VÄLKOMMEN TILL ANNA-KARINS SIDA!

 

HEM MASSAGENS EFFEKTER/
HISTORIK
TRÄNING TOLLARTRÄFFAR OM MIG
TRÄNINGSDAGBOK/
UTSTÄLLNINGSKRITIK
BILD-
GALLERI
TILL MINNE LÄNKAR GÄSTBOK KONTAKT

                                                             

TRÄNINGSDAGBOK

Här kommer jag att skriva om mina hundars träning och tävling. Det kommer framförallt att uppdateras när vi varit på kurs. Vad vi gjort för övningar, hur vi har lagt upp övningarna samt en utvärdering av hur mina hundar löst uppgiften.


Söndag 1/12-13

Idag började ridhusträningen i lydnad/agility i Vaggeryds hästkliniks ridhus. Dutch har haft mycket koncentration med att försöka fokusera på mig. Det är jobbigt när de tränar agility samtidigt med pipleksaker i handen och piper hela tiden. Samt att en annan belönar med boll precis framför honom. Men han lyckades ganska bra!
 

Lördag 23/11-13

Oj, här var längesedan jag skrev och tyvärr kommer det nog bli lite sämre ett tag till.... Jag har ett vikariat som är i Gränna där jag jobbar måndag till torsdag 11-22. Jag åker hemifrån kl 10.20 och kommer hem 22.45. Orkar inte skriva något på veckodagarna och helgerna har varit fullspäckade.

Men en kort resumé av vad som hänt.... Dutch och jag har tävlat KM i lydnad med dåliga poäng men han klarade av vissa störningar som bara för ett halvår sedan hade fått honom att krypa ur skinnet. Jag var supernöjd med honom..... Kanske inte riktigt lika nöjd med mej själv då jag gav fel kommando, inte litade fullt ut på honom mm men han har gjort enorma framsteg!

I utställningsbiten har vi haft stor framgång! Han blev Champion i Mjölby 27 oktober och i Växjö blev han 2:a bästa hane med R-CACIB 3 november. För övrigt första gången i championklass!

Vi har varit i Växjö på apporteringskurs fortsättning för Elsa Blomster 16-17 november. Även här visade Dutch att han har vuxit till sig. Han var ensam hane bland 9 tikar. Han var supertaggad lördagmorgonen men satt ändå tyst och väntade på sin tur och han höll sig i skinnet och jobbade bra när det var hans tur. Jag var så superstolt över min busunge!

Sedan försöker jag träna varje dag innan jag åker till jobbet. Uffe går långsvängar med hundarna på kvällen. Det är väl i stort sett vad vi hinner med........

Onsdag 9/10-13

Jag och Dutch tog en spring/gå runda i skogen. Dutch förstår inte riktigt vad jag pysslar med. Men han skötte sig och vi kunde passera andra hundar när vi sprang. Trötta och nöjda idag.

Tisdag 8/10-13

Har varit på tävlingskursen med Dutch idag. Nemo fick vara hemma och jag hämtade Emma och Idun så de fick åka med oss då de skulle på valpkurs.

Vi började med platsläggning och det gick sisådär. Han låg kvar men han reagerade då hunden bredvid oss hette Nemo. Matte sa Nej Nemo några gånger och Dutch började leta efter vår Nemo...... Sedan var det tandvisning som går hyfsat.

Sedan delade vi upp oss tre och tre. Vi körde apportering och dirigerade varandra. Dutch skötte sig bra och vi provade även på 2:ans apportering som gick ganska bra med tanke på att det var första gången.

Därefter körde vi hopp över hinder och samtidigt som vi gjorde det så small det. Dutch är lite skottberörd och blev lite låg. Jag blev visst väldigt tjatig på honom och fick order om att skärpa mig och det gick bättre. Nöjd med min kille idag som också skötte sig bra på passiviteten.

Måndag 7/10-13

Körde lite godisskålar med hundarna idag. Vi tränar följsamhet med matskålar och de får inte ta godiset i skålarna. Därefter om de inte bryr sig kan de få någon som belöning. Nöjd med dem båda.

Söndag 6/10-13

Har haft tollarträff på Attila idag. Dutch fick börja med att söka efter 4 dummies i skogsområdet. Det gick ganska bra förutom att det var en dummie han inte ville ha. Sen fick han vila lite och jag avslutade med lydnad på honom. Vi körde lite fotposition, läggande under gång och hopp över hinder.

Nemo fick leta efter sina gula bollar i skogen och sedan fick han köra lite lydnad på planen.

De skötte sig jättebra. Nöjd med dem!

Fredag 4/10-13

Dutch och jag tog oss en gå/springrunda idag.

Onsdag 2/10-13

Idag tog jag bara med Dutch på min spring/gå runda. Nemo var lite stel då det varit kallt några dagar. Dutch tyckte det var jobbigt och det gjorde även jag.

Tisdag 1/10-13

Har varit på Attila idag. Vår kurs hoppade över denna gången men vi valde att åka och träna ändå. Det blev en träning där vi 5 som var där tränade en och en och de andra tittade på och gav positiv och negativ kritik. Vi fick välja ut några moment var. Jag tränade på apportering och på att gå korta sträckor i linförigheten. Det gick bra och jag var nöjd med Dutch.

Måndag 30/9-13

Hundarna och jag har gått/sprungit vår ena långrunda i skogen. Jag måste komma igång med min träning men tycker att det är tråkigt att springa så jag kör en form av intervallträning. Jag går fram till en backe och sedan när jag kommer upp för backen så springer jag två elstolpar på vårt elljusspår och sedan går jag två. Detta upprepar jag tills jag är tillbaka vid backen då går jag hela vägen hem så att vi får en bra uppvärmning och en bra nedvärmning.

Söndag 29/9-13

Har varit på Attila idag. KM i agility var det och Åsa dömde. Efter KM:et så fick Dutch köra lite lydnad och Vickan hjälpte mej. Skönt att få bekräftat att han inte ta fot som att gå fot rakt fram utan bara tar det i små stegförflyttningar. Har lite att jobba med! Sedan gick det lite över styr och vi försökte lugna honom men det slutade med att jag fick en låg hund. Så jag fick ta fram lite jaktkommandon så han släppte det negativa.... Men jag har lärt mej lite nytt idag. Tack för hjälpen, Vickan!

Lördag 28/9-13

Har ställt in husvagnen för vintern. Har även varit hos min kusin och fikat. :-) Sedan har jag och hundarna gått en långrunda i skogen.

Fredag 27/9-13

Har tränat lite fotförflyttningar och ruta i trädgården med Dutch. Gick sisådär. Nemo apporterade konerna när jag försökte köra ruta med honom. Slutade med att jag ställde upp dem på linje och körde slalom. :-)

Onsdag 25/9-13

Nemo var stel idag. Jag har även gjort en anmälan på rottisblandningen. Sedan har vi mest tagit det lugnt och gått en långrunda i skogen för att mjuka upp oss alla.

Tisdag 24/9-13

Dagen kunde börjat bättre. På vår promenad idag blev vi attackerade av en lös Rottisliknande sak. Han kom från ingenstans och flög först på Dutch som skrek och kröp iväg. Sedan gick han på Nemo som svarade upp. Som tur i otur är har denna en gång innan flugit på Dutch så jag vet att han är väldigt förarkänslig så jag röt i allt vad jag orkade och då stannade han upp tillräckligt för att jag skulle få tag i stryplänken kring halsen. Sen gick han till attack mot Nemo igen. Jag skrek till på Nemo samtidigt som jag vred om stryplänken och då lugnade de ner sig. Ägaren till blandisen var inte i närheten ännu. Men efter några sekunder kom hon och tog utan ett ord sin hund och gick. Jag var skitförbannad.

Tävlingskurs på Attila idag. Vi började med platsläggning och jag bad att Dutch skulle få ligga på kanten och bredvid Atlas (Rottis) och det gick bra. Tandvisningen gick också bra. Sedan tränade vi fotförflyttningar som jag är hyfsat nöjd med. Därefter så var det ställande under gång. Dutch gick några för många steg, varför vet jag inte. Brukar tvärstanna.... Sedan avslutade vi med att träna lite på rutan. Dutch och jag körde bara från en sida. Det gick bra och jag är nöjd med honom. Han visade ingen rädsla för Atlas och det var skönt med tanke på dagens upplevelse. Det var nog jag som kände mest när jag skulle externbelöna Atlas med köttbulle och han kom i full fart mot mig. Fick svälja hårt en gång och tänka, Det är Atlas. Han är snäll! Tack Svenne för hjälpen idag!

Måndag 23/9-13

Idag var jag på Attila för att styrelsen skulle kolla på ny mark till klubben. Vi träffades 18.30. När vi kollat marken åkte jag tillbaka och tränade lite med Nemo och Dutch. Nemo fick bara köra lite lätta övningar.

Dutch fick köra fotposition och vi körde en inkallning och en läggande under gång. Nöjd med båda idag.

Söndag 22/9-13

Har varit på Attila idag och årets inofficiella utställning. Ställde både Nemo och Dutch.

Först ut var Dutch och han fick HP och blev 1:a öppenklasshanar. Nemo gick veteran och han fick också HP. Ställde både Nemo och Dutch ihop i konkurrensen och där blev Nemo BIR-Veteran och 2:a konkurrensen och Dutch blev 1:a i Konkurrensen. Sedan blev Dutch BIR och Solgerd och Liisa blev BIM.

Dutch gick sedan in i gruppfinalen och det var många utav grupp 8:as raser som var där och vi slutade 3:a i BIG-finalen.

Nemo gick direkt vidare till BIS finalen för Veteraner och här blev han 2:a! Nöjd matte med 2 nöjda hundar idag.

Lördag 21/9-13

Hundarna har blivit trimmade idag. I morgon är det utställning!

Fredag 20/9-13

Har tränat lite med treibballen. Dutch har fått trycka bollen till mig några gånger och springa runt den från båda håll. Nemo ville bara busa med den så jag fick köra lite ut och runt den.

Torsdag 19/9-13

Har tränat lite lydnad med Dutch idag. Nemo har fått göra lite konster som springa runt buskar mm. Båda skötte sig bra idag. Uffe har varit hemma och tagit det lugnt.

Onsdag 18/9-13

Nemo blir 9 år idag! Grattis älskade rödräv! I övrigt har det varit en dag på sjukhuset då Uffe har opererat bort en visdomstand på käkkirurgen idag. Hundarna har fått gå korta svängar.

Tisdag 17/9-13

Uffes kusin, Malin, har varit här hos oss på eftermiddagen och följt med på promenad i skogen. Nemo och Malin myste rejält i soffan efteråt! I kväll har jag och Dutch gått tävlingskurs i lydnad. Hade en tik i höglöp med och han var lite störd men kunde ändå fokusera. Började med platsläggning och han låg kvar men jag hade lagt kopplet så att jag kunde stampa på det vid behov. Sedan var det tandvisning och det gick ganska bra.

Sedan tränade vi två och två. Jag tränade mycket på fotposition och stadga i sitt kvar på inkallning. Sedan körde jag även lite fotförflyttningar i vänstersväng men bara som typ runt ett A4-papper. Som avslutning fick vi gå och hunden skulle följa (inte nödvändigtvis fot) med först började vi med att runda 4 koner där det stod en skål med kattmat, och sedan gick vi slalom mellan. Detta har vi tränat på så Dutch skötte sig bra. Sedan fick jag skicka honom på en skål som belöning. Därefter kom våra instruktörer på att vi skulle köra inkallning med skålar och koner som störning. Det blev lite svårt för Dutch som hade förstått att han fick äta i skålarna. :-) Men jag är nöjd med min kille idag. Skötte sig bra och höll ihop väldigt bra när vi hade höglöpande tik på planen. :-)

Måndag 16/9-13

Har tränat lite lydnad med Dutch idag. Gick ganska bra. Har problem med en extern belöning. Annars hade han bra fokus. Satt bra i fotposition och förflyttade sig bra. Tappar lite på transporten vid läggande och ställande under gång men man måste ha lite att träna på! :-) Nöjd med min kille idag!

Lördag 14/9-13

Idag var det kennelträff hos Hundskallet´s kennel i Beth. Nemo har sin första kull här så jag var inbjuden av olika skäl. Vi började med en tipspromenad och jag lyckades få 5 av 10 rätt. Sedan fikade vi och därefter visade jag och Nemo massage och stretching. Det var många äldre hundar och då kan det vara bra att veta vad man kan göra för att hålla dem fräscha längre.

Därefter visade jag och Solgerd lite med handtarget och hur man kan träna lite med matskålar som störning/externbelöning så som vi fick göra hos Elsa Blomster.

Vi avslutade med att grilla, fika och prata strunt.

Tack för en trevlig dag, Solgerd och Göran!

Torsdag 12/9-13

Har tränat lite med Dutch på Attila idag. Vi körde lite lydnad men han var totalt blockerad av en fläck på banan. Visade sig sedan att det varit en löptik där precis innan.

Jag har haft fortsättningskurs idag också. Tyvärr var många borta så jag hade endast en elev men hon fick jobba desto mer. :-P Vi var färdiga tidigt då hon och hunden inte orkar 2½ timma i ett sträck.

Nemo fick köra lite lydnad också och det gick bra.

Tisdag 10/9-13

Har varit på kurs idag. Men det var lite stimmigt innan jag kom iväg så jag struntade i platsläggningen då jag inte hunnit gå med mina hundar i eftermiddag. Dutch skötte sig bra och jag var nöjd med honom. Han är ganska störningskänslig och det var inte den perfekta uppladdningen.

Måndag 9/9-13

Har varit på Attila utan hundar idag. Tyckte de behövde vara hemma och vila upp sig. Presenterade mig för nybörjargruppen som jag ska ha de sista gångerna. Sedan planerade jag och Britt för en valpkurs med start i mitten av oktober.

Söndag 8/9-13

Upp vid 6.30 och ut med Dutch, frukost och sedan packade vi bilen provisoriskt och sedan städade vi av stugan. Därefter åkte vi till Böda igen. Där gjorde jag och Sandra oss i ordning för utställningen och först ut var jag. Dutch skötte sig bra och vi fick CK och blev bästa öppenklass hane, i konkurrensen sen fick jag springa själv då det inte var någon annan hane som fått CK. Jag fick mitt andra CERT på Dutch. Sedan var det dags för BIR och BIM och då fick jag än en gång springa själv då det inte var någon tik som fått CK heller...... Jag och Dutch blev BIR.

Sandra och Hugo hade fått ett VG när jag kom tillbaka så de fick snällt vänta på mig och finalerna.

Jag började finalen med att visa Therese Knutssons mamma Annettes tik. Hon fick ingen placering med fick stanna kvar till gallring två. Dutch och jag fick visa hur en tollare såg ut då det var in och ut som gällde för oss. Under tiden hade Sandra och Emma packat om bilen så det var bara för Dutch att hoppa in och sedan började färden hemåt.

Tack Emma och Sandra för en supertrevlig helg!

Lördag 7/9-13

Upp vid 7 och ut med Dutch. Sedan åt vi frukost och gjorde oss i ordning innan vi lastade in hundarna i bilen och for iväg till Böda Sand. Där lät vi hundarna sitta kvar medan vi gick och byggde tältet och satte in burarna. Sedan hämtade vi hundarna och fick nummerlappar stämplade. Därefter gick vi till tältet och väntade på att Emma skulle in i ringen. Väl där blev det succé för henne. Både Ares och Titti blev bästa hane respektive bästa tik. Hon och Sandra gick in i BIR och BIM och det slutade med att Titti blev BIR och Ares BIM. Kan säga att vi hade en nöjd Emma i tältet.

Sedan gick vi en runda men då solen stekte på ville inte Emma gå för långt med sina svarta hundar så jag och Sandra gick vidare med Dutch och Björne och Hugo. Vi gick den rundan vi gick förra året när vi låg på Böda Sand i samband med tollarspecialen. Hundarna kom in i skuggan och det var skog runt om. Hela rundan tar ca 45 minuter men vi vände efter halva. Sedan gick vi tillbaka till tältet och inväntade gruppfinalerna som var sena pga att en domare inte blev klar med sin ring.

Väl hemma i stugan igen så blev det pizza och sedan trimmade jag till Dutch inför morgondagen.
 

Fredag 6/9-13

Först på morgonen så var jag på AF och sedan åkte jag hem. Fixade middag och packade allt i bilen. Sen skulle jag fixa spolarvätska då visade det sig att motorhuvslåset gått sönder så det gick inte att öppna motorhuven.

Därefter for jag iväg till Emma och packade in mer grejer i bilen, och vår lånade takbox, och 4 hundar till. Sedan bar det av till Öland och utställningen på Böda Sand. Vi stannade några gånger på vägen och kissade hundarna bla då vi hade en valp på ca 5 månader med oss. När vi kom fram till Öland så stannade vi i Borgholm och handlade mat till oss. Väl framme i Kaffestugan så började vi packa in och sedan gick vi en sväng med hundarna. Klockan hann bli 23 innan allt var klart.

Jag och Dutch fick ett rum med dubbelsäng så vi kunde mysa hela natten tillsammans.

Torsdag 5/9-13

Tränade lite med hundarna på Attila idag. Dutch skötte sig bra och följde mina kommandon bra. Nemo fick mer "leka" på planen. Sedan startade jag upp min fortsättningskurs i agility. Det är inte många anmälda men det kommer att bli intensivt för dem. :-D

Tisdag 3/9-13

Kursstart på tävlingslydnadskursen som jag och Dutch går. Dutch skötte sig bra och klarade platsen bra. Sedan tränade vi lite individuellt och det gick också bra. Nöjd med min hund idag.

Söndag 1/9-13

Har idag gått hela dagen på Attila för Anneli Isaksson och fördjupad raskunskap (föreläsning i 2 dagar) och fått ännu mer Aha-upplevelser. Det som var lite roligt var att det var bara en rasgrupp som var sexfixerade och det var retreivers. :-D Så nu vet jag att det är en "rassjuka" när Dutch blir galen på plan! :D

Tränade lite lydnad med både Nemo och Dutch idag och det gick bra.

Lördag 31/8-13

Idag har jag och hundarna varit hela dagen på Attila för att gå fördjupad raskunskap för Anneli Isaksson. Kan säga att det var en jättenyttig dag med mycket Aha-upplevelser. Ser fram emot morgondagen. Efteråt tränade jag lite med både Dutch och Nemo. Dutch fick köra lite lydnad och Nemo fick köra lite agility. Båda hundarna var rätt nöjda när vi kom hem.

Lördag 24/8-13

Idag har jag hela dagen varit på JBK och hjälpt till med att vara funktionär på deras agilitytävling. Jag var först öga, sedan skrivare och som avslutning stod jag som inropare de sista tre klasserna. Kan säga att jag var rejält mör i kväll.

Söndag 18/8-13

Paul har varit och hälsat på en sväng idag. Vi tog bilen och åkte till Fagertärn och fotade röda näckrosor. Därefter tog vi oss till Askersund och åt en god middag. Sista anhalt innan vi kom hem var Vadstena och där åt vi en glass. Vi har haft en supertrevlig dag. Mötte folk i Fagertärn som varit inne på min hemsida och sett Nemo. Lite roligt faktiskt att det kommer fram folk och pratar med en och sedan när de frågar vad hundarna heter så säger mannen "din sida har jag varit inne på då jag letade efter Nemo, fast jag hade velat se bilen inte en hund."

Måndag 12/8-13

Har varit på Attila idag för ett styrelsemöte. Passade på att träna lite med Dutch. Han fick köra lite fotposition mellan godisskålar och sedan körde jag ett linjetag samt visade Johanna hur jag tränat in apporteringen på Dutch. När det var Nemos tur att träna började det regna och jag ville inte bli blöt idag igen så han fick snällt bara vara med och åka bil.

Söndag 11/8-13

Upp i ottan igen! Åter styra bilen mot Askersund då det i dag var Emmas tur att ställa sin schipperke. Vi var framme i god tid idag också. Passade på att titta på Elin och Bolt som ställdes i juniorklass hanar bland Welsh Corgi Cardigan. Hon fick ett excellent och vann klassen! Grattis Elin!

Emma ställde sedan Ares i ösregn. Han visade sig inte alls och hon fick ett excellent med CK. Sedan blev hon 2:a i konkurrensen. Grattis Emma!

Lördag 10/8-13

Upp i ottan och iväg till Askersund. Idag var det Dutch som skulle ställas ut. Vi kom fram i god tid och hann sätta upp tältet och hundarna hann bli rastade. Vi drack även en kopp kaffe innan, vilket jag inte brukar hinna eller känna att jag hinner. Domare var Kenneth Ed och vi hade en domaraspirant i Lena Rollmar. I bedömningen sedan gick Dutch och vann öppenklass hanarna! Vi var de enda som fick CK. I konkurrensen sedan blev vi 2:a och fick vårt första CERT!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Vann gjorde nämligen Terese och Nyrikki och han är redan champion! Malte ställdes också och han fick VG. I tikarna ställdes Nemos dotter Jackie och hon fick Excellent men tyvärr inget CK idag. Hon jagar sitt sista CERT. I BIM och BIR finalen ryckte jag ut och hjälpte Therese som lyckats placera både en tik och en hane först. Vann gjorde Nyrikki. Så jag hoppas det gick bra i finalerna för henne då hon hade en Grupp 8 hund och en BIR-valp att visa. :-)

Nemo var ganska nöjd med att bara vara med och inte ställas.

Fredag 9/8-13

Har varit på nattspår med Dutch ikväll som också var kursavslutning på viltspårkursen på Attila. Vi träffades klockan sju och lade spåren. Sedan började vi gå dem vid 22. Först ut var Johanna och Vilda som gick mitt spår. De skötte sig bra men Vilda gillade inte lamporna och blev lite störd av detta.

Dutch fick gå Johannas spår. Han hade lite problem med upptaget men sedan gick det bra. När vi kom ner mot sjön så gick folk med lampor på andra sidan viken och det tyckte han var konstigt. Men bara han tittat in sig så spårade han bra till slutet. Nöjd med min hund ikväll.

Onsdag 7/8-13

Idag har jag, Solgerd, Katarina, Emma och Annie tränat apportering på Attila. Vi körde övningar på det vi fått lära oss hos Elsa. Dutch skötte sig jättebra. Var supernöjd. Körde linjetag över en ribba på hopphindret, fotträning mellan matskålar, inkallningssignal, närsöksignal vid matskålar, och stoppsignal. Lade även på störningar i fotträningen. Han skötte sig kanon!

Tisdag 6/8-13

Dutch fick träna lite lätt med Olga idag. Vi gjorde lite lätta apporteringsövningar. Som avslutning körde jag lite agility med Olga.

Måndag 5/8-13

Vi plockade ner förtältet efter att Marc och Dyonne åkt och sedan styrde vi vägen hemåt. När vi kom hem städade jag ur husvagnen och hundarna fick ta det lugnt i trädgården.

Söndag 4/8-13

Upp i ottan och iväg med Nemo och Dutch till utställningen. Jag och Dyonne åkte i förväg och vi hade tur att få lite hjälp med att hitta en bra parkering då det var fullt överallt.

Dutch och Olle ställdes i samma klass. De ställs öppenklassen. Dutch och jag fick springa rejält ett par gånger och fick en bra kritik utav domaren men tyvärr haltade Dutch och gick inte vidare i någon final..... :-( Olle fick också superkritik men inte heller han fick komma till final.

Sedan var vi och tittade på när Elsa Blomster och Lena Gunnarsson (Klickerförlaget) hade uppvisning och Marc fick ett tillfälle att prata med Elsa. Mycket lättare för honom att fråga henne direkt än att ställa en fråga till mig och jag ska försöka förklara vår träning hos Elsa.

När vi stod och tittade på uppvisningen så kom Sofie och Nemos dotter, Leringens flickan Jenna. Det var superkul att träffa dem igen och se hur fin Jenna verkligen blivit. Sofie blev också glad när hon fick träffa Martin och Jennas helbror Leo.

Sedan var det dags för Leo och Martin att gå in i hanar med diskvalificerande fel (Leo är kryptokid) och de vann klassen. :-D Nemos döttrar, Freia, Shelby och Eila från Tollcas kennel, ställdes också och de blev 3, 4 och 5.

Nemo hade fått ihop en avelsklass under specialen så jag pratade ihop mej med Petra och bestämde mig för att försöka. Vi gick vidare utav 7 grupperna till att vara en av 4 kvar. Det var också vårt resultat: 4:a i avelsgrupp. Tack för att ni ställde upp med Shelby, Eila, Freia och Olle. Utan er hade det inte blivit någon grupp!

Leo fick gå in i finalen om BIS och BIM i diskvalificerande fel. Han vann även här och de kan nu titulera sig Årets Tollare med Diskvalificerande fel 2013! Grattis Martin och Leo!

Efter utställningen så åkte vi tillbaka och hämtade Marc och Dyonne. Sen åkte vi och åt en kebabtallrik. Marc och Dyonne packade sitt tält och sov i vårt förtält under natten.

Lördag 3/8-13

Uffe och Marc tog med sig Nemo och Dutch och åkte till Kyrkö Mosse och tittade på bilkyrkogården. Jag och Dyonne tog oss upp i skogen för att titta på ett Tollingprov. Vi hade med oss Do, Jip och en löpande Frigg. Vi fick låta hundarna sitta i bilen då vi tittade på provet. Pga värmen blev vi inte kvar så länge. Sen knixade vi oss ner och in till lydnadsplanen och tittade lite där också. Alltid kul att titta på duktiga ekipage.

På kvällen hade vi fixat kyckling att grilla så det gjorde vi men innan dess var vi och satte upp utställningstältet.

Fredag 2/8-13

Började med ett besök på Teba idag. Marc och Dyonne ville handla lite grejer till sig och sina hundar. Jag passade på att fylla godisförrådet! :-)

På eftermiddagen var vi och tittade på agilityn och det är ju alltid kul! Hade gärna varit med men det är bara att inse att Nemos rygg håller inte för largeklassen.

På kvällen kom Siw, Martin, Leo, Annika, Gimmie, Elin, Niklas och Olle och grillade med oss (Uffe, jag, Marc och Dyonne). Det var trevligt och vi satt och småpratade länge på kvällen.

Torsdag 1/8-13

Styrde färden mot Höör och årets upplaga av Tollarspecialen. Vi kom till campingen samtidigt som Marc och Dyonne. När vi hade valt plats och rest förtältet så stekte vi Pyttipanna och bjöd våra holländska vänner på detta. Vi gjorde inte så mycket på eftermiddagen utan vi pratade och umgicks.

Hade ett möte med Aktivitetsansvariga för tollargrupperna i landet. Vi var också och anmälde oss och mötte upp Elin och Nicklas så att Elin kunde anmäla sig.

Tisdag 30/7-13

Har tränat lite lydnad med Dutch idag. Det gick sisådär. Han hade problem med läggandet under gång. Fotpositionen gick segt. Men i övrigt super. Han satt med apporten i munnen idag tills jag sa loss. Sen satt han vid min sida med den och vi avslutade med att han fick hämta in den och det gjorde han också. YIPPIEEEEEEEEEEEEE!!!!!!!!!!!!!!!!! Var tvungen att visa Uffe efter kvällspromenaden och han blev också glad. :-D

Söndag 28/7-13

Har tränat lite apportering ála Elsa Blomster idag. Dutch har skött sig fint. Blir bättre och bättre. Nöjd med hans små framsteg.

Lördag 27/7-13

Har varit i Tingsryd och hälsat på Uffes syster och hennes familj idag. Vi åkte tillsammans med Uffes fastrar och deras män. Emma har skött hundarna idag. Tack för hjälpen, Emma!

Fredag 26/7-13

Tränade lite lätt på fotposition och följsamhet med matskålar som störning. Nemo fick köra lite lätta linjetag med gummiboll.

Onsdag 24/7-13

Har haft träning på grusplanen idag med Cecilia (med Folke och Diva) och med Linda (Klara och Elsa). Vi hjälptes åt och körde en hund åt gången. När det var Dutch tur så körde vi bara fotposition och sedan lade vi på ett linjetag. Avslutade med att sitta med Dummien i mun och gå några steg. Sedan pausade vi.

Efter pausen körde jag ett närsök på två dummie. Det gick bra. Sedan körde jag linjetag över en sladd (att sladda grusplanen med) och det gick bra. Sedan försökte jag lägga till en stoppsignal men då var han så trött att han bara lufsade tillbaka till mig. Gjorde om och lade även till ett stanna och då satte han sig. Men jag kan ju inte skrika stanna i skogen. :-) Nöjd med träningen och träningskompisarna, tack både Cissi och Linda för en trevlig träning.

Nu i kväll ska vi till Ödestugu och äta våfflor. :-)

Tisdag 23/7-13

Idag var det hemresedag. När vi kom hem så städade jag ur husvagnen, lagade mat och sedan skulle jag åka till Emma och gå med hundarna runt lovsjön. Då lyste laddningslampan på Hondan. Så det blev en ensam promenad i skogen i stället.

Måndag 22/7-13

Idag var vårt första mål Albinsson och Sjöbergs bilmuseum. Efter vi varit där så tog vi bilfärjan ut på Aspö och gick runt i kastellet. Sedan åkte vi vidare och hamnade i Lotstornet där vi fikade. Uffe gick upp i tornet och kollade utsikten. Detta är ett vandrarhem så i varje våningsplan ligger ett rum.

Därefter fortsatte vi vår tur på Aspö. Vi hamnade i ett militärmuseum mitt på ön.

När vi kom tillbaka till Karlskrona gick vi till Nivå och åt 200g angusburgare med pommes. Gott!

Avslutade kvällen med att träna med Dutch. Vi körde linjetag och fotposition. Avslutade med dummie dvs han skulle plocka upp en dummie och komma med den på en inkallning. Det gick bra.

Nemo fick köra fot och sedan fick han plocka in sina gula bollar som låg som störning.

Söndag 21/7-13

Idag har vi tagit en tur med rundtursfärjan Wittus. Vi var ute på denna i 3 timmar och kom ut i yttre skärgården. Såg många fina ställen på vägen.

Efteråt så tog vi en glass på glassiären. Uffe tog en special dvs en smak och mjukglass uppepå. Jag tog en stor mjukglass. Jag fick i mej hela min men Uffe delade glass med fiskmåsarna. :-)

Lördag 20/7-13

Har varit på rundvandring på Karlskrona verken (Kockums) och Uffe var uppe i mastkranen. Vi fick veta att 5-fingerdockorna byggdes runt 1750-1850. Vi fick se ritningar och hur de hade gått tillväga. Intressant! Efter rundvandringen åkte vi till Marinmuseét. Där var vi även och kollade in olika båtar som varit i försvaret.

Innan guidade turen på Kockum så åt vi glass på glassiären. Uffe tog en kula med fläder-citrus och jag tog en kula jordgubb. På museét blev det kaffe och chokladboll. Sedan åkte vi till en restaurang precis när man svängt mot dragsö vid Scandic. Så åker man över en bro och till vänster om brofästet finns den. Jag tog en örtmarinerad lax och potatissallad. Uffe åt en spätta med potatismos.

På kvällen var det dans på campingen. Vi bodde 3 platser från dansbanan.

Fredag 19/7-13

På morgonen gick vi en annan stig och kom ut och gick längs med klipporna. När vi kom till slutet gick vi en bit i skogen och då stod det en plastälg där som Dutch var tvungen att skälla ut. Sedan packade vi ihop husvagnen och förflyttade oss till Skönstaviks camping. Efter att vi ställt upp husvagnen så gick vi runt och tittade i Karlskrona. Vi gick tillbaka till Rosenbom, Amiralitetskyrkan, stortorget och ner vid Blekingemuséet. Där gick vi in och kollade i trädgården och sedan gick vi till fisktorget och köpte glass.

Sedan tog vi en tur ut till Sturkö och Tjurkö. Här fikade vi på cafeét i väderkvarnen och sedan köpte vi även rökt fisk ute på sturkö. Vi var en sväng vid Tjurkö skans.

När vi kom till campingen tog jag fram de 4 matskålarna och tränade lite med Dutch. Han fick gå fot och köra linjetag. Gjorde även en stoppsignal vid godisskål och vi avslutade med att bära dummie.

Nemo fick en form av dirigering då han fick springa och hämta sina 4 gula gummibollar.

Torsdag 18/7-13

Idag styrde vi färden till Karlskrona och Dragsö camping. När vi ställt upp husvagnen åkte vi ut till amiralitetskyrkan och Rosenbom. När vi kom tillbaka till campingen gick vi ut på klipporna och satte oss och tittade på den underbara naturen. Sedan avslutade vi med att gå en sväng i "trollskogen". Dutch skällde ut varenda troll som vi hittade. :-)

Måndag 15/7-13

Uffe började sin semester idag. Vi tog hundarna och åkte till Västersjön för att bada. Uffe skulle bada också men han avstod när han kom i till knäna och det blåste kallt i luften och vattnet var kallt. Dutch simmade bra. Nemo var heller inte så badsugen utan gick ut i vattnet och sprang sen upp och kissade in olika fläckar.

Söndag 14/7-13

Har lagt spår med Emma idag. De fick varsitt spår som låg ca 3½ timma. Det var varmt och torrt i marken. Både Nemo och Dutch löste sina spår men Dutch var lite flummigare än vanligt. Nöjd med båda två ändå.

Lördag 13/7-13

Har haft tid att träna lite på det vi fick göra för Elsa idag. Vi började med handtarget. Sedan gick vi fot mellan godisskålar. Sedan gjorde jag linjetag över lättbetongblock som Uffe ska ha när han gjuter sin vägg till garaget. Avslutade med att få honom att hålla dummien och vända upp mot mig utan att tugga. Han var ganska trött när vi var klara.

Torsdag och fredag 11/7 och 12/7-13

Vi har firat min morbror som fyller 80 år. Jag har varit med och hjälpt honom båda dagarna och därför har hundarna bara fått långpromenader.

Onsdag 10/7-13

Gick ett viltspår med hundarna idag. De var superduktiga. Inga långa spår men de har ändå fått använda hjärnan. :-)

Måndag 8/7-13

Har tränat lite lätt lydnad idag. Gick bra. Körde mest inkallning och fotposition. Nöjd med honom då han är helt urblåst i huvudet efter helgen.

Söndag 7/7-13

Ännu en dag där jag, Linda och Solgerd åkte tidigt till Åryd. När vi kom fram gick vi en rastningsrunda och lät hundarna gå ner och svalka sig i sjön.

Kursen började med att vi skulle träna mellan två godisskålar och köra så att vi klickade vid bra beteende och sade inget vid dåligt beteende. Efter ett tag skötte sig hundarna bra, då hade vi lagt på en störning i form av att medhjälparen satt med den ena skålen i handen och lockade. Då började vi köra linjetag till skålarna så när hundarna skötte sig bra fick de springa till skålarna och äta upp belöningen.

Nästa övning var korta linjetag på vanlig mark och sedan blev det över små hinder i form av bänk, litet staket, eller högre gräs. Detta tyckte Dutch var jättejobbigt så han fick bara korta linjetag så han förstod.

Vi fick innan vi gick in för lunch visa, Dutch och jag, linjetag med 2 stycken markeringar (dummie) på sidan. Dutch skötte sig bra och gjorde vad han skulle. Det trodde inte jag så jag var supernöjd.

Sedan tog vi lunch och jag och Emilia gick en sväng med våra hundar på elljusspåret. När vi kom tillbaka ville Tuula ta kort på samtliga tollare så vi ställde upp och jag tog Tullas lillfis i ena handen och Dutch i andra. :-)

Efter lunchen fick hundarna vila och vi gick ut för att träna oss själva. Vi fick ställa oss på rad och sedan slängde Åsa och Elsa sex markeringar som vi kursdeltagare själva skulle leta upp (utan hund). När samtliga 6 var hittade så gjorde de nya kast med sex stycken dummies. Sedan fick vi vända oss om och försöka kasta "vår" dummie på en stolpe. När alla gjort detta fick vi vända oss om och hämta de andra dummiesarna. När alla var inplockade så blev det på nytt ett kast mot stolpen.

Sedan fick hundarna komma ut och Elsa gick igenom närsök. Jag fick visa med Dutch igen då han förstår signalen. Problemet var här att han skulle sitta framför och inte bli skickad som jag alltid gjort. Därför fick jag lägga till ett varsågod innan.

Som avslutning gick vi ner till sjön och körde handtarget upp från sjön utan att de fick ruska av sig vatten först. Därefter så samlades vi och satte upp mål för kommande vecka och vad vi hade för intryck av kursen. Sedan avslutade Elsa med att slänga en sten i sjön. Hundarna skulle belönas bakåt när de var tysta och satt still. Därefter packade vi ihop och gick tillbaka. Ser redan fram emot höstens fortsättningskurs.

Lördag 6/7-13

Jag, Linda och Solgerd har varit i Åryd, strax öster om Växjö, på apporteringskurs för Elsa Blomster, en av författarna till Apportering till Vardag och Fest. Vi började kl 10 så vi träffades vid Vaggeryd travbana och åkte tillsammans ner till Växjö. Väl på plats gick vi först en rastningsrunda och sedan samlades vi i lokalen. Där hälsade Elsa oss välkomna, presenterade sig själv och kursupplägget samt fick vi berätta vilka vi var, vilka hundar vi hade samt mål med kursen och med hunden.

Sedan gick vi ut och tränade på handtarget dvs nosdutt på hand. Eller en frysning i hand. Dutch och jag har redan tränat detta så vi fick vara med i den gruppen.

Sedan gick vi vidare och började jobba 2 och 2. Vi skulle träna på att hunden skulle gripa dummie och vända upp mot oss snabbt som ögat. Detta gick bra tills Dutch skulle börja hålla lite längre. Då började han rulla dummien i munnen så jag fick tips om att börja träna omvänt lockande med leksak. Detta har vi aldrig gjort förr så det blir spännande och se hur det kommer att gå. :-)

Därefter fick vi träna på att få hunden att stanna/sitta på stoppsignal. Här kom vi i inlärningsgruppen då vi aldrig tränat detta. Dutch skötte sig bra! Fick lägga till ett sitt efter signalen men det funkar bra med handtecknet också.

Sedan var det dags för rastning och lunch. Vi gick ner till sjön och svalkade av hundarna.

Efter lunch fick vi träna på fotgående mellan tre koner och bara det var störning i sig. När det funkade lade vi på mer störning i form av dummie, person som gick runt och pratade utanför eller inne bland konerna. På slutet visade Elsa lite med sin hund Diesel. Hon visade hur man kan träna stoppträning om man är själv med koner och hur man kan träna stopp på längre avstånd med medhjälpare.

Fredag 5/7-13

Idag hade min lilla mamma fyllt 73 år. Var nere med en bukett fina rosor på graven.

Torsdag 4/7-13

Lade spår till hundarna. Dutch fick ett spår med mycket ris och svårframkomligt. Han skötte sig bra och löste spåret utan några problem. Nemo fick ett spår som var lite längre med varierad terräng. Löste det ganska bra. Emma gick med honom.

Onsdag 3/7-13

Grattis till Nemos kull 5, Leringens H-kull, på 2-årsdagen! Hoppas ni får mycket gott.

Måndag 1/7-13

Har kört lite uppletande i skogen med hundarna! De tyckte det var superkul. Nemo hämtade sin boll på en gång och Dutch tog dummien och flummade runt. Matte blev lite irriterad och då kom han med den. :-( Nöjd med båda efter tre skick var. Då kom Dutch raka vägen in med dummien. :-D

Söndag 30/6-13

Har varit i Borås och ställt idag. Upp tidigt och iväg så vi var på plats vid 8 i Borås. Emma var med. Sedan gick vi in och byggde tältet då det regnade och vi ville inte ha hundarna sittande i burarna. Sedan hämtade vi hundarna.

Efter att allt var på plats försökte vi få en kopp kaffe och det fanns ingenstans att köpa då de inte hade fått ut korgarna till funktionärerna. :-( Sedan gick vi tillbaka till ringen och upptäcker att det finns ingen i vår ring men i alla andra ringar finns det sekreterare så iväg till insläppet och, nej, det fanns ingen info om att vår ring inte var inställd...... På väg tillbaka mötte vi Anki, Petras mamma, hon säger att Petra fått ett mail om att det är ändrat. Tillbaka till informationen, och jo, vi ska vara i ring 7, 12 eller 13. Jag tillbaka till ring 7, nej de har italienska vinthundar inte tollare, ring 12, nej de har över 60 flattar så till ring 13, jo, tollarna står längst bak i deras pärm....

Så vi har varit i god tid och byggt tält vid FEL RING! Nu fanns det ingen plats och i stället för att gå som nummer 8 i ringen så gick vi som nummer 42! Blev en lång förmiddag med en superirriterad Anna-Karin! Jag förstår att man kanske behöver byta ring och domare men då ska man informeras!

Fick ett excellent på Dutch och ett CK men i Bästa hane så blev vi oplacerade!

Tack Emma, för att du följde med, även om du fick stressa för att hinna till ditt möte!

Lördag 29/6-13

Har ryckt öron och ansat tassar på Dutch. Imorgon bär det av till Borås. Uffes mamma har varit här och ätit middag. Har även storstädat huset då vi igår bytte tak på altanen.

Torsdag 27/6-13

Träning med Christel och sökträning. Vi körde först en systemövning där Dutch fick springa mellan oss. Sedan gjorde vi 4 bra skick i skogen där han hittade figgen direkt. Nöjd med honom idag. Avslutade med lite lydnad på Nemo och Dutch. Båda skötte sig bra. Nöjd med dem.

Måndag 24/6-13

Har varit på instruktörsmöte på Attila idag. Dutch fick köra lite lydnad innan och Nemo fick lite få tricks innan vi åkte hem. Dutch skötte sig bra bland alla hundar och fokuserade på mig. Vilket var superskönt!

Söndag 23/6-13

Idag packade vi ihop och sedan åkte vi ner till byn och åt lunch. Därefter checkade vi ut och styrde kosan hemåt.

Lördag 22/6-13

Ännu en regnig dag. Uffe tog en tur till med kajaken och jag och hundarna gick en längre sväng och myste i husvagnen. På kvällen grillade vi och hade mysigt med Uffes släktingar.

Fredag 21/6-13

Midsommarafton och som vanligt med regn. Idag vet jag inte vad som hände men vi var proppmätta efter sillen och potatisen så ingen ville ha något mer på kvällen. Gick en sväng fram till byn med hundarna och tittade runt samt handlade lite att äta.

Hundarna fick träna lite med dummie och pipboll. Körde lite stadgeövningar på dem.

Torsdag 20/6-13

Nemo har varit hos veterinären och vi fick det bekräftat att det var igensatta analsäckar. Han fick en spolning i analsäckarna och sedan fick han canikur att äta i helgen. Har varit och fixat blommorna på kyrkogården med min morbror idag också.

På kvällen åkte vi till Hjo. Fint väder när vi kom fram och Uffe tog en tur i kajaken som han hade med sig. Jag och hundarna åkte fram och handlade. Sedan grillade vi när Uffes faster och farbror, Mia och Tomas samt deras dotter Malin med pojkvän Albin var på plats.

Onsdag 19/6-13

Idag körde vi upp husvagnen till Hjo. Vi ska fira midsommar här så hundarna får lite härlig campingsemester, och vi också, naturligtvis. Nemo bajsade lite blod idag. Så i morgon förmiddag ska vi en tur till veterinären. Misstänker analsäckarna.

Tisdag 18/6-13

Har tränat sök vid Vaggeryds travbana idag. Hade med oss Johanna och Olga så att de fick prova på detta och det verkade de gilla båda två. Dutch strulade järnet idag. Nonchalant och ville inte gå ut. Sedan drog han i väg och spårade. Hittade en snitsel och en misstänkt blodfläck inte långt ifrån så jag misstänker att någon lagt ett blodspår här. :-( Satte in honom i bilen och struntade i honom sedan. Nemo har varit lite dålig i magen idag.

Söndag 16/6-13

Har varit på utställning i Gränna idag. Det var SSRK som arrangerade detta. Först ut av "våra" hundar var Nemos barnbarn, Liisa, som blev 2:a placerad i valp 6-9 månader med HP. Sedan var det dags för Nemos son, Leringens Holger, att beträda unghundsklassen. Han fick CK och excellent och blev 1:a i denna klass. Han blev tyvärr oplacerad i BHK. Dutch fick excellent, CK, 2:a öppenklass och 4:a BHK med R-Cert! Hans kritik kan ni läsa under utställningskritik/Dutch.

Sedan var det Nemos barnbarn, Klara, som jag skulle visa i öppenklass. Tyvärr så fick hon VG på grund av att hon var i storfällning. Nemos dotter, Hundskallets Jackie, fick CK och excellent i öppenklass och placerad 2:a. I BTK blev hon tyvärr oplacerad.

I eftermiddag har jag och hundarna bara slappat framför TV:n.

Lördag 15/6-13

Hundarna har fått en genomgång av tassar och öron. Även klorna har blivit klippta.

Fredag 14/6-13

Har gjort en platsläggning på lunchen med Johanna. Gick ganska bra förutom att Nemo låg och ålade sig lite. Men efter en stund skärpte sig även han. :-) På kvällen var vi på stundentfirande hos Malin. Hundarna var hemma.

Torsdag 13/6-13

Kursavslutning på agility fortsättning. Hundarna har varit hemma och vilat idag. Eller rättare sagt jag och Johanna lade en platsläggning på lunchen.

Onsdag 12/6-13

Kursavslutning på nybörjare i agility och ett extrainsatt tillfälle på viltspåret. Jag bad Britt att lägga ett spår till mig. Körde ner till klubben avslutade kursen och for tillbaka till skogen. När jag kom dit hade även Uffe och hans kajak hittat dit. :-) Sedan gick jag och Britt samt Emma Dutch spår. Dutch tog det kanonbra. Det var inte så lång liggtid men han skötte sig jättebra. Vi fick även en vägövergång vilket vi aldrig gjort. Han hade struntat i återgången och bara spårat på i vinkeln. Nöjd med honom. Någon som inte var nöjd var Nemo som bara fick sitta i bil denna dag.

Tisdag 11/6-13

Har haft avslutning på tävlingslydnadskursen idag. Vi hade tävling. Dutch låg 2 minuter på rätt avstånd från mig och jag var lugn. Sedan skötte han sig vid tandvisningen. Vi var nummer ett och linförigheten var han nosig på. Läggandet gick sisådär då jag fick säga till honom 2 gånger. Inkallningen gick bra förutom att jag gjorde ett DK med handen. Ställandet under gång gick kanonbra. Jag gjorde visst ett DK med huvudet som jag inte visste att jag gjorde. Apporteringen gick inte så bra. Gick bättre när han satt framför mig. Men han hoppade inte på tävlingsledaren och stack med apporten så det är ett stort framsteg! Hopp över hinder gick bra men vi hoppar ju så lågt just nu. Nöjd med honom med tanke på hur jag har mått innan vissa kurstillfällen.

Fredag 7/6-13

Har varit hos min kusin i hans stuga idag. Hundarna har fått simma och de var supernöjda. Uffe paddlade kajak till Håkan.

Torsdag 6/6-13

Har haft Inge och Uffe mamma, Lena, på middag idag. Det blev grillat med rabarberpaj till efterrätt. Sedan har vi grejat i trädgården och hundarna har varit ute mer eller mindre hela dagen.

Tisdag 4/6-13

Idag har vi haft kurs i tävlingslydnad. Vi skulle träna på fjärr och det har jag och Dutch tränat på. Det vi ska tänka på är att det ska bli stadga i sitt och ligg dvs han ska klara av att sitta lite längre och vänta på nästa kommando. I ställandet flyttar han fram baktassarna så det måste vi öva mer på att han reser sig utan att flytta tassarna fram. Sedan tränade vi linförighet och apport. Gick bra. Avslutade med att gå fot i cirkel runt de andra vid kommando skulle vi ställa hunden och avlägsna oss tills vi fick ett nytt kommando. Vi fick även träna på att "torrgå" idag.

Söndag 2/6-13

Har varit på viltspårkurs idag. Dutch fick ett jättebra spår förutom att en annan deltagare korsat spåret när hon lade sitt spår. Dutch snurrade lite men löste det kanonbra. Fick ett bra tips av Eva (instruktör och gammal viltspårdomare) att rikta upp hunden innan start så att han har en chans att få spåret i näsan innan jag visar på det. Sedan tycker hon inte att jag ska belöna för mycket i spåret eftersom hunden kan vara fel och då belönar jag det.

Nemo fick ett kortare spår som han löste superbra. Nöjd med båda idag.

Lördag 1/6-13

Tollarträff på Attila med Sök på programmet. Vi fick hjälp från Birgitta på JBK och visa och prova sökövningar. Vi började med att göra vindmarkeringar. Jag låg figg till samtliga hundar. Vi började med valparna som skötte sig bra. De vuxna fick lite längre avstånd och det gick bra för dem också. Sedan visade Birgitta med sin hund hur ett riktigt sök går till. Därefter visade hon hur man går vidare med lösrullemarkering och därefter påvis på figg. Det var roligt och lärorikt.

Körde lite lydnad med hundarna efteråt.

Tränade lösrulle i hand med Dutch på eftermiddagen hemma. Uffe fick ta honom i halsbandet ge honom lösrullen och släppa så att han sprang in till mig och fick belöningen. Har köpt två likadana och den ena är lite nyare så den släpper han. Får lägga den i godisburken så den luktar bättre. :-) Nemo fick köra lite lätt lydnad och det gick också bra.

Fredag 31/5-13

Emma och jag lade spår idag. Dutch fick ett ganska enkelt spår med bara vinklar och ett bloduppehåll. Han löste det bra. Nemo fick ett spår i genom massa ris och ett bloduppehåll och en återgång. Han flummade runt lite mer.

Jag har även tränat lite lydnad med båda hundarna och jag är nöjd med dem. :-) De skötte sig bra. Dutch har i veckan även fått träna på att ge mig lösrulle i handen.

Tisdag 27/5-13

Jag och Dutch har varit på tävlingslydnadskurs idag. Jag är nöjd med Dutch. Vi började med platsläggning och det gick över förväntan. Vi körde även sitt i grupp vilket var mycket svårare för Dutch. Därefter var det dags för två tandvisningar och sedan började vi med dagens övningar.Vi skulle köra fjärr och sitt ligg är inga problem men till ställandet så skjuter han fram tassarna. Måste träna mycket bakåttänk i detta. Sedan gjorde vi lite torrgående och blev dirrigerade runt en "bana" en och en. Övriga deltagare skulle säga vad som vad bra och vad som var dåligt. Sedan gick vi samma sak med hund. Därefter avslutade vi med en att stå i en cirkel och gå slalom mellan varandra. Vid kommando skulle vi ställa hunden och lämna den. När de andra jobbade så skulle Dutch vara passiv. Han löste ställandet och fotgåendet i cirkel kanonbra! Supernöjd.

Läxan till nästa vecka: Jag ska gå fot rakt fram utan att titta på Dutch. Jag ska träna på starter där jag gungar innan jag börjar röra mig.

Söndag 25/5-13

Ännu en tidig morgon då jag och Dutch skulle på viltspårkurs. Hämtade upp Emma med Ares och Titti innan vi åkte till Vaggeryd och spårdags. Emma lade ut ett spår själv till Ares och sedan fick Nemo gå det efteråt. Jag lade ett spår till Rolf och gick ett spår som Lovisa lagt. Dutch spår var väldigt blött och han jobbade enormt mycket. Vid cirkeln så ringade han och kom ut mitt i en massa vatten och fick ta några simtag tillbaka. Jag släppte linan till Göran (som är instruktör och går med) så att jag kom över själv. I övrigt gick spåret bra men han var jättetrött på slutet.

Nemo hade skött sig bra i spåret för Emma.

På eftermiddagen var hundarna med till Attila där jag hade agilitykurs fortsättning.

Lördag 24/5-13

Tidigt i morse ringde klockan och färden gick till Hasslarp mellan Åstorp och Höganäs. Det var SSRK som arrangerade sin årliga utställning där. Jag ställde Dutch med Excellent, CK, 1:a KK, 2:a BHK och R-CERT. Nemo fick ställas i Veteran för första gången officiellt och han fick Excellent och blev 2:a KK. Nemos dotter Freia ställdes också och hon fick Excellent och 2:a i KK. Grattis Annkatrin till detta! Sedan styrde jag bilen hemåt och var hemma på kvällen.

Onsdag 22/5-13

Jag och Christel har tränat sök. Vi körde 6 skick ut på figurant. Dutch löste dem men han var lite loj idag också. Men han är fokuserad och jobbar bra. Efter en paus så körde vi upplock med "lösrulle" han förstår men tycker inte han behöver göra det så det är min träning till måndag. Sedan körde vi lite budföring mellan oss och det löste han också. Sedan körde vi uppletande med först Bäbis, sedan Nemo. Han har aldrig gått på 50 meters ruta så han förstod inte först. Men när han hittat den första så jobbade han på bra. Nöjd med honom. Sedan körde vi Impa. Dutch fick avsluta med att leta efter två dummies. Men han förstod nog inte först för han letade i buskarna efter figurant tror jag. :-) Men när han hittat första hittade han snabbt den andra. Sedan gjorde jag två enkelmarkeringar som han löste bra. Nöjd med båda två idag!

Grattis till Leringens F-kull som fyller 3 år idag. Dvs Fanny, Zandy, Fiffi, Fixie, Jenna, Leo, Sammie, Filur och Zimba!

Tisdag 21/5-13

Tävlingslydnadskurs idag. Vi började med platsläggning och Dutch låg bra! Sedan tränade vi två och två på apportering och han fixade det bra, Dutch. Sedan körde vi lite linförighet och han var lite förvirrad men det gick bra. Sedan körde vi hopp över hinder och det gick också bra. Vi avslutade med att stå i en ring och gå fot emellan varandra och på kommando lägga hunden och avlägsna oss. Gick över förväntan. Nöjd med min hund idag. På förmiddagen var jag och vaccinerade mot kennelhosta och Rabies. Så han var lite loj men jag var nöjd med honom idag.

Måndag 20/5-13

Har haft en slappardag idag. Det var ett rejält åskoväder här så vårt bredband är utslaget. :-( På kvällen åkte jag på klubb och styrelsemöte på Attila. Hundarna var med och vi gick en rastrunda när vi kom och en längre runda på kvällen.

Söndag 19/5-13

Sovmorgon blev det idag. Sedan packade vi lugnt ihop våra grejer och styrde vägen hem till Norrahammar igen.

Lördag 18/5-13

Har varit på Gällösa nationalpark och gått och tagit kort i den fina bokskogen. Därefter så har vi varit en tur i Åkulla bokskogar för vi var sugna på en räkmacka men restaurangen var abonnerad så det blev ingen räkmacka. :( Har varit en sväng i Ullared också men bara på NetonNet då Uffe glömt minneskortet i kameran. Vi tog även en tur till Naturum vid Getterön och fikade.

Sedan när vi kom till husvagnen gick vi en sväng till havet och jag och hundarna plaskade runt i vattnet. Därefter tränade jag lite stadgeövningar med Dutch och dummie. Därefter fick Nemo göra samma sak men med sina gula bollar. :-)

På kvällen var vi på restaurang lilla kajutan och åt planka black and white. Sedan avslutade vi kvällen framför TV:n och melodifestivalen och i år vann Danmark!

Fredag 17/5-13

Idag skulle jag egentligen varit på Rallylydnadskurs men pga massa avhopp blev den inställd. Jag och Uffe planerade då om vår helg och jag har städat hela eftermiddagen som en galning i husvagnen för att få den färdig. När Uffe kom hem packade vi det sista och styrde kosan till Varberg och Södra Näs Camping.

Torsdag 16/5-13

Har haft fortsättningskurs i agility idag. Hundarna var med men fick bara gå en promenad.

Onsdag 15/5-13

Körde lite med targetträning hemma och en ruta. Dutch tyckte att han kunde markera konerna i stället för targeten och han apporterade konerna. :-/ Men skam den som ger sig och på slutet gick det ganska bra....

Nemo fick köra lite träning med koner också. Vi gjorde slalom och spiraler åt både höger och vänster. Sedan dirigerade jag honom till olika koner och det tyckte han var superroligt. :-)

På kvällen hade jag nybörjarkurs själv och fick ett hundslagsmål mellan två hundar. Den ena ägaren blev också lite biten men den andra var mest skärrad.....

Tisdag 14/5-13

Har varit på tävlingslydnadskurs med Dutch på Attila idag. Vi började med en platsläggning och därefter tränade jag och Johanna tillsammans på stå. Det gick hyfsat förutom att han fick för sig att sticka iväg och kissa en gång. :-( Sedan körde vi lite targetmarkering och började med att träna ruta och framförgående. Dutch skötte sig bra och jag var supernöjd med honom idag. :-)

Söndag 12/5-13

Har varit och gått en promenad i Hassafall i hovslätt idag. Hundarna passade på att svalka tassarna i Tabergsån. På eftermiddagen var vi hos Anna och Niklas och åt middag. Tack för en trevlig kväll!

Lördag 11/5-13

Hundarna och jag har varit i trädgården hela dagen. På eftermiddagen var vi och åt middag hos Lena.

Fredag 10/5-13

Har varit på Elmia Game Fair och gått i två rasparader med Nemo och Dutch. Nyttig miljöträning för båda. Vi har sett uppstoppad Älg samt vildsvin. Sedan har vi tränat skott och Dutch tyckte det var lite jobbigt men skötte sig bra ändå. Tack Emma, för att du ställde upp och följde med.

Torsdag 9/5-13

Attila har haft uppvisning på Röllekaboden idag. Jag och Emma var på klubben kl 12.30 och hämtade hinder och mötte upp Katja och Elsa. Sedan åkte vi till Röllekaboden. Väl där ordnade vi hindren och Emma, Elsa och Katja började mjuka upp hundarna. Vi körde en uppvisning och jag presenterade klubben och ekipagen. Sedan gjorde vi så att de som ville prova fick göra det. Sedan gick vi och tittade lite och avslutade med en uppvisning till. Dutch har tittat på kor och ponnier, samt kaninungar. Han var supernyfiken.

Tisdag 7/5-13

Har varit på Attila två gånger idag. Först körde vi ett sökpass med Christel. Vi började med att lära Dutch att söka av i passager och detta gjorde vi genom att göra en form av budföring mellan varandra på appellplan. Det var varmt ca 25 grader i solen och nästan vindstilla. Det tog mycket på orken. Efter fikat körde vi påvis i skogen. Han fick fyra stycken som han löste kanonbra. Nöjd med detta arbete idag.

På kvällen har vi varit på tävlingslydnadskurs. Vi har tränat inkallning och sedan har vi delat upp oss i grupper och kollat av varandra. Vi har stått med papper och penna och skrivit ner överkroppsrörelser, benrörelser och helhet på föraren som tränat sin hund framför de andra.

Dutch hade problem att sitta kvar på inkallningen. Han tappade minnet emellanåt och satt jättefint för att sen komma och sätta sig fint vid sidan av mig. När jag gick framför de andra ska jag tänka på startfot (vilken fot jag börjar med), vänster axel sjunker när jag gör halt. Gå mer naturligt. Dutch måste träna mer på att hålla fokus på mig och inte tappa det hela tiden. En form av stadgeövning i form av kontakt..... Sedan måste vi stadgeträna att han gör det jag säger och verkligen klarar av det. Det vi ska ha nu är TÅLAMOD och MOMENTINLÄRNING i småbitar.

Nemo fick köra några skick på favoritbollen. Så han har tränat lite han också.

Söndag 5/5-13

Viltspårkurs idag. Dutch fick gå ett spår som hade en liggtid på ca 24 timmar. Han har aldrig gått ett sådant spår och det var varmt (över 20 grader) samt väldigt blåsigt. Det började med ett sidopåsläpp. Han kom lite fel i början och hade svårt hela tiden att ta sig an spåret men han jobbade på ca 500 meter och sedan fick jag börja sporra honom. Han löste det med en del hjälp och är inte redo för ett öppenspår ännu men jag är nöjd med hans bedrift i spåret idag.

När jag kom hem gick jag ut ett spår till Nemo och sedan gjorde jag ett lätt nybörjarspår till Dutch. Dutch fick en liggtid på 2 timmar och han löste det bra. Ville ha ett positivt slut idag. :-)

Nemo fick ett spår med liggtid på 7 timmar. Han tog an bra men sedan hade jag gått igenom en liten dunge med smågranar och där tappade han spåret och fick ringa någon gång. Kom vidare och löste bloduppehållet i vinkel. Sedan hade blåsten flyttat spåret en bit. När han kom till återgången ringade han bara en liten tur och sedan gick han på spåret igen. Sedan gick det jättefort och i spårkärnan nästan hela vägen till slutet. På slutet hade jag gått igenom ett snår med smågranar igen men Nemo rundade detta och tog spåret på andra sidan. Nöjd med hans jobb idag.

Lördag 4/5-13

Tollarträff och det var bara Dutch som var med då det var apportering på schemat. Han fick mest träna passivitet och stadga. Han fick också lukta av en Canadagås och han löste detta men att ta det eller en kråka i munnen det är en annan sak.

Skotten gick bra. En gång kollade han in var skotten kom från men i övrigt brydde han sig inte. Nöjd med honom idag.

Nemo fick köra ett uppletande när jag kom hem. Han var supertaggad och han löste att jag gömde två föremål. Nöjd med honom också. :-)

Fredag 3/5-13

Vi har haft jättekul jag och Dutch idag. Vi har gjort vår första riktiga sökträning. Första gången blev han förvånad att det var en människa i skogen. I och med att jag vid påviset gör likadant som vid skicket på apportering så tror jag att han letade dummie. :-) Därefter gjorde jag några skick till och det gick mycket bättre. Efter en paus avslutade vi med 4 nya påskick som han löste galant. Nöjd med honom idag. :-)

Torsdag 2/5-13

Har haft agilitykurs idag och hundarna fick vara hemma hos Uffe.

Onsdag 1/5-13

Gjorde två spår till Nemo och Dutch idag. Nemo fick ett spår med spetsvinkel, bloduppehåll i vinkel, återgång. Dutch fick ett spår med bloduppehåll i vinkel och en återgång. Båda började sina upptag i ruta. Det var soligt och blåsigt!

Nemo var lite flummig idag. Han gick ur spår ett par gånger och han tappade spåret vid spetsvinkeln men annars löste han det okej.

Dutch jobbade bra och hade lite otur vid återgången när han ringade första gången missade han precis spåret och fick ta ett "extra" varv. Men han löste sin uppgift och matte var nöjd.

Tisdag 30/4-13

Valborgsmässoafton och jag och hundarna tar en ledig dag. :-)

Måndag 29/4-13

Stackars Dutch han är supertrött idag och så har matte anmält sig till en träningstävling på Attila. :-) Jag är nöjd med vår insats med tanke på att han var seg och att han blir så störd över allt runt omkring. Vi fick ihop 91 poäng. Vilket är betydligt mer än på debuten på Tollarspecialen. :-)

Moment Koeff Betyg Anteckningar
1. Platsliggande 4 0 Avstod för att se hur mina nerver var utan platsliggning
2. Tandvisning 1 9 Står
3. Linförighet 4 5 Extra kommando, växlar positon, styr med koppel, släpar, luft
4. Läggande 2 7,5 långsamt läggande
5. Inkallning 2 0 Han ville inte sitta kvar
6. Ställande 3 7 extra kommando, många steg, ff
7. Apportering 1 0  
8. Hopp över hinder 2 10  
9. Helhetsintryck 1 6 Stök mellan momenten (Dutch busade runt lite för mycket på banan)
Summa 20 91  


Söndag 28/4-13

Har idag varit uppe tidigt ännu en gång. Idag var det viltspårkurs på Attila med Dutch. Dutch fick ett spår som legat ca 2½ timma. Han fick ca 695 meter och det var en oblodad vinkel och en återgång. Han löste dem men låste sig lite på ett annat ekipage som råkat komma lite för nära återgången. Fick hålla emot så att han inte sprang fram till dem men när han släppte det ekipaget gick han vidare och jobbade fint. Han gick också över en rådjurslega med massa hår. Han stanna länge här så jag fick nästan dra honom vidare för att han skulle förstå att spåret fortsatte. Men det var första gången vi gick på något sådant så han löste det fint. Nöjd med hans jobb idag. Han var riktigt trött på slutet men kämpade på ändå.

Nemo fick ett kort spår som låg ca 3 timmar. Det var en oblodad vinkel men sen var det vinklar och spåret som gick ganska nära varandra. Han löste detta och fick ett kort men bra spår. Nöjd med gammelmannen idag också.

Hemkommen tittade jag på Världscupfinalen i hoppning på TV och sedan åkte vi en sväng till Emma och firade hennes födelsedag.
 
Lördag 27/4-13

Upp i ottan och upp till Jönköpings Brukshundsklubb för att göra ett MH på Dutch. Stackarn han skulle bara veta på morgonen som väntade. Vi gick som hund nummer 1 och jag är nöjd med hans MH. Avstod skott då han blivit lite berörd sista gångerna. Inget allvarligt men jag vill inte förstöra det jag har. Han fick följande:

Kontakt    
Hälsning 4 Tar kontakt själv eller besvarar kontaktförsök
Samarbete 4 Följer med villigt. Engagerar sig i testledaren.
Hantering 4 Accepterar. Svarar med kontaktbeteende.
Lek 1    
Leklust 4 Startar snabbt. Leker aktivt.
Gripande 4 Griper direkt med hela munnen.
Dragkamp 2 Griper tveksamt, släpper, håller, men drar inte emot.
Förföljande    
förföljande 1:a gången 3 Startar eller springer långsamt. Kan öka farten. Fullföljer.
förföljande 2:a gången 4 Startar med hög fart. Målinriktad-bromsar in vid bytet.
Gripande 1:a gången 2 Griper inte, nosar på föremålet.
Gripande 2:a gången 3 Griper tveksamt eller med tidsfördröjning.
Aktivitet 2 Är uppmärksam och lugn - står, sitter eller ligger.
Avståndslek    
Intresse 2 Kontroll, avbrott förekommer
Hot/aggressivitet 1 Visar inga hotbeteenden
Nyfikenhet 5 Går fram direkt fram till figuranten utan hjälp
Leklust 2 Leker inte, men visar intresse
Samarbete 4 Är aktiv med figuranten. Visar även intresse mot passiv figurant
Överraskning    
Rädsla 3 Gör undanmanöver utan att vända bort blicken
Hot/aggressivitet 2 Visar enstaka hotbeteenden
Nyfikenhet 2 Går fram när föraren sitter på huk och talar till overallen samt lockar på hunden
Kvarstående rädsla 1 Ingen tempoförändring eller undanmanöver
Kvarstående intresse 2 Stannar upp. Luktar eller tittar på overallen vid 1 tillfälle.
Ljudkänslighet    
Rädsla 4 Flyr högst 5 meter.
Nyfikenhet 2 Går fram när föraren sitter på huk och talar till skramlet samt lockar på hunden.
Kvarstående rädsla 2 Liten båge eller tempoväxling vid någon utav passagerna.
Kvarstående intresse 2 Stannar upp. Luktar eller tittar mot skramlet vid 1 tillfälle.
Spöken    
Hot/aggressivitet 2 visar enstaka hotbeteenden.
Kontroll 4 Kontrollerar och/eller handlar mot båda spökena. Kortare avbrott.
Rädsla 5 Backar längre än kopplets längd eller lämnar platsen alt. flyr.
Nyfikenhet 1 Går fram till figuranten när föraren tagit av figurantens huvudbonad. Går inte fram inom tid.
Kontakt 4 Tar själv kontakt med figuranten.
Lek 2    
Leklust 4 Startar snabbt, leker aktivt.
Gripande 4 Griper direkt med hela munnen.
Skott 5 Berörd rädd. Alt vill lämna platsen försöker att fly eller mitt alternativ Föraren avstår skott.

 Efter MH:t åkte jag till Attila och städade för det var vårstädning. Sedan tillbringade jag eftermiddagen med att titta på dressyrfinalen i världscupen på TV.

Nemos första kull, Hundskallets J-kull, fyller 6 år idag. Grattis säger vi till: Jackie, Elsa, Cole, Ozzy, Jappe, Jison, Jack och Jalle.                     

Torsdag 25/4-13

Har idag haft fortsättningskurs i agility. Jag och Johanna tränade lydnad innan. Vi hjälpte varandra att köra igenom ettans moment. Vi hade en platsläggning med Johanna och Vilda. Gick bra. Nemo fick köra lite moment som jag vet hur man gör i Rallylydnad.

Onsdag 24/4-13

Hundarna var hemma hos Uffe som gick en längre sväng med dem. Jag hade kursstart på agility nybörjare.

Tisdag 23/4-13

Kurs för Dutch och mig i Tävlingslydnad idag igen. Vi började med att gå igenom vår position i fotgåendet. Sedan fick vi träna på bakdelskontroll. Vi jobbade 2 och 2. Jag jobbade med Angela och Boris (staffe). Efter fikat gick vi ut och hade först en platsläggning och tandvisning. Som gick jättebra. Sedan gick vi tillbaka till våra "grupper" och tränade på läggande under gång. Det gick sisådär. Han sackar på transportsträckan och jag tror att det beror på att jag tränat själv och därför kollat vad jag har honom och därmed tryckt honom bakåt. Så nu tar vi nya tag. :-)

Måndag 22/4-13

Var på klubben och körde lite lydnad med Dutch. Gick bra. Nemo fick vara med som sällskap och moraliskt stöd. Sedan kom Emma förbi och då höll hon Nemo och jag tog Dutch när det var dags för skott-träningen. Det går bättre och bättre. Nu kan han äta godis även om han låser sig mot skotthållet samt sänker öron och svans.

Lördag 20/4-13

Uffe har haft hand om hundarna idag. De har gått en långrunda och sedan har de varit i trädgården nästan hela dagen. Jag har varit på JBK och tittat när Johanna och Olga samt Linda och Klara gjorde sina MH:n. De skötte sig kanon båda ekipagen.

På kvällen var vi på 30-års kalas hos Lasse (min kusins son).

Fredag 19/4-13

Har varit på Attila en sväng idag också. Tränade lite agility med Nemo och gjorde en ruta med dummiesök till Dutch. Dutch fixade 3 dummies men på den 4 hittade han massa matrester och satte i sig med ben och allt. :-( Avslutade med lite lätt lydnad på appellplan. Hjälpte även Mattias (min kusins son) sambo Saga med hennes hund på agilityn.

Torsdag 18/4-13

Dutch var med på Attila! Jag tränade lite lydnad med honom. Han skötte sig hyfsat. Lite svårt att få snygg sväng på baken när bakdelskontrollen är lika med noll! :-D Sedan hade jag kursstart med Fortsättning, Agility. Blir kul att hålla kurs för dessa duktiga ekipage.

Gick en runda som avslutning med Dutch innan jag åkte hem. Nemo fick vara hemma hos Ulf och de gick en lite längre promenad.

Onsdag 17/4-13

Har gått ett spår med Nemo och Dutch. De har gått ett spår som hade en liggtid på ca 5 timmar. Dutch hade en oblodad vinkel samt en återgång. Han löste båda bra. Nöjd med honom. Emma gick med Nemo. De hade färska slag i sitt spår på flera ställen. Nemo lyckades hitta till slutet men han fick jobba mer än Dutch. Han löste återgång och oblodad vinkel också. Mycket nöjd med bådas arbete. Började med en ruta på båda spåren.

Tisdag 16/4-13

Idag började vår tävlingslydnadskurs. Dutch och jag fick börja med platsläggning och han skötte sig jättebra. Sedan fick vi köra kontaktövningar och det gick bra. Sedan skulle vi öva på bakdelskontroll och jag konstaterade att Dutch har superbra framdelskontroll. :-D Vi har en del att öva på till nästa vecka. :-)

Måndag 15/4-13

Har varit på klubben och tränat idag. Kört igenom lydnaden på Dutch. Nöjd med honom idag.

Söndag 14/4-13

Upp tidigt idag också. Viltspårkurs fortsättning började idag. Dutch fick ett spår som hade legat ca 1½ timma. Det var tre vinklar varav en oblodad. Han löste sin uppgift bra. Emma gick med Nemo efteråt och han hade en ringning vid det oblodade vinkeln. Men jag tror det beror på att vi gått efter Dutch. Nyttig träning att gå en annans spår. :-)

Lördag 13/4-13

Har varit i Mjölby och ställt ut idag. Dutch blev BIR och oplacerad i Gruppen. Nemo blev BIR-veteran och oplacerad i BIS-finalen. Nemo visades av Emma (Shepperke) Lundberg och det gjorde hon kanonbra.

Fredag 12/4-13

Båda hundarna blev frisserade. Öron klippta, tassar nytrimmade mm. I morgon ska vi till Mjölby och ställa ut.

Måndag 8/4-13

Tränade skott på klubben idag igen. Han låser sig fortfarande så jag ska ta med Nemo nästa gång. Så får vi se hur Dutch reagerar. Hade därefter möte och Dutch fick komma in efter halva tiden och vara med det sista.

Söndag 7/4-13

Har varit och tränat jaktapportering idag. Vi tränade stadga. Vi började med att låta hunden sitta vid sidan, sitta kvar, ligga kvar när föraren befann sig på olika positioner. Sedan tog vi och lade en leksak eller dummie framför hunden och gjorde samma övningar men hunden fick inte ta dummien. Därefter gick instruktören runt och sparkade på leksakerna och hunden skulle vara kvar i position. Sedan fick vi ställa oss på ett led och vi gjorde släta inkallningar. Därefter skulle hunden sitta kvar och instruktören kastade först dummie och sedan rullade hon tennisboll förbi hundarna. De skulle vara kvar i position.

Sedan gick vi slalom mellan dummies och satte hunden vid varje dummie och gjorde inkallning. Därefter lade hon till en tennisboll på dummien och hunden skulle fortfarande sitta kvar och komma vid inkallning. Sista utmaningen som tillkom var en viltdummie.

Dutch skötte sig bra och jag var nöjd med honom.

Fredag 5/4-13

Hundarna och jag har gått en sväng idag och sedan har Ann och Göran varit här och fikat.

Onsdag 3/4-13

Uffe och jag har varit på Attila och fixat däcket idag. Hundarna var med. Dutch fick köra ett lydnadspass och en omgång budföring mellan mig och Uffe. Nemo fick bara köra budföring. Sedan gick vi en sväng med hundarna innan vi åkte hem.

Tisdag 2/4-13

Har gått en längre sväng med hundarna idag. Gjorde en uppletande ruta men Dutch ville inte ta sin dummie idag. Så han fick träna passivitet när matte och Nemo körde uppletande.

Söndag 31/3-13

Idag har vi varit hos Uffes mamma och ätit påskmat. Hundarna fick vara hemma efter att vi gått en längre runda med dem.

Lördag 30/3-13

Påskafton! Var med Emma på Attila på morgonen. Tränade uppletande på dummie med Dutch, klockan och linjetag. Uppletandet gick bra. Lite sämre med de övriga två. Sedan tränade jag lite lydnad som också gick hyfsat.

På eftermiddagen var vi hos Uffes faster och farbror, Mia och Tomas. Samt var deras dotter Malin (hon som var hundvakt när vi var i Holland) hennes pojkvän, och Mias mamma och pappa där. Hundarna fick en påskbuffé de också. Vi hade det jättetrevligt. Tack Mia och Tomas.

Fredag 29/3-13

Har varit på Attila och tränat idag. Dutch fick köra lydnad och det gick bra. På slutet fick han köra budföring till Linda och det tyckte han var kul men det tog några gånger innan polletten trillade ner i huvudet. Nemo fick bara köra budföring och det tycker han är superkul. Nöjda hundar idag.

Onsdag 27/3-13

Tog en långpromenad idag. Nöjda hundar och matte när vi kom in.

Tisdag 26/3-13

Har bara låtit hundarna vara idag.

Måndag 25/3-13

Åkte ner till klubben för att träna skott med Dutch. Kom på att det har jag aldrig gjort. Vi ska ju snart göra ett MH och då kan det vara bra att veta hur han reagerar.....

Vi var på parkeringen och Dutch blev låg när det small. Inte rädd men påverkad. Efteråt fick han gå fram och hälsa på skytten och lukta på pistolen. Blir att träna detta lite då han ska (förhoppningsvis) användas i eftersök och då inte får vara berörd.

Efteråt gick vi in på planen och busade och lekte och körde allmänna kontaktövningar.

Söndag 24/3-13

Körde ett uppletande i skogen idag. Det gick bra och hundarna var nöjda. Gick i övrigt lite längre runda idag också.

Lördag 23/3-13

Har haft avslutning på valpkursen idag. Efteråt fick Nemo och Dutch köra lite lydnad. Dutch fick köra några linjetag med Lindas hjälp och det gick sisådär. Nemo fick köra lite lätt rallylydnad idag. Jag och Tina har planerat fortsättningskursen i agility också.

Onsdag 20/3-13

Har tränat lite lydnad med hundarna hemma. Gick bra. Nemo fick köra lite börjar på följsamhetsövningar i Rallylydnad. Det är jobbigt när man på äldre dar måste börja tänka igen.... ;-)

Dutch fick köra lite fritt följ och det gick bra och sedan fick han köra en inkallning och ett ställande under gång. Nöjd med deras insats idag.

tisdag 19/3-13

Gick en långrunda med hundarna i snöyran. Sedan tog vi en spadag och badade båda två som luktade apa och fäller enormt just nu. :-)

Måndag 18/3-13

Vi hade en träff för agilitymänniskorna på klubben idag. Tränade lite kort lydnad med Dutch innan. Men det blåste så kallt att det blev väldigt kort. Nemo fick bara vara idag.

Söndag 17/3-13

Har varit på Attila och tränat med Linda. Vi tränade hundarna en och en och passade även på att ta lite nya kort när vi tränade. Nemo skötte sig bra och även Dutch. Dutch fick köra mest lydnad. Nemo fick köra ett uppletande efter bollen och lite rallylydnad.

Lördag 16/3-13

Idag har jag varit på årsmöte med SBK-Småland. Uffe har också varit i väg hela dagen så vår snälla kompis Emma (schipperke) Lundberg har varit hundvakt åt oss idag. Gick en långrunda med hundarna på morgonen så att de fick av sig lite energi innan de skulle vara inne hela dagen.

Fredag 15/3-13

Har bara kört lite uppletande i skogen med hundarna idag.

Torsdag 14/3-13

Körde lite lydnad hemma. Nemo fick köra lite rallylydnadsmoment som att sitta framför och gå in i fotposition genom att runda mig. Tycker han är lite klurigt. Sedan tränade vi även på gamla "brukssvängen" dvs att jag svänger åt ett håll och Nemo rundar mig på andra hållet i heltomsvängar.

Dutch och jag tränade även på att hålla en apportbock lite längre. Han har börjat slarva med att hålla kvar sakerna i munnen så jag tar ett rejält kliv tillbaka i träningen och ser vad jag missat någonstans.

Onsdag 13/3-13

Idag har hundarna fått ta det lugnt då jag har varit på möte på Attila. Hundarna fick vara hemma då jag visste att det skulle ta tid och det var snökaos ute.

Tisdag 12/3-13

Linda kom och vi tränade med hundarna. Vi körde olika linjetag, lydnad och ett spår till Elsa.

Måndag 11/3-13

Har bara gått en längre sväng idag med hundarna.

Söndag 10/3-13

Har varit på Attila idag och haft tollarträff. Vi hade rallylydnad på schemat idag. Dutch fick köra lite apporteringsträning efteråt som gick superdåligt då Dutch for runt och hade tappat öronen fullständigt. Nemo fick vara med på träffen idag. Han skötte sig jättebra och var väldigt följsam. Han tyckte nog det var kul att stå i centrum för aktiviteterna idag.

När vi var klara gick jag och Linda en längre sväng med hundarna nere vid Attila innan vi åkte hem.

Lördag 9/3-13

Har kört Dutch i ridhuset idag. Han gick ganska bra. Sedan har vi kört tillbaka hindren till klubben och jag tränade lite efteråt med Nemo. Gick en längre runda när jag kom hem.

Torsdag 7/3-13

Tog och gick en långrunda med hundarna idag. Ingen träning utan bara en promenad.

Onsdag 6/3-13

Har kört lite lydnad med Dutch. Han gick sisådär. Han tog i alla fall apporten och höll fast den en stund utanför trädgårdsstaketet. Yippiieee!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Nemo fick köra lite rallylydnad i trädgården och det tyckte han var superkul. :-)

Tisdag 5/3-13

Linda har varit här idag och jag och hon har tränat apportering med Dutch och Klara. Det gick sisådär idag. Han är lite disträ just nu vet inte vad det är. Men jag fick till ett bra skick på ett sök och han lyssnade efter en stund när vi gjorde klockan. Han var hyfsat passiv ända tills det kom 3 saluki med matte och sprang förbi.

Nemo fick köra lite i trädgården och det tyckte han var kul. Linda gick ett kort spår som jag lagt till Elsa på fotbollsplan och det gick ganska bra.

Söndag 3/3-13

Har varit i Moheda och ställt ut Dutch. Fick detta retliga R-Cert IGEN!!!!!!!!!!!!!!! Men men nån gång är det väl vår tur...... Dutch skötte sig kanon. Var supernöjd med honom. Linda och Klara var med och de fick Very good och slutade 4:a i unghundsklassen och Malte och Chatarina var med också och de fick Very good de med och slutade också 4:a i unghund. Grattis till dessa resultat.

När jag kom hem bytte jag om och vi åkte till Habo där Nemo och husse redan var. Det var kalas för husse och några släktingar till honom. Hundarna hade mycket att hålla koll på. :-)

Lördag 2/3-13

Ridhusträning idag. Nemo fick köra lite agility till hans stora glädje och det gick jättebra. Dutch fick först köra lite lydnad och det var lite vimsigt. Men han skärpte till sig på slutet. Sedan efter att jag kört Nemo gick jag ut och skulle köra lite apportering med honom men han låste sig på Lindas hundars slag lite längre bort så det gick inte så bra. Men det är bara att ta nya tag och komma igen.

Torsdag 28/2-13

Idag har jag på eftermiddagen varit hos Linda och tränat apportering med Dutch. Först fick han köra enkla linjetag och en enkelmarkering. Sedan fick han träna passivitet när Klara tränade. När det var dags för vår tur igen så passade han på att sticka iväg. Fick efter mycket om och men tag på svansen och sedan hade vi ett samtal mellan fyra ögon han och jag. Sedan gick jag tillbaka och gjorde om övningen men han fick inte hämta markeringen. Utan det gjorde jag. Vände sedan på honom. Gick ut en markering och gick tillbaka. Gjorde lite stegförflyttningar och skickade honom sedan. Som avslutning gömde jag en dummie i snön och han fick göra ett sök. Gick bra. Nöjd med min lille herre idag.

Nemo fick vara hemma. Så han var superglad när vi kom hem. :-D

Onsdag 27/2-13

Gick en riktigt lång runda i skogen. Fick plumsa fram i snön då det började töa och var supertungt på vissa ställen. Hundarna och jag var trötta på kvällen.

Tisdag 26/2-13

Igår var jag på anställningsintervju så då blev det inget gjort med hundarna. Idag har vi haft valpkurs på Attila. Dessförinnan tränade jag Nemo och Dutch. Nemo gick mycket bättre idag. :-) Dutch gick också bra. Nöjd med båda två.

Sedan visade jag massage för valpdeltagarna med Nemo och han ville inte vara med på det. :-)

Söndag 24/2-13

Jag och Uffe gick en längre runda med hundarna idag. Sedan på eftermiddagen var det årsmöte på Attila och instruktörsmöte efteråt. På årsmötet blev jag inröstad i styrelsen och sedan fick jag till min stora förvåning utmärkelsen "Årets Attilamedlem 2012". Motiveringen löd:
"Anna-Karin är en medlem som alltid är positiv och engagerad. Hon ställer upp och erbjuder sin hjälp i klubben.
Under 2012 har Anna-Karin, med engagemang och kunnande, utvecklat klubbens agilityverksamhet. Anna-Karin har varit initiativtagare till både agility fortsättningsk
urs och agility tävlingskurs, vilka hon också haft ansvar för som instruktör.
Genom att träna och coacha hundar och dess förare så har vi nu ett antal ekipage, tävlande för Attila SBK.
Anna-Karin har också, förutom agilitykurser, varit instruktör i både valp- och grundkurs, samt vid flera tillfällen visat hundmassage och stretching för deltagare i andra kurser på Attila. Hon har också sett till att det ordnats med vinterträning i ridhus.
Vi vill tacka Dig, Anna-Karin, för Din insats och utser Dig härmed till "Årets Attila-medlem" 2012."
Därefter delade jag med blandade känslor ut KM-bucklorna i agility.

På instruktörsmötet visade det sig att vissa i agility fortsättning och agility tävling har trillat bort. Så nu håller jag med hjälp från Katja på att sammanställa dem igen så att det blir rätt.

Lördag 23/2-13

Ridhusträning idag. Dutch skötte sig kanonbra och gjorde momenten trots en massa störning i form av agilityträning och stadgeträning bakom och framför Dutch. Matte var nöjd med sin lille fis. :-) Nemo var lite mer sur då det var ganska kallt och han var stel. Han fick inte träna någon agility utan bara köra lydnad. Han fräste åt Annas nya cavalier, Chippen, och var allmänt sur.

Fredag 22/2-13

Idag har jag och hundarna stimmat runt då husse fyller år. Först var jag och handlade och städade, lagade mat. Sedan kom Teresia förbi och hälsade på med sin dotter, Freja, som är ca 13 veckor. När hon hade åkt dammsög jag och skurade färdigt golven. Sedan gick vi en runda med hundarna.

Uffes mamma, och hennes sambo, samt Uffes bror med sambo och Emma (som brukar hjälpa mej med hundarnas klor) kom och fikade. Det blev smörgåstårta. När gästerna gått så knackade det på dörren och grannarna kom in en sväng.
 
Tisdag 19/2-13

Har gått en långrunda med hundarna idag. När vi kom tillbaka körde jag lite dummieträning med Dutch. Först körde jag klockan och belönade när han tittade på dummien och satt kvar. Sen körde jag lite vanliga linjetag och det gick bra. Då slutade jag och var nöjd med min kåta hund idag. :-)

Måndag 18/2-13

Jag och Linda var ansvariga på klubben idag så vi passade även på att träna där. Jag körde lydnad med Dutch och det gick jättebra tills på slutet då Linda kom som har löptik hemma. Han lät som Pavarotti men gjorde det han skulle.... :-(

Nemo fick göra uppletande efter gula bollen och det gick ganska bra. Nöjd med honom idag i alla fall.

Söndag 17/2-13

Jag och Linda skulle åka på jaktkurs men tyvärr blev instruktören sjuk så vi tränade själva istället. Tränade stadga och det gick bra, sen skulle vi köra klockan men det gick inte alls. (Har i och för sig aldrig tränat detta med Dutch utan enbart med Nemo) Sedan körde jag lite visselsignal för att träna stopp och inkallning. Gick så där.....

Lördag 16/2-13

Har varit och tränat i ridhuset idag. Nemo fick bara köra lite lydnad utanför då han markerade i vänster fram idag. Dutch fick köra passivitet och lydnad. Han skötte sig jättebra men på slutet blev han lite blockerad i hjärnan....... Dessa underbara löptikar som finns nu......

Tisdag 12/2-13

Har haft valpkurs idag. Har visat fyrklövern med Dutch och även lydnadsettans moment då de var nyfikna. Träningen gick ganska bra idag. Dutch var lite disträ men efter ett tag började han lyssna. Nemo fick gå en promenad och sedan körde vi lite lätt lydnad på planen.

Söndag 10/2-13

Idag har jag, Linda och Chatarina varit i Mjölby och ställt ut. Dutch blev 2:a bästa hane med R-CERT och matte var supernöjd med sin kille. :-) Sedan åkte jag och fikade hos Siw och Martin. Dutch och Leo började mäta sig så vi fick dela på dem då vi inte ville ha slagsmål i lägenheten. :-) Under promenaden innan gick det jättebra med dem. :) Dessa hormoner...... Tack Siw, för det goda fikat och tack för den trevliga pratstunden.

Lördag 9/2-13

Idag har jag varit i ridhuset och kört lite agility med Nemo. Gick hyfsat bra.

Sedan tränade jag och Linda utanför med dummies och passivitetsträning och linjetag. Gick ganska bra med Dutch idag. Han var superduktig på passiviteten. Linjetaget kunde gått bättre. :-)

Torsdag 7/2-13

Ligger fortfarande sjuk och orkar inte göra något. Men idag har vi tränat på att dutta på target. Gick ganska bra. :-)

Söndag 3/2-13

Idag skulle jag varit på jaktlydnad men jag hade sådan feber att jag inte kunde åka. :-(

Lördag 2/2-13

Har varit sjuk i veckan och idag mådde jag heller inte bra men jag åkte till ridhuset för att träna Dutch lite. Han gick bra med tanke på hur jag mådde. Katja körde lite agility med Nemo och det tyckte de båda var kanonkul. :-) Tack för hjälpen, Katja.

Onsdag 30/1-13

Malin kom efter skolan idag. Hon fick lunch ihop med oss och sedan tog vi en promenad. Vi gick till Danish Crown och vände och sedan körde jag lite uppletande med dem. Nemo var superduktig men Dutch var lite för busig. Han hittade dummiesarna men ville inte komma in med dem.

Tisdag 29/1-13

Valpkurs på schemat idag. Hondan har också varit på verkstad. Dutch fick köra ett lydnadspass innan kursen. Han gick jättebra. Sedan gick jag en runda med dem efter kursen och sedan tränade jag Nemo. Dutch var fortfarande speedad så han fick ett pass lydnad till. Nöjd med båda hundarna idag.

Måndag 28/1-13

Idag passade jag valparna när Dyonne åkte till jobbet och tills valpvakten Inge kom vid 9. Uffe och jag hann äta frukost och göra oss i ordning. Sedan åkte vi och handlade lite teer och godis att ta med hem. Dyonne var hemma när vi kom tillbaka så vi åt en lunch ihop och sedan lastade vi in i bilen och åkte till Eindhoven.

Resan hem var lite guppig då det var mycket oväder. När vi kom till Skavsta så tog vi bilen och åkte till Norrköping där vi åt lite för att sedan ta oss hem. Vi var hemma ca 21.45 och hundarna var superspralliga. Vi tittade på nyheterna sedan åkte jag och handlade lite mjölk och bröd för att därefter gå en kvällsrunda med hundarna.

Söndag 27/1-13

Promenad i Vijlen med Marc, Dyonne, Marc, Richard med dotter, Yolanda med dotter, och Uffe och jag. Vi gick i ca 2 timmar. Det var en trevlig promenad och Djaro (Nemos son), Ciona, Tessa, Fleur och Jip njöt i fulla drag. Vi fick se några rådjur komma skuttande. Det var mycket mountainbike-cyklister ute i skogarna. Vi mötte även en skidåkare (fanns knappt nån snö) och en massa folk som var ute och gick.

Efter promenaden tog vi en kopp varm choklad med vispgrädde och äppelpaj på Puffing Deer. :-) Det var skönt att komma in i värmen och mysa framför en öppen brasa. :-)

På eftermiddagen hade Marc och Dyonne ett valpbesök och sedan tog vi en slappareftermiddag med bla fotografering på valparna ihop med en blå respektive rosa gubbe i soffan. Sedan tog vi ståbilder på dem också.

Lördag 26/1-13

Morgonen skulle vi ha det lugnt med enbart en promenad vid slottet för Ulf och Marc men det blev en tur för Marc och Dyonne till veterinären innan Uffe och Marc kunde gå ut med hundarna. Sedan åkte jag och Uffe till Yvonne och Remi och hälsade på Dowan (Nemos son).

På kvällen var vi, jag, Uffe, Marc och Dyonne i Thoorn och åt en supergod middag. Det var min och Uffes gemensamma födelsedagspresent. Tack för den underbara kvällen, Marc och Dyonne! 

Fredag 25/1-13

Idag vaknade vi och gjorde oss i ordning sedan kom Janny och var valpvakt när Marc, Uffe och jag tog oss ett besök i Maastricht. Det blev en promenad och tittade på gamla stadsmuren, kyrkor och gamla hus. Trevligt och lite roligt att se. Sedan intog vi lunch i form av en toast Hawaii med varm choklad och grädde för mig. Uffe och Marc tog något som såg ut som en omelett på smörgås...... med kaffe till. Sedan gick vi och köpte oss en tebox som vi ville ha och därefter åkte vi tillbaka till Limbricht.

Hemma hade Dyonne besök av sina föräldrar och vi satte oss och pratade en stund med dem också.

Sedan åkte jag och Uffe till Wim och José för att hälsa på Dena (Nemos dotter). Vi hade en trevlig kväll och kom hem runt 22.30. :-)
 

Torsdag 24/1-13

Det första jag gjorde idag var att skicka ett SMS till Malin och fråga hur natten varit. Den hade gått bra. :-) Skönt!!!!! Sedan gick vi ner och åt frukost med Marc. När vi var klara så kom Yolanda och skulle vara valpvakt och jag och Uffe, Marc och Norbert åkte till Bryssel och Autoworld (ett bilmuseum) och sedan gick vi också in på ett museum med flygplan och lite blandade saker. Vi fick lunch utav Norbert i form av en tredjedels painriche fylld med massa gott. Till detta blev det kaffe.

När vi kom hem var det besök för valptittande. :-)

Uffe och jag fixade middagen idag i form av potatismos och curryfläskfilé med äppelchutney.

Onsdag 23/1-13

Idag gick vi en runda med hundarna i -20 grader. Sedan satte vi oss i bilen och åkte till Skavsta flygplats och tog planet till Eindhoven i Holland. Sedan tog vi hyrbil därifrån till Marc och Dyonne i Limbricht. Där möttes vi av 7 glada valpar som är Nemos barnbarn och Dutch systerbarn.

Trevligt att träffa Marc och Dyonne igen. Vi hade en mysig eftermiddag tillsammans.

Uffes kusin, Malin, bor hos oss och tar hand om hundarna under tiden. :-)

Måndag 21/1-13

Har varit hos Solgerd på Hundskallets kennel och hjälpt henne med valptest på Nemos barnbarn. :-) De var så härliga. Blev lite kort som ligger på Bildgalleri och Nemos barnbarn.

På kvällen åkte jag och tränade lite på Attila. Vi började med en plats som Dutch skötte kanonbra. Sedan körde jag fot och han var superföljsam. Sedan gjorde jag ett läggande och det gick bra. Inkallningen gick också bra förutom ett snett sättande i avslutet. Ställandet gick inte lika bra men det börjar komma så om jag väntar och tränar så kan vi nog tävla snart. :-)

Nemo fick köra lite lydnad och han var som en valp. Supersprallig! :-) Kul med två busiga hundar som ändå var fokuserade. :-D

Söndag 20/1-13

Har varit på jaktlydnadskurs för Eva Masthagen idag. Dutch skötte sig förvånansvärt bra. Han var lite upprörd då och då men han gick fot och han satt vid min sida och han hämtade dummien. :-) Stolt och nöjd matte. På eftermiddagen kom Lena och Walle och åt lite mat. Dutch mer eller mindre sov hela tiden. :-D

Lördag 19/1-13

Har även denna vecka varit lite hängig så det har mest blivit långpromenader. Men idag tränade vi i ridhuset. Dutch var supertaggad och gav ljud ifrån sig i varje kommando. :-( Han dregglade också i mängder då han bara ville jobba och ha belöning. Han gick super idag. Fint fot. Lade sig snabbt på läggandet och han kom som en blixt på inkallningen. :-) Det var en fröjd att jobba med honom idag. :)

Nemo fick köra agility som avslutning. Han var också supertaggad och var hur lyhörd och följsam som helst. Det gick snabbt och fort. Han tjuvade bara en gång i starten. Men det var matte som tappade fokus en halvsekund. Mycket nöjd med hundarna idag. Som avslutning fick de gå lite lösa bakom ridhuset då det bara var jag kvar.

Lördag 12/1-13

Har inte gjort mycket denna vecka då jag legat förkyld. Har haft ont i kroppen och allmänt mått dåligt. :-( Hundarna har blivit mer och mer klåiga. Idag så, trots att jag inte mådde bra, åkte jag till ridhusträningen. Nemo fick köra lite agility och han var supertaggad. Gick jättebra fast matte hängde inte med utan fick skicka honom mycket.

Dutch fick köra lite lydnad bla med en platsläggning tillsammans med Atlas. Det gick bra. Sedan körde vi mycket passivitet då jag inte mår så bra..... Men jag var nöjd med båda hundarna idag.

Fredag 11/1-13

Idag är det en tung dag här. Min moster hade fyllt 80 år idag om hon levat och även Rocky hade fyllt 14 år. :-) Men jag minns dem med ett ljust minne och det är så skönt att känna i dessa stunder.

Torsdag 10/1-13

Mina tankar går i kväll till en kompis, Tommy Axelsson, då hans hund, Nico, ikväll omkom genom att bli påkörd. Väldigt otäckt och man är i chock.

Söndag 6/1-13

Körde lite lydnad med Dutch hemma på gatan. Han skötte sig bra. Kör korta förflyttningar och klickar när han gör rätt. :-) Har gått en längre runda med hundarna idag. Vi gick till Danish och vände. :-)

Lördag 5/1-13

Har idag varit på Attila och tränat med Nemo, Dutch, Klara, Elsa, Linda, Johanna och Olga. Vi körde först lite apporteringsträning med Klara där jag hjälpte Linda lite. Sedan var jag elak tant när Linda tränade med Elsa då jag skällde på Klara som blev som tokig.

Körde Nemo på agilityplanen (ej agility) med hans favoritboll och jag körde lite fotförflyttningar, inkallning och stanna kvarövningar. Linda tränade passivitet med Klara under tiden. Nemo skötte sig jättebra men bollen var lockande och han ville sticka till den flera gånger.

Sedan gick jag och hämtade Dutch och körde lydnad med honom. Klickade bra positioner i fotet. Fick till några stycken. Sedan körde jag läggande under gång och det var han inte jättesugen på men efter en del påminnelse så gjorde han det. Inkallningen gick super. Ställandet har gått bättre men han fixade det bra med den störning vi hade. Nöjd med honom idag.

Innan jag åkte till Attila gick vi en långrunda med hundarna runt Danish. Så de sover gott här nu. :-D

Fredag 4/1-13

Har varit med Emma (schipperke) på My Dog idag. Jag körde nere i Göteborg och vi fick gå en liten bit. Väl inne träffade jag först på Simona och det var ett bra tag sedan vi talades vid så det var kul att prata lite. :-D

Sedan gick jag en sväng och kollade på tollarna och det är ju jättemånga man träffar som man känner och brukar prata med där. Elin blev i alla fall BIR med Chance. Grattis Elin!

Petra var ju där med sin mamma och med Anki som har Freia samt tre hundar. Trevligt att träffa dem alla och prata lite! :-D Grattis Petra till ditt officiella C.I.E!

Gick därefter bort till Emma men de hade långt kvar så jag tog en sväng i rasklubbstorget och kollade in alla raser som var representerade där. :-D Sedan gick jag en shoppingrunda som resulterade i 2 böcker med klickerträning (apporteringträning och sökträning), ett backontracktäcke till Nemo (Dutch får det gamla) och sedan köpte jag 3 nya leksaker som 2 av dem gick sönder inom loppet av 5 minuter. :-( Trevlig mördarhund man har......

Missade pga mitt shoppande Emma som ställde Titti med Excellent och 2:a Kk öppenklasstikar, Grattis Emma!

Sedan körde jag ut ur Göteborg och fram till Bollebygd där vi åt. Tog sedan vid i Ulricehamn igen och körde hela vägen hem till oss. :-) Tack Emma och Inger för en trevlig dag i trevligt sällskap!

Torsdag 3/1-13

Jag och Johanna tränade lite med dummies i skogen. Det var första gången för Olga som skötte sig bra när hon väl förstod vad det vad vi gjorde. Dutch skötte sin första enkelmarkering klockrent. Superstolt över honom. :-) Nästa skick hade han lite svårare då jag gjort lite mer sökruta över det och lagt dummien dold. Han fixade det och kom tillbaka. Han fixade även en dubbelmarkering och matte var superstolt. Avslutade med en lätt markering i öppen terräng så han såg den hela tiden. Han fixade även att plocka in denna även om det började bli lite mer "bytesmedvetenhet" i den. :-) Nöjd med min lilla kille idag!

Onsdag 2/1-13

Har idag varit ute och tränat lite på gräset. Körde Dutch med klicker idag. Det var ett tag sedan då han var väldigt snabb att bjuda på beteenden så han gav mig många fel beteenden som jag råkade klicka in. I alla fall så körde jag fritt följ. Det gjorde han efter några gånger riktigt snyggt även när grannen kom hem och parkerade bilen! Kanon! Sedan körde vi läggande under gång och det var han inte lika sugen på då gräset var blött. Något att träna på!

Nästa grej var inkallningen och han satt kanonstadigt idag. Roligt! Ställande under gång har han aldrig gjort så snabbt! Supernöjd med min kille idag.

Har anmält mig till tre tillfällen på jaktlydnad också nu i januari och februari. :-)

Nemo fick köra lite lydnad också. Han var fokuserad och supertaggad. Han gör ju inte så mycket i lydnaden. :-) Vi kör närhet att han ska gå nära mig helst i fotposition. Men inget måste. Sedan körde vi läggande i rörelse och det löste han också även om han är lite stel efter att han har gått och spänt ryggen på isen. Sedan gjorde vi inkallande med stanna och det gick bra. Sedan gjorde jag ett ställande under gång och det gick super. Avslutade med fjärr i sitt, ligg och stå. Han hade superkul och matte också. :-)

Tisdag 1/1-13

Nytt år och ett nytt tomt "blad" i träningsbloggen. :-) Hundarna skötte sig bra igår. Grannar sköt raketer och även "bomber" som gjorde att rutorna skallrade i huset. Men de tuggade förnöjt på sina tuggben och sa inte nåt alls.

Idag har vi gått en lite längre sväng i skogen och de har fått vara lösa. Det är nästan ingen is kvar och snön är nästan också helt borta. Vi hade två busiga hundar som sprang som galningar. :-) Hade lite tur också för under promenaden stannade Nemo upp och stelnade till (när han var lös) och glodde in i skogen. Lockade på Nemo och han kom direkt. Kunde koppla hundarna och då var det två rådjur i skogen. Pust!

Ha ett bra 2013!


 

Åter