12/11-09

Var på JBK och tränade agility med Nemo idag. Jag var helt själv och byggde en ganska rolig men handlingsklurig bana. Nemo var superladdad men ändå lyhörd. Hoppas att det håller i sig till på lördag. Han gjorde allt kanonbra! Kontaktfälten satt där de skulle, slalom gick som bara den och framåtsändandet satt också kanon. Helt enkelt helt suveränt! :-))

Tricke fick köra lite agility och bla prova på largehöjden på däcket! Han fuskade på höjden några gånger men när han inte fick några belöningar så tog han däcket och då blev det jackpot! Körde också kontaktfälten och det gick superbra. Han gjorde också ett bra fritt följ och även läggande under gång. Vi har gått tillbaka lite på inkallning med ställande så det gick också bra.

Måndag 9/11-09

Var på Attila och tränade idag. Nemo fick köra en klurig handlingsbana som gick åt skogen första gången. Jag har blivit förkyld och är inte lika stark i rösten som jag brukar så jag tror att han blev lite förvirrad. Sista gången gick det jättebra och jag var nöjd med honom.

Tricke fick köra lite lydnad som inte heller gick så bra. Som sagt jag tror att det är min röst det beror på. :-)) Fria följet gick bra men han var hur ivrig som helst. Läggandet under gång reste han sig på och kom farande i full fart. Inkallning med ställande gick inte alls så jag fick gå tillbaka till att ropa stå och slänga boll. :-)) Jag är ändå ganska nöjd med mina hundar,  då deras matte inte är helt 100 % bra kan jag ju inte begära att de ska vara 100 % fokuserade.

Torsdag 5/11-09

Har simmat med hundarna hos Bodil på hundsimmet. Det gick jättebra men Tricke blev fort trött. Han har varit lite konstig några dagar så jag måste kanske kolla upp honom. Mina back on track-täcken hade kommit så nu har hundarna ett sådant täcke var. Nemo körde på i ca 50 minuter och vi hade en del pauser idag pga att Tricke inte orkade. Han simmade dock ca 40 minuter.

Onsdag 4/11-09

Efter två och en halv dag med spruttibangbangmage så är det nu skönt att slippa kramper mm. Jag åt en ostsmörgås i Växjö och blev antagligen matförgiftad. Men idag har vi tränat igen. Nemo fick köra agility och Tricke lydnad. Nemo var full av energi men ändå lyhörd för vad jag sade till honom. Hade ställt hindren som i en rektangel med slalom i mitten. Han är snabb i slalom men kan fuska lite om han har för bråttom.

Tricke fick börja med fritt följ. Han är följsam men har börjat tvära lite och sedan fuskar han i svängarna och sätter sig lite hur som helst men jag körde ett extra halvsteg i alla svängar och då satte hans sig korrekt. :-)) Sedan gjorde vi ett läggande under gång och det gick hur bra som helst förutom att han fuskar lite och sätter sig snabbt när man är tillbaka. Så jag lade ner honom och gick lite fram och tillbaka några gånger och då gick det bra. Efter läggandet så körde vi inkallning med ställande han stannar på rösten bättre än handtecken men handtecknet och rösten gör att det blir tvärnit. Nöjd med detta moment. Sedan körde vi platsläggning och då gick jag in i källaren och hämtade konerna till rutan. Han låg kvar bra när jag kom tillbaka. Hade flyttat sig lite på höften. Efter platsläggningen körde jag rutan. Han går på tecken och om det har legat en leksak i rutan men om han vet att jag har saken så går han inte på rutan. Så det blir nästa utmaning att förstå att rutan är upp till de fyra konerna. :-? Sist körde jag fjärren och Tricke gör momentet så fint men kryper sakta fram ett litet steg i taget. Så det blir nästa utmaning. Måste åka till Annica snart men jag vet inte hur jag jobbar framöver och då är det svårt att boka tid.

Imorgon blir det simning så de får av sig lite energi. :-))

Söndag 1/11-09

Har varit i Växjö och ställt ut Tricke. Gick bra. Han fick en 1:a i kvalitet och blev bästa öppenklasshane och fick CK sedan blev han reservplacerad i Bästa hanhundsklassen slagen utav tre fullcertade hundar. Han skötte sig bra. Hade lite clownfasoner att bara sätta sig i konkurrensbedömningen om bästa hane men det gick bra ändå. Handlade en ny bur till Nemo då den andra börjar lossna i ena dragkedjan.

Uffe och Nemo har varit hemma och gått en långpromenad och snickrat lite i badrummet så att det blir färdigt någon gång.

Tisdag 27/10-09

Tricke och Nemo fick gå en sväng med Emma och Hero. Dels för att Hero behöver träna på att träffa andra hundar utan att hälsa och dels för att de skulle få sin rastningsrunda. Sedan tränade jag och Emma på fotbollsplanen. Emma fick lite hjälp med detta att hitta rätt fotposition och fick lite tips på att få Hero att lägga sig snabbt. Sedan har hon bråttom med att börja gå fot så jag sa till henne att börja med att belöna halvsteg och ev ett helt steg men aldrig längre förrän han förstår vad hon menar. Sedan fick hon också träna lite sitt kvar. Hero är ju sju månader så det är dags att börja fokusera på lydnaden men ändå behålla detta att det fortfarande är under lek och inlärning.

Tricke fick köra lite fot och inkallning med ställande. Fotgåendet gick sisådär då han var totalt uppskruvad av att ha en annan hund med på träningen som matte hjälpte. Men efter en stund så satt det fint igen. Inkallningen går kanonbra och han är snabb på att ställa sig. Nöjd med dessa två moment i dag.

Söndag 25/10-09

Har ställt Tricke i Mjölby idag. På SSRKs utställning. Tricke gick inte så bra. Han fick en 1:a på kvaliteten och blev 3:a i konkurrensen. Nemos döttrar, Jackie och Elsa, var också med. Meningen var att jag skulle ställt Elsa men då det var en domaraspirant med så tyckte jag att det var bättre att Linda ställde själv. Både domaren och aspiranten kände igenom hundarna och tittade hur de rörde sig.

Hur gick det då för tikarna? Solgerd och Jackie fick en tvåa då domaren inte tyckte om Jackies huvud. Hon kunde inte säga var det vad men något störde henne, sa hon. Solgerd bara skrattade och sa att mycket ska man då höra..... Jag förstår henne. Jag fick ju höra att Tricke inte var tollarlik men fick en kanonkritik.

Elsa och Linda klarade sig jättebra och fick en 1:a på kvalitet och blev reservplacerade (5:a) i konkurrensen. Grattis Linda!

Solgerd har också börjat titta så smått runt lite efter hanar till tjejerna. Så vi får väl se vad det blir för kombination när det är dags.

Solgerd fick ett SMS också i ridhuset att Cole har klarat ett inofficiellt anlagsspår i viltspår så nu är det bara att hålla tummarna att det går bra när han gör sitt officiella prov också. Lycka till, Teresia!

Lördag 24/10-09

Idag har vi varit i Beth hos Solgerd och Göran för en tollarträff. Vi var inte många och det var lite strul i starten då jag skulle köra igång med att lägga spår men det var jägare runt om så jag vågade inte lägga där vi sagt. Varför jag skulle hålla i starten var för att Solgerd och Jackie och Linda och Elsa gick viltspår idag. Sitt första öppenklass spår och det gjorde de med beröm godkänt. Båda fick 1:or på sina spår och behöver nu bara ha två 1:or till för att kalla sig Svensk Viltspårchampion. :-)

Jag lade ett spår när Solgerd kom tillbaka till Nemo. Det var ganska enkelt men fick inte ligga så länge så Nemo spårade förbi klöven och tog personspår i stället. Jag hade två som gick efter mig när jag lade spåret så en fundering är att de kanske gått i någon blodfläck och det var det Nemo gick på. Matte var ändå nöjd med hans insats då det var ganska snårigt spår. Hade med mig Linda och Annika (En tjej som är intresserad av tollare). Tricke fick inte göra något idag mer än vara social.

På eftermiddagen ansade jag Tricke då vi ska till Mjölby i morgon. Uffes bror Peter tittade förbi en sväng också.

Torsdag 22/10-09

Har varit på JBK och tränat idag. Det var vår agilityträningsdag. Nemo fick köra en bana som var ganska lätt och följsam men med mycket fart. Han gick jättebra idag så matte kan andas ut. Sedan körde Åsa honom och det gick kanonbra också. Så nu ska vi se om inte Åsa ska prova honom någon tävling. :-) Sedan körde jag Tricke lite också. Han är totalt galen. Åsa hjälpte mig vid bommen och hon trodde att han skulle vara mer försiktig men han flög av från högsta höjden utan problem. Så upp igen och hålla honom i halsbehänget så gick det bättre. Han kommer nog att bli bra när han är färdig men just nu känns det som det är oääääääääääääääändligt långt kvar. :-)

Måndag 19/10-09

Uffes bror, Peter, fyller 40 år idag. Vi firade honom igår och han fick en tavla (med ett utav Uffes foton som motiv) och en grytvante då han brände sig sist vi var hos dem. Hoppas att han gillar sina presenter. :-)

Ösregn och vad gör man då? Man tränar på Attila. Jag och Nemo körde ett lopp på en bana som var ganska klurig och mycket handling i början. Sedan var det mer spring på slutet. Nemo är loj fortfarande om det är så att han är osäker eller om det gör lite ont fortfarande är svårt att säga. Annars kanske det var det han behövde (en rejäl smäll utav hindret för att förstå att matte vet bäst). Jag var nöjd med honom och han fick favoritbollen och mängder med godis efteråt. Får passa på att överdriva belöningen nu så att han vet att han är jätteduktig. Är han sådan i Varberg så kan det gå hur bra som helst. :-))

Tricke fick också prova på att köra banan. Vi har ju ett KM på sikt i JBKs regi och det skulle vara kul att vara med och köra båda två. Sedan körde vi lite fritt följ och det gick sisådär. Han var nyfiken på alla andra hundar. Sedan körde vi ligg under gång och det gick superbra. Sedan var det inkallning med ställande. Men här tjuvstartade han två gånger. Men annars kommer det mer och mer. Vi körde lite ruta också. Han är superduktig men vi måste ha dragningen fortfarande första gången annars går han ut. Sedan körde jag lite apportering med dummie och det gick bra.

Fjärren går sisådär. Han är väldigt påig och matte har svårt att hinna med. Sist körde vi hopp över hinder och nu tar han hindret på tillbakavägen med leksaken så nu ska vi snart lägga in sitt också. :-))

Torsdag 15/10-09

Har simmat med hundarna idag på hundsimmet och det gick jättebra. Nemo tar inte för sig lika mycket på vänster bak som på höger bak men han använder det i svängar. Bodil tror att det sträcker lite fortfarande så hon tyckte inte att vi skulle måla upp det för mycket. Tricke var väldigt fokuserad idag och trampade på rejält i vattnet. Bodil och jag pratade lite om ev öppet hus dagar för Attila och JBKs agilitygäng men vi får se vad som händer.

På kvällen hade vi möte med agilitysektorn. Vi bestämde när vi ska ha KM och tävlingar nästa år. Vi beslutade också att jag och Åsa ska ta en kortkurs i slutet av mars början av april.

Onsdag 14/10-09

Idag har vi kört lite apporteringsträning i skogen. Jag gjorde en form av sökruta och lade ut en dummie som de en och en fick leta reda på. Det gick bra. Tyvärr ramlade jag baklänges in i en stor tall och slog i bakhuvudet så det blev inte så många skick som jag tänkt mej. Men hundarna jobbade fokuserat och var motiverade. På kvällen så hade jag en teorikväll på Attila för nybörjarkursen i agility. Det var kul att träffa lite nya människor.

Lördag 10/10-09

Denna vecka har varit lugn för hundarna, lite långpromenader och godissök i trädgården. Nemo mår bättre. Svullnaden har gått ner och han haltar inte.

Idag har vi varit på Attila och tränat lite agility med Nemo. Göran och Alexandra var med och tränade också. Nemo körde på smallhöjd och var ganska loj idag. Jag tror han känner av smällen i söndags. Han var varm i ena frambenet efteråt men han haltade inte. Han var lyhörd och lyssnade bra idag. Jag var nöjd med honom och körde inte så mycket med honom utan vi slutade på topp.

Tricke fick köra lite lydnad. Först började vi med att vi gjorde en platsläggning. Jag avlägsnade mig en liten stund och han låg kvar. Sedan gick jag tillbaka till utgångspunkten för platsläggningen. Sedan körde vi lite fritt följ. Han var väldigt taggad och fuskade lite i svängar och vid sättandet. Men jag gav mig inte innan han gick rätt. Efter fria följet så körde jag läggande under gång. Här fick jag göra om en gång då han halvsatt första gången. Andra gången gick bra. Efter läggandet så körde vi inkallning med ställande och han har blivit så duktig. Han börjar förstå att handtecknet rakt upp i luften betyder stå. Jag hade med mig åtta koner som jag ställt ut i två olika rutor. Vi gjorde fyra skick på den ena och två skick på den andra. Han var duktig med tanke på att vi inte tränat detta så mycket. Nästa problem är under fjärren att han gärna ändrar position dvs han flyttar någon tass eller armbåge. Annars är detta ett moment som han taggar igång rejält på. Vi körde även hopp över hinder och sättande på andra sidan och hopp tillbaka. Gick bra. Mycket kvar att öva på men tvåans debut närmar sig. :-)

På eftermiddagen gick vi en promenad på Dumme mosse med Lennart och Elisabet. Vi tog en fika mitt ute på mossen till Lennart och Elisabets överraskning. Det blev varmt kaffe, Tom och Jerry-kex, remi mintkex och bullar.

Söndag 4/10-09

Ösregn och blåst, vad gör man då? Jo, man packar in sig själv och hundarna i bilen och åker och hämtar Åsa och Croki. Sedan beger man sig till Växjö för att köra en utomhustävling i agility. Normalt, nej, men är man sugen på att tävla så gör man så här. Hur gick det då? Första loppet var en agilityklass och här började banan med ett hopp för att sen svänga 90 grader höger och hoppa nästa hinder men Nemo tyckte att balansbommen som stod rakt fram var roligare så han tog den. Då är man diskad. IGEN!!!!!! Men sedan tog vi upp bollen och då körde han hela banan klockrent.

Andra klassen var en hoppklass och här var det samma start. När jag lämnade Nemo för att hamna på rätt sida hindret så såg jag i ögonvrån någon som tog samma väg som jag. Jag fick tag i nackskinnet på honom och tryckte tillbaka honom. Då blev jag naturligtvis diskad och loppet blev därefter. Först kom jag fel vid hinder nummer tre som var en tunnel. Jag fick springa på fel sida om hela tunneln. Då blev det ju att jag tryckte honom på fel hinder efteråt. Då stannade jag upp och sedan körde vi hinder 4, 5, 6, 7, 8, 9 och 10 utan problem när vi sedan skulle till hinder 11 svängde Nemo och hoppade upp. Jag så i ögonvrån hur han fick pinnen mellan frambenen och sedan kom hela hindret över honom. Hörde sedan utav publiken att han halkat i upphoppet. När jag tittade på honom stod han på tre ben. Jag ville inte gå ut med detta i Nemos minne utan lät honom fullfölja banan då jag så att han stödde på benet när han linkade till mig. När vi kom ut så fick han massage och genomgång direkt. Men inga synliga skador men en halt hund. :-(

Övriga från klubben var Åsa och Croki som slutade på en 15:de plats i large. Kanon med tanke på att Croki är skottberörd och det sköts hela dagen på närliggande skjutbana. :-)) I small hade vi en hel drös av ekipage. Tyvärr så diskade sig Nina och Ville, Jeanette och Mitzy i första klassen, även Anna och Wilma diskade sig (de tävlar för June men tränar mycket med oss). Krister och Dite hade 10 fel i första loppet. Lennart och Jonte och Lennart och Rambo hade 5 fel i första loppet. Linda och Inka var felfria i första loppet. I andra loppet var Anna och Wilma och Lennart och Rambo diskade, Jeanette och Mitzy fick 20 fel. Linda och Inka fick 5 fel. Lennart och Jonte, Nina och Ville samt Krister och Dite var felfria.

Då detta var en deltävling för AgIF-cup så blev det så att Linda och Inka blev totalt 9:a och Lennart och Jonte blev 10:a. Detta innebär att de är direktkvalade till finalen i Norrköping 1 november.

Tricke fick ha massa social träning. Han fick köra tvåans moment bakom agilitybanan och även köra lite på framhoppningsbanan. Vi fick hjälp av Åsa med gungan. Han skötte sig exemplariskt. Matte var nöjd med Tricke och Nemos första runda (även om det varit kul att gå runt) men andra rundan var en besvikelse. På kvällen fick Nemo helkroppsmassage efter sista promenaden. Han har fått en rejäl smäll i fronten och vänster bak. Men vi tar nya tag och siktar på Varberg i mitten av november.

Lördag 3/10-09

Gick ett blodspår med Nemo idag. Ett superenkelt och kort spår som han löste galant. Han gick klockrent under alla snitslar och spårade jätteväl. Matte peppade och belönade honom hela vägen. Detta var vårt första riktigt bra spår på ett halvår. Nu ska vi köra korta enkla spår för att få upp motivationen och sedan ska vi öka svårigheten igen. Vi hade även lagt ett spår till Göran och Cajsa och det gick bra för dem också. Efteråt gick vi en promenad då hundarna var lösa. Tricke tyckte det var jättekul att leka med Cajsa och Mimmi. Nemo sprang mer och luktade och tog det lugnt. När vi åkte hem så följde Göran och Alexandra med och tog en kopp kaffe. Nemo och Tricke tyckte det var roligt med två tjejer här och hade svårt att koppla av. Men efter att matte sagt i från så tog de och lade sig på varsin sida om min stol och somnade.

Torsdag 1/10-09

Idag har vi varit på JBK och tränat. Vi började med agility och det var många som slöt upp till agilityträningen. Vi körde en bana från SM 2008. Jag tror att det var en lagbana i agilityklass. Det var en del klurigheter men den var rolig och man fick ett enormt flyt i banan. Nemo var supertaggad och matte höll på att gå upp i atomer på honom då han pep och drog och skulle lukta och hälsa på allt och alla. SUCK! När det var dags att köra Nemo så lyssnade han hyfsat bra första loppet. Han tog de tre första hindren som jag ville sedan tog han en tunnel och A-hinder innan han körde slalomet. Efter slalom så for han iväg och hälsade på Nicke och matte fick höja rösten tillsammans med Åsa. Sedan kom han tillbaka och tog tunneln samt A-hindret. Sedan var det tre hopp som stod som en stjärna men här tog Nemo två hopp och sedan tog han en tunnel och sedan tog han sista hindret. Sedan kom gungan men den stod så nära A-et att jag utav misstag tryckte honom upp på det istället för gungan. Efter gungan kom det ett hopp och böjd tunnel vilket gick jättebra och sedan var det en böj som också gick bra och upp på balansbommen. Efter balansen så skulle vi svänga och ta två hopp och sedan tillbaka och ta tre hopp för att sedan gå i mål. Det gick jättebra. Matte var nöjd.

Sedan tog Åsa och körde Croki emellan oss och sedan körde jag banan 2 gånger på raken. Dessa gånger gick det mycket bättre och sista loppet så skötte han sig exemplariskt. Matte var väldigt nöjd med honom idag.

Sedan körde jag lite med Tricke. Vi började med lite fritt följ som gick bra. Han kan bättre men var så uppe i varv för att jag inte började med honom. (Det är nyttigt att vänta nån gång ibland också.) Sedan körde jag ett läggande under gång. Gick sisådär då det var lite blött i gräset. Sedan körde vi inkallning med ställande. Börjar funka bättre och bättre. Han har kanonfart hela vägen. Sedan körde vi lite med apporten. Att jag kastar iväg den och han får hämta. Det gick bra. Han hämtade och lade vid mina fötter. Sedan körde vi en fjärr och det tycker Tricke är kanonkul. Han ligger och väntar och viftar på svansen hela tiden. Som avslutning så körde vi ett hopp över hinder. Han får hoppa ut och så kommer bollen farande. Sista gången höll jag inne med belöningen och då vände han sig om och satte sig. Då kom bollen. Han satt mitt för hindret också. Matte var jättenöjd.

Tisdag 29/9-09

Simdags hos Bodil idag igen. Idag hade Bodils and fått flytväst. :-) Nemo simmade ca 45 minuter med en paus på några minuter. Tricke körde ca 40 minuter med en paus. Vi körde ganska mycket jetström. Båda hundarna var ganska möra efter detta pass.

Måndag 28/9-09

Denna vecka som varit har vi haft golvläggare hos oss och hundarna har haft mycket att hålla ordning på. Vi håller på att renoverar vårt badrum. Så det har inte blivit mycket så mycket träning.

Söndag 20/9-09

Idag har hundarna fått av sig energi. Vi har varit hos Bodil på hundsimmet. Nemo och Tricke var helt galna! De simmade nästan 50 minuter varav 2 turer i jet-strömmen. De jagade båda två sin anka och Bodils and hade gått sönder. Men hon hittade ett gammalt ridspö och band fast anden på det. Så båda hundarna fick simma efter varsin and. De var jättetrötta när de kom upp. Att sedan Uffes bror, Peter, och hans flickvän, Anette, kom gjorde ju bara att de taggade igång ännu mer.

Fredag 18/9-09

Nemo fyller 5 år idag. Grattis till alla i Vilda Västern-kullen!

Tisdag 15/9-09

Har tränat med Nemo och Tricke på klubben idag. Nemo fick köra agility och det gick jättebra. Matte var jättenöjd med sin hund. Vi körde mycket kontaktfält och vi gjorde som Annica sa att vi tränade på att han skulle hitta ner själv för att sedan hjälpa honom om han inte lyckades. Det blev också mycket slalomträning.

Tricke fick köra lite lydnad på planen. Vi körde fritt följ som gick kanonbra då jag hade en supertaggad hund. Därefter följde läggande under gång. Samt inkallning med ställande. Allt flöt jättebra. På slutet körde jag lite kast med bollen och sedan slängde jag i väg apporten. Tricke hämtade apporten och kom in med den så det borde gå att träna in apport på honom också. Har lagt in apport på grejer som jag vet att han kommer och lämnar av varje gång. Tex anden i simbassängen, favoritbollen på träningen mm.

Måndag 14/9-09

Idag är det bara resdag för oss och hundarna då vi ska hem från Västerås idag.

Söndag 13/9-09

Då var det utställningsdags! Tricke och jag gick ganska sent (ekipage 67 i ringen) så vi var på plats vi 10.30. Uffe tog denna dag till att åka in till Västerås och gå på fritidsbåtsmuseum och flygmuseum. Nemo och Tricke var med mig.

Vi fick en 1:a i kvalitet och sedan blev vi 1:a i öppenklass hanar och fick CK, sedan blev vi 1:a i bästa hanhundsklassen och fick CERT. Vårt andra!!!!! Sedan så ställdes han mot bästa tik och blev här slagen så att det blev BIM för vår del. Men matte var jättenöjd med Tricke och jag hoppas att även matte 2 i Södertälje var nöjd. :-)

På kvällen så tog vi det lugnt och åkte runt lite samt tog lite småpromenader.

Lördag 12/9-09

Idag har vi farit runt lite varstans. Det började med att vi åkte fram till Erikslunds köpcenter och handlade mat, nya glas till husvagnen, ny scartsladd till tv:n. Sedan åkte vi till ett ställe som är ett utav hästsveriges mecka, Strömsholm. Vad fint det var här! Naturligtvis så rullade Tricke i en alldeles färsk hästskit så han fick bada innan vi hoppade in i bilen. Tur man har parfymerade våtservetter ibland!:-)

Efter Strömsholm så åkte vi tillbaka till campingen, via Dingtuna, och åt en middag. Efter maten så åkte vi in till Västerås en sväng och sedan tog vi vägen över Tidö slott (här de spelade in Riket för några år sedan). Det var ett vackert slott även detta men Strömsholm var helt otroligt vackert. På kvällen gick vi en promenad längs vägen mot Västerås.
 

Fredag 11/9-09

Efter jobbet idag så packade Uffe, jag och hundarna in oss i bilen med husvagnen påkopplad, och åkte till Västerås för att vara på utställning där under söndagen. När vi kom fram till campingen (Västerås Mälarcamping) så installerade vi oss med husvagnen och sedan tog vi ut hundarna på en promenad. Vi gick ner till Mälaren och tittade ut över vattnet. Det var fint med alla ljus från Västerås i bakgrunden och massa Kanadagäss på vattnet. Det blev en ganska tidig kväll då både jag och Uffe varit uppe tidigt.

Lördag 5/9-09

Har tränat lydnad med Tricke hemma. Vi har tränat lite på rutan, inkallning med ställande och fjärr. Som avslutning så kom Uffe ner och jag gjorde en platsläggning där jag ställde mig bakom husvagnen i ett par sekunder och sedan gick jag och belönade honom. Nöjd med min träning och Uffe tycker att jag har blivit mycket mer fokuserad i min träning. :-)

Nemo och jag körde lite olika slalomövningar idag. Han var jätteduktig. Tyvärr så kom ju grannens border collie i 170 knyck och rusade förbi planen. Husse kom 3 km längre ner på gatan så det var inte lätt att se. Nemo rusade ut och skulle hälsa men matte for efter och Nemo tog det säkra före det osäkra och rusade in på vår lilla gräsplätt igen. Där fick han köra ett hopp och sedan fick han jättemycket beröm.


Onsdag 2/9-09

Här har jag inte skrivit på ett tag enbart för att jag har tagit det lugnt med hundarna. Nemo har fläkt en klo och nu har den äntligen läkt så vi kan börja träna så smått igen. Tricke har haft lite "semester" med enbart långa promenader och mysstunder i soffan. Detta gäller naturligtvis Nemo också. :-)

Men idag var det åter dags och varför mjukstarta???!!!! Jag åkte upp till Annica i Nynäshamn och tränade först agility med Nemo. Han gick som en klocka idag. :-)) Så nu är vår glädje på topp igen. Körde olika kombinationer och jag måste tänka på att vara tydlig och tidig med mina kommandon. Kör jag en kombination så ska jag helst ha ett alternativ så att han kan lära sig att när matte gör så då ska jag göra så och när hon gör så då ska jag göra så. Han är fortfarande väldigt osäker och det är detta som resulterar i att han hoppar och springer lite som han vill.

Tricke och jag fick hjälp med att påbörja träningen i lydnadsklass 2. Oj, vilken skillnad det är på hans ställande under inkallningen mot när vi gick fot. :-)) Rutan var också ett lite annorlunda sätt att träna in som hon visade mig men jag tror att Tricke taggar igång på den. När vi kom till fjärren så ska jag försöka att ha Tricke på klospetsarna för detta moment är ett moment som ska vara skitroligt. I och för sig så ska ju alla moment vara detta men här behövs det extra mycket motor.

Efter träningen åkte vi till Marie och Roover och våldgästade för en fika. När jag åkte från Marie så tog vi vägen över vår uppfödare, Birgitta, och gick en promenad med henne. Vi kom hem trötta och belåtna kl 23.15.

Fredag 21/8-09

Idag på förmiddagen fick jag ett lite annorlunda telefonsamtal. Det var en uppfödare som ringde och frågade om hur Nemo hade varit när han parade. Det är nämligen så att Nemos bror var aktuell för en tik och han var inte så intresserad. Jag sa som det var, att heter man vilde Bill Hickock så är man det också. De frågade också om vi kunde tänka oss att finnas till hands om det skulle behövas.

Sagt och gjort så på eftermiddagen ringer uppfödaren och vill använda Nemo istället. Vi sätter oss i bilen och åker till Holsbybrunn. Här möts vi i skogen, så att ingen har ont av vad vi håller på med. Nemo visade superstort intresse men tyvärr så hade nog tiken hunnit ur höglöpet för hon fräste åt Nemo så det stod härliga till. Nemo däremot han tog ingen notis om detta, då han är van vid att Croki fräser på honom. :-)

Men Nemo fick känna sig överkörd för det blev ingen parning denna gång. :-(

På vägen hem åkte vi över Stensjön och hälsade på ett par vänner. Sedan tog vi vägen över Sävsjö, Vrigstad, Hok och hem. Vi var hemma kl. 23 på kvällen.

Torsdag 20/8-09

Fortsatt fint väder och Uffe och jag har semester några dagar till. Vi tog bilen och åkte till Linköping. Där besökte vi Kanon-Kurt som säljer husvagnar. Men vi blev väldigt besvikna. Det var dåligt skötta vagnar som stod ute på begagnattorget och säljarna var inte så superallerta som man tycker att de borde vara. Så vi åkte till Berg och slusstrappan vid Göta kanal. Här tog vi en kopp kaffe och mazarin i ett mysigt kafé som låg vid kanalen. Sedan tog vi ut hundarna och gick längs med slussarna och såg när de slussade en segelbåt ner till Roxen och en motorbåt upp från Roxen. Detta tyckte både jag och hundarna var spännande.

Sedan åkte vi till Ljungsbro och Cloetta-fabriken och köpte godis. Det blev både center, sockerbitar, polkagrisar, polly, peps, extra strong och salta björnar. Ojdå, där rök det nyttiga livet! :-)

På vägen hem åkte vi förbi Östgöta camping och kollade på deras husvagnar också. De hade en Büstner som var helt okej men vi har ju också hittat en kanonbra Fendt, så vi ska renovera klart vårt badrum och se vad vi har råd med sedan.

När vi kom hem grillade vi och satt och myste på altanen. Det var egentligen möte för instruktörerna på Attila idag men jag ska ju inte hålla någon kurs i höst så jag valde att stanna hemma. Istället så tog jag och Uffe och åkte upp till Västersjön med hundarna. Där tog Uffe en del fräcka bilder som kommer att läggas ut så fort jag hinner.

Onsdag 19/8-09

Har haft möte på klubben idag ang vår agilitytävling som är om en månad. Efter avslutat möte hade jag tänkt träna lite men det var så fint och varmt väder så jag tog och svängde förbi Västersjön och hundbadet istället på vägen hem. Där var det två stycken som inte hade koll på sina hundar så övriga hundägare åkte hem efter att hanen muckat med samtliga hundar på stranden. Jag hade inte bråttom så jag parkerade bilen och väntade tills de avlägsnade sig. Sedan gick jag och mina hundar till vattnet och kastade dummies, till deras stora glädje. Matte upptäckte att hon hade fel kläder på sig då hon var dyngsur ända upp till låren. Men vad gör man inte för sina hundar. :-)

Tisdag 18/8-09

Matte har skrattkramp i magen. :-)) Tricke och Nemo har tränat med husse. Först provade husse att köra Nemo och det gick bra förutom att husse inte tränat stor hund så han var lite långsam med sina kommandon. Men med lite träning kommer det att bli jättebra. Matte var tvungen att köra lite med Nemo efteråt för att visa husse lite hur jag tänker.

Tricke och husse höll på med, vad Tricke trodde, någon rolig lek. Husse försökte lägga belöningen på marken och köra men Tricke sprang och hämtade den hela tiden. Då tog husse och satte en kon över och Tricke sprang fram och välte konen och kom med bollen till husse. Husse ställde då tre koner bredvid varandra med bollen under den ena. Tricke körde lite med husse men sprang sedan fram och nosade på konerna. Hmmm, undrar var bollen är, såg det ut som han tänkte.

På slutet gick det bra men även här var matte tvungen att köra lite lydnad på slutet. Tränade lite ställande under inkallning. Gick ganska bra.

Söndag 16/8-09

Idag har vi varit hos Paul och Margrethe i Rävlanda. Vi har fått god mat och suttit och pratat skit. Vi var ute och gick en promenad med hundarna men annars har de inte träffats då Bea löper.

Lördag 15/8-09

Hundarna och jag har tränat lite idag. Vi har tränat agility med Nemo. Han var jätteduktig och lyssnade jättebra. Han körde hopp, 4 pinnar slalom, hopp och vi höll på ett tag. Jag gjorde byte bakom men när jag försökte springa förbi fuskar han. Det är det vi måste träna på.

Tricke körde lydnad med matte. Det gick också hyfsat bra förutom att han inte vill sitta när det är blött. Så det var vår huvuduppgift i dag att ligga och sitta i blötan. Det funkade till slut om än med lite tvekan. :-)


Fredag 14/8-09

Att hundar kan vara så trötta efter en veckas semester i husvagn. De ligger fortfarande på rygg och orkar knappt med några promenader alls. Nu har vi börjat med det som jag har fasat för. Badrumsrenovering.

Torsdag 13/8-09

Har fixat lite här hemma. Har också tittat på en ny husvagn. På eftermiddagen kom Anders och Elin och hälsade på och vi bjöd på äppelpaj med vaniljsås.

Onsdag 12/8-09

Har plockat ur husvagnen idag och börjat tvätta upp alla kläder vi har smutsat ner denna veckan. Har även handlat mat då det var eko i kylskåpet.  Hundarna och vi har bara gått en promenad i skogen och plockat svamp. Men jag tror att det räcker för de är helt slut idag. Det är jobbigt att bo på camping och hålla koll på allt.

Tisdag 11/8-09

Dags att åka hem. Vi rev förtältet och tog en promenad med hundarna och sedan drack vi en kopp kaffe. En holländsk familj kom förbi och pratade och klappade hundarna. Barnen tyckte att Nemo såg ut som en teddybear och Tricke en puppy. :-) Vi åkte över Mariestad, Lidköping, Skara, Falköping på vägen hem.

Vi stannade till hos Husvagns-Svensson i Lidköping men blev ganska besvikna då de bara hade 4 husvagnar till försäljning och i övrigt husbilar. Även tillbehörsavdelningen var inte vad vi väntat oss.

Kvällspromenad hemma i vår skog och plockade kantareller. De har vuxit till sig nu när vi inte varit hemma på ett tag.

Måndag 10/8-09

Uffe och jag samt våra hundar åkte till Båstnäs idag. Det ligger 4 km från den norska gränsen och för att komma dit måste man åka två mil på en jättesmal grusväg. När vi åkte dit så hade vi sådant regnoväder och åska att Uffe trodde det var fel på bilen som det mullrade utifrån.

Vad gör man då i Båstnäs? Här ligger Sveriges största bilkyrkogård. Här står det ca 1100 bilar och förfaller. Det är lite olika åldrar men det är mycket 50-60 tals bilar men både yngre och äldre.

På vägen hem fick vi stanna i Karlstad och tvätta bilen. Jag såg inte ut genom bakrutan och det låg ca 1 cm smuts på fotstegen. Vi hade med oss fikakorg och stannade och drack kaffe på vägen från Båstnäs också.

Söndag 9/8-09

Tollarspecialens sista dag och då är det utställning som gäller. Tricke och Nemo ställs i samma ring så mot sin vilja fick Uffe ställa upp som handler till Nemo idag. Mellan oss stod Ville och hans matte Johanna. Våra hundar klarade första gallringen och blev kvar till andra. I den andra gallringen åkte Ville och döm om min förvåning Tricke ut men Nemo och husse var kvar. De blev sjätte bästa öppenklasshane! Det var inte dåligt med tanke på att vi var 20 från början. Grattis mina älsklingar!

Sedan var det uppfödarklass och där ställde Birgitta Molly, Johanna Ville, jag Tricke och Johannas syster Matilda Nemo. Vi blev fjärde bästa uppfödargrupp utav åtta stycken. Så jag tror nog att Birgitta var nöjd.

På kvällen kom det massa människor och pratade med oss om våra hundar så både jag och Birgitta fick öva vår hundengelska. :-)

Lördag 8/8-09

Idag hade min morfar fyllt år om han hade levat. Men nog om det. Vi har varit och kört agility idag och Nemo var inte vatten värd. Snacka om att det stod ERROR i pannan på honom. Han kände doften av löptik och for ut från banan efter att i farten hunnit med hinder nummer ett och två och balansbom. Matte for efter honom (fräsande på en stackars funktionär som sprang iväg med mitt koppel) och läste lusen av honom men till vilken nytta......

Andra klassen var hoppklass och matte gick med mantrat "tydlighet, tydlighet, tydlighet..." Nemo hann inte ens ta första hindret förrän han for iväg och in i alla tunnlar han kunde hitta för att sedan tvärnita vid sista tunneln. Tuggandes fradga och sedan pinkade han på tunnelhållaren. Pinsamt! Matte var snabbt framme och fick tag i nacken och sedan släpades han ut från plan. Där stod det en holländsk uppfödare och delade ut broschyrer på en smart targetplatta som gav hunden godis om den gjorde rätt men inte annars. Vi pratades vid och vi skojade om att hon kunde ta med sig Nemo till Holland.

På kvällen kom Carina och Leija förbi och pratade lite i husvagnen.

Fredag 7/8-09

På förmiddagen så åkte vi över en bro som vi sett från campingen och följde sedan klarälven på andra sidan. Vi hamnade i Munkfors. Sedan åkte vi tillbaka till Erlandergården i Ransäter och fikade. Kaffe och Ransäter-kaka! När vi satt där så frågade vi dem i fiket vad det var för byggnad som var i turistbladet (vi trodde att det var Erlandergården, men så var inte fallet) och de sa att det var bruksområdet i Munkfors. Så efter kaffet satte vi oss i bilarna igen och for mot Munkfors, 8 km bort, igen.

Bruksområdet är byggnadsminnesmärkt område och ligger intill Klarälvens största vattenfall. Här fanns det också en brandstation med en hästdragen brandspruta som var ångdriven. Det var jättefint på området med vattenfall och dammar lite varstans.

På kvällen var det dags för mig och Asterix att tävla lydnad. Vi fick startnummer 20 utav 24 starter så det blev en sen kväll för oss. Här följer Trickes och mina betyg:

Moment Koeff Betyg Poäng Anteckningar
1.Platsläggande 3 9 27 nosar
2.Tandvisning 1 10 10  
3.Linförighet 4 8,5 34 drag i koppel
4. Läggande 2 7 14 DK kraftigt
5. Inkallning 3 10 30 Bra avslut
6. Ställande 3 6,5 19,5 DK några steg
7. Apportering 1 0 0 Avstår
8. Hopp över hinder 2 9,5 19 avslutningen
9. Helhetsintryck 1 8,5 8,5 ngt stressat
SUMMA 20   162  

Vi började med platsläggning och för vår del så var det i grupp 3. Vi hamnade i mitten och en hund reste sig under platsen. Tricke kollade efter den men låg kvar. Hela gruppen vred sig mot skogen men han låg kvar men började sedan nosa lite runt sin plats.

Tandvisningen var inga problem. Linförigheten gick hyfsat bra men fick korrigera honom lite på första sträckan då han skulle nosa. Då tävlingen gick på en nyslagen vall var det många hundar som inte lade sig på första kommandot. Jag testade innan det var min tur och Tricke ville inte lägga sig direkt. Jag tog till ett DK och fick honom att lägga sig på tävlingen.

I dag kunde jag andas ut för inkallningen gick kanonbra.  Ställande under gång gick sisådär. Han stannade men när jag var på väg tillbaka gick han mot mig och jag fick lägga till ett DK. På hopp över hinder så satte sig Tricke lite på höften i avslutet så det var det som inte var bra.

Jag och Tricke fick vårt första 1:a pris på 162 poäng och vi blev 5 utav 24 hundar. Yippiee!


Torsdag 6/8-09

Efter en lugn morgon så åkte vi till Mårbacka som var Selma Lagerlöfs hem. Vi var med på en guidad visning inne i Mårbacka herrgård. Efter visningen gick vi och tog en glass och sedan tog vi en promenad i trädgården. I påfågelburen fanns de två påfåglarna med fem ungar. Det var jättefint här så det är en tur som jag rekommenderar.

Efter Mårbacka åkte vi till Sunne och åt för att sedan styra kosan mot Rottneros. Men tyvärr så bet Birgitta av en plomb så hon var tvungen att uppsöka tandläkare. Då åkte jag och Uffe till Tossebergklätten som ligger norr om Sunne och som är 343 meter över havet dvs lika högt som Taberg. Denna utkik kallas också Grulita klätt sedan den förekommit i Selma Lagerlöfs Gösta Berglings saga. Grulita björnen fanns som staty och gick man upp i utkikstornet hade man en helt underbar utsikt över hela Fryken. Bengt och Birgitta kom hit när hon var färdig hos tandläkaren och då blev det en glass tillsammans.

På kvällen gick vi fram till Ransäter kyrka och Erlander-gården med hundarna. På kyrkogården ligger vår fd statsminister Tage Erlander och Erik Gustav Geijer begravda. De är födda här och och ligger i familjegravar på kyrkogården. Hundarna tyckte det var skönt med en rejäl promenad. Jag och Birgitta var också på Ransbergs herrgård och anmälde oss till Tollarspecialen som börjar i morgon.

Onsdag 5/8-09

På morgonen efter att vi hade ätit frukost på en underbar plats, nämligen utanför husvagnen och med sjön som utsikt och soldis (kan inte bli bättre), så plockade vi i hop våra saker och kopplade på husvagnen och begav oss de sista milen till Storängens camping i Ransäter (ca 5 mil norr om Karlstad).  När vi kom fram så fick vi välja vilka platser vi ville så vi valde två platser med utsikt över Klarälven. Sedan satte vi upp förtältet och installerade oss och åt pasta med räkor och kräftor. Sedan bar det av till Höljes.

Höljes kraftstation är helt enormt vackert men det ligger 15 mil norr om Ransäter och vägarna i Värmland är inte som här så det tog ca 3 timmar att åka. Vägen ringlade sig fram vid Klarälven och det var jättefint att åka denna sväng. Man fick se så mycket utav Värmlands natur. När vi kom till Höljes så har de anlagt en sjö precis innan fallet och det var jättefint med strålande sol och blank vattenyta. Fallet är enormt högt och det var häftigt att stå på toppen och titta ner på det virvlande vattnet.

På vägen hem så tog vi vägen över Brattfallet som är ett naturligt vattenfall och som ringlar sig fram genom Halgåns kanjon. Stenarna var alldeles röda och det var fint inne i skogen med solljuset som strilade ner genom träden. Hundarna tyckte det var mysigt att titta på fallet också. De satt så fint och väntade på oss.

Vi tog vägen över Ekshärad kyrka och kyrkogård också. Ekshärad kyrka är en fin träkyrka i barockstil och på kyrkogården finns det lite annorlunda järnkors som är gjorda för att symbolisera livets träd och det hänger blad (i järn) som vajar för vinden. De är ca 500 stycken och det äldsta är från 1700-talets mitt.

Tisdag 4/8-09

Åkte i dag på semester med husvagnen. Första stoppet blev Degerfors och på Degernäs camping som låg precis bredvid sjön. Platserna var väl inte de bästa de lutade lite hit och dit men det gällde ju bara en natt.

När vi ställt upp husvagnen så åkte vi till Karlskoga och Alfred Nobel-muséet. Jag gillar ju historia och tycker att man ska besöka sådana platser. Men det blev lite av en besvikelse så det var tur att det fanns en utställning om Bofors också. Det är inget jag rekommenderar då det var ganska dyrt att gå in och man fick inte se så mycket. Finast var det i Björkborns herrgård som Alfred har bott i. Vi tog eftermiddagsfika här i alla fall och sedan åkte vi tillbaka till campingen.

När vi var tillbaka på campingen så tog vi en promenad med hundarna tillsammans med Birgitta och Bengt (våra uppfödare) som också hade anslutit sig till oss.

Måndag 3/8-09

Har badat hundarna idag och har tränat lite med Tricke. Det gick hyfsat bra. Ska frisera dem lite i kväll också. Imorgon bär det av till rasspecialen i Värmland. Vi kommer tävla lydnad, agility och utställning.

Söndag 2/8-09

Andra dagen med träning för Annica. Idag började nybörjargruppen. De avslutade med en klurig bana som vi andra passade på att köra på lunchen.

Vi började efter lunch med att träna kontaktfält. Jag måste tänka på att inte stå lutad över Nemo utan lite snett framifrån och sedan inte för långt ifrån honom. Sedan är det en stor hund och inte en liten cavalier jag har nu. Jag behöver inte vara nere vid backen med handen. Sedan ska jag trigga med lite snärtare "Stanna" och inte "Stanna, bra, stanna".

Sedan körde vi en kombination med bakombyten och här måste jag tänka på att inte vrida mig ifrån Nemo. Jag har en tendens att stressa iväg och vrida axlarna för tidigt och då skickar jag ut honom på andra hinder.

Efter fikat körde vi en klurig kombination med balans i mitten och tunnel liggande som ett U under bommen. Här hade vi lite problem i första övningen då jag skickade Nemo fel hela tiden men de andra övningarna flöt på riktigt bra och Nemo väntade in mina kommandon.


Lördag 1/8-09

Annica Aller har varit på JBK och hållit kurs i helgen. Jag och Nemo var med i den sk "fortsättningsgruppen" då vi ju tränar för Annica sedan tidigare. Vi var först ut på morgonen och Nemo var superladdad. Han rusade i väg från mig och Annica talade om för mig att hon såg lång väg att jag spände mig. Jag känner det inte själv men gör det omedvetet när han har mycket energi. Jag ska lära mig att ta vara på den energin och inte vara rädd för den. Lättare sagt än gjort men nu vet jag varför det blir fel med andra hundar och på tävlingar. Vi körde en rolig bana på morgonen och vi fick mycket matnyttigt med oss.

Sedan var det dags för en teknikövning när det gäller slalom. Det var också en rolig kombination. Jag måste närmare Nemo i slalom och sedan visa honom rätt när han kommer med fart.

Efter detta var det dags för framåtsändande och här fick vi köra en rundbana som man kan variera lite för att lära hunden sväng och framåt. En enkel men klurig övning.

På eftermiddagen fick de sk "nybörjarna" köra dvs de som inte tränat för Annica innan. Vi andra agerade lite extrahjälp och jag filmade lite för att de ska se skillnaden på sin handling lördag och söndag.

Efter alla träningspass så körde jag igenom Tricke för Annica. Vi fick oss ett gott skratt när jag skulle försöka mig på en så enkel sak som att stå kvar på stället och flytta vänster. Min hjärna och fötter hängde inte ihop då kan jag säga. Annars ska jag träna på att göra lite sidförflyttningar på raksträcka då jag har en tendens att gå mot honom sedan ska jag titta snett ner framför mina fötter istället för på Tricke.

Läggandet under gång måste jag få till ett "LIGG" och inte "LIIIIIIIGG" för då hinner han gå tre fyra steg innan kommandot är avklarat.

Inkallningen gick kanon. Ställandet under gång är också mycket bättre.


Onsdag 29/7-09

Började morgonen med att åka ut till Rösum utanför Malmbäck och gå ett viltspårprov med Nemo. Det gick inte så bra och han fick ett 2:a pris. Kort och gott kan man säga att han hade skit i snöret. Matte litade inte på honom och då blev han osäker och litade inte på sig själv heller till slut. Så nu blir det att träna mycket spår för att få upp hans säkerhet och min tillit. Efter spåret åkte vi hem och fikade.

Har varit på Läckö slott utanför Kållandsö strax norr om Lidköping också. Det var fint och hundarna badade i Vänern. Vi tog en rundtur på slottet då det är ett av de bäst bevarade slotten sen 1600-talet. Kungasalen var jättefin. Det fanns även en fin trädgård i anslutning till slottet. Vi passade på att äta en god smörgås när vi kom och tog en glass innan vi åkte hem. På vägen hem åt vi på Mc Donalds och när vi kom till Mullsjö våldgästade vi Anders och Elin för en fika innan vi tog vägen hem.

Tisdag 28/7-09

Idag har jag och Uffe varit en sväng i Aneby och vid stalpets vattenfall. Det är ett av södra Sveriges högsta fall med 19 m. Det var jättefint runtomkring. Sedan var vi en sväng vid Stjerneborgs pyramid. Det är en familjegrav mitt ute i skogen som är byggd som en pyramid i plåt.


Måndag 27/7-09
 

Vi hade möte på klubben i dag. Hade tänkt träna hundarna men hann inte. Min första semesterdag.

Torsdag 23/7-09

Regn, regn och åter regn. Vad gör man då? Jo, först ligger man och slöar i soffan hela dagen och sedan tar man på sig ordentliga kläder och åker upp till JBK och går en promenad i skogen. Därefter tar man och går ner på lydnadsplan och tränar lydnad med Charlotte och Bonzo. Vi började med platsläggning. Jag vet sedan tidigare att Tricke reser sig på denna plan så jag gick inte så långt ifrån honom idag. Då låg han kvar. Därefter fick Tricke ligga när jag kollade tänderna på Bonzo.

Sedan dirigerade Charlotte runt mig på plan i linförighet. Tricke skötte sig hyfsat bra på slutet. I början var han störd utav Bonzo. Sedan gjorde vi läggande under gång och då lade jag till ett DK då han återigen var störd utav Bonzo. :-) Sedan gjorde vi en inkallning och Tricke satt kvar när matte kallade in och Charlotte fick sig ett gott skratt. Ingen risk för tjuvstart här inte! :-))

Ställandet under gång gjorde jag så att jag kommenderade och sedan fick han bollen direkt på så sätt fick vi ett klockrent stå och sedan avslutade jag där och hjälpte Charlotte med Bonzo. Nu var det min tur att skratta gott för Bonzo såg ut som ett frågetecken när han skulle ha linförighet och inte fritt följ. Charlotte har inte tränat med koppel och kom på att det måste hon nog göra då hon ska tävla om två veckor. Men sedan skötte han sig kanonbra.

Efter lydnadsträningen gick jag ner och körde agility med Nemo. Det stod två bra kombinationer/korta banor uppställda så jag körde dem och var jättenöjd med Nemo som skötte sig bra. Som avslutning fick Nemo och Tricke springa och jaga sin favoritboll.

Nu är det bara tre pass kvar på jobbet innan semestern. SKÖNT!!!! Nähä, nu börjar det åska så det är bäst jag uppdaterar sidan innan jag stänger ner datorn.

Onsdag 22/7-09

Idag har det inte varit någon träning för hundarna utan de har fått vara själva en stund i kväll istället. Uffe, Uffes pappa, jag och min morbror har varit i Vadstena och tittat på crusing med tuffa bilar. Allt från gamla till moderna bilar. Det var bla en husvagn och Saab i gammal stil (från 50/60-talet) där de hade gammal termos och campingset mm mm. Allt i original. Det var en trevlig utflykt. Sedan kom ju också Uffes bror med flickvän, Uffes kusiner med sambo och barn samt Uffes morbror och moster. Alltid trevligt att träffa folk man känner.

Tisdag 21/7-09

Har kört lite lydnad med Tricke i dag. Han var duktig och skötte sig bra. Vi har lite problem med inkallningen just nu. Han sitter kvar vid första inkallningen.

Nemo körde agility och skötte sig också jättebra. Han var lyhörd för min handling och lyssnade på mig kanonbra.

Söndag 19/7-09

Hundarna, Uffe och jag har gått en sväng i skogen idag och plockat kantareller. Det var vad vi orkade med i träningsväg. :-) Sedan har vi ätit middag hos Uffes mamma.

Lördag 18/7-09

Idag har jag, Uffe och vår granne varit på utflykt till Mariefred. Det var en speciell dag på ÖSLJs Museijärnväg. Vi åkte hemifrån vid 8-tiden och var uppe i Mariefred vid 11. När vi kom dit så kom det ett ånglok in på bangården och Nemo och Tricke var väldigt skeptiska till detta konstiga monster som rök och spottade ut ånga och visslade och tjöt. Vi gick runt lite grann och hälsade på sådana vi känner (sedan tiden på Ohsabanan) och Uffe tog lite kort. Sedan bestämde vi oss för att åka med en sväng. Nemo och Tricke var väldigt skeptiska (framförallt Nemo) när det ryckte till i starten och man såg rälsen genom golvet. Sedan lät det ju konstigt som tuffade och tjöt. Men resan gick bra.

När vi kom in på stationen så gick vi åt lite grann samt tog en promenad i stadskärnan. Sedan gick vi ner i slottsparken och tittade. Nemo och Tricke fick plaska lite i vattenkanten. Sedan gick vi upp på slottet (Gripsholm) och tittade på hur det såg ut på utsidan. Vi ville inte sätta hundarna i bilen då det var 27 grader varmt och strålande sol. Så den utflykten till insidan av slottet får vi spara tills det blir sämre väder eller om vi kör upp till Birgitta och Bengt dagen innan så att de kan ha hundarna medan vi är i Mariefred. Det var första gången vi gick i slottsparken och det var jättefint med alla uppsättningar av växter och planteringar. Bla har de en plantering som ser ut som en kungakrona.

Efter slottspromenaden så gick vi ner till kajen och tittade när Mariefred (en ångbåt) lade till kajen. Samtidigt kom också ångloket nertuffande till hamnstationen. När vi hade ätit glas i hamnen så gick vi till bilen och styrde färden mot Taxinge och dess slott. På vägen passade vi på att ta lite kort på tåget som gick till Läggesta. Vi fick en snabbrunda i Taxinge innan det var dags att börja bege sig hemåt. I bilen hem så sov både matte och hundarna gott. :-)

Torsdag 16/7-09

Hundarna fick sig en rejäl promenad idag. När Uffe kom hem tog vi bilen och åkte ut till ett av våra svampställen och plockade svamp. Vi fick en hel bajspåse på detta stället. Vi får gå ganska långt så det var nog en promenad på ca 5 km. Sedan åkte vi vidare till nästa ställe (som egentligen var två) och gick ca 1 km på varje ställe här och plockade lite grann till. Sedan åkte vi lite närmare hemmet och plockade nästan en hel påse till här.

På denna platsen är det ganska tät granplantering så jag sa till Nemo att stå och stå kvar på stigen medan jag plockade svamp och det gjorde han så snällt så. Tricke däremot är ju väldigt nyfiken, och då menar jag väldigt nyfiken, så han var ju tvungen att kolla vad vi höll på med. :-) Kan inte tro att det han som tränar och tävlar lydnad. Hihihi!

När vi höll på att plocka började de skjuta på skjutbanan inte långt ifrån oss så hundarna fick en nyttig skott-träning också men de gick och luktade och tyckte det var konstigt att de inte blev kommenderade att söka rådjuret! ;-)

När vi kom hem tränade jag lite agility med Nemo som var ivrigt påhejad av Tricke. Det gick bra men matte vek upp för tidigt två gånger på slalom så det blev fel ingång. Attans också!

Tricke var helt galen när matte släppte loss honom och for iväg för att sen komma tillbaka över hopphindret och benen viftade åt alla håll och kanter. Jag kunde inte annat än skratta åt honom. :-)

Sedan körde vi genom ettans moment. Tricke var lite disträ men efter ett tag så skärpte han till sig och matte var ganska nöjd med träningen ändå.

Tisdag 14/7-09

Idag har jag inte gjort så mycket med hundarna men jag har haft Uffes pappa, Uffe och min morbror på middag. Det blev panerad spätta och moster Sveas sås. Mums! Till efterrätt jordgubbar och grädde.

På eftermiddagen tog Uffe och jag en sväng ut till Anders och Elin. Vi fikade i Bönared  som är kända för sin jordgubbstårta. Det var också jättegott. Sedan gick vi på deras loppis och den var väl inte det fräschaste man har sett men men så är det. Söta shettisföl hade de i alla fall. :-)

Söndag 12/7-09

Idag har hundarna fått vila och jag har firat min lille morbror på hans 76 årsdag.

Lördag 11/7-09

Slutade kl 24 igår kväll och upp kl 4.00 i morse. Varför denna korta sovstund? Jo, tävling i Bollebygd med Nemo. Jag och Åsa åkte ihop. Vi började med att köra hoppklass 1A. Under min "framhoppning" tränade jag starter och rätt som det var så kom det en wippet i 170 knyck runt tälten, hoppar över Nemo som inte klarade av denna störning (hur ofta tränar man det ;-)), Nemo far iväg efter denna wippet som rusar runt, runt tälten. Shit, tänker jag, bara de inte rusar in på banan. Då är vi ju borta resten utav dagen. Men tur i oturen så höll de sig på rätt sida. Men i alla fall mitt i detta wippet-tollare race så ser jag Åsa slänga sig  i värsta målvaktsposition för att få tag i Nemo. Det lyckades hon inte med men hon skrämde skiten ur dem så att wippeten for tillbaka till sin ägare med svansen mellan benen och Nemo kom till mig med svansen mellan benen. Åsa har bekräftat ännu en gång att hon är den farliga "tanten" på tävlingarna. :-))

Så var det min start nästan direkt och Nemo tjuvstartar far emellan mina ben och in i tunneln som är nummer 3 men jag klandrar honom inte med den adrenalinkicken som han hade. Resten utav banan gick bra förutom att jag låg långt efter i min planering och hamnade fel ett flertal gånger.

Klass 2 var en rolig agilityklass 1. Med mycket spring men ändå fällor. Nemo gick kanonbra och när vi kom till slalom och port 5 tvärnitade han och luktade på pinnen. Jag fick inte igång honom och när jag höjde rösten lite och blev strängare så rusade han iväg och tog säcken istället men sedan körde han banan kanon.

Klass 3, eller hoppklass 1 B, var en rolig bana också. Nemo och jag skötte oss kanon ända tills sista hindret som jag råkade vinkla mig för tidigt på så att Nemo hoppade det från fel håll. Hade vi kommit på rätt håll där hade vi haft 10 eller 15 fel. Men jag ville inte förstöra flytet och riskera att han tog säcken i bara farten och diskade sig på den istället.

Åsa och Croki kom runt alla sina banor och likadant Lilian och Ellie som fick en pinne i Hoppklass 1 B. Bland småhundarna så fick Ella och Emelie en pinne i Hoppklass 1 A och Ninna och Ville en pinne i agilityklassen. I hoppklass 1 B fick också Ing-Marie och Wilma en pinne.

Tricke och jag passade på att träna lydnad och det gick väl inte så bra i början. Han var väldigt låg och ofokuserad men med köttbullar och mycket DK:n så kom motivationen åter. Han gick jättebra på slutet.

Tisdag 7/7-09

Tränade agility på JBK idag med Anders och Elin. Elin blir bättre och bättre på att visa sin hund runt på banan men hon har fortfarande långt kvar tills hon är helt klar. :-) Jag vet hur det är att ha tävlat en liten hund och sedan få en racerråtta till stor hund. Hmmmm, vad hände här, varför blev det så, vad fort han kom mm mm. Bara träning, träning och åter träning. :-)

Anders och Jonsson har ett annat problem och det är att Jonsson är för lyhörd. Anders visar bra men har, precis som Elin, lite otydliga kommandon. Men som ovan, träning ger färdighet. :-) Hoppas jag är ur 1:an när dessa två ekipage kommer ut på planerna för annars har jag ett tufft motstånd.

Hur gick det för mig? Jo, Nemo var superladdad och for i väg som en uppsnurrad racerbil och tog hinder efter hinder och var helt okontrollerad ända tills matte tog tag i honom och sa att nu är det jag som bestämmer, förstått?????!!! Då skärpte han sig, men som vanligt så placerar jag mig fel och hjälper honom för mycket, vinklar upp mig för mycket, trycker ut i svängarna för mycket, står i hans väg mm mm. Banan var i och för sig ganska klurig så det var nyttigt att träna och sedan var den ganska lång så man fick mycket spring i benen också. Ändå ganska nöjd med Nemo på slutet.

Tricke fick köra igenom lydnadspasset och han klarade alla moment kanon. Nu var vi i och för sig själva på planen men det stärkte mitt självförtroende. :-) Nöjda hundar och matte som åker hem för att sova.


Måndag 6/7-09

Har varit hos Linda och "tränat" med hundarna. Med "tränat" menar jag att jag inte var så seriös som jag borde ha varit (i alla fall inte med Nemo). Tricke och Nemo fick köra linjetag med dummies idag. Nemo var väldigt ofokuserad och for runt och släppte sin dummie mm mm mm.  Sista gången tog jag en dummie som är gjord som en leksak med kampsnöre i ena änden och en pip i den. Så sprang jag fram och tog dummiesen och kampade med Nemo om den. Nemo gick igång väldigt så jag avslutade med att det var en rolig sak. Hoppas på att motivationen håller nästa gång.

Tricke däremot var fokuserad och letade upp sin dummie och kom in med den till matte. Han släpper den vid mina fötter men just nu är jag bara glad att han lyfter den och kommer in med den. Han jobbade jättebra och sökte då jag började med att lägga den nära och sedan ökade jag avståndet. Han håller den också jättefint. Som avslutning gjorde jag och Linda en platsläggning med Tricke och Elsa. Det gick bra.

Söndag 5/7-09

Idag hade min lilla mamma fyllt 69 år. Tyvärr så dog hon när hon var 47 år gammal. :-( Glad att Uffe fick träffa både mamma och pappa. :-) Då kanske ni förstår att jag och Uffe varit tillsammans ett bra tag....

Lördag 4/7-09

Hittade våra första kantareller idag. :-)

Torsdag 2/7-09

Jag lade spår till mig och Linda. Först ut var Linda och Elsa. Spåret var ganska enkelt men det var väldigt varmt och kvavt i dag så det var en svårighet i sig. Elsa löste spåret galant.

Nemo fick också ett ganska enkelt spår. Han löste det jättebra. Nu kände jag igen min hund igen. Han var fokuserad och luktade inte upp en massa annat. Han koncentrerade sig och höll sig i spåret hela vägen.

Onsdag 1/7-09

Var på klubben och tränade agility och lydnad. Började med agility och körde igenom Nemo några gånger. Elin och Anders var också med och tränade. Jag hade fått i uppgift att komma med lite åsikter och jag hoppas att jag gav dem lite tips i alla fall. :-) Sedan kom även Marie och Filippa och var med och tränade med Doris och Leija. Malin kom också med bägge sina pinschrar och Marie hade med sig Helen och Ross också. Som avslutning körde jag igenom Tricke i lydnadsmomenten.

Söndag 28/6-09

Åter igen dags att fara iväg fast denna gång till grytan i Borås och deras årliga utställning. Vi kom dit i god tid och när det var dags att ställa så hjälpte Linda mig att ställa Nemo. Nemo fick en 2:a på kvalitet och Tricke fick en 1:a men åkte ut i konkurrensen. Domaren hade öppen kritik och sa att det berodde inte på hunden då han var jättebra men att han, som jaktmänniska och uppfödare på jaktras, vill ha mer benstomme.

Som ni säkert förstår så var Solgerd och Linda med och ställde Jackie och Elsa. Bägge fick en 2:a i kvalitet så det blev en snabbvisit i Borås. När vi var klara så gick vi ner till Viskan och lät hundarna svalka sig. Det var ju lite pinsamt att komma dit med stolliga tollare som skrek när de fick se vattnet. De som höll på med sina hundar tittade som om vi misshandlade dem. Men jag och Linda klev i med Jackie, Elsa, Nemo och Tricke och lät dem simma runt i kopplen. Sedan tog Linda Ozzy, som också var och hälsade på med matte Marie, och han hoppade också i trots att matte Marie sa att han var en badkruka. :-)

Efter utställningen åkte jag och Uffe på lite sightseeing och Uffe tog några cashar. Vi passade även på att miljöträna Nemo och Tricke i Borås när vi tog oss en hamburgare. De var så duktiga och låg helt avkopplade och tittade sig omkring. Att det sedan vankades "gula pinnar" var ju bara en bonus.

När vi åkte hem så tog vi oss en liten extra tur ner mot Gällstad och Vegby och hälsade på Uffes pappa Lennart och Elisabet i deras sommarstuga. Där var också Kristin, Henrik och Tage  på besök. Hundarna fick bada två gånger i Åsunden till allas stora glädje. Uffes bror Peter och Annette kom också och hälsade på. När vi kom hem sov hundarna gott i sovrummet.


Lördag 27/6-09

Då var det dags för lydnadstävling för mig och Tricke i Värnamo. Det var varmt men tack och lov blåsigt. Vi fick startnummer 3 och bredvid oss på samma plan körde man elit. När vi gjorde platsläggningen så fick vi vänta på att ekipage 4 skulle dyka upp och det hjälpte ju inte till att lugna mina oroliga nerver....:-) Tricke skötte sig bra under hela passet men var ofokuserad då han är ganska miljökänslig. Jag vet att det inte är någon ursäkt men det är det vi tränar nu att få upp fokus på matte även när det är andra störningar runt omkring.

Trickes betyg såg ut så här:

Moment Koeff Betyg Poäng Anteckningar
1.Platsläggande 3 10 30  
2.Tandvisning 1 10 10  
3.Linförighet 4 8 32 VP, TV, LS, SS
4. Läggande 2 7 14 DK
5. Inkallning 3 5 15 Många kommandon
6. Ställande 3 19,5 Något steg, DK
7. Apportering 1 0 0 Avstår
8. Hopp över hinder 2 7 14 DK
9. Helhetsintryck 1 8 8  
SUMMA 20   142,5  

Domare var Jonny Persson.

Jag var nöjd med Tricke som trots alla störningar låg kvar på platsen, satt vid tandvisningen och stannade på ställandet. Sedan kan fotgåendet bli mycket bättre då han var väldigt ofokuserad och läggandet hade också funkat utan DK om han inte blivit störd. Inkallningen var han i sin egna lilla värld så jag fick lägga till extra kommandon. Hopp över hinder och inkallning brukar vi ju få 9:or och 10:or på så jag kan faktiskt få bättre resultat. Men nu har jag något att öva emot.

På kvällen kom min jobbarkompis Sandra och hennes pojkvän Martin och hälsade på. Vi grillade och hade en mysig kväll med mycket god mat och godis. :-)

Onsdag 24/6-09

Elin och Anders kom och fikade hos oss idag. Uffe hade gjort en rabarberpaj med jordgubbar i och den är jättegod. Mums!!!! Efter fikat åkte Anders och Uffe iväg en sväng och jag fick hjälp av Elin att köra igenom Tricke på lydnaden. Hon figurerade tävlingsledare och talade om hur jag skulle röra mig samt vilka moment det var. Nyttigt för Tricke som tyckte detta var jättekonstigt. Det var även bra att ha någon som tittade på mig.....:-)

Sedan körde vi lite agility med Royce och Jonsson och båda skötte sig bra. Elin fick lite tips och råd av mig på hur jag tycker hon kan träna för att få bättre hoppteknik samt lite mer fokus framåt i slalom.


Tisdag 23/6-09

Har lagt spår till Nemo och Elsa. Tricke är lite dålig i magen så han får ta det lugnt idag. Jag hade lagt två spår igår när jag åkte hem. Så de hade legat ca 20 timmar när vi gick dem. Elsa fick ett spår med bloduppehåll i vinkel som hon klarade efter en ringning och sedan hade hon otur att få en hare som hoppade i spåret som hon tyckte var mer intressant. Men Linda gav sig inte och Elsa löste detta problemet med. Sedan gick det över öppen terräng och över en sandstig sedan kom vi in i blåbärsris igen. Elsa spårade på bra och sedan kom en återgång som hon löste kanonbra för att sedan hitta sin klöv en bit därifrån. Elsa var rejält trött och tyckte att det var jobbigt men jag tror nog att Linda var nöjd med henne.

Jag gick ett spår som innehöll mycket svängar och Nemo löste det bra. Hade oturen att någon lagt ett spår över mitt som Nemo var ute och yrade i ett tag men efter jag tagit tillbaka honom och sagt till honom att söka "rådjuret" så tog han rätt spår och höll det hela vägen. Han missade eller struntade i återgången och sedan när vi kom till spårslutet var klöven borta, till Nemos stora besvikelse. Men snöret fanns kvar så vi kampade med det istället.


Måndag 22/6-09

Träning ute i Beth hos Solgerd och Göran. Det var jag, Linda, Solgerd och Emma. Vi körde igenom lydnadsprogrammet och Tricke fuskade hela tiden med att ligga för långt fram. Men efter några mindre korrigeringar så fick jag till det hyfsat. Sedan körde jag i genom Nemo lite grann. Han tycker ju inte detta är superkul så lite linförighet och något läggande under gång och någon inkallning och sedan får det räcka.

Vi körde sedan en gemensam platsläggning där Tricke låg och vred på sig och åt gräs och halvsatte sig när Emmas pojkvän kom. Matte var ganska nöjd ändå. Men platsläggningen kunde ha gått bättre.......

Söndag 21/6-09

Idag tog vi bilen och åkte till Spexeryd och gruvorna. Det är en brant backe upp till gruvhissen och en massa schakt hela vägen upp. Uffe tog en cash här och sedan fotograferade han lite grann. På vägen ner stannade vi några gånger så att Uffe kunde gå och titta på olika grejer och även fotografera.

Sedan åkte vi vidare till Ann och Göran samt lilla Jocke. Vi gick en runda tillsammans som var full med fästingar. Jocke pinnade på för fullt bredvid de "stora" grabbarna Nemo och Tricke. Vi fick en jättegod midsommartårta när vi kom tillbaka och när vi satt och fikade så ringde Birgitta (vår uppfödare). Hon hade precis fått 5 valpar. Så denna helgen blev en helg med blandade känslor.

Lördag 20/6-09

Paul och Margrethe sov över i vår husvagn och idag så styrde vi kosan till Store mosse utanför Värnamo. Först så åkte vi till ena sidan av mossen och tog en cash samt fotograferade lite grann. Det var väldigt fint ställe vi kom till på vår lilla promenad. Sedan åkte vi vidare till andra sidan mossen och till Naturum. Där gick vi en sväng mot sjön och när vi kom fram till sjön så började det regna och mullra dvs åska. Vi vände ganska snabbt och gick tillbaka men hann bli jätteblöta. Vi tog med oss fikat och gick och satte oss vid Naturum. Där var det väldigt mycket aktiviteter i fågelholkarna bla vad det ett flugsnapparpar som hade ungar. Uffe och Paul fotograferade en hel del bra bilder.

När vi åkte från Store Mosse så ringde jag till Anna och Challe och kollade om de var hemma. Så vi tog svängen förbi dem och fick gott fika och Paul fick med sig amerikanska jordgubbar hem. Anna och Nicke bodde jättemysigt och hade en helt underbar trädgård på baksidan.

På kvällen ringde Annelie och talade om att hon var på väg att åka till djursjukhuset för att ta bort sin älskade cocker Edina. Jag tycker jättesynd om henne för jag vet vad hon går igenom just nu.

Fredag 19/6-09

Midsommarafton och jag jobbar kväll för tredje året på raken!!!!!!! Som tur var kunde Margrethe och Paul komma och fira midsommar med Uffe och jag hann få mig en sillabit och lite jordgubbar innan det var dags att jobba!

Uffe och Paul gick en sväng med hundarna efter att de varit ute och hittat cashar. De hade sett rådjur på promenaden som Uffe fotograferade.

Tisdag 16/6-09

Träning på Attila idag. Fast idag körde jag tvärtom att Nemo fick sitta och göra ingenting. Till hans stora förtret.

Tricke fick en genomkörare i lydnaden. Mats agerade tävlingsledare så vi började med en platsläggning och jag gick inte långt ifrån honom och gick fram och belönade några gånger. Sedan körde vi linförighet som inte gick 100% bra men i alla fall 95%. :-) Han plogar lite när vi vänder och när vi transporterar oss men jag tror att han blir störd av kopplet. Vi har ju aldrig koppel när vi tränar. Hmmmm. Sedan fick jag köra läggande och inkallning samt ställandet själv och det gick kanon. Han börjar få till riktigt bra ställanden nu.... Hoppas det funkar på tävling också. Läggandet funkar fast matte få göra ett litet DK och inkallningen går kanon. Testade även hopp över hinder och vi fick göra det några gånger för att få ett bra sättande efteråt men annars funkar det mesta. Det är ju finslip kvar. :-) Sedan avslutade vi med en platsläggning också. Tricke fick nu ligga kvar och matte gick hela avståndet. Det var mycket knott i luften så han låg lite oroligt så när han tog kontakt och låg fint gick jag och belönade. Matte var riktigt nöjd med sin hund idag.


Måndag 15/6-09

Möte på JBK idag. Då passade jag på att köra lite agility med Nemo och byggde upp den kombination som vi kört hos Annica. Idag fick jag till mina framförbyten även om det kändes konstigt att göra byte just där..... Åsa körde även lite med Croki och sedan tog hon Nemo ett varv också. Vad kul det var att se någon annan köra honom för då ser man verkligen hur han arbetar. Jag måste nog följa Annicas råd och filma mig och Nemo lite på träningen.

Tricke fick till sitt stora förtret inte göra något alls idag. Han skällde och grävde och pep om vart annat men idag var det inte hans tur att arbeta.

Torsdag 11/6-09

Idag skulle mina kusinbarn komma på besök. De är mycket äldre än vad det låter. :-) Men Camilla har varit i Indien och började känna av jet-lagen så hon orkade inte komma så istället blev det Jennie med min kusin Ingvor som kom. Vi fikade tillsammans i trädgården och sedan ville de se hundarna köra agility. Jag visade lite med en seg och trött Nemo och sedan visade jag vad Tricke kunde i lydnaden istället. Så båda hundarna fick sig en genomkörare i dag. Efter fikat tog vi en promenad på ca 2 km med hundarna och Uffe som kommit hem från jobbet. Jag tog med mig favoritbollen och så kastade jag lite boll under promenaden också.

Onsdag 10/6-09

En trött Anna-Karin gick upp kl 6.00 (hade jobbat till 24 igår) och gjorde sig i ordning. Sedan styrde vi kosan mot Ösmo och Södertälje för att träna för Annica och hälsa på Birgitta. Med mig hade jag Elin som ville följa med upp och se hur Annica var som tränare. Hon bestämde sig snabbt för att ta med sig Royce och följa med mig fler gånger. Vilket alltid är roligt, för då blir man två som man kan bolla idéer med och man kan få hjälp med hur det var en kombination skulle tas som man kanske inte kommer ihåg annars. Man kommer ju ihåg mycket men något trillar ju alltid bort.

När vi kom till Annica började vi med Nemo som kör agilityn. Tricke får vänta lite då han inte är färdig i grundträningen ännu. Nemo fick börja med en raksträcka på två hopp, balans, efter balansen började klurigheterna. Rakt fram över ett hopp svänga lite höger till ett hopp, ta nästa hopp utifrån och tillbaka över ett hopphinder och upp på A-hindret. Lite svårt att förklara men jag tror att ni kanske hänger med lite i alla fall. :-) Nemo fattade ganska snabbt vad han skulle göra men matte stod lite för nära på balanshindren så vi fick långsamma balanshinder. När jag backade lite och även hejade på honom hela vägen fick vi en helt annan fart. Sedan ändrade vi lite på handlingsövningen och tog det hindret som vi tidigare tagit utifrån, det tog vi nu från samma håll som övriga och rundade det innan det var samma avslutning. Även detta fattade Nemo fort.

När denna kombination funkande så tillkom det hinder efter A-hindret. Först var det ett hopphinder rakt fram och sedan böjd tunnel som vi skulle ta ingången längst bort på. Sedan tillbaka över hopphindret svänga vänster och ta fyra hopphinder i en svag böj. Det funkade också kanonbra och matte var nöjd med sin röda yrtott. :-)) Sedan fick Annica för sig att jag skulle ha in ett framförbyte mellan näst sista och sista hopphindret men det gick mindre bra då jag hela tiden krockade med Nemo. Men det var mitt fel (som vanligt) jag litar inte tillräckligt på Nemo för att sträcka ut mina ben och hinna före.

Sedan körde vi en kombination som var att vi började med de två första hopphindren och sedan skulle vi svänga höger och på böjen som vi avslutade med vidare till tunnel och hopphinder för att avsluta med A-hindret. Nemo fick en väldig mjölksyra i benen här och blev helt slut. Vi körde övningen så att den kändes bra och sedan avslutade vi med att köra första hopphindret svänga 90 grader vänster och ta däcket för att vidare ta gungan och sedan avsluta med tunneln som låg till höger. Nemo skötte sig jättebra och både matte och Annica var nöjda med honom. Annica beskrev Nemo så här för Elin: "Om man säger att de har varit på svart fält när vi började så har de länge befunnit sig i en gråzon som nu för Nemos del helt övergått i vitt men matte har inte hunnit med riktigt utan är kvar i gråzonen. (dvs jag är för övertydlig och litar inte fullt ut på honom.) När jag såg Nemo första gången var han som en ballong man blåser upp och sedan släpper iväg. "

Tricke fick köra lite fritt följ, som Annica tyckte såg kanon ut. Sedan hjälpte hon mej med ställande under gång och det var visst inte så illa som jag trodde, skönt!!! Sen har vi ett jätteproblem med apportbocken (tycker jag) så vi fick lite tips och idéer här också. Annica trodde inte det var så stort problem som jag tror.

När vi var klara med träningen hos Annica så åkte vi till Birgitta i Södertälje. Nemo och Tricke fick leka med hela tjocka släkten. Det var mamma/mormor Luva, syster/mamma Skorpan, syster/moster Molly, systerdotter/syster Fixa och systerdotter/kusin Ronja. Vi fick mat utav Birgitta och det blev något som de ätit hos oss innan och som vi kallar Paul-pasta för vi i vår tur har ätit det hos Margrethe och Paul. :-) Det är pasta, broccoli, bacon, vitlök, pinjekärnor, parmesanost och mosarellaost som blandas.

Elin och Birgitta hade mycket gemensamt, båda håller på med höns, tycker om att pyssla i trädgården och sedan gillar de vinbärssnäckor. :-) Dessa vinbärssnäckor fick Elin några av att ta med sig hem och det blev en livad hemresa minst sagt. :-))

När vi ätit och tagit en kopp kaffe med Birgitta och Bengt så var klockan 18.30 och det var dags att börja röra sig hemåt. Så för min del blev det en låååååång dag och jag kan nog säga med nästan 100% säkerhet att Elin också somnade gott. 

Söndag 7/6-09

Har haft tävling på Jönköpings Brukshundsklubb idag. Jag deltog inte men satt som skrivare hela dagen samt var speaker på vår prisutdelning. Det förflöt bra och jag tror att deltagarna var nöjda. Vi hade tre klasser och ca 160 starter och vi var färdiga kl 14.00.

Anna och Challe var med idag. De hade ett jättebra flyt i agilityklassen och lite sämre kommunikation i hoppklasserna men Challe tycker inte om regn och det regnade första hoppklassen så jag tycker ändå att Anna ska vara nöjd med "mannen". :-)

Nemo och Tricke satt i tältet hela dagen och Uffe tog kort på tävlingen för hemsidans (JBK:s) räkning. Efter tävlingen tog jag och Åsa en promenad så att hundarna fick springa av sig. Nemo och Tricke kan nämligen leka med Croki som är ganska hårdhänt.

När vi kom hem körde jag igenom Tricke i lydnaden och han fick även prova på "rutan". Vi tog även ett hopphinder och tränade hoppa från matte och sätta sig på andra sidan samt hoppa tillbaka.

Nemo fick köra lite agility. Båda hundarna skötte sig jättebra och matte var nöjd.


Lördag 6/6-09

Sveriges Nationaldag och som vanligt arrangerar Huskvarna Hundklubb sitt Nationalhopp. Jag och Nemo tävlade idag. Första klassen var en agilityklass med några klurigheter i starten och även i slutet. Nemo och jag kom till hinder nummer 4 som var slalom och då hade matte en tanke om att köra ett högerslalom för att slippa få honom att dra till balansen men följden blev i stället att jag riktade mig rakt mot en tunnel och vår disk var ett faktum. Fram med leksak och kör klart banan med fart och glädje.

Andra klassen var en hoppklass med ett ganska klurigt slut. Nemo och jag kom till hinder nummer 8 en böjd tunnel som man skulle ta ingången längst bort på. Matte höll i Nemo några hundradels sekunder för kort så att han tog fel öppning. Sedan körde vi klart banan felfritt. Men ännu en disk gjorde att vi fick med oss 2 diskborstar hem. :-)

Åsa och Croki gick runt bägge sina klasser och de blev 2:a i agilityklassen. Lennart deltog med både Jonte och Rambo och de blev 1:a och 2:a i agilityklassen och jag tror det blev så i hoppklassen också. Jenette och Mitzy gjorde väldigt bra ifrån sig och även Nicke och Linda. Sedan hade jag med två deltagare från min fortsättningskurs och det var Nicole och Zorro som efter två bra rundor också fick med sig 2 diskborstar hem. Även Pernilla och Devil fick med sig en diskborste. Nathalie och Devil fick en diskborste och en frisbee.

Efter tävlingen var det dags att åka och fixa banan på JBK inför morgondagens tävling.

Onsdag 3/6-09

Har tränat med hundarna hemma idag. Vi körde först lite agility med Nemo och sedan avslutade jag med lydnad på Tricke. Det gick jättebra och matte var jättenöjd. Men hundarna är fortfarande trötta från vår minisemester i Mölle.

Söndag 31/5-09

Ännu en dag i utställningsringen. Vi hade idag en domare som hette Fredrik Norgren. Den kritiken ligger också under utställningskritikerna. Uffe ställde Nemo idag också. Han fick en 3:a på kvalitet men jag vet inte på vad egentligen. Tricke gick bättre idag och vi fick en 1:a för att sedan komma 2:a i konkurrens. Domaren tyckte inte någon av hundarna egentligen hade någon CK-klass men gav henne som kom etta ett CK. :-( Hundarna var trots värmen, ännu värre än i går, jätteduktiga.

Efter utställningen åkte vi till campingen och plockade ihop våra grejer och sedan bar det av hemåt. Med oss hade vi två trötta hundar som sov hela vägen hem. :-)

Lördag 30/5-09

Utställning i Hasslarp. Vi hade en domare som heter Dan Ericsson och kritiken finns att läsa under utställningskritiken. Uffe ställde Nemo, så nu har man fått se sin sambo i utställningsringen också. :-) Jag är inte nöjd med mina 2:or på kvalitet på dem och vi fick en massa konstig kritik men Uffe och Nemo och Tricke och jag skötte oss bra trots värmen. När vi kom tillbaka till campingen så såg jag ut som en krabba.

Efter utställningen åkte vi tillbaka till campingen och åt lite mat och sedan bar det av till hamnen i Mölle. Som vanligt var det liv och rörelse där. Det var brudpar som fotograferades mot havet, massa fräna bilar och motorcyklar, häftiga båtar och lite udda modeller mm. Jag och Uffe tog oss en glass efter att tagit bilder på mig och hundarna till vår tävlingsekipagesida på klubben. Sedan gick vi runt och tittade på båtarna och tog massa kort. Uffe fick jättehäftiga bilder på svanar som höll på att flyga på oss.

När vi gått i hamnen några timmar så tog vi bilen upp till Kullens fyr och gick runt däruppe också. Uffe klättrade ner till Lahibagrottan men jag och hundarna satt kvar och väntade. Sedan gick vi förbi det nya Naturum som håller på att byggas och gick fram till fyren och satte oss i gräset och tittade ut över havet. Man ser Danmark, Hallands väderö, Båstad mm mm. Det blåste kraftigt men var skönt i det underbara men varma solskensvädret.

Vi tog oss en tur till Arild efter Kullen men vi åkte bara runt och tittade här och stannade inte bilen och  vandrade runt. Det är helt underbara ställen med trånga gator, små hus mm. Här finns det ingen stadsplanering. :-)

På kvällen gick vi till Kockenhus och sedan gick Uffe ut och tog lite kort på solnedgång och sädesfält.

Fredag 29/5-09

Uffe och jag har tagit semester idag för att bege oss till Mölle för en minisemester samt två dagars utställning på SSRK i Hasslarp. Vi gick upp hyfsat tidigt, åt frukost och åkte in till stan för att fixa lite grejer innan vi kom iväg. Det var Jönköpings Marknad i dag och det vill man alltid in på och kolla läget. :-)

Vi gick med hundarna och åkte sedan iväg till Mölle där vi var framme vid 15-tiden. Upp med förtältet och iväg och handla mat. Sedan gick vi en runda uppe vid campingen ner till cykelvägen mot Mölle och tittade på solnedgång och Highland Cattle. Nemo och Tricke var väldigt avvaktande till dem och när sedan en utav kalvarna gjorde en rivstart så flög Tricke iväg i kopplet och skällde på den. :-)

Onsdag 27/5-09

Körde igenom båda två i lydnaden. Trickes fotgående är ju inget att klaga på. Det är i alla fall en 12:a på träning. :-)) Läggande under gång börjar komma mer och mer. Men jag måste ge ett litet DK varje gång, hmmm. Idag satt han kvar när det var dags för inkallning det var väl första gången på fem veckor som det funkade. :-) Ställandet är ju vårt stora problem sedan han blev påhoppad. Han vill inte stå kvar och stannar han så sätter eller lägger han sig när jag går i från. Så idag började jag om för femteelfte gången med att stärka ståpositionen. Det gick jättebra. Jag var nöjd med dagens träning av Tricke.

Nemo är ju Nemo. ;-) Hans fotgående är ju hans stötesten då han tycker att matte är hemsk som kräver att han ska gå fint vid sidan. Antingen blir han låg och sackar efter eller så flyter han ut. Så idag körde vi korta sträckor på 4-5 steg och hade kanonkul. Massa nystekta pannbiffar är ju aldrig fel tycker Nemo. Sedan gjorde vi läggande och han lägger sig om än segt så tvärnitar han och lägger sig. Jag är nöjd för han har dåligt läggande när han lägger sig själv också. Sedan var det inkallning och det gör han ju 12:or på varje gång. :-)) Sedan är det ställande och det gör han också 12:or på tills matte ska ställa sig bredvid honom då flyter han ut. Hmmm. Så det finns en hel del att jobba med.

Lördag 23/5-09

Gick blodspår med dem idag. Lade ut det kl 20 i går kväll och gick det ca 17 idag. Tricke hade problem men löste vinklar och återgång kanon. Men måste träna mer innan nästa prov. Nemo var lite nonchalant i början men kom sedan igång och skötte sig kanonbra. Matte var nöjd med honom. Husse håller med matte om att det är Tricke som behöver tränas mer men konstigt vore väl det annars.....

Torsdag 21/5-09

Har tränat på JBK i dag med Åsa, Christer och Jeanette. Jag hade gjort en krånglig handlingsbana som vi övade på i agilityn. Nemo var lite överladdad först men sedan gick det bra. Det var matte som placerade sig fel mm. Tricke fick också prova på banan. Han tog alla hinder och tog första porten i slalom till mattes stora förtjusning. Körde även lite lydnad efteråt med honom och det gick jättebra. Nöjd matte och trötta hundar.

Lördag 16/5-09

Träning på Attila idag. Nemo fick köra agility och träna på kontaktfält. Han var supertaggad och for iväg som en raket så matte fick säga till honom på skarpen. Han var lyhörd för min handling, som vanligt, och matte gjorde i sin iver många fel men det går inte att klandra Nemo för det.

Tricke fick också prova på balansbom och A-hinder. Han hade jättebråttom över balansen och hängde två gånger i mattes famn. Så jag beslutade mej för att köra gungan också. Första gången den rörde sig tror jag inte att han fattade att det var hindret. Andra gången fick jag muta honom för att han skulle gå fram även när den vägde över. Han var jätteduktig men det kommer bli en hund som slarvar med kontaktfält om jag inte är noggrann. :-)

Sedan körde jag handlingsövningar i form av en box och det gick jättebra med Nemo. Tricke slarvar lite och river ganska många hinder men han har bra teknik när han använder den. :-)

Efter det passet fick hundarna springa lösa över planen och ner till vattenskålen. Sedan busade Nanne, Nemo och Tricke runt lite innan det var dags för lydnadsträningen. Nemo fick ligga plats när jag körde Tricke. Tricke skötte sig bra i fotgåendet. I läggande under gång gick det också bra. Sedan var det dags för inkallning och först reste sig Tricke när jag vände mig om. Tillbaka och sätta honom. Sedan satt han kvar. När jag sa "hit" så kom både Nemo och Tricke. Ställandet under gång går så där. Han tar två eller tre kliv och det är ju inte vad jag vill så det är väl bara att traggla vidare. Efter allt detta körde vi en platsläggning som gick kanonbra. Den var inte lång men med tanke på att han reste sig förra gången är det bättre både för matte och Tricke att lyckas.

Torsdag 14/5-09

Hundarna har varit väldigt trötta denna vecka så vi har bara gått långpromenader. Idag var det åter dags för träning. Hundsimmet var det som gällde. Nemo och Tricke var supertaggade och slängde sig i vattnet och simmade efter sina änder så fort vi kastade dem. Efter ett tag körde vi jetström och de kämpade på bra. Sedan var det dags för nedsimning och vila. Sedan tog vi åter ett tag i jetströmmen och så höll vi på i ca 50 minuter. Tricke var jättetrött och ville till slut inte simma längre. Nemo, som inte brukar vara jättetrött, var helt mör i dag. Efter simmet fick de massage och stretching av Bodil, vilket de verkligen tycker om.

När vi kom hem så fick Nemo kramp i ena tassen två gånger. Men jag masserade lite och fick honom att röra på sig så då släppte det. Nu sussar hundarna och husse i varsin del av soffan. :-) Lugn kväll för matte med annat ord. :-)

Söndag 10/5-09

Utställning i Larv på SKKs nationella utställning. Jag och Sandra (Maries systerdotter) åkte tillsammans och Emma tog egen bil. Framme i Larv satte vi upp tält och burar och sedan var det dags för Sandra att ta sig till sin ring. Hon fick en 1:a kv, 2:a kk och HP. Hon var nöjd med sin hund.

I tollarringen började juniorhanarna och här ställde Tobias och Charlotte från klubben. De fick en 1:a kv men tyvärr åkte de ur konkurrensen. Sedan var det min och Trickes tur samt Emma (som hjälpte mig) och Nemo. Tricke fick bra kritik och gick vidare i konkurrensbedömningen. Nemo fick en tvåa och en väldigt konstig kritik. Kritikerna finns under resp hunds kritiker.

Denna domaren verkade vilja ha ganska ljusa och lurviga hundar. Att sedan Tricke hade lite problem att stå gjorde ju sitt till också. :-) Många utav utställarna var missnöjda med sina kritiker. Ngn hade fått för ljusa byxor, ngn hade fått för mycket tecken (som inte var övertecknad) mm. Men men det är en bedömningssport och det är ju domarens tycke och smak som gäller!


Lördag 9/5-09

Nemo och jag har tävlat agility i Ulricehamn idag. Husse var för en gång skull med och tittade. Han tog massa foton som jag kommer att lägga ut på sidan så småningom. Första klassen var agilityklass. Nemo var helt ofokuserad och for iväg som han har gjort förr och bara luktade runt och tog de hinder som passade honom. Matte var inte nöjd! :-(

Andra klassen hade jag fått lite startträningshjälp av Åsa (som kom ner bara för att titta). Nemo var supertaggad. Detta lopp var ett hoppklasslopp. Allt gick jättebra till slalom där matte fick ett hjärnsläpp och började schhhhh:a honom. Har aldrig gjort detta så Nemo tittar på mig och rusar raka vägen till nästa hinder som var säcken. Han var följsam och allt kändes bra i övrigt. Klantmatte!

Tredje klassen var ännu ett hoppklasslopp. Nemo gick lika bra denna gången och ännu en gång klantade matte till det. Jag trängde honom på ett hinder, får tillbaka honom och riktar mig mot tunneln och säger "Här". I vanliga fall är det Nemo som gäller. Nemo tittar på mig och rusar glatt in i tunneln. Men även här följde han mig riktigt bra runt hela banan.

Fjärde och sista loppet var ett agilitylopp. Nemo tar de första fyra hindren och springer sedan ut och kissar i det höga gräset runt banan. Fick till en bra avslutning i alla fall. Matte var nöjd med sina två hopplopp och missnöjd med sina agilitylopp om vi ska sammanfatta dagen.


Tisdag 5/5-09

Dagen till ära så hade jag rört ihop det rejält då jag lovat två klubbkompisar att träna ihop med dem. Vi träffades på Attila och jag började att träna lite agility med Nemo ihop med Anna och Charlie. Nemo var hur busig som helst först men sedan sprang han i väg och gjorde ifrån sig så det var väl det att han var bajsnödig som gjorde att han for runt. Det var ju hans sätt att visa det på när han var valp. :-) Sedan gick han jättebra och lyssnade och var lyhörd. Han fuskade några gånger med A:ets kontaktfält men matte gav sig inte så sedan gick det kanonbra igen.

Sedan var det dags att träna Tricke ihop med Linda och Elsa. Tricke gick jättebra fot och läggande under gång men sen vet jag inte vad som hände. Han vägrade sitta kvar på inkallningen så till slut så satte jag honom gick någon meter och gick tillbaka och belönade. Det blev ingen inkallning denna dag! Sedan var det ställande under gång och då verkade det som Tricke tänkte "vad är det????". Fick bli ett nybörjarstå IGEN!!!! Kanske ska vänta med att tävla!?!

Måndag 4/5-09

Var på Jönköpings brukshundsklubb och tränade idag. Körde först lite agility med Nemo som gick kanonbra. Han är väldigt lyhörd så någon gång tog han balansbommen för att jag vinklade mig lite fel men det är ju inte Nemos fel utan mitt och han följde mig hela tiden trots att det var andra hundar på plan. Det ni! :-) Han fixade slalom kanon och har börjat få upp snabbheten. Tänk om vi kan få till det på tävlingsbanan också. ;-)

Tricke fick köra lydnad och det gick bra. Sedan skulle matte vara duktig och träna platsläggning i grupp. Jag blir så arg på mig själv att jag aldrig lär mig. Han reste sig flera gånger upp och det är bara på JBK som han gör det. Denna gången hade han i och för sig pissmyror på sig så jag kan förstå honom. Men nu blir jag ju orolig för nästa platsläggning. Annars var han klockren i fritt följ, läggandet och ställandet samt inkallningen. Hopp över hinder går också jättebra. Funderar trots allt på att anmäla mig till 2 tävlingar i juni. Hmmmm!

Söndag 3/5-09

Denna veckan har vi inte tränat något. Det beror dels på att jag har fått en lindrig form av pollenallergi och har haft svårt att springa sedan så har grannen haft byggjobbare i sin trädgård så Nemo och Tricke har haft jättemycket att göra. De har legat på rygg varje kväll och har knappt orkat gå promenaderna i skogen.

Lördag 25/4-09

Har tränat på Attila idag. Nemo fick köra agility. Jag och Lotta byggde en ganska lätt bana men med mycket springytor och kontaktfält. Nemo tog alla kontaktfält och skötte sig jättebra. Tricke fick prova däcket och tunnel samt säck. Det gick sisådär.

Avslutade med lydnadsträning av Tricke. Det gick jättebra. Först var det fritt följ och det skötte han jättebra. Sedan var det läggandet och det gick också bra. Inkallningen gick kanon och vi avslutade med ställandet. Det gick inte lika bra fick göra ett "nybörjar"-stå. Det var mycket människor och hundar samt barnvagnar på planen så jag vet inte om det var det som distraherade honom på ställandet men jag fick till ett stå med mycket hjälp. Jag är ganska nöjd med min träning idag.


Fredag 24/4-09

Fick provsvaren på Nemos och Trickes rabiesvaccination idag. De har ett fullgott skydd så nu ska vi fixa passen till dem.

Tisdag 22/4-09

Har gått en långpromenad med Sandra (min jobbarkompis). Sedan efter maten så tränade jag och Nemo lite agility. Han var ganska ofokuserad idag så när han gjort en omgång rätt så avslutade jag träningen.

Tricke fick köra lite lydnad. Han skötte sig jättebra. Det är lite svårt att sitta kvar på inkallningen och det är lite svårt att stanna på en gång under ställandet men annars så skötte han sig kanon.

Lördag 18/4-09

Idag har jag och Nemo samt Lilian och Ellie varit på Tomtens BK (utanför Falköping) och tävlat agility. Nemo skötte sig bra. I första klassen låg han kvar i starten och sedan rusade han ut och kollade in en bur och sedan tog han hindret från fel håll så att vi blev diskade. Upp med leksaken och vi fick ett kanonlopp i kroppen. Andra klassen så låg han kvar i starten och kom på mattes kommando. Att sedan matte vinklat sig rakt mot hinder 5 var ju inte Nemos fel. Upp med bollen efter diskningen och vi fick ännu ett kanonlopp. Tredje och sista loppet låg Nemo kvar i starten. Sedan började han lukta då hunden innan hade kissat mellan hinder 4 och 7. Matte valde att diska oss genom att hiva upp bollen och få tillbaka en fokuserad Nemo. Ännu ett kanonlopp som matte var jättenöjd med.

Fredag 17/4-09

I dag har jag fått lite hjälp av Åsa med Nemos agilityträning. Vi har övat starter. Han tjuvar hela tiden och det beror på att han är så signalkänslig. Så vi lade honom och belönade honom när han låg kvar. Han fick ligga med olika hinder som dragning. Det gick bra på slutet.

Tricke fick en genomkörare i lydnad. Åsa kollade och det som måste tragglas mer är ju läggande och ställande. I övrigt så är momenten okej.


Onsdag 15/4-09

Har varit och tagit blodprov på rabiesvaccinationen. Hoppas på att båda hundarna har fullgott skydd. Sedan ska vi skaffa pass. Passade även på att kolla Nemos och Trickes öron. De drar varandra i öronen så att vaxproppar bildas och då ser det ut som de har ont i öronen. Fick droppar utskrivna. Bad även Lotta kolla Nemos klo. Den var ingen fara men det kommer att ta tid för den att växa ut. Den var inte fläkt hela vägen utan bara lite.


Tisdag 14/4-09

Har tränat lydnad med bägge hundarna. De skötte sig jättebra och matte var nöjd.


Fredag 10/4-09

I dag är det långfredagen och tre av Nemos valpar har gjort MH och fått känd mentalstatus. Det var Cole (Vårvarma Julle), Elsa (Vårvarma Jaffa) och Jackie (Vårvarma Jackie) som gick detta MH. Jag var med och tog kort hela dagen så dem kan ni se under Nemos avkommor. Nemo och Tricke var också med och fick sitta och lyssna på skotten hela dagen. De skötte sig jättebra.

Torsdag 9/4-09

Vädret har varit så där i dag. Men jag bar ner alla agilityhindren till min lilla agilityplan och tränade lite agility med Nemo, till hans stora lycka. Vi körde lite olika övningar med höger och vänster slalom och framåtsändanden och lite handlingsövningar. Han gick jättebra men ville fuska lite på slalom så matte fick säga till på skarpen.

Efteråt körde jag igenom lydnaden med Tricke och i dag satt allt mycket bättre. Matte var nöjd med båda två.

Onsdag 8/4-09

I dag har jag och hundarna varit på Attila hundklubb. Jag träffade Lotta och Nanne där och vi började med att planera våra kurser. Sedan gick vi ut och tränade. Det regnade och var inte alls trevligt. Tricke skötte sig bra. Han släppte lite i fria följet och han ville inte lägga sig direkt på läggande under gång. Sedan gjorde vi inkallning och den gick bra förutom att han tjuvstartade. Ställandet under gång gick inte alls bra. Så det körde vi igenom några gånger och sedan satt det också. När vi var klara med Tricke och Nanne så var vi dyngsura så vi åkte hem direkt. Nemo fick en slappardag istället.
 

Söndag 5/4-09

Efter att ha sovit borta (i en stuga med andra hundar) för första gången med båda hundarna så gick jag upp tidigt och duschade. Natten gick jättebra förutom att dörren slog varje gång någon gick i trappan. Det var flera promenader i den pga toan låg på bottenvåningen. När jag duschat och hundarna ätit så tog jag och Heidi och gick Trickes spår. Det gick bra men han var lite okoncentrerad. Det kan ha varit för att det var mycket fåglar i markerna runt omkring. När han väl koncentrerade sig så gick det klockrent. Sedan gick jag ut ett anlagsspår till en utav de andra deltagarna. Sedan var kl 8.00 och det var frukost.

Efter frukost skulle vi plocka ur stugorna och köra stationsträning med hundarna. Några åkte iväg och gjorde sök och personspår. Jag flyttade mig till ängen där agilityhindren var och körde lite med Nemo innan alla andra kom. Sedan hade vi ringträning för utställning och Tricke och jag fick några kanonbra tips. Sedan bytte vi hundar så att jag fick en greyhound och dess ägare tog Tricke. Det var kul att se sin egen hund röra sig. Samtidigt som det var kul att byta till något så stort som greyhound. Efter ringträningen åkte jag och gick Nemos spår. Nemo hade lite mer störning med älgskit, viltslag och legor i spåret. Han var tvungen att kolla läget men i övrigt så gick det kanonbra. Sedan gick jag ut ett nybörjarspår till Inka.

Efter spåret åkte jag tillbaka till ängen och körde lydnad med Tricke. Han hade lite svårt att hålla ihop vid inkallning och ställandet men i övrigt skötte han sig bra. Sedan gick jag anlagsspåret tillsammans med den hunden och föraren. När vi kom tillbaka blev det Heidi och Inkas tur att gå sitt spår. Inka var lite förvirrad först och förstod inte vad hon skulle göra men när hon hittade "sin" klöv i slutet formligen studsade hon fram och greppade den och vi hade fullt sjå att få tillbaka den sedan. När vi kom tillbaka var det lydnadsuppvisning med 2008 års SM-trea.

Sedan var det dags för avslutning med lunch, rotfruktsgratäng och kassler. Samt att sammanfatta lite vad vi hade haft för upplevelse och vad vi tyckte om alltihop. När vi var klara så gick jag tillbaka till agilityn och körde lite till med Nemo. Sedan kom Elin och Anders. Elin ville ha en platsläggning men ville köra lite lydnad först så när hon tränade plockade jag och Anders ihop hindren och sedan avslutade Tricke med en platsläggning som gick kanon. Klart en helt lyckad hundhelg!


Lördag 4/4-09

Denna helgen har jag och hundarna varit i Kyrkekvarn utanför Mullsjö och deltagit i en hundträff som de anordnade ang att få igång hundverksamhet på anläggningen också. Vi var ca 20 personer som deltog från hela Sverige. Vi anlände kl 12.00 och började med att äta lunch (lasagne) och delas in i "husgrupper". Alltså få sitt boende tilldelat. Efter att vi ätit och installerat oss blev det en tipspromenad i den fina naturen som finns runt anläggningen. Vi gick bredvid ån och upp i skogarna runt omkring. Vi fick låta turridningarna på islandshästarna passera och det var nyttig träning för hundarna. Massa nya hundar, dofter, hästar mm mm. Gissa vem som vann tipspromenaden? Just det, Tollargänget bestående av mej, Linda (Elsas matte) och Solgerd. Vi fick en hel burk med godis.

Under tipspromenaden passerade vi tre stycken stationer. Det första var uppletande. Nemo och Tricke fick leta efter sin gula pip-hund som de tycker är jättekul. De for iväg som raketer ut på söket och hittade den jättesnabbt och kom tillbaka med den till matte. Andra stationen var lydnad och där gjorde vi inte så mycket men fick ställa frågor och få lite tips och ideér. Tredje stationen var agility och Nemo blev överlycklig. Som vanligt måste man bara ta en rusningsrunda innan man kan börja koncentrera sig och sedan går det klockrent. Tricke fick också prova lite. Vi körde några hopp, tunnel och provade säcken för första gången med klart godkänt. På denna stationen var det Elin och Anders som svarade för information och svarade på frågor.

Efter tipspromenaden och stationerna var det uppvisning i skydd. Det är alltid lika intressant att se! Därefter förflyttade vi oss till stallet och pratade lite om möjligheterna som Kyrkekvarn har och fick ta del av deras planer ang inomhushall mm. På kvällen var det sedan middag. Potatissallad och grillat kött med goda tillbehör. När vi hade ätit gick jag och Heidi och lade två blodspår till mina hundar och gick en rastningsrunda efteråt.

Torsdag 2/4-09

Efter en veckas magsjuka så är man äntligen igång igen. Imorgon är första jobbdagen. Idag har jag och hundarna kört lite lydnad. Har mest blivit aktivitetsleksaker denna veckan och en hund som har tränat mattes tålamod. Varenda leksak i hela lådan är genomgången. :-)

Som sagt i dag var det lydnadsdax igen. Jag började med Tricke som var supertaggad. Först lite fritt följ som gick klockrent. Sedan läggande under gång som behövdes lite hjälp med. Sedan inkallning som var klockren och därefter ställande under gång med för många steg. Vi gjorde om övningen som gick bättre men ännu inte kanonbra. Men så har vi vilat i två veckor också från träningen.

Nemo gick bra också. Fritt följ går hyfsat. Läggande under gång gick bra men lite segt. Inkallning likaså. Ställandet gick jättebra. Apporten går bra på honom men inte Tricke. Får klura lite på hur vi ska lösa detta problem.


Lördag 28/3-09

Sunny hade blivit 13 år idag.

Torsdag 19/3-09

Trickes födelsedag! Han blir 3 år idag. Han har fått 2 stycken tuggben (mot tandsten) och en pip-igelkott. När vi åt middag blev det lite potatismos och ugnsstekt falukorv över som hundarna fick dela på. Sedan gick vi ut och tränade. Tricke fick köra lydnad. Vi tränade även lite på rutan. Det gick bra. Matte var nöjd med födelsedagsbarnet.

Nemo fick köra lite agility i trädgården. Det blev inte så många hinder bara två hopp och slalom men vi körde olika dirigeringsövningar och övade på att ta slalom i från en massa olika vinklar. Det syntes på Nemo att han tyckte det var skoj. Det gick jättebra och matte var nöjd med båda hundarnas insats.


Onsdag 18/3-09

Lydnadsträning hemma i trädgården med både Tricke och Nemo. Körde bara igenom momenten och det gick bra. Jag var nöjd med båda hundarna. Nemo är ju tävlingsklar men måste tycka att det är kul. Just nu är han som någon som "sålt smöret och tappat pengarna". Öronen hänger mer än vanligt och man ser på honom att det är det värsta som kan hända honom att träna lydnad. Tricke däremot sprudlar av energi och studsar jämfota bredvid mej. Idag är det 4 ½ år sedan Nemo föddes.
 

Lördag 14/3-09

Jag sade till mig själv denna veckan att allt har någon mening och det har jag fått svar på idag. Det har snöat i flera dagar och idag så ösregnade det. Vad har det med dagen att göra? Jo, jag har varit och tävlat lydnad i Motala med Tricke. Saken är den att de senaste veckorna har Tricke fått för sig att man inte kan sitta och ligga när det är blött, vilket han gjort innan. Så därför var jag ju ganska bedrövad när jag såg vädret idag. Men skam den som ger sig som min mormor alltid sa. Vi hade våran samling kl 12. Annelie och Edina hade samling kl 10.00. Annelie och Edina fick nr 5 och Edina skötte sig jättebra på platsen och sittandet i grupp men sedan flög allt hon lärt sig sin kos och Edina var världens clown på plan. Lycka till nästa gång, Annelie!

Tricke och jag fick också startnummer 5. Vi hade 2 stycken platsläggningar så jag och Tricke fick ett hörn. Matte var jättenervös men han skötte sig jättebra. På vägen till tandvisningen råkade jag trampa honom på tassarna så han talade om för domaren att det var synd om honom. Han pep och höll på men hon bara skrattade. Det var en jättemysig domare som gav en mycket råd och tips men även credits för det man gjort bra och talade om att man var på rätt väg.

Med tanke på väderförhållandena och hur Tricke har uppfört sig i detta väder de sista veckorna så har jag fått reda på att han har en väldigt hög lägsta nivå på sin lydnad. Det var detta som var meningen idag. Att jag kan gå in på en tävling och vara lugn för han uppför sig bra trots allt.

Moment Koeff Betyg Poäng Anteckningar
1.Platsläggande 3 9 27 DK ner
2.Tandvisning 1 10 10  
3.Linförighet 4 7 28 Bra start, Snett sättande, pendlar något, fin kontakt vid avslut, orolig startsträcka
4. Läggande 2 5 10 Fin framföring, kraftigt DK ner
5. Inkallning 3 5 15 ställer sig, DK
6. Ställande 3 6 18 DK hand, steg, går
7. Apportering 1 0 0 Avstår
8. Hopp över hinder 2 9 18 Avslut
9. Helhetsintryck 1 7 7 Något okoncentrerad hund, mycket bra förararbete
SUMMA 20   133  

Det blev ett 3:dje pris och en 9 placering totalt.

Elin har också tävlat med Royce idag. Hon hade också varit lite berörd av vädret. Lycka till nästa gång, Elin!

Fredag 13/3-09

Idag var det hundsimmet som gällde. Nemo och Tricke simmade ca 45 minuter och vi körde jet tre gånger. De var ganska trötta när de klev upp. Nemo är mer intensiv och Tricke är mer uthållig i simmet. Nemo tröttnar mycket fortare och vill ha ny aktivering men Tricke kan ligga i jeten med sin anka hur länge som helst. Båda var okej i kroppen. Jag var lite orolig för Nemo efter hans otäcka fall för några veckor sedan. Däremot hade Nemo fläkt två klor som vi klippte ner ganska rejält. Matte var efter dagens sim väldigt blöt hon också. Kunde nästan tro att jag varit i bassängen jag med. :-)

Måndag 9/3-09

Har tränat tillsammans med Ulrika och Nanook. Det gick bra. Jag körde bara Tricke. Nemo fick träna passivitet. Vi körde lite linförighet där matte blev lite sur på Tricke för att han äter snö under linförigheten. Ulrika tyckte jag skulle noncha detta då det inte är ofta man tränar i snö. Sedan gjorde jag ett läggande under gång som inte heller var bra då han gick ganska många steg. Inkallningen blev ett sitta kvar men att Ulrika gav kommando "kalla in" för att Tricke skulle vänta på min signal. Idag kom den inte. Utan matte gick tillbaka. Ganska nöjd med träningen ändå.

Söndag 8/3-09

Idag har jag och hundarna varit på föreläsning på Attila hundklubb. Föreläsare var Jörgen Thynell som jobbar med narkotikahundar och har skrivit boken grunden med hunden. Det var en intressant föreläsning då det var mycket naturligt tänk. Mycket var likt NHS (natural horsemanship). Man ska tänka på sin tydlighet och att man ska tänka på att kommunicera med hunden på ett lättförståeligt sätt. Vi fick en genomgång i hans grundträning när det gäller NEJ och DUKTIG. Hunden ska förstå hur den ska komma ur en p-bubbla till en a-bubbla. Jag ska inte gå in på detta då jag bara är i inlärningsstadiet själv ännu. Men jag har beställt hans bok och är villig att lära mig mer om detta.

Det blev inte mycket träning med hundarna men det blev mycket matnyttigt att ta med sig hem.

Lördag 7/3-09

Tollarträff på Attila idag. Jag och Tricke tränade lydnad. Vi började med linförighet som gick bra. Sedan gick vi över till läggande under gång. Det gick hyfsat. Sedan blev det inkallning och det gick jättebra. Ställande under gång gick också bra. Sedan tränade vi lite på rutan. Än så länge är det inget kommando inblandat utan han ska söka upp mitten på rutan själv. Vilket han gjorde kanonbra flera gånger. Matte var nöjd med detta.

Nemo fick köra agility. Det var halt så det blev mycket raksträckor och slalom så att han inte bara kunde rusa på. Svängarna tog jag när det inte fanns något hinder framför honom för att han skulle ha möjlighet att svänga. Det gick jättebra och matte var nöjd.

Efter fikat gick vi ut och körde apporteringsträning. Det gick väl så där med både Tricke och Nemo. Nemo hämtar dummiesen men kommer inte in med den. Tricke hämtar dummiesen och kommer in med den om inte matte tittar på honom. Jag var väl inte jättenöjd men vi har inte tränat detta på länge och det luktade mycket överallt där vi var så jag ska väl inte vara för besviken.


Fredag 6/3-09

Såg vår första snödroppe i trädgården idag. Vårtecken så det förslår! :-)

Tisdag 3/3-09

Har tränat hemma på grusplanen idag tillsammans med Linda och Elsa. Först gick vi en halkig promenad i skogen och sedan tränade vi. Jag började med Tricke idag och Nemo fick sitta uppbunden i fotbollsmålet. Nyttig träning i passivitet.

Tricke fick börja med linförighet. Det gick kanonbra. Trots att Linda och Elsa tränade lite längre bort. :-) Sedan gjorde jag läggande under gång och samma problem i dag som igår att han går för många steg. Jag tror att det har att göra med att det är blött på marken. Men han lägger sig i alla fall nu. Sedan var det inkallning som han också satte sig snett på idag. Då gjorde jag om det och överdrev hjälpen vid ingången så att det blev rätt igen. Sedan var det ställande under gång och det gick bra i dag med.

Nemo fick göra ett kort fritt följ. Sedan gjorde vi läggande under gång och idag lade han sig. Han fick belöning i form av boll. Den tog han i munnen och sprang mot Elsa men vände när jag kallade på honom, Jippie! :-)) Inkallningen var klockren och likaså ställandet under gång. Han fick busa lite med bollen efteråt för att det ska vara kul på lydnadsplanen också.

Sedan gjorde jag en platsläggning med dem bägge två och avslutade med att be Linda kommendera på inkallningen med Tricke. Han skötte sig jättebra och satt kvar tills han fick ett kommando av mej.

Efter träningen tog vi en fika med bullar och en paradiskartong. Mums!!!!

Måndag 2/3-09

Träningen lades i dag till JBK. Nemo fick börja med lite lätt linförighet, vilket gick bra. Sedan var det läggande under gång, här har han börjat fuska med att ställa sig. Inkallningen gick jättebra och ställande under gång var heller inga problem. Matte var nöjd med hans insats.

Tricke körde jag lite mer tävlingsmässigt. Han fick göra linförighet, som han gör bra om han inte får för sig att äta snö. Han är heltokig i snö! Sedan körde vi ett läggande under gång, som blir lite många steg innan han lägger sig. Sedan är det inkallning, idag vet jag inte vad han gjorde, för det blev ett jättesnett sättande vid ingången, hmmmm. Sedan gjorde vi ett ställande under gång som gick jättebra förutom att han satte sig när jag kom tillbaka, men okej, jag tar det neddraget hellre än att han flyttar sig jättemånga steg. Sedan fick han en jättebelöning i form av boll och godis.

Efteråt hade vi möte med agilitysektorn. Vi arbetade oss snabbt igenom detta och åkte hem och sov gott.

Söndag 1/3-09F

Idag har Nemos döttrar, Jackie och Jaffa, ställts i Moheda. Domare var Owe Germundsen. Elsa fick ett blått band på att hon har för raka vinklar och att hon behöver breddas mer över bröstet. Jackie fick en 1:a i kvalitet och blev 3:a i konkurrensen. Grattis Solgerd.


Fredag 27/2-09

Har idag varit på JBK och tränat. Detta tillsammans med Annelie, Hanna och Edina. Vi började med att köra en platsläggning med Tricke och Edina. Tricke var jätteduktig. Det kom en massa hundar (hunddagiset) och gick över parkeringen och de skällde och drog i väg med dem som höll i dem. Tricke låg kvar även om han vred på huvudet. Edina körde en platsläggning också. Sedan gick vi tillbaka och gjorde om övningen fast denna gång satt Edina upp. Tricke uppförde sig lika bra denna gången!

Sedan var det linförighet och snö är ju gott att äta. Matte fick höja rösten ett par gånger för att få Tricke fokuserad. Sedan var det läggande under gång. Här gjorde jag ett kraftigt DK då vi hade problem igår. Inkallningen reste han sig när Annelie gav en dirigering till mig. Jag gick tillbaka och satte honom och då följde han med. Åter tillbaka och sätta honom och denna gången gick det bra.

Ställande under gång går bra om jag lägger till ett DK med handen. Matte var nöjd med Tricke. Nemo fick inte göra något i dag då matte var blöt och kall. Vi åkte hem och myste i soffan istället.

Torsdag 26/2-09

Träningen var idag lagd till Attila Hundklubb. Det är torsdagsträning där och det var Solgerd och Linda som höll i den. Jag tränade lite lydnad med Tricke eller jag kanske ska säga försökte träna lydnad. Appellplan stod under vatten och Tricke vägrade sitta och ligga så det blev grundträning i sitt och ligg. Efter ett tag gav jag upp med att tjata på honom (efter lyckade försök) och gick och hämtade Nemo.

Nemo fick köra agility. Han fick hoppa däck och vi körde kontaktfält på A-hindret och sedan fanns det 2 hinder ute så vi körde lite olika handlingsalternativ. Det gick jättebra. Matte var jättenöjd med Nemos insats. Möjligtvis att han kunde varit mer fokuserad på kontaktfälten. Dem fick vi köra om några gånger.

Efter träningen var det fika i klubbstugan och lite allmänt hundprat.

Onsdag 25/2-09

Även idag har hundarna överraskat mig. När vi var ute och gick idag så mötte vi en amstaff och dess husse. Denna amstaff har de inte riktigt koll på. Hon välter skidåkare och hoppar på folk, rusar fram till andra hundar mm. Idag hade i alla fall husse henne kopplad. När hon fick syn på våra hundar började hon pipa och slänga sig i kopplet. Nemo och Tricke svarade upp på businviten men matte bad dem snällt men bestämt att sätta sig fot. Vilket de gjorde! Då kommer amstaffen farande i full fart med husse hängande i kopplet för hon vill ju bara leka. Jag sa bestämt i från (med risk att bli en surkärring som inte låter mina hundar ha roligt) att det skulle de inte göra. Hela tiden satt mina hundar fot. Detta hade också varit omöjligt när Sunny fanns då han försökte att kompensera sin storlek med att skälla på alla hundar vi mötte. Detta gjorde att de andra två (Nemo och Tricke) gick igång de också. Ännu en en lycklig dag som hundägare. :-)

Tisdag 24/2-09

På skogspromenaden i dag var hundarna lösa. De skötte sig jättebra. Jag brukar aldrig ha dem lösa ihop utan bara en och en men i dag fick de vara lösa tillsammans. När vi hade gått halva rundan så dök det upp en dam på stigen. Jag kallade in hundarna som satte sig jättefint fot vid min sida. När damen kom upp jämsides med oss så stannade hon och började prata. Nemo och Tricke satt hela tiden fot vid min sida. Damen hon pratade om väder och vind som de äldre kan göra ibland och berömde mina fina hundar. Hon tog direkt ögonkontakt men Nemo och Tricke satt kvar. (Att jag hade godis med mig behövde ju inte damen veta). Sedan efter en lång stund gick hon vidare och jag öste beröm över hundarna och även godsaker. Detta var ju ett problem när vi hade Sunny också. Han ville ju alltid fram och hälsa. Detta beteende har ju smittat på de andra hundarna så jag blev överlycklig i dag.

Vår kronprinsessa har förlovat sig i dag.

Söndag 22/2-09

Vi började dagen med att åka till Attila Hundklubb och träna lydnad. Tricke var väldigt okoncentrerad idag. Han rusade iväg flera gånger så matte fick höja rösten. Vet inte om Nemos dotter (Elsa) ska till att börja löpa. Men det är ingen ursäkt. Linförigheten gick bra efter ett tag. Matte fick köra korta och intensiva rundor innan han började ta kontakt. Läggandet under gång gick bra. Han reste sig när matte kom tillbaka, vilket inte var lika bra. :-( Inkallningen gick också bra förutom ett snett sättande. Efter korrigering så gick det bättre. Ställande under gång gick hyfsat men ingen 12-poängare! Matte var sisådär nöjd med insatsen.

Nemo fick köra korta pass med linförighet. Det var en hund i en inhägnad som störde honom hela tiden med att rusa fram till staketet och skälla och morra. Nemo har ju inte riktigt fokus för att klara detta. Vi avslutade med hopp över hinder vilket han tycker är jättekul.

Efter träningen gick jag in i klubbstugan och var med på deras årsmöte. Där bestämde jag och Lotta att vi skulle försöka att köra båda kurserna till våren ihop. Dvs nybörjare på fm och fortsättning på em eller tvärtom.

På vägen hem stannade jag till på A6 och köpte en födelsedagspresent till Uffe, min sambo, som fyllde år. När jag kom hem lagade jag inbakad fläskfilé och sedan kom våra kompisar Elin och Anders samt Uffes bror Peter med flickvän Anette.

Sedan var det dags att åka och jobba.

Torsdag 19/2-09

Idag fick de bara leka med varsin aktivitetsleksak. Nemo fick en platta med massa brickor att flytta, vilken han löser jättebra. Tricke fick en rund platta med en platta över att förflytta runt.  Han är inte lika duktig som Nemo utan försöker äta sig igenom innan han kommer på att han kan snurra på den. De fick också en boll som de löste jättesnabbt. Vi  avslutade med en kong som inte är lika lätt. Nemo var väl närmast att lyckas då Tricke återigen försöker att äta sig igenom leksaken.


Tisdag 17/2-09

Träning hemma på gårdsplanen. Körde lite lydnad med båda två. De skötte sig jättebra. Båda lyssnade och var lyhörda. Matte var jättenöjd.

Söndag 15/2-09

Träning på Röde Påle. Vi började med agility. Tricke fick börja och han körde två plus två pinnar i slalom. Det gick bra efter några gånger. Sedan körde vi hopphinder och tunnel. Det gick bra så länge det var raksträcka men så fort det svängde smet han bredvid hindret. :-) Han var jätteduktig med tanke på att det var bland de första gångerna med agility för honom.

Nemo fick köra kombinationer på olika sätt. Han var följsam och gick jättebra. Matte krånglade till det med olika vinklar i slalomingångar, olika hinder innan slalom mm mm. Han löste uppgifterna jättebra. Matte måste bara tänka på att bli tydlig i att visa vilket hinder som kommer och vilket hinder som gäller. Jag kan inte skrika här när det är ut som gäller mm.

Avslutningsvis så fick Tricke köra lydnad. Han gick jättebra. Han hade jättefin kontakt under fotgåendet. Läggandet gick också bra. Inkallningen likaså. Ställandet under gång var han lite nervös på då han upplevde obehag sista gången i ridhuset så jag belönade allt. Dvs jag belönade först att han tänkte stanna och sedan stanna med några steg och till slut så stannande han på ett steg. Vi provade även rutan men utan kommando. Jag satte upp en ruta med vägkoner (då jag inte hade några andra till hands). Sedan gick jag in och grävde lite i ridhussanden med handen och sedan gick jag ut och skickade Tricke till rutan. Han rusade in i den och satte nosen i backen samt vände sig mot mig. Då fick han ett klick. Vi körde så några gånger så får vi se vad han kommer i håg nästa gång. :-)
 

Lördag 14/2-09

Vad gör man på alla hjärtans dag???? Jo, man går upp och äter frukost. Går en runda med hundarna och tar en kopp kaffe och sedan åker man till hundklubben och träffar Åsa och Croki. Sedan kör man ett lydnadspass med Tricke som gick på följande sätt:

Vi började med fotgåendet. Tricke var superintresserad av alla andra och alla lukter (vi var på löptiksplan). Efter en stund började han dock fokusera på matte. Stackars Åsa fick kommendera runt mig i snön hur länge som helst. Sedan var det läggandet under gång och det gick bra men ett litet DK. Inkallningen gick inte alls bra först i dag. När jag hade lämnat Tricke och Åsa kommenderade mej att kalla in så reste sig Tricke innan mitt kommando och kom farande till mig. Då gjorde vi om det med att han satt kvar och Åsa kommenderade och matte berömde och Åsa kommenderade osv. Efter några gånger gick jag tillbaka och belönade att han satt kvar. Sedan gjorde vi om det igen och då fick han ett kommando av mig. Gissa om han blev glad......:-)Vi avslutade med ett ställande under gång där matte också fick lägga till ett DK för att han skulle stanna men det är små DK:n nu och inte en hel hand i nosen på honom.:-)

När vi hade tränat med Tricke så gick vi en liten sväng ner till agilityplanen för att Nemo skulle få ta några hinder men det var skidspår över hela planen så vi släppte Nemo, Tricke och Croki i stället. Stackars Nemo, han såg ut som en igelkott när vi kopplade upp dem igen. Croki tar nämligen nackasvingar på honom och dreglar i hela pälsen på honom. Detta i samband med minusgrader gjorde att det frös till is.

Klockan 12 började JBKs årsmöte och det var vi med på. Måste ju hämta KM-Bucklan som jag och Nemo fick förra året.

I kväll har vi tittat på TV och ätit god mat och avslutat med kolapaj. Så nu är jag rätt så mätt.

Torsdag 12/2-09

Träningen skedde i dag på Attila i samband med deras torsdagsträning. Jag och Linda (Nemos dotter, Jaffas, ägare) hjälpte varandra och tittade på varandra samt kommenderade varandra. Tricke var först ut. Han gjorde ett bra fotgående (linförighet). Sedan gjorde vi läggande under gång. Jag får bli lite övertydlig i läggandet med andra hundar men det är sådant som går att jobba bort. Inkallningen var klockren. Ställandet gick också bra men han flyttar sig några få steg. Matte var jättenöjd.

Nemo körde jag inte så seriöst med och han blev inte så fokuserad på matte heller då Linda och Elsa tränade med dummiesar. Han skulle fram dit tyckte han så det blev en kort träning.

Efter träningen gick vi in och drack kaffe och åt macka samt snackade hund med övriga deltagare. :-)

Onsdag 11/2-09

Om det blev ett kort pass igår så blev det mycket bättre idag. Tricke fick träna mycket fritt följ. Vi körde ställande och läggande under gång som mixad kompott. Inkallningen och sitt kvar gick bra. Det är en arbetsglad och trevlig herre som verkligen vill jobba med matte i alla lägen. Ibland lite för mycket. :-)

Nemo fick köra lite fritt följ och inkallning. Sedan körde jag några läggande under gång och avslutade med ställanden. Han var också jätteduktig.

Tisdag 10/2-09

Idag var vår träning ett kort pass på asfalten framför huset. Jag började med Tricke som var jätteduktig. Han gjorde alla moment rätt. Matte var jättenöjd. Nemo kör jag bara kort och roligt med då både han och jag har kört fast i vår lydnadsträning. Vi har en tendens att sänka varandra. Tyvärr!!!!!

Lördag 9/2-09

Idag hade min lilla pappa fyllt 72 år. Tyvärr så dog han i cancer för snart 6 (helt otroligt) år sedan. :-( Saknar dig pappa. Men du finns hos lilla mamsen nu och ni är tillsammans och lyckliga igen!

Fredag 6/2-09

Hundsimmet stod på schemat i dag. Tricke och Nemo har simmat ca 45 minuter. Mycket frisim men även lite jetström. De var lite stela båda två då vi har världens skridskobana i skogen. De var jätteduktiga men blev rejält trötta båda två idag. Tricke han somnade nästan i poolen. :-) De fick en välgörande massage och stretching efteråt och en varm och härlig dusch så nu luktar de jättegott.

Efter simmet åkte jag och hälsade på min morbror Inge och åt en god semla. Det var en jättemysig stund.

På kvällen har jag och Uffe varit ute hos Ann och Göran. Vi fick nygräddade våfflor med grädde och sylt. Mums! Sedan satt vi och pratade om lite allt möjligt. Nu ska jag snart krypa i säng då det är jobb som gäller i morgon.

Onsdag 4/2-09

Har varit på brukshundsklubben och tränat. Det började med att jag hjälpte Sanna med att utställningstrimma Kompis. Hon blev jättesöt så hoppas att det går bra i helgen.

Efteråt gick vi ut och tränade hundarna. Jag tog Tricke först ihop med Sanna och Kompis. Tricke var superladdad. Han gjorde ett kanonfölj på linförighet. Sedan gjorde jag ett läggande under gång som var bra det också. Inkallningen var bra förutom att han kom med sådan hastighet att han inte hann stanna i halkan utan fortsatte några meter förbi mig. Men jag är nöjd. Han gjorde det bra för det var ju halkan som ställde till avslutet. Sedan gjorde jag ett ställande och det gick skapligt efter två försök. Jag och Sanna avslutade med en platsläggning. Tricke reste sig en gång men det var mitt fel då jag röt till på honom med namnet då han låg och nosade. Resultatet blev att han blev osäker och ställde sig. Jag gick och lade honom igen och nu låg han bra. Han är lite luktig på platsen och ligger och vädrar mm. Måste prata med någon om de har något förslag......

Sedan var det Nemos och Singels tur. Singel är en gammal herre på 10 år nu. Helt otroligt jag kommer ihåg honom som unghund. Nemo fick köra linförighet då han var väldigt intresserad av Singels boll. Det gick jättebra. Det börjar verkligen att lossna vårt lilla problem. Skönt!!!!! Sedan fick han göra ett läggande under gång som gick jättebra och sedan gjorde vi ett ställande under gång som gick lika bra. Som avslutning fick Nemo göra lite fjärrdirigering och sedan busade vi lite som hopp över mattes ena ben och ställa sig med framtassarna mot matte och backa. Allt för att lydnadsplan ska bli rolig igen.

På vägen hem svängde jag förbi djursjukhuset och hämtade askan efter Sunny. Så nu är han hemma igen.......

Söndag 1/2-09

Det började med att våra hundar var lite skakiga på huvudet och hade ett hängande öra var (tror de lekt och blivit lite ömma i öronen då de biter varandra och drar ganska rejält.). Vi skulle egentligen åkt och simmat hundarna i dag men det blev en tur till Hornborgasjön och titta på örn i stället. Det var en spännande upplevelse. Vi fick se havsörn och fjällvråk.

Vi gick med hundarna lite vid Hornborgarsjön. När vi åkte hem bestämde vi att vi skulle ta vägen över Falbygdens ost och äta lunch där. Men när vi kom fram var det stängt så det fick bli lunch på en sibylla istället.

Sedan åkte vi till Landhs i Mullsjö och köpte semlor och våldgästade Elin och Anders. Efter fikat gick jag och Elin ut och tränade hund. Hon hade Royce och jag hade Tricke. Tricke var lite disträ men efter ett tag blev han lite bättre. Sedan avslutade vi med en platsläggning. Tricke låg hela tiden trots att Royce reste sig två gånger. Men hon var duktig ändå. Hon har ju inte gjort så många platsläggningar och Elin hade ändå bra kontakt med henne under träningspasset. Att hon sedan hade börjat löpa (vilket vi inte visste då) gör ju inte saken lättare. Desto nöjdare är matte med Tricke som hade en rejäl störning i form av att ha en löptik som träningskompis.

Lördag 31/1-09

Idag har Nemo och jag varit i Hjo och tävlat agility. Där var också Åsa och Croki (som vi åkte med), Heidi och Inka, Anna och Dixi och Lilian och Ellie. Tricke fick till sin stora fasa vara själv med husse hela dagen. Han ylade hela morgonen och sedan gick han och pep tills Nemo och jag kom hem.

Men åter till agilityn. Matte var inte superladdad då hon jobbade till 24 kvällen innan så det var segt i mattes hjärna. :-) Första loppet blev ett typiskt Nemo-lopp, han rusade runt och gjorde lite som han ville. Sedan blev han frestad av en tollare som kommit in i starten och sprang fram och gruffade lite med den. Men matte fick tillbaka honom och körde tre tunnlar som avslutning. Här blev Heidi 4:a, Lilian 5:a och Anna 6:a.

Andra loppet började med att han tog ettan och tvåan sedan sprang han och tog sexan bakifrån. Då tog matte upp pipbollen och helt plötsligt hade jag en superladdad Nemo som följde minsta vink. Det var ett kanonlopp som där allt klaffade. Han kom helt fel in i slalom men löste det ändå. Matte var jättenöjd och andfådd när hon kom i mål med ett jätteleende. Här blev Heidi 3:a, Lilian 5:a och jag tror att Anna var 7:a.

Tredje loppet gick helt åt pipsvängen då jag fick en hund som började leta andra föremål på banan. Han markerade grejer på ridhusväggen, han markerade siffrorna mm mm. Matte var inte lika nöjd. Här blev Lilan 3:a, Åsa 6:a och Anna 10:a.

Fjärde loppet gick sisådär. Han följde mig på ettan och tvåan. När vi var mellan trean hejade Åsa på oss och då tvärvände Nemo och ställde upp sig mot Åsa. Han sprang inte i väg men matte fick jobba mycket innan han kom igång. Sedan följde han mig på hindren fram till nian då matte fick för sig att det var slalom men som tur var lyssnade inte Nemo utan tog däck och tunnel och räddade matte från en disk. Sedan följde en svår sväng över långhopp där tunneln låg rakt fram. Matte skrek till på Nemo och han svängde och tog slalom innan matte förstod vad han gjorde och sedan tryckte matte ut honom vid ett hopphinder så vi fick en vägran. Vi kom i mål på 15 fel och tidsfel. Men vi blev 12:a i detta lopp. Matte var nöjd med dagen då hon hade som mål att gå runt en bana och ha en följsam hund. Lilian blev 2:a, Åsa 6:a och Anna 7:a.

Tisdag 27/1-09

Morgonen började med att hundarna ville ut. När jag öppnade husvagnsdörren så stod hela tikskaran och väntade utanför dörren. Det blev ett väldigt rummel och rabalder. När vi hade ätit tog vi på oss och stuvade in alla hundarna i Birgittas bil. Nemo och Tricke fick sitta i baksätet (vilket tog en evig tid innan de fattade). Sedan åkte vi till Södertälje Brukshundsklubb och gick en promenad i skogen. Det luktade jättegott av älg, kanin och gris!

Efter promenaden satte vi på dem täcken och tog med dem till planen. Där körde vi lite lydnad med allihop. Jag började med Tricke och det gick jättebra. Både fria följet och läggande under gång. Inkallningen gick också bra och ställandet gick bra och borde inte ta så lång tid att få tillbaka efter den lilla incidenten som hände för en vecka sen. När Tricke kändes okej så tog jag Nemo och vi körde fritt följ och det gick kanon. Sedan gjorde vi läggande under gång som gick hyfsat. Sedan skulle jag göra inkallning men Nemo tjuvade så då fick jag honom att stanna och sätta sig och sedan körde vi dirigeringsövning i stället. När den var okej gick jag tillbaka och satte honom där jag ville ha honom och gjorde om inkallningen. Sedan körde jag en inkallning till men lade till ett ställande och det gick hyfsat. Jag avslutade med ett ställande som var kanon.

Sedan provade jag att köra med Ronja (Birgittas unghundstik). Jäklar vad hon har mycket arbete i sig. Hon var på hela tiden så det var bara att börja med kontaktövningar. De gick bra och hon började ta initiativ till att sätta sig också. Hon kommer att bli en kanonhund och hon tänker så mycket själv också. Vilket är kul om man vill hålla på med klicker.

Som avslutning på träningen körde jag en platsläggning med Nemo och Tricke. Det gick jättebra och vi fick en jättebra störning i att alla de andra lät som en hel symfoniorkester. :-)

När vi hade tränat klart bar det av till Birgittas dotters hundaffär och jag behöver väl inte säga att det blev dyrt. De fick nya halsband och nya leksaker.

På kvällen åkte jag hem men först mellanlandade jag i Skavsta och hämtade upp Uffe och hans kompisar. Så det blev en sen kväll för både mig och hundarna.

Måndag 26/1-09

Husse har åkt till England i dag och vi har lämnat av honom och några kompisar på Skavsta flygplats. Efteråt styrde vi resan till Ösmo och vår tränare Annica Aller. Vi tränade bara lydnad idag då det var rena rama skridskobanan på agilityplanen. Tricke tyckte inte om att sätta och lägga sig i blötan. Så det måste vi träna på. Det var också en massa grejer hos Annica och det var mycket att hålla koll på så det är också något som vi måste träna på, dvs störningsträning. Men om jag går tillbaka lite och pockar lite i början så har jag en hund som går kanon. Han blir nästan ännu mer fokuserad på matte än vad han brukar vara. Jag måste tänka på att hjälpa honom mycket i nya situationer men ändå lita på honom då han kan så mycket mer än vad vi tror om honom.

Nemo har haft problem med fotgåendet och har vikit ut i från mig. Det beror på att jag har trängt honom. När han har börjat vika har jag följt efter och Nemo har blivit värre. Går jag däremot ifrån honom och lockar så kommer han mycket bättre med.

Efter träningen åkte vi till Södertälje och Vattubrinkens kennel. När vi kom fram så fick de hälsa på varandra och sedan gick vi en promenad. De fick leka ännu mer med varandra och sedan gick vi in och åt middag. På kvällen gick vi en promenad och sedan kom Marie och vi fikade. Tricke blev överlycklig då Marie satt och smusslade till honom chokladmuffins (som inte matte eller de andra hundarna såg eller hörde).

Som avslutning på kvällen tog jag och Birgitta och gick ner till hennes utomhusspa och lade oss i bubbelpoolen. Det snöade lite så det var en häftig upplevelse.

Lördag 24/1-09

Denna veckan har inte varit så aktiv. Både jag, Uffe och hundarna saknar och sörjer vår vän, Sunny. Det har mest blivit långpromenader och mys.

Men idag var det dags att ta tag i sitt liv igen. Nemo och jag har varit i Linköping och tävlat agility. Det gick inte så bra resultatmässigt då vi fick med oss två diskningar hem men i övrigt var matte jättenöjd med sin hund. Han stannade i starten, vilket för Nemo är något helt otroligt. Han fuskade inte och sprang till balanshindren utan följde matte hela tiden. Sen att matte vinklar sig fel, att man kommer för snabbt in på slalom så att man missar första porten, att matte trycker ut Nemo för mycket mm mm det är sådant som går att träna bort. I dag kände jag det som att jag och Nemo hade vunnit högsta vinst. Jag märkte hur mycket han har utvecklats det här året jag har tränat för Annica. Tack för all hjälp, Annica! Utan dig hade vi fortfarande farit runt som yra höns på agilityplanen.

Tricke var också med men fick mest ligga still. Vi gick några rastningsrundor det var allt. Men det är nyttigt för honom att ligga själv när matte går iväg med Nemo. Då tycker Tricke att det är jättesynd om honom och lägger upp världens aria i ylningar. :-)

När jag kom till tävlingen i dag så var det första jag sprang på en cavalier. Sedan satt de nedanför mig hela tiden så jag var tvungen att gå fram och prata lite med dem innan jag åkte hem. Tårarna trillade varje gång de gick förbi eller var på banan. Så jag kände att jag var tvungen att ge dem en förklaring.....

Söndag 18/1-09

Ridhusträning på Stall Röde Påle. Nemo fick köra agility till hans stora glädje. Vi körde en knixig bana med mycket fart. Det gick super. Nemo har en tendens att dra i väg när jag tar av kopplet. Annars är han superfokuserad nu för tiden. Vi körde den 2 gånger och det gick jättebra.

Tricke fick köra lydnad. Först hjälpte Åsa mig lite och det gick bra. Han hade lite problem med sättandet vid fotpositionen men vi kom på att jag såg sned ut då jag har lite ont i ryggen idag. Läggandet gick bra också. Han var mycket mer fokuserad på sin matte idag. Inkallningen var super. Sedan var det ställande under gång. Idag gick han ett par steg innan han stannade. Sedan körde vi hopp över hinder och det gjorde han jättebra.

När vi tränade så kom det en groendal farande och började mucka med Tricke så spänningen steg några grader. Jag lyckades dock bryta Tricke och få honom till mig innan det bröt ut slagsmål. Vi körde sedan 2 stycken platslägganden och Tricke skötte sig jättebra. Matte var nöjd med träningen.

Kvällen kunde ha slutat mycket bättre än vad den gjorde. När vi skulle gå och lägga oss så talade Sunny om att nu var det dags för honom att somna in. Matte och husse fick klä på sig igen och vi åkte ner till djursjukhuset, där Sunny somnade in ca 22.45.

Lördag 17/1-09

Denna veckan har varit körig. Jag har storstädat hela huset och hjälpt min morbror med att städa hans hus också. Därför har det inte blivit mycket träning. Men i dag körde vi lydnad med både Nemo och Tricke. Det gick bra. Nemo var följsam men vill flyta ut i det fria följet. Vi jobbar med position så det knakar om det.

Tricke var jätteduktig och följde klockrent i det fria följet. Läggande under gång gjorde han på en gång. Yippie!!!!!! Inkallningen gick också bra. Ställande under gång så fick han ett DK men löste det jättebra. Matte var supernöjd.
 
Söndag 11/1-09

Idag hade min moster fyllt 76 år men tyvärr så dog hon förra året. Saknar henne så. :-( Rocky hade också fyllt år. Han hade blivit 10 år i dag.

Lördag 10/1-09

Dagens träning var i form av ett pass på hundsimmet. Både Nemo och Tricke fick simma i dag. De körde två pass i jetströmmen och skötte sig bra. Båda var lite mer loja än de brukar vara men husse har ju varit hemma i tre veckor så det har inte blivit mycket vila. Båda körde några minuter utan flytväst också. Det var jobbigt. Man såg på dem att de tyckte det var skönt att komma upp och bli avduschade och masserade samt genomstretchade.

Tisdag 6/1-09

Nemo och jag har tränat lite lydnad på baksidan av huset. Det gick jättebra och Nemo var jättetaggad. Han har svårt för fotgåendet men det blir bättre och bättre. Läggande, ställande och inkallning är ju klockrena. Det är bara transportsträckorna på läggandet och ställandet som han flyter ut lite. Det blev också massa bus med favoritleksaken då jag faktiskt inte har gjort så mycket det sista med hundarna.

Tricke fick vila idag och ta igen sig från att varit i centrum igår. Han behövde det då han var lite smågrinig när vi kom hem igår.

Nemos döttrar, Jackie och Jaffa, ställdes internationellt på My Dog i dag och Jackie blev 1:a kvalitet och fick en 4 plats i konkurrensen. Elsa gick det lite sämre för så hon fick bara en 2:a på kvalitet. Men Linda berättade igår att Elsa har fällt ur en hel del så hon såg ut som en nakenhund. :-)

Måndag 5/1-09

Jag och Linda (elsas matte) har varit i Göteborg på My dog i dag. Det var nationell utställning och jag skulle ställa Tricke. Linda skulle bara med och handla.....Hon ska ställa imorgon istället. Tricke skötte sig bra och vi fick en 1:a på kvalitet och blev 1:a i konkurrensen. Det var 9 hundar i öppenklass. Vi fick också ett CK. Vidare till Bästa hanhundskonkurrensen där blev vi 4:a utav 12. Jag var jättenöjd med det resultatet men blir lite sur då Certet gick till hunden innan mej, dvs trean. Men men det var vårt första CK i öppenklass så vi är på rätt väg igen. Domaren var från Spanien och såg ut som Poaroit (den lille knubbige deckaren som går på TV). :-)

Söndag 4/1-09

Har trimmat hundarna efter att vi varit ute och gått i det kalla (-16 grader) men soliga vädret. Nemo såg ut som jag vet inte vad. Han var jättelurvig och oansad. Men nu har jag hittat en snygg tollare igen. :-) Tricke var ju inte mycket att ta på utan det var bara att ansa till honom lite. Börjar bli nervös för morgondagen......

Torsdag 1/1-09

Nyårsdagen och vi är trötta. Matte har jobbat morgon (började 6.00) och husse och hundarna har slappat. Gårdagen och natten gick jättebra. Alla tre ligger på rygg i soffan och sover när det smäller som värst. SKÖNT! Jag tänker på alla mina kompisar som har skottberörda hundar. Usch, va´ jobbigt det måste vara på nyår. Får väl passa på och önska alla ett Gott nytt år.

 

 

Åter